Potah z vliesu nebo fólie

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Potah z vliesu nebo fólie

#16 Příspěvek od VTjr »

Jednoznačná výhoda fólie je hladký povrch bez nutnosti lakování a leštění. Ale ne vždy je to výhodou, tedy pouze u laminárních profilů a větších hloubkách křídel, aby bylo dosaženo nadkritické Re ve všech letových režimech.
Pro někoho je výhodou rychlá práce, zejména pro ty co s tím umí pracovat a potahují fólií radi.
Já k nim ale nepatřím :P a práce s fólií je pro mne vždy opruz. :x
Nový model bych fólií nikdy nepotahoval, ale jsem občas nucen s ní pracovat při opravách kupovaných modelů. :|

Já vidím jednoznačnou výhodou potahováni fólií pro výrobce modelů. Dál už vidím jen samé nevýhody. :roll:

● Již zmiňovaná hmotnost.
No, aby bylo to porovnání reprezentativní, tak by se měly porovnávat 2 konstrukce stejné tuhosti. :!: A tady, aby byla dosažena ta stejná tuhost, tak samotná konstrukce kostry pod fólii musí být sama výrazně tužší, než pod vlies, neřku pod papír. Takže porovnávat jen měrnou hmotnost fólie, lakovaného vliesu a lakovaného papíru, kde i tak fólie vychází těžší je nedostatečné, je k tomu potřeba připočíst těžší kostru, nebo se smířit s menší výslednou tuhostí.
● Pokud není kostra opravdu bytelná, tak problémem je tvarová stálost modelu, zejména při změnách teploty. Kolikrát jsem si všiml, že když zasvítilo mna model letní slunce, tak potah fólií viditelně povolil. :(
Modely potahované papírem, nebo vliesem, nebo kombinaci monofil+papír při záletu vytrimuji a už nemusím nikdy dotrimovávat (tedy vyjma případů po opravách po haváriích). Modely potažené fólii se tvarově pořád mění a tak prakticky při každém létání první lety musím obětovat korekcím trimrů. Samozřejmě není to tak hrozné jako s EPP houbolety, ale jistý problém to je. :|
● I na fabrických modelech není výjimkou, že se folie na větších balzových plochách nepřilepí dokonale, a pak se odlepuje, vlní, vznikají faldy. A zas je to podmíněno i těmi změnami teploty a vlhkosti.
● Možná to jen já neumím, ale pro mne jsou náročné opravy potahu. Tedy spíš ty drobné tak, aby to nebylo moc vidět a aby se časem ta záplata neodlupovala. Provozuji spalováky, takže i když po každém letu model poctivě umývám (nemrznoucí lihovou směsi do ostřikovačů), tak nelze povrch od mastnoty nikdy dokonale očistit, a ty záplaty pak špatně drží. Prostě mastnota a plasty se mají rády, však to znáte i v kuchyni, jak špatně se myjí plastové dózy na jídlo (ty umyje dobře jediné myčka, ale model do myčky nemůže :D ).
● v souvislosti s tím při potahu fólií se ta mastnota časem dostává i pod ní, zejména v místech kde se napojují kusy potahu. Přímo tragické je to v okolí motoru, haubny, tedy u čumáku, ale taky na ocasu, protože i při tom nejlepším odvodu spalin pod pravé křídlo, to VOP a SOP schytá v plné míře. Pokud je model potaženy papírem nebo vliesem a na závěr natřený dobrým lakem proti palivu, tak se pod potah nikdy nic nedostane, nebo jen výjimečně, když je tam nějaký šram/trhlina.

Omlouvám se, že jsem to pojal víc z čmouďacké pozice, vim že tazatel řeší větroň, ale název vlákna je dost obecný a provozovatelé čmouďáků to přece mohou taky čist. :wink:

Edit: původně jsem to včera psal z mobilu, tak tam byla spousta překlepů, které jsem dnes v PC opravil a původní text doplnil/upravil jen minimálně.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 08.10.2024 10:08, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Jirka Schifi Zatec

#17 Příspěvek od Jirka Schifi Zatec »

Ahoj je to tak jak pise VTjr,ja to vidim takhle taky a k tomu uz neni co dodat. :wink:
zeleznik

Re: Potah

#18 Příspěvek od zeleznik »

tondas2 píše:Rozumím tomu, moje otázka směřuje k jednomu mému projektu.
Větroň rozpětí 2 metry,vliesem potahuji dlouhé roky,na toho větroně mě láká transparentní fólie, jen řeším váhový rozdíl.

