Alfamodel p39 airacobra

Informace, plánky i stavební vlákna k modelům které mají vzletovou hmotnost nižší než 250g.
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Alfamodel p39 airacobra

#1 Příspěvek od warhawk »

Ahoj, mám takový přiblblý dotaz.
Mám tady snad 10 let starou p39 Airacobra od Alfamodelu a ta se začala hromadně rozlepovat. Nejen poloviny trupu, ale i poloviny křídel, atd. Potřeboval bych injekční stříkačkou s jehlou dostat lepidlo do spár tak, aby to drželo.
Normálně bych řekl UHU por, ale ten funguje dobře jen při dvojím lepením. To tady dost dobře nepůjde. Purex zase vypění ven, vydrolí se a je hnusný. Má někdo tip na vhodné lepidlo? Lepil vůbec někdo někdy **pron disperzí?
Nemusí to být suché do druhého dne, ale do týdne by to bylo fajn.
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Alfamodel p39 airacobra

#2 Příspěvek od DAF »

Lepidlo ti neporadím, ale myslím, že nebude (nemusí být) třeba injekční stříkačky. Samozřejmě nevidím model. Ale já používám tenký lámací nůž, na který kápnu lepidlo a vetřu do mezery
Hitec Aurora 9X
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kocispavel »

Ahoj,

někdo lepí i tavnou pistolí.

Pavel
JK
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JK »

Používal som a aj používam na lepenie polystyrénu, rôznych ...pronov, na lepenie balzy a rôznych drevín k týmto materiálom, bežnú disperziu Pattex wood, Pattex wood express... Raz som skúšal Purex ale radšej som sa vrátil k týmto disperzným lepidlám. UHU POR používam tiež nielen v tzv "režime kontaktného lepidla", ale normálne vliepam ním napríklad servá do polystyrénových modelov... Vyskúšajte si na nejakých odrezkoch. Pri tej rozpadnutej Airacobre ale môžu robiť problémy zvyšky toho pôvodného lepidla, ak sa nedajú odstrániť...
T16SZ
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od warhawk »

Děkuji za vaše vstupy. Dovolím si vložit foto mého problému. Jak lze vidět, nejspíše to bylo lepeno purexem, který to po těch letech vzdal. Popravdě jsem i zamýšlel, jestli model už nenahradit. Z nějakého divného důvodu mě však partnerka nutí si jej nechat. :lol:
Přílohy
20241009_131354.jpg
20241009_131327.jpg
corsair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od corsair »

normálka uhuporem jako jiným lepidlem a zafizovat cca na 12 hod
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od warhawk »

dobra, vidim to take na uhupor. Snad to zaschne
Petr Budai

#8 Příspěvek od Petr Budai »

Osobně bych do toho šel se Styro vteřiňákem, přeloženým do injekční stříkačky. Je řídký dost, aby tam navzlínal a tvrdne pomaleji. Zkušenost ale nemám, nové modely lepím Unilep LA.
HONZIK 22

#9 Příspěvek od HONZIK 22 »

S Uhuporem mam vic casu a neshori mi to. :mrgreen:
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od warhawk »

Petr Budai píše:Osobně bych do toho šel se Styro vteřiňákem, přeloženým do injekční stříkačky. Je řídký dost, aby tam navzlínal a tvrdne pomaleji. Zkušenost ale nemám, nové modely lepím Unilep LA.

Ale tož sakra, blbej jsem pěkně. Proč mě to nenapadlo? :lol:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

Dal bych Uhupor, stříkačku prohřát v teplé vodě. Je pak jako voda. Nechal bych slepený model a když bych šel kolem tak zkontrolovat, že sedí na sobě. Jestli nespěcháš, tak je to bez problémů.
VTjr

#12 Příspěvek od VTjr »

Normálně jsi mne vydesil, protože já mám v krabici taky nerozbalenou Airacobru. Asi taky caa 10 let starou. Tak se musím podívat v jakém je stavu a konečně ji zkompletovat. Ale mám taky od Alferyho ještě o 2 roky staršiho Mexka BF-109, už hodněkrat opravovaného, ale takový efekt jsem na něm nezaznamenal. Tak nezbývá doufat, že pouze Ty jsi narazil nešťastně na nepovedený kus, že to není standard.

Jinak bych Tě chtěl varovat před použitím jakýchkoli vteřiňáků, obyčejné ani nezkoušej, protože ty pěnový polystyrén doslova leptají, ale i ty co jsou na polyš když při vytvrzování vyvíjeji teplo, tak strukturu narušují. Purex nedoporučuji taky, protože ten časem zvětrává (nesmi se k němu dostavat světlo). Osobně si myslim, že i k tomu rozlepování Tvého modelu došlo vlivem UV degradace Alferym použitého lepidla na PU bázi.
Já osobně bych tedy vsadil na ty disperzni lepidla, ty polyši neublíži a drží dobře, jen schnou trochu déle, musi se spoje dobře zajistit, ale to zas dává čas na důkladnou a přesnou práci.
Pokud přece chceš zkusit Styro vteřiňák, tak udělej radši více pokusů na nějakých kouscích styroduru.

Každopádné nezapomeň zde zveřejnit výsledek, tedy jak to dopadlo, aby Tvé zkušenosti byly užitečné i pro ostatní, co to budou čist, třeba i po letech. :P
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

TomasC píše:Dal bych Uhupor, stříkačku prohřát v teplé vodě. Je pak jako voda. ...

To je dobrá rada, diky za tip. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Janek2

#14 Příspěvek od Janek2 »

Já se přikláním k VTjr jak píše o použití disperzního lepidla. Já jsem s tím lepil klíny z vrchu a zespodu na to úzkotrupé érko z Lidlu, abych rozšířil trup. Lepil jsem to disperzním lepidlem od Kavana. Ale běžně tyto materiály lepím i herkulesem, nebo "CEYS - Bílé Lepidlo rychlé na dřevo, transparentní". To jsou všechno lepidla na bázi disperze. Samozřejmě, že se musí nějaký ten den počkat až to vytvrdne.
Jinak, jak jsem to úzkotrupé érko z Lidlu upravil, tak je to v tomto vlákně: "Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj" na str.79.
MPml

#15 Příspěvek od MPml »

warhawk píše:Ahoj, mám takový přiblblý dotaz.
Mám tady snad 10 let starou p39 Airacobra od Alfamodelu a ta se začala hromadně rozlepovat. Nejen poloviny trupu, ale i poloviny křídel, atd. Potřeboval bych injekční stříkačkou s jehlou dostat lepidlo do spár tak, aby to drželo.
Normálně bych řekl UHU por, ale ten funguje dobře jen při dvojím lepením. To tady dost dobře nepůjde. Purex zase vypění ven, vydrolí se a je hnusný. Má někdo tip na vhodné lepidlo? Lepil vůbec někdo někdy **pron disperzí?
Nemusí to být suché do druhého dne, ale do týdne by to bylo fajn.

Nebylo by nejjednodušší napsat mail s dotazem Tondovi?
Protože mě nějak nenapadá kdo jiný na této planetě :) by o tom toho mohl vědět víc.
Nereju, jenom se ptám....
Odpovědět

Zpět na „Letadla do 250g“