Pro někoho je výhodou rychlá práce, zejména pro ty co s tím umí pracovat a potahují fólií radi.
Já k nim ale nepatřím
Nový model bych fólií nikdy nepotahoval, ale jsem občas nucen s ní pracovat při opravách kupovaných modelů.
Já vidím jednoznačnou výhodou potahováni fólií pro výrobce modelů. Dál už vidím jen samé nevýhody.
● Již zmiňovaná hmotnost.
No, aby bylo to porovnání reprezentativní, tak by se měly porovnávat 2 konstrukce stejné tuhosti.
● Pokud není kostra opravdu bytelná, tak problémem je tvarová stálost modelu, zejména při změnách teploty. Kolikrát jsem si všiml, že když zasvítilo mna model letní slunce, tak potah fólií viditelně povolil.
Modely potahované papírem, nebo vliesem, nebo kombinaci monofil+papír při záletu vytrimuji a už nemusím nikdy dotrimovávat (tedy vyjma případů po opravách po haváriích). Modely potažené fólii se tvarově pořád mění a tak prakticky při každém létání první lety musím obětovat korekcím trimrů. Samozřejmě není to tak hrozné jako s EPP houbolety, ale jistý problém to je.
● I na fabrických modelech není výjimkou, že se folie na větších balzových plochách nepřilepí dokonale, a pak se odlepuje, vlní, vznikají faldy. A zas je to podmíněno i těmi změnami teploty a vlhkosti.
● Možná to jen já neumím, ale pro mne jsou náročné opravy potahu. Tedy spíš ty drobné tak, aby to nebylo moc vidět a aby se časem ta záplata neodlupovala. Provozuji spalováky, takže i když po každém letu model poctivě umývám (nemrznoucí lihovou směsi do ostřikovačů), tak nelze povrch od mastnoty nikdy dokonale očistit, a ty záplaty pak špatně drží. Prostě mastnota a plasty se mají rády, však to znáte i v kuchyni, jak špatně se myjí plastové dózy na jídlo (ty umyje dobře jediné myčka, ale model do myčky nemůže
● v souvislosti s tím při potahu fólií se ta mastnota časem dostává i pod ní, zejména v místech kde se napojují kusy potahu. Přímo tragické je to v okolí motoru, haubny, tedy u čumáku, ale taky na ocasu, protože i při tom nejlepším odvodu spalin pod pravé křídlo, to VOP a SOP schytá v plné míře. Pokud je model potaženy papírem nebo vliesem a na závěr natřený dobrým lakem proti palivu, tak se pod potah nikdy nic nedostane, nebo jen výjimečně, když je tam nějaký šram/trhlina.
Omlouvám se, že jsem to pojal víc z čmouďacké pozice, vim že tazatel řeší větroň, ale název vlákna je dost obecný a provozovatelé čmouďáků to přece mohou taky čist.
Edit: původně jsem to včera psal z mobilu, tak tam byla spousta překlepů, které jsem dnes v PC opravil a původní text doplnil/upravil jen minimálně.