Já bych to moc neřešil. Mám zkušenost s oběma a vítězí folie. Vlies potřebuje aby se pořádně vypnul a měl určitou pevnost natírat nitrolakem, který moc smrdí, takže jej musíš dělat v dobře větrané místnosti a tam kde neobtěžuješ okolí, zažil jsme to při natíraní ve sklepě baráku. U folie to vše odpadá a můžeš potahovat klidně i v ložnici, navíc je to časově méně náročné, nemusíš čekat na další nátěr, než ten předchozí trochu zaschne. Já ke spokojenosti používám folii s Hobby Kingu, je relativně levná přiměřeně pevná a odolná a dobře se s ní pracuje.
Kostru v exponovaných místech potahu natírám Power Gripem. Mám s ní potažen mimo jiné větroň AQUILA, pokud bych ji stavěl znovu na váze bych šeřil na kostře trupu. Vyzkoušel jsem za svoji praxi několik typů folii za nejlepší považuji SOLARFILM, bohužel nevím zda se vůbec dá ještě někde sehnat.
Petr Budai

#19 Příspěvek od Petr Budai »

jyrry píše:(ten od Hořejšího, mám ještě tenký cca 11g/m²)

- kde jsi ho sehnal?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše:(ten od Hořejšího, mám ještě tenký cca 11g/m²)

Petr Budai píše: - kde jsi ho sehnal?

Pokusim se to najít v emailech a dám vědět.
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od DAF »

jyrry píše:... ten od Hořejšího, mám ještě tenký cca 11g/m²...

Také by mě ten odkaz zajímal. Prohlédl jsem stránky Hořejšího, ale (zatím) nenašel jsem jsem. Má nějaké barevné a bílé jsou s měrnou hmotností 24 g/m2. Uncle Google mi nic nenabídl (pokud jsem ovšem zvolil správně klíčová slova).
Hitec Aurora 9X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

Tak jsem trochu kecal, má to 15g/m² :-)

https://www.megamix.shop/polyesterova-latka-bila-160-cm

Je nutné nehledat jen v modelářských prodejnách, jsme jen nepatrnými odběrateli podobných výrobků :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
VTjr

Re: Potah

#23 Příspěvek od VTjr »

zeleznik píše:... Vlies potřebuje aby se pořádně vypnul a měl určitou pevnost natírat nitrolakem, který moc smrdí, takže jej musíš dělat v dobře větrané místnosti a tam kde neobtěžuješ okolí, zažil jsme to při natíraní ve sklepě baráku. U folie to vše odpadá a můžeš potahovat klidně i v ložnici, navíc je to časově méně náročné, nemusíš čekat na další nátěr, než ten předchozí trochu zaschne ...

Já se nepřu, pro někoho to může být velká nevýhoda :o o které jsem se zapomněl zmínit. :oops:
No asi i proto, že mně to nevadí a v rodinném domě s tím takový problém nemám, tak mě to nenapadlo. :oops:
V mládí (70.-80. léta), kdy fólie byly pro většinu z nás nedostupné, jsme neměli jinou možnost než potahovat papírem, nebo monofilem, prípadne kombinací monofil+papír (vlies taky neexistoval), tak jsem modely lakoval ve svém pokoji, který jsem pak řádně vyvětral. Samozřejmě úplně to vyvětrat nešlo, navíc i zaschlý potah dlouho šířil tu nitrocelulózovou vůni. No. mně to nevadilo vůbec a mamka byla vůči tomu velmi tolerantní. Dnes manželka zdaleka tak není, ale v domku se ve sklepě, v dílně dovedu dostatečně izolovat od obytných částí domu. :wink:
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

Jinak, ono taky záleží na tom jak dlouhou životnost modelu kdo požaduje. :o
Model potažený fólií na spalovací motor funguje bez větších problémů cca 100-200 startů, pořád v dobrém vzhledu. Pak začíná viditelně degradovat. :( A pokud do toho přijdou i nějaké havárie a opravy, tak se ta degradace ještě víc zrychluje, vzhled zhoršuje a postupně se model stáva méně a méně opravitelným. Modely potažené papírem, vielsem, nebo kombinací vies+papír, nebo molitan+papír - tam velmi záleží na tom jaké lakové vrstvy se použijí a zejména velmi záleží na finální vrstvě laku odolného palivu. Pokud se to udělá dobře, tak životnost v hezkém stavu je mnohem delší. Ale tyhle modely se dají lépe opravit do velmi dobrého stavu, kde skoro ani není poznat, že byly opravovány.

