Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením
Synek je v devítce a kupodivu v patnácti ví, že by chtěl dělat leteckého mechanika. Je tu někdo, kdo nedávno tenhle obor studoval (nebo někdo z rodiny)? Hledám recenzi škol a na těhlech stránkách je to nic moc https://hodnoceni-skol.cz/stredni-odborne-skoly-seznam/ .
Zatím jsme byli na dni otevřených dveří tady: https://www.ssesp10.cz/pro-uchazece/obo ... -mechanik/ a tam se mi to docela líbilo. Dílny asi OK, co si nakreslí, to si vyrobí, na dvorku mají na čmeldu, ale motory na učení jsou mrtvoly, které nikdy nenakopnou. V třídě jich je 15, což je, myslím, na vyuku super a do dílen nemluvě.
12.12. nás čeká Odolená Voda (https://www.sslvt.cz/letecky-mechanik) a Ruzyň (http://www.soscl-ruzyne.cz/seznam-oboru.aspx). Z Odolené Vody bych měl recenzi deset let starou a to se toho může dost změnit. Protože u všech škol by musel být na intru, do hledáčku se dostala ještě Moravská Třebová ( https://www.gmt.cz/index.php?type=Post&id=898 ). Do přihlášky musíme zvolit dvě školy, třetí si pro jistotu dává místní kutnohorskou průmku.
Tak jesli máte nějak refernce, prosím pište je a s klukem si je pročteme.
Zatím jsme byli na dni otevřených dveří tady: https://www.ssesp10.cz/pro-uchazece/obo ... -mechanik/ a tam se mi to docela líbilo. Dílny asi OK, co si nakreslí, to si vyrobí, na dvorku mají na čmeldu, ale motory na učení jsou mrtvoly, které nikdy nenakopnou. V třídě jich je 15, což je, myslím, na vyuku super a do dílen nemluvě.
12.12. nás čeká Odolená Voda (https://www.sslvt.cz/letecky-mechanik) a Ruzyň (http://www.soscl-ruzyne.cz/seznam-oboru.aspx). Z Odolené Vody bych měl recenzi deset let starou a to se toho může dost změnit. Protože u všech škol by musel být na intru, do hledáčku se dostala ještě Moravská Třebová ( https://www.gmt.cz/index.php?type=Post&id=898 ). Do přihlášky musíme zvolit dvě školy, třetí si pro jistotu dává místní kutnohorskou průmku.
Tak jesli máte nějak refernce, prosím pište je a s klukem si je pročteme.
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Re: Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením
měl jsem spolužáky z VŠ a teď i synka od kolegy v Kunovicích, mají tam maturitní a tuším i učňovský obor, na praxe chodí do LETu Kunovice, je tam na intru, kluk je spokojený, ale jestli je to spokojenost daná kvalitní výukou, nebo naopak tím že moc toho po nich nechtějí nevím.
Ve škole (intru) mají modelářskou dílnu, lítat tam kde je, modelářský krám nedaleko. Během studia mají možnost udělat papíry na ULL a větroně.
Ve škole (intru) mají modelářskou dílnu, lítat tam kde je, modelářský krám nedaleko. Během studia mají možnost udělat papíry na ULL a větroně.
Díky. Když ty Kunovice jsou už fakt daleko. Podobné by to mělo být i v Odolené Vodě, Let i Aero je pod Omnipolem, a i modelářský kroužek tam mají taky. Kluk se teprve učí lítat, spolu jsme "stavěli" jen Flopa. Jeho berou spíš dopraváky...
- LittleFalco
N tvém místě bych se zajímal hlavně o to kolik let mu ta škola dá zápočet praxe pro získání licence AML. Minimum je v jeho případě 5 let praxe. Teoretické moduly musí stejně složit separátně - z těch institucí co jsi vyjmenoval na to mají oprávnění pouze Kunovice nebo Odolka.
Generálně - pokud ho nebere elektrika (nechce být avionik, dnes jsou mechanické přístroje výrazně v útlumu) je nejdůležitější získat manuální zručnost, zjistit co jak funguje a co si konkrétně on může dovolit . Můj názor je že prázdniny strávené na brigádě v leteckém servisu, klidně na ultralightech, mu dají víc než celý rok ve škole. Tedy pokud to nebude těžká údržba velkých letadel kde ho bez licence a typovky pustí pouze k vyndavání a montování sedaček.
Generálně - pokud ho nebere elektrika (nechce být avionik, dnes jsou mechanické přístroje výrazně v útlumu) je nejdůležitější získat manuální zručnost, zjistit co jak funguje a co si konkrétně on může dovolit . Můj názor je že prázdniny strávené na brigádě v leteckém servisu, klidně na ultralightech, mu dají víc než celý rok ve škole. Tedy pokud to nebude těžká údržba velkých letadel kde ho bez licence a typovky pustí pouze k vyndavání a montování sedaček.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Diky moc, to se vyptám. Ničemnej snad není, jen mě mrzí, že z merkuruem stavěl na prvním stupni a teď radši dělá něco z lega. Jinak jsme spolu stavěli garáž a děláme všechno okolo baráku či na kolech, ale k pořádné strojařině se mnou nečuchne.
@kofejn Tři z mých spolužáků dali dva potomky (a jednoho pra-potomka) na učební obor s maturitou do Kunovic. A nelitovali. Ta vzdálenost by snad neměla být (v jejich věku) dnes až tak zásadní problém.
Střední škola letecké a výpočetní techniky, Odolena Voda, U Letiště 370. Uherské Hradiště
Střední škola letecké a výpočetní techniky, Odolena Voda, U Letiště 370. Uherské Hradiště
A jsou to relativně čerstvé reference? Ten klučina, kterému jsem před 14ti lety pomáhal s Easystarem a s modelařinou pak šel následně do Vodochod. Když jsem se s ním potkal minule v Chotusicích, říkal mi, že to bylo tehdy nejlepší rozhodnutí. Ale je deset let ze školy. Ještě mu chci po těch dnech otevřených dveří zavolat a vyptat se ho.
Porovnat Kunovice a Vodochody z hlediska kvality výuky učebních oborů s maturitou není lehké. Vždy to bude trochu subjektivní. Mimo Dnů otevřených dveří, bývají i další akce (např. akce Muzea) kde se mohou zapojit dobrovolníci.
Výhodou je i blízkost a spolupráce (praxe v provozech) Aircraft Industries, a.s. - Kunovice. Letos, 2024, už překonala jak změnu majitele, tak opuštění trhu Ruské federace. Ztrátu na trzích v loňském roce 2023 snížila na polovinu, v porovnání s rokem 2022.
Výhodou je i blízkost a spolupráce (praxe v provozech) Aircraft Industries, a.s. - Kunovice. Letos, 2024, už překonala jak změnu majitele, tak opuštění trhu Ruské federace. Ztrátu na trzích v loňském roce 2023 snížila na polovinu, v porovnání s rokem 2022.
kofejn píše:A jsou to relativně čerstvé reference? Ten klučina, kterému jsem před 14ti lety pomáhal s Easystarem a s modelařinou pak šel následně do Vodochod. Když jsem se s ním potkal minule v Chotusicích, říkal mi, že to bylo tehdy nejlepší rozhodnutí. Ale je deset let ze školy. Ještě mu chci po těch dnech otevřených dveří zavolat a vyptat se ho.
ne, že bych do toho chtěl zasahovat, ale nechat si radit od někoho, kdo 99% rad a objevů zjevně získal naboucháním do google
Můj modelářský kamarád má teď syna v asi druháku v Odolena Voda a co vím tak je spokojený. Taky jsem dělal v 85 přijímačky do Odolena Voda na 4letý s maturitou Letecký mechanik. Brali 15 dětí a hlásilo se nás asi 90, což nám řekli až při pohovoru o týden později, kdy se mě snažili zlanařit na 3letého klempíře nebo podobný obor. Skončil jsem u nás na strojní průmyslovce a nevzpomínám na to období rád, jako strojírenský technolog jsem se pak stejně nikdy neživil. Přeju ať se synem vyberete tu správnou školu!
To MPml: Díky
To Martin Z: Super, díky za aktuální referenci k Vodochodům. S výběrem školy máme štěstí v tom, že kluk aspoň ví co by chtěl. Jen v okolí ty školy nejsou a proto sháním informace i tady.
To Martin Z: Super, díky za aktuální referenci k Vodochodům. S výběrem školy máme štěstí v tom, že kluk aspoň ví co by chtěl. Jen v okolí ty školy nejsou a proto sháním informace i tady.
kofejn píše:Jen v okolí ty školy nejsou a proto sháním informace i tady.
Toto neřeš. Za mých -náct se neřešilo kde v okolí, ale kde. Šel jsem na intr. O desítky let později se syn sbalil, a šel na intr.
Dcera zmizela na koleje. Praha, Olomouc, Nagoya, Tokio, Yokohama, Chiba, Ósaka, Kyoto...
Vždy se to osvědčilo. Jednou se musíš naučit žít sám za sebe..
zdzd píše:
Toto neřeš. Za mých -náct se neřešilo kde v okolí, ale kde. Šel jsem na intr.
S intrem počítá(me), ani do Prahy to není na dojíždění a bez intru nemá přijetí na školu cenu.
V sobotu je v Kunovicích den otevřených dveří, tak se tam dojedeme podívat, ať máme srovnání k Vodochodům příští týden.
kofejn píše:V sobotu je v Kunovicích den otevřených dveří, tak se tam dojedeme podívat, ať máme srovnání k Vodochodům příští týden.
Ideální volba, na DOD se dá pobavit jak s vedením školy, tak s vyučujícími a nebo žáky, kteří obvykle provádí. Navíc osobní návštěva je k nezaplacení, přece jen naživo je to něco jiného než z fotek a "tvrdých" dat z netu.