FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky ETHOS

#676 Příspěvek od blesk »

Jara11 píše:Tak cokoli z řady X20...?

X20, X20S a X20HD - Access a tandem (liší se výbavou - trimy, displej, BT)
X20R, X20RS - Access, tandem a twin

Mám zakladní X20 a bohatě stačí, jediné co mi občas chybí (a na X10 jsem to měl) jsou trimy T5 a T6
Přílohy
x20-table.jpg
Jara11

#677 Příspěvek od Jara11 »

Jo děkuju všem. Prostupují a pokud k tomu dojde, doptam po kamarádech co mají podobný požadavky,co vlastně mají. Na MPX už jsem nějak nedokázal dotáhnout některá nastavení. I tak děkuji Jarda.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Jara11

#678 Příspěvek od Jara11 »

Nějak jsem se snažil zorientovat ve vysílačích, nějak mi to moc nejde. Ještě dotaz. Když pominu rozdilnost v pasmech, nemáte někdo porovnáno, jaký x20.... je cca shodny s Kavanem V20?
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
blesk
Kontaktovat uživatele:

#679 Příspěvek od blesk »

No X20S ale ta má navíc tandem, to ta V20 pokud jsem se dobře díval narozdíl od FrSky nemá Tandem režim.
Roman_rc.pilot

#680 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Pominu-li v porovnani s X20S nekvalitu V20, absenci 868MHz, premrstenou cenu, velka velikost, nulovy servis v CR, nepresnost enkoderu atd... tak jsou vlastne stejne :D
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
blesk
Kontaktovat uživatele:

#681 Příspěvek od blesk »

Kluci, než budu otravovat p. Urbánka, dneska se mi stalo že při pokusu o zapnutí vysílače (X20S) jsem nejspíš krátce podržel tlačítko. Displej se nezapl, ale napájecí tlačítko modře blikalo. Nedalo se s tím udělat nic jiného než vytáhnout baterku. Další zapnutí v pohodě. Trošku mě to znervóznělo...
MaxKin

#682 Příspěvek od MaxKin »

Kolegové ..

Nastavoval někdo stabilizaci na samokřídle ??? Přijímač TD SR6 ,SR10 a pod. S použitím pouze dvou serv ??
Kraken

#683 Příspěvek od Kraken »

neni tu nekdo kdo uz tvoril nejakou lua apku do ethosu?
HK500 GT
HK450-480 4clanek
MCPX 2S power
blesk
Kontaktovat uživatele:

#684 Příspěvek od blesk »

MaxKin píše:Kolegové ..

Nastavoval někdo stabilizaci na samokřídle ??? Přijímač TD SR6 ,SR10 a pod. S použitím pouze dvou serv ??

Předpokládám že je to stejné jako pod OTX, musíš flashnout RX už přímo FW na samokřídla.
prikrylm

#685 Příspěvek od prikrylm »

blesk píše:Předpokládám že je to stejné jako pod OTX, musíš flashnout RX už přímo FW na samokřídla.
Nestraš kolegu. :)
To, jaké se stabilizuje letadlo, se nastaví v nastavení Rx, podobně jako se natsavuje poloha toho Rx vůči letadlu. Nastavit můžeš std letadlo (křídlo, vodorovná výškovka, kolmá směrovka), V-tail a právě to samokřídlo, alias elevony. Dá se nastavit jak přes rádio (s patřičným LUA - ETHOS, OTX, či ETX), aplikaci v telefonu (netuším jak se spojuje, nemám) nebo přes PC, tam je ale tuším potřeba nějaký propojovací čudlík.
Přílohy
V návodu píšou, že se TO takto nastavuje z telefonu.
V návodu píšou, že se TO takto nastavuje z telefonu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
graup15

#686 Příspěvek od graup15 »

Ani nevím jestli je další text otázka nebo povzdechnutí.
Pomalu dávám dohromady vybavení na objednanou Eternity F5J. A koketuji s myšlenkou udělat ji už celou na Frsky system . A to z duvodu, že jen Frsky má reálně dobře fungující two way system (2.4GHz/868Mhz).
Frsky provozuji naprosto bez problémů v rc-paragliding hadrácích. Ale vzhledem k potřebnému programovému vybavení (na rchadr stačí de fakto jen delta mix) mám radio ještě s verzí FW14.7. A nevidím jediný důvod radio uprgradovat když to na rcpara funguje a stačí to.
Myšlenka ,že rchadr je de fakto jen levná hračka , a proto je Frsky naprosto relevantní není pravda. Kvalitní Rc-paragliding je kurevsky drahá hračka...jenže má jednu výhodu. Nedá se rozbít ..a to ani po pádu z pul kilometru (vyzkoušeno nechtěně na vlastní kůži)