Ale stejně většina modelů letadel dříve či později zahyne v nějaké fatální havárii :( , takže ti, co je mívají často, tohle řešit vůbec nemusí. :lol:
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Jan Kubica »

V FMT 11/2016 bylo porovnání RESky s různými potahy. Tady je srovnání vlastností fólie a vliesu v cizí řečí
FMT112016.jpg
VTjr

#26 Příspěvek od VTjr »

Vidím, že vlákno bylo rozděleno protože to sklouzlo mimo téma, ale tenhle můj příspěvek zas OT není, protože v něm ukazuji tu výhodu, že klasicky potahované modely se dají kvalitně opravit i po velmi zoufalé havárii. :wink:
VTjr píše:... tyhle modely se dají lépe opravit do velmi dobrého stavu, kde skoro ani není poznat, že byly opravovány ...

Zde jsem pro ilustraci našel moje příspěvky s fotkami ze staršího vlákna, kde je vidět v jak zoufalém stavu byl můj model PONY po čumákové havárii, tedy pohled na trosky které jsem opatroval 35 let viewtopic.php?f=119&t=82223#p1385317 a v dalším příspěvku jak jsem ho opravil viewtopic.php?f=119&t=82223#p1385322, že na něm prakticky není ta oprava vůbec poznat (přitom křídlo bylo vejpůla a čumák prakticky nebyl) a ten model dnes stejně lítá velmi dobře, bez dodatečného trimování v každém letu absolutně rovně. I když je po těch opravách z něj řádná cihla (1800g), ale dobře vyladěná výkonná dvaapůlka download/file.php?id=80063&mode=view ho skvěle utáhne a i po zhasnutí motoru model perfektně klouže. Zde jsou pak fotky konečného uspořádáni s prodlouženým výfukem a velkým směrovým kormidlem viewtopic.php?f=119&t=82223&start=15#p1385430. Nevím, jestli by byla podobně kvalitní oprava možná i při potahu fólií, spíš ne.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 08.10.2024 20:08, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Jan Kubica píše:V FMT 11/2016 bylo porovnání RESky s různými potahy. Tady je srovnání vlastností fólie a vliesu v cizí řečí ...

Ale jak už jsem napsal výše, i tohle porovnání má metodologickou chybu. :o Hmotnost v tabulce sice vychází prakticky nastejno, ale asi se předpokládá, že se potahuje stejná kostra, tudíž oba křídla nebudou mít ve výsledku stejnou tuhost. :P Aby byla ta tuhost srovnatelná, tak by kostra pod potah fólií měla být zesílená, tudíž i těžší. Tím pádem celé křídlo potažené fólií vyjde o něco těžší. :| O kolik, to nedovedu posoudit. :roll:
Osobně si myslím, že rozdíl nebude katastrofální, ale musel jsem se o tom zmínit. :wink:
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Jan Kubica »

VTjr píše: Aby byla ta tuhost srovnatelná, tak by kostra pod potah fólií měla být zesílená, tudíž i těžší. Tím pádem celé křídlo potažené fólií vyjde o něco těžší. :|

Nebo právě naopak - viz http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=2 ... 6&start=30 nebo https://eshop.satria.cz/fotky6252/fotov ... spevku.pdf str. 8
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

V tom 11-stránkovém vláknu ztrácím kontinuitu, ale z prvých příspěvků mám dojem, že kostra je pro oba potahy identická. Takže výsledek bude odlišný i co do hmotnosti i tuhosti. Hmotnost ale může být i ve prospěch fólie nějaké tenčí, lehčí) ale tuhost asi nikoliv. :roll:
To druhé je na dlouho, to jsem nečetl, promiň, k tomu se nedovedu vyjádřit. :roll:

Pokud se ve svých závěrech pletu, tak dej odkazy na konkrétní příspěvky z toho vlákna, které by vyvraceli mé tvrzení o tom, že se metodologicky nesprávně porovnává neporovnatelné. :wink:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od DAF »

jyrry píše:Tak jsem trochu kecal, má to 15g/m² :-)

https://www.megamix.shop/polyesterova-latka-bila-160-cm

Je nutné nehledat jen v modelářských prodejnách, jsme jen nepatrnými odběrateli podobných výrobků :mrgreen:

Při dnešním nahlédnutí na odkaz mi to napsalo, že stránka nebyla nalezena. Ani po hledání v tomto e-shopu to nic nenašlo.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“