Mod 1, 2 ,3 a nebo 4 -> jaký preferujete?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

MOD 1,2,3 a nebo 4

MOD 1
29
54%
MOD 2
19
35%
MOD 3
2
4%
MOD 4
4
7%

Celkem hlasů: 54

Zpráva
Autor
Doomguard

Mod 1, 2 ,3 a nebo 4 -> jaký preferujete?

#1 Příspěvek od Doomguard »

Zdravím kolegové, mám na Vás dotaz.
Občas učím lítat lidi na dvou vysílačkách (učitel/ žák) a ted se mi se šlo nějak víc lidí... někomu to jde víc někomu méně, ale všechny to baví a nikoho jsem
zatím neodradil :-D.

Učím létat v Modu 1 tojest plyn a křidélka v pravo a výškovla + směrovka v levo... jeden začínající modelář je levák a tvrdí mi, že by pro něho bylo lepší, kdyby měl plyn v levo tudíž mode 4. já mu ovšem tvrdím, že je to jedno když se člověk učí létat tak je jedno jak to naučí mozek -> říkám mu to správně popřípadě to tak opravdu je, že levák by měl mít plyn v levo? Každopádně v moment kdy bude chtít létat jiný mod tak už mu nemohu pomoci... Používám
2x aurora 9 a nejsem si jistý, že umí učit v rozdílných modech...

Jak to máte vy?
Naposledy upravil(a) Doomguard dne pát 24.01.2025 12:44, celkem upraveno 2 x.
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
DIABLOTIN XL, BF 109 2,3m, ION NEO, ELIPSOID, HK 450, Bücker RC FAC.
vrato
Kontaktovat uživatele:

Re: Mod 1. či mod 2. -> jaký preferujete?

#2 Příspěvek od vrato »

Ja mam plyn so smerovkou vlavo a kridelka s vyskovkou vpravo. Som pravak a vyhovuje mi plyn vlavo. Riadenie smeru modelu chcem mat na pravej ruke.
Naposledy upravil(a) vrato dne pát 24.01.2025 10:25, celkem upraveno 1 x.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Mód 2 (tj. plyn vlevo).
Ono záleží na tom, když člověk začíná, co lítají lidi okolo. Toho se chytne a už nepustí, není potom důvod se přeučovat.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Osobně používám také jedničku, prostě jsem tak začal a zvyklo si na tento způsob. Vyhovuje mi, že když házím model pravou rukou, přidám plyn (nic se zatím neděje), levou dám na knipl a hodím. Už od počátku mám pod kontrolou výškovku a směrovku. Dvojku jsem zkoušel jen na simu a prostě mi to nejde, a to přesto, že pilotáž skutečného letadla (létal jsem na kdysi Blaníku) se více podobá právě té dvojce.
Na kroužku mám v současné době tři kluky, učil jsem dva, oba na jedničce. Ten jeden létá ještě koptéry, tam dvojku, tak na to přešel i u modelů plošníků, mimo jiné i proto, aby to mněl stejné a při řízení se nespletl. Druhého jsem začal učit na jedničce, ale otec mu koupil jeden model s jedničkou a druhý s dvojkou (neznal rozdíly). Protože má kamaráda (třetí adept), který létá dvojku, přešel na ní také. Přeučuje se vlastně ještě na začátku, tak nebude mít problémy se zažitými návyky. Toho třetího učit nemusím, ten už létá sám (dvojku).
Sám mám také dvě vysílačky s možností propojení kabelem učitel x žák, ale samozřejmě obě v jedničce. Na tom budu učit další adepty (až dorostou).
Kombinovat vysílačky s jedničkou a dvojkou asi dost dobře nepůjde, výrobce píše, že musí být na staveny stejně. Pokud by šlo je o zálet modelu, (myslím) Jyrry (nebo to byl Hoki?) zde kdysi popisoval, že otočil vysílačku vzhůru kniplama, udělal reversy (prostě to přenastavil), takže měl jakoby svůj mód. Ale já tohle nezkoušel, tak nemám zkušenosti. Ale propojit takhle dvě rádia nejspíš nepůjde.
Ale jinak je opravdu zvykem, že člověk používá to, na čem začal. Přirovnávám to k řízení auta s pravo- a levostranným řízením.
Hitec Aurora 9X
Jiri

#5 Příspěvek od Jiri »

Já i všichni moji synové mód 1. Ale je to asi jen o zvyku a tím, čím člověk začne. Já začínal ještě na dvoukanálech (Acoms) a tam volba nebyla - směr pravý knipl, výškovka levý. Později s přechodem na čtyřkanál a později ještě více kanálů jen přibyly další funkce.
Naposledy upravil(a) Jiri dne pát 24.01.2025 10:13, celkem upraveno 1 x.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
DAF
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od DAF »