Ale Eternity F5J je nejenom velmi drahá hračka, ale rozhodně se dá rozmlátit už po pádu z pěti metrů.
A proto pořád bojuji s myšlenou...Frsky nebo Futaba.
Protože u Frsky mi dost děsí ty extermní množstí upgradů...dneska už je FW přez 16.0 a furt něco opravují...
Navíc program F5J je o hodně složitější než rchadr s dvěma servy a dalšíma dvěma co dělají jen speed. A je docela fuck jak přesně vše chodí. Vůle či nepřesnost v čemkoli na Rc-para 1cm neznamená vubec nic.

Docela by mi zajímalo co si o tom myslíte...???
blesk
Kontaktovat uživatele:

#687 Příspěvek od blesk »

Myslím že je jedno jestli dvě nebo 10 serv. Lítám FrSky cca 6let, jednou jedinkrát jsem měl na zlomek vteřiny FS, ale to byla i má chyba že jsem měl antény stíněné baterkou a prostě bylo letadlo špatně natočené a anténa mířila na letadlo + to bylo cca těch 6 let zpět. FrSky lítají i v Jetech, které jsou zase ještě o řád jinde než F5Jčko. Na Tandemu toho moc nalítaného nemám, ale funguje. Nejvíc jsem donedávna lital na D16, letos z 80% na Accessu a přijde mi to trochu lepší co se týká RSSI. A ano upgrady jsou časté, často ale řeší jen drobnosti, nebo chyby ve velmi specifických případech. Za mě pokud jsi zatím spokojený, klidn bych zůstal u FrSky (tak a teď se ozvou JETI maniaci a skončil jsem :-D )
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#688 Příspěvek od Jameson »

Mám doma tri rádia od Futaby, ale lietam s FrSky s Jeti modulom (Blesk sa asi uteká schovať pod posteľ). Ale objektívne: myslím, že aj toto je jedna s veľkých výhod FrSky - proste si tam dám, čo chcem. Na rozdiel od Futaby, ktorá "vie" len Futabu a... Nič iné (ok, trošku trepem, Futaby čo mám, mali ešte výmenné moduly - ale hovoríme o aktuálnych rádiách. A tam som mával tiež Jeti - Blesk, koho sú tie nohy pod posteľou??? :lol: ).

Okrem toho, sťažovať sa na FrSky, že má veľa aktualizácii, je ako jazdiť na koni a frflať, že auto nechcem, lebo musí chodiť na technické kontroly. Nikto z FrSky nikoho nenúti si aktualizácie inštalovať, je to čiste o tom, že wau, budem mať zasa niečo nové, čo som predtým nemal. Čo na Futabe až tak moc nehrozí... Aspoň teda na tých starých nehrozilo.

Aktualizácie majú jednu nevýhodu: môžu priniesť nové funkcie, ktoré proste v manuáli nie sú. Mal som kedysi FX18, ktorá mala malý displej, z ktorého sa nič nedalo pochopiť. Našprtal som návod a ovládal som ju úplne v pohode. Ale naspäť by som ju veru nechcel. Na tie aktualizácie sa dá zvyknúť...

Technicky vzaté, tie rádiá sú stále len krabičky s páčkami a pár gombíkmi a všetko ostatné je len už bonus naviac. Kamarát programoval Futabu tak, že páčkou plynu ovládal všetko od zatiahnutia klapiek, podvozku, navýšenie vztlaku až po varenie hot-dogov a popcornu. Ok, preháňam, ale podobne som to vnímal. Ja som na to lenivý, proste prepnem prepínač, rádio povie "podvozok vysunutý" a viem, že môžem pristávať. FrSky má ešte super funkciu, že pri voľbe modelu mi vypíše, čo sa čím ovláda (teda, ak to tam nezabudnem nahrať, samozrejme). Najmä po dlhšej dobe je to na nezaplatenie. Ale každý si nájde to svoje...

Osobne by som už do Futaby nešiel (je zaujímavé, že FF9 bola konštrukčne na vyššej úrovni, ako FF10 - aj Japonci asