FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jameson
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky ETHOS

#691 Příspěvek od Jameson »

Kľud, kľúúúd... Ja nad multiprotokolom nos vôbec neohŕňam, naopak, považujem to za výbornú vec. Ktorú osobne nepotrebujem (nemám iné prijímače, než FrSky a Jeti), ale možnosť ho mať sama o sebe mi príde veľké plus oproti Futabe, ktorá nič iné ako svoj vlastný prijímač (a ešte v konkrétnej verzii) nepodporuje. A pre Jeti mám vlastný modul...

Čo sa týka Radiomastra, príde mi taký, no... Proste, čínsky. Podobne aj FlySky. Ale recenzie robiť nebudem a uznávam, že je to skôr o pocite. T9x bolo rádio z rovnakého "ranku". Lacné, funkčné, ale s tryskáčom by som s ním lietať nechcel. FrSky má bližšie k "high-end" rádiám (aj keď je tiež z Číny). U RM by som sa trošku obával, že mi raz ostane páčka alebo prepínač v ruke. Subjektívny pocit.

Na ELRS nič zlé napísať nemôžem, je to topka v opensource ovládaní. Štve ma zatiaľ jediné: že sa mi nepodarilo preprogramovať R9 na ELRS. Ethos to proste nevie (áno, nerád to priznávam, aj Ethos má svoje chybičky :lol: ). So samotným ELRS Ethos funguje inak bez problémov. Vraj. :roll:
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
prikrylm

#692 Příspěvek od prikrylm »

Nechtěl jsem, aby moje reakce vyzněla nějak ošklivě. (asi se mi TO nepovedlo, co už). Jasně, pokud máš plno JETI přijímačů a FrSky přijímačů a JETI modul funguje ve FrSky rádiu, není lepší volba jak obojí používat. Tzn platí druhá věta mého předchozího příspěvku.

Tož ať to léce a nepadá! :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Mirec Poprad-Tatry

#693 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Jameson zdravím , čo je to ELRS ?
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#694 Příspěvek od Jameson »

Express Long Range System - otvorený systém pre riadenie modelov s dlhým dosahom. Funguje buď na štadardnom pásme 2,4GHz, ale aj v nižších frekvenciách, u nás je legálne pásmo 868MHz (podobne, ako používa FrSky R9). Vzhľadom k tomu, že systém je otvorený, Číňania to pchajú do svojich lacných rádií, lebo nemusia vymýšľať vlastný systém. A funguje naozaj dobre.

Oficiálna stránka: https://www.expresslrs.org/.
Lokálny príkec: http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=88117

Ethos má preň podporu cez LUA skripty.

Malý osobný tip: kašli na to :lol:
prikrylm

#695 Příspěvek od prikrylm »

FrSky umí "svoje" ELRS ve formě TWIN, tak se může použít tohle. Jak se nastavuje v ETHOS ale netuším...
Mirec Poprad-Tatry

#696 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Mal som Futaby aj Auróru9, Horus 12xs a všetky považujem za spoľahlivé .Všetko čo sa pos..lo bolo na rukách.Čo nevidím- neulietam. Dôležitá je spoľahlivosť nie vzdialenosť.Tandem ešte nemám odskúšaný ale pri dvoch frekvenciách by to malo byť OK.Tak ako píšeš -kašli na to.Iba som bol zvedavý.

Keď ešte fungovali internetové kaviarne tak na jednom PC som videl nálepku...In Intel inside -Out Idiot!
graup15

#697 Příspěvek od graup15 »

Hezky jste se rozkecali chlapci :-)
Akorád jste vubec nepochopili o co mi šlo.

Ne o to jestli Frsky,Futaba nebo rejžobambus vysílač je ELRS . A dosáhne 15km daleko. Ale o to,že mám trošku blbej pocit ze skoro každo týdenních updatů FW u Frsky. Protože slovo Release !!! by mělo znamenat naprosto bezpečně odladěný SW který například nezpusobí z ničeho nic max vychylku kormidla. A o to mi šlo.!!!
Futaba vydává update snad jednou za rok, ale je to tutovka,že SW nezabloudí a neschodí ero z nebe.
Frsky pusobí dojmem ,že to určitě v dobré víře, ale matlá komunita nadšenců...a tam mám prostě divnej pocit.