Ještě poznámku, v návaznosti na příspěvek Jiriho. Začínal jsem s Modelou Digi a tam to také jinak nešlo, vpravo směrovka, vlevo výškovky, plyn na samostatné páčce. Ale pak se mi dostala do rukou Robbe Economic (nebo jak se to jmenovalo). Ta byla v módu 2, ale přehozením brzdy se to dalo změnit (což jsem udělal). Jen jsem si nesměl splést označení výstupu na přijímači, to zůstalo původní.
Hitec Aurora 9X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

Jen pro jistotu, jaké módy kdo má na mysli (funguje jakýsi úzus - dvojka není zrcadlová jednička...):
mody.jpg
jyrry.webnode.cz
Doomguard

#8 Příspěvek od Doomguard »

Máte pravdu, měl jsem na mysli zrcadlovou verzi tudíž mod 1 vs. mod 4, ale v podstatě šlo jen o plyn na jaké straně...
Zenair

#9 Příspěvek od Zenair »

Myslím, že je jen dobré nemít výškovku a křidélka na jednom kniplu. A je jedno jestli vpravo nebo vlevo...
prikrylm

#10 Příspěvek od prikrylm »

Mód, jak tu psali, jak si kdo zvykne - asi bych zkusil na simu a rozhodl se. MODE1 je podle mě z historických důvodů, MODE2 asi "přirozenější" z pohledu "velkého" letadla. Pak třeba MODE 1 u vrtulníků asi taky nebude úplně preferované rozložení i když vím, že i TO se lítá.

Nezanedbatelný argument může být to, že jsem v komunitě, kde, když se "bojím", jsou mi lidi ochotni zalítat letadlo. Ti ochotní asi nebudou úplně ochotní zalítávat letadlo s rádiem v módu, který oni sami nelítají.

Pokud je (třeba v kroužcích) požadavek na "učitel-žák" používat rozložení ovládání, nestálo by za to pořídit rádio, kterému je při spojení učitel-žák jedno jaké rozložení má to žákovské rádio?
Čili téměř libovolné ETX/OTX rádio?
Zenair píše: pát 24.01.2025 10:28 Myslím, že je jen dobré nemít výškovku a křidélka na jednom kniplu. A je jedno jestli vpravo nebo vlevo...
A proč? Prakticky všechna "velká" letadla (kde člověk sedí uvnitř) TO takto mají...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše: pát 24.01.2025 10:32...
A proč? Prakticky všechna "velká" letadla (kde člověk sedí uvnitř) TO takto mají...
Nooo, ale obvykle mají plyn a směrovku úúúúplně jinde než obvykle my na našich krabičkách :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Larch_CZ

#12 Příspěvek od Larch_CZ »

DAF píše: pát 24.01.2025 7:57 Kombinovat vysílačky s jedničkou a dvojkou asi dost dobře nepůjde, výrobce píše, že musí být na staveny stejně.
Vysílače Graupner v bezdrátovém režimu učitel/žák dovolí aby měli oba rozdílné režimy. Zkoušel jsem to.
Zenair

#13 Příspěvek od Zenair »

prikrylm píše: pát 24.01.2025 10:32 A proč? Prakticky všechna "velká" letadla (kde člověk sedí uvnitř) TO takto mají...
Ono je to ve velkém éru prostě jiné a nejde to přímo přenášet i na řízení modelů - vlastní zkušenost.
Ten hlavní důvod je, že ta ruka, resp. prsty, by na spojeném kniplu výškovky a křidélek byly podstatně víc zatížené než u té druhé ruky. A hůř by se učila a pilovala koordinace obojího. Přece jen spousta modelářů do té směrovky moc nesahá a směr řídí křidélky. A nebo i u modelu bez křidélek má ovládání směrovky na kniplu křidélek. Takže když to přeženu, tak jedna ruka by makala furt a druhá jen občas sáhla na plyn... Je lépe mít to rozložené na oba kniply.
Píšu to jako pilot plošníků, s vrtulníky nemám zkušenost.
Doomguard

#14 Příspěvek od Doomguard »

Já jsem druhou vysílačku pořídil náhodou... kamarád přecházel na jiné rádio a dal mi neodolatelnou cenu... jelikož se mi narodil synátor tak bych s ním chtěl začít lítat do budoucna taky...
pár lidí z mého okolí se to domáklo a jelikož to mám tak chodí občas semnou... rozhodně kvuli tomu nebudu pořizovat jiné vybavení :-D -> to nechť si řeší sami. Jen padl názor jsem levák a musím mít plyn vlevo-> jsem pravák mám plyn v pravo.

Jinak jednoum mě donutil jeden začínající modelář abych mu vzlétl s betou 1400 v modu 4. tedy vše zrcadlově než jsem zvyklý... zkoušel jsem to já i kamarád
co létá ve stejném modu a dopadlo to jak přez kopírák --> hod 10m let a zapíchnutí do země.... oba jsme si přidali plyn tam kde máme v našem modu výškovku...

PS - výškovku s křidélky na jedné páce bych taky nedal!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

To jako fakt? Nebo to je mýlka, záměna s módem 4?
.
01-24-2025, 11-28-05.png
01-24-2025, 11-28-05.png (10.91 KiB) Zobrazeno 1692 x
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“