Byl jsem si zalétat modelem letadla - dojmy, zážitky, foto

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jakub37

Re: Byl jsem si zalétat modelem letadla - dojmy, zážitky, foto

#1246 Příspěvek od jakub37 »

prikrylm píše: čtv 02.01.2025 8:58 29. a 30. 12. "tady" bylo tak krásně, že byla škoda nebýt venku.
Tak jsem 29. vzal házedlo a šel testovat nové rukavice (jde to, bez rukavic lepší, ale pokud bude opravdu zima, budou se hodit). Počasí bylo takové, že i nešika jako já jednou vydržel ve vzduchu dokonce půl hodiny. Napadlo mě zkusit vylítat novou baterku (1S 530mah). Po 2h a 40 minutách už mě TO přestalo bavit (a měl jsem unavenou házecí ruku), navíc se slunko začalo schovávat za kopec (a to znamená zimu), tak jsem toho nechal. Baterka hlásila ještě 3,84V. A to byla relativně zima.
30. jsem šetřil ruku a vzal něco vrtulového.
Na kolik si u té baterky 1S HV nastavuješ alarm nízkého napětí?
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
pepin

#1247 Příspěvek od pepin »

Dnes paráda,po desátý vylezlo sluníčko, lehkej SZ tak bylo naprosto jasný že když jsem měl u zákazníka spenetrováno, tek to ted musí alespon 3 hodiny schnout :D

Tak nějak trošku jsem to odhadoval že když to sluníčko fakt docela fest jede, mohl bych se nějaký tý bublinky dočkat a páč jsem měl nabitou na max jen lipolku 3čl 450ma páč jsem tak nějak předpokládal, že bych asi dnes možná stihnul alespon jeden rychloskok s Lídlákem, prdnul jsem ji nakonec do easyglidera že prví skok bude na ní, z prvního skoku bylo nakonec cca 30 minut a sedal jsem s téměř plně nabitou lipol 450ma :D

Docela zvažuju, že bych tady udělal vlákno o letadlech ovládaných i jen naklápěním křídel, případně max plus směrovka, pokud jde o klasickou ocasní koncepci, letos jsem se tomu docela zavěnoval a postupně hodně menších modelu větrunku předělávám nebo už rovnou dělám pouze přez naklápění křídel, neskutečně jednoduchá koncepce, neskutečně se dá ušetřit váha---to žlutý kompozitový salto jsem překopáním z kladických--motýl plus dvě serva křidélka dostal z 737g na 590g, easyglider s těmi vakuovanými křídly hmotí v letovce snad 700g. Já měl a stále mám ero ovládané pouze přez naklápění křídel plus směrovka už kdysi dávno, ale bylo naprd, že se to nedalo přibrzdit na přistání, letos jsem ale začal experimentovat s reverzními regly čímž se pro přistání problém vyřešil naprosto luxusně, Nakonec mi ty regly s reverzem přivedli na myšlenku, že bych mooožná mohl dát ještě poslední šanci přez reverzní regl jednomu kompozitu FOX 3m a to samé 4,2m laminátodýhopolyš ASW28 kdy přez brzdící štíty je to přistání fakt peklo---je to prostě na plochy rozrytý od divočáku na dosednutí rychlý a už mě nebaví, polétat a šup do dílny opravovat.

Ted jsem koukal na předpověd počasí----noooo, od středy by to uplně blbý být nemuselo, mooožná bych mohl mít malování hotový a páč je mi už asi 3 dny 60, měl bych teda asi vyzkoušet jestli se nebudu nudit, když nebudu chodit každý den do práce, i když je teda fakt, že to trénuji už od cca 18 ti let, jen je na pytel, že obytná dodávka je v servisu, ale Caddynu mám taky obytnou s nezávislým vytápěním bufikem tak by se to taky den, dva tři čtyři dalo, ale už mám vyzkoušeno, že po dvou, třech dnech už si v ní připadám jak na ISS, prvotní zateplení stříbrnou folii se jednoznačně ukázalo jako docela fest depresivní řešení a díky tomu jsem si i ujasnil, že já bych teda rozhodně nebyl ten správný adept na let na Marz bo s největší pravděpodobností bych byl z posádky jediný kdo ten let přežije.
Přílohy
F67D6A44-8BDD-4DCC-8BE9-F2026EBFAEC4.jpeg
pepin

#1248 Příspěvek od pepin »

Ta předpověd počasí od čtvrtka do neděle vypadá lákavě, letku mám v podstatě připravenou--Salto dostalo po letech mlácení o zem nový kabát, ale s tím Foxem si zatím nejsem uplně jistý, jestli si to zimní medelářský kempování opravdu potřebuji pokazit ., p okud by to opravdu vypadalo na téměř bezvětří a hlavně bez mlhy a slunečno, nejspíš si místo foxe vezmu raději na pohodu Liona :D
Přílohy
187B0796-A7AE-40F5-8DCA-E0EB809EF04F.jpeg
prikrylm

#1249 Příspěvek od prikrylm »

Kolem nuly, trochu vítr, ale slunko, tak nebudu sedět doma. I zbožné přání vydržet "tam" aspoň 10 minut vyšlo.. :)
IMG_20250201_124648.jpg
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1250 Příspěvek od jyrry »

Krásné počasí, měl jsem celé naše modelářské letiště opět jen pro sebe...
Vytáhl jsem společně oba brášky, dřeváka (vlevo) i plasťáka (vpravo). S plasťákem jsem dal asi 1/4 hodinový let včetně "svahování" - foukalo od města a kopeček, i když mírný, se asi projevil.
20250201_154042.jpg
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1251 Příspěvek od jyrry »

Sice trochu pod nulou, ale jinak nádherně.
Další seznamování s letovými vlastnostmi 3D tištěného samokřídla; přicházím mu na chuť i při té o dost vyšší hmotnosti oproti dřevěnému. Má alespoň trochu setrvačnost a tím i jiný letový projev, už ne tak parkflyerovský.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
jyrry.webnode.cz
blade120
Kontaktovat uživatele:

#1252 Příspěvek od blade120 »

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Model má výborné letové vlastnosti a dobre "manévruje".
Je to oveľa lepší vetroň než predošlý, podobný retro model Super Sindbad.
Zenair

#1253 Příspěvek od Zenair »

Tedy, to je ale krásná pohodovka :)
prikrylm

#1254 Příspěvek od prikrylm »

jakub37 píše: pon 13.01.2025 11:56 Na kolik si u té baterky 1S HV nastavuješ alarm nízkého napětí?
Mám tam 3,6V. Na to splachtění za +-minutu TO stačí bohatě.

Dneska jsem si to byl zase hodit... Dost fučelo, ale cosi (termika) se najít dalo.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1255 Příspěvek od jyrry »

Opět luxusní počasí, větral jsem PINa (elektro hbitá plastovka) a zkoušel jsem se starším modelem PINDIK větroňařit. Křídlo jsem nakonec nevybrakoval od reglu, motoru a vrtule, ale protože bych to stejně musel dovážit, jen jsem vytiskl kužel bez vrtule. No a taky háček, bez něj by to nešlo.
pindik_21.jpg
pindik_22.jpg
jyrry.webnode.cz
pepin

#1256 Příspěvek od pepin »

Dnes to bylo opravdu super, teploučko a termika, sice to nosilo jen do cca 150 m ale bublina vedle bubliny.

V pondělí bylo taky teplo ale termika ani prd.

Zustávám na svahu do zitra tak doufam že to i zitra bude dobrý.
Přílohy
FF27FB4A-E930-426C-B0D3-D9EAE2983C7B.jpeg
dagx
Kontaktovat uživatele:

#1257 Příspěvek od dagx »

IMG_20250307_104055282.jpg
vyrazil jsem s házedlem a nelituju.Letos poprvé to lezlo samo nahoru ;) . Koupil jsem napodzim ještě jedno bazarové f3k. Jako levák v menšině jsem udělal kolík na druhé straně a po pár testech tam nechal oba a směrovku nepředělával. Ano při prudším hodu to trochu promáchne ale nesoutěžím a pokud budu někdy prodávat bude to jednodušší.
IMG_20250307_104958427.jpg
Někdy jdu pěšky (2km)někdy autem ale aspon kartonový box je základ i na položení mezi sedačky. Když po cestě na letiště fouká dost blbě se to navíc ve dvou kusech nese když to i lehký vítr stále někam otáčí proti směru chůze.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Libor
Kontaktovat uživatele:

#1258 Příspěvek od Libor »

Na zahradě za domem jsou ještě ostrůvky sněhu :-)
Přílohy
kolmanlinfo_20250308__dsc1323.jpg
kolmanlinfo_20250308__dsc1273.jpg
Libor
pepin

#1259 Příspěvek od pepin »

Dnes docela dobrý, až odpoledne se trochu zadeklovalo ale svah nosil tak se poletat dalo.
Přílohy
4DC03D2F-0688-41D8-8CF7-CBCAC4DCFC53.png
prikrylm

#1260 Příspěvek od prikrylm »

V sobotu vylezlo slunko. Fučelo, takže jsem vytáhl něco těžšího, jak F3K. Na svah se mi nechtělo (mám to daleko), ale dobrý...
Přílohy
IMG_20250322_144437.jpg
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“