Ano je to jen krabka s HW a SW. Ale HW se už dnes skoro neser...co, ale dokáže zpusobit překvápko je právě sw.
A poslat éro za 60 klacků do země díky bugu v sw mi přijde fakt na prd.

Dal jsem tomu čas a protože mám s Futabou jen 100procentní zkušenost, tak jsem zvolil ji.
Serva budou od Frsky a nebo od MKS.
prikrylm

#698 Příspěvek od prikrylm »

Co vím, tak FrSky mělo problémy s "podezřelými" výchylkami akorát u stabilizovaných přijímačů a ještě ve specifickém případě (tuším u hranice 150% jedné strany výchylky). U nestabilizovaných Rx jsem o takových problémech neslyšel. Do F5J je stabilizovaný Rx podle mě nevhodný - a na soutěže snad ani není povolený.

graup15 píše:Futaba vydává update snad jednou za rok, ale je to tutovka,že SW nezabloudí a neschodí ero z nebe.
Tutovka ale není nikdy 100%. :) Jestli jde o časté updaty ETHOSu, jo, vyvíjí se. I když poslední rok spíš "fíčůrky". Co vím, tak už lítá slušně. FW do vysílacích/přijímacích prvků už se taky usadil.

graup15 píše:Frsky pusobí dojmem ,že to určitě v dobré víře, ale matlá komunita nadšenců...a tam mám prostě divnej pocit.
FrSky už poměrně dlouho "komunita nadšenců" nedělá. A protože jde o SW, tvrdím, že není tak spolehlivý jak to, co ta komunita nadšenců dělá (EdgeTX, ELRS, ...) - víc lidí, víc testerů, mnohem kratší doba odstranění případných problémů.

---
K F5J. -- přes to všechno 2,4GHz + ~900 MHz je za mě na "dohledovou vzdálenost" podivnost se zbytečně dlouhýma anténama, ale pokud se vlezou, proč ne. ACCESS + ELRS už je zajímavější. A obojí FrSky vcelku umí. ACCST a ACCESS lítám (povzpomínám) asi 6let. V karbonech jsem měl ne úplně super X4R a krom případu, že jsem k rádiu přišrouboval anténu, co byla za konektorem utržená nebyl s FsSky problém. I tak letadlo dál jak 200m "jen vynechávalo" a celou dobu si stěžovalo na signál... Ale prakticky bez antény lítá do kilometru bez výpadků akorát ELRS. :mrgreen:

Možná ještě - 2,4 + 2,4GHz zas zbytečně obsazují pásma. Když tak poletí všichni. Problém nejen, že nezmizí "zálohovacím" pásmem, ale vytvoří víc rušení...
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#699 Příspěvek od Jameson »

Osobne nevidím problém v tom dať si do rádia staršiu, odskúšanú a stabilnú verziu a lietať s ním. Ako hovoria skúsení IT-čkári: ak to funguje, nebabri do toho.

Ja si pchám do rádia nové verzie firmvéru najmä kvôli tomu, že ma to baví. Aktuálne je vydaných už tuším 10 "release candidate" na novú verziu Ethosu. Ale na čo to tam pchať, keď stará verzia funguje v pohode?

Osobne som Ethos naozaj chcel updatovať vtedy, keď pridali podporu pre "starup list" modelov. Proste po zvolení modelu sa vypíše informácia, ktorú tam viem nahrať s názvom modelu. Mám tam vysvetlivky, čo ktorá páčka robí, ale kľudne tam môže byť modlitba k tomu, aby model necapol frňákom do zeme. Lebo mi to prišlo ako skvelý nápad.

Ak je nejaký bug v LUA skriptoch, tak je mi to fuk, lebo tie proste nepoužívam... Ale sú ľudia, čo to majú naopak. Od toho sú zasa Changelogy...

Súhlasím s tým, že by mali vyvíjať ten soft odmeranejšie - proste pustiť stabilnú verziu a potom púšťať do sveta len demá. Ale s tým by zasa nikto nechcel lietať. Oni si to spravili tak, že z ľudí spravili betatesterov. Výhoda je, že môžu držať soft uzavretý (čo je pri FrSky paradox ako prasa, lebo prerazili práve kópiou rádia od JR s otvoreným softom) a ľudia to aj tak inštalujú. Ale riešenie ako nebyť betatesterom som uviedol hneď v prvej vete...

Ja Futabu ani Jeti rádiá nechcem, lebo (už) nemajú výmenné moduly. A viazať sa výlučne na jednu jedinú značku a ich prijímače mi nepríde ako ideálne riešenie... Ale každý je svojho šťastia tvorcom... :wink:
graup15

#700 Příspěvek od graup15 »

Re Jameson
Tvl....:-) :-) :-) Poměřovat rádio tím,že nemá šachtu pro výměnný modul mi fakt rozesmálo :-) :-)
Ale jinak fajn diskuze....
Vzhledem k cenám modelů na všechny moje F5J bude Futaba
A na Rchadráky a lítající kraviny bude Frsky (mimochodem ty rc-para hadry jsou taky finanční raketa, ale rozbít se normálně nedají.)
Proto Frsky ..
prikrylm

#701 Příspěvek od prikrylm »

A však člověk nemusí mít jedno rádio, žejo. :) Pak je jedno jestli má výměnný/externí modul.

Pokud mám nějaké rádio vyzkoušené a věřím mu, tak není důvod nepoužít. Futaba do F5J určitě nebude chyba.
graup15

#702 Příspěvek od graup15 »

Přesně...tak
Vidím to stejně .
Mirec Poprad-Tatry

#703 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Nie som zastácom žiadnej značky ale spoľahlivé rádio je základ. Rozbiť drahý model kvôli zlému systému nepoteší. Dôvera v rádio je dôležitá, iank lietaš v strese a to je o ničom.Od FrSky som mal Horus 12 ktorý som s tým softom Os nikdy poriadne nerozchodil. Ale litať sa dalo a nemal som problém. Chcel som si urobiť radosť a kúpil som Tandem XE. Vrazil som do toho s pultom a príjmačmi cez 1000 eur. Dva mesiace som na tom presedel aby som to rozchodil a potom som pri novej verziji urobil chybu a všetko sa pos..lo Dnes viem a to je aj odpoveď na tu tvoju Futabu. Mal som ešte rok prišporiť a ísť do Jeti! Tým nechcem odrádzať od FrSky ale vzhľadom na to že niesom zdatný v PC mal som dať na istotu.Lebo Tandem leží v kúte a absolútne sa mi nechce doň znovú púšťať.Keď som sa po rokoch ako pracujúci dôchodca k rc vrátil tak som sa na tie polietania s vnukmi veľmi tešil a aj to ma prešlo.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#704 Příspěvek od blesk »

Tak nevím, že bych všechno na ETHOSu jedním blbým klikem zbořil se mi nepovedlo. Naštěstí existuje záloha rádia, když se udělá...
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#705 Příspěvek od Symplex »

Dnes s počítačovou negramotností nemůžete používat Jeti ani FrSky s Ethosem.
Složitost programování je podobná a bez upgrade softu se neobejdete ani u jednoho systému.
Jen četnost aktualizací u Ethosu je vyšší, ovšem s pomocí Ethos suitě se jedná o banalitu, lehce proveditelnou.
Ovšem kdo má problém s PC ať si koupí jednoduché rádio s pevnou strukturou programu.
Sice bude uživatelsky ochuzen, ale i uživatelům drahých vysílačů by na většinu modelů stačilo jednodušší zařízení.
Není to tak dávno co jsme používali vysílačky bez telemetrie, bez programového vybavení pro různé druhy modelů a také se létalo. Vysílačky se ani aktualizovat nedaly a používaly se tak jak se koupily až do jejich konce.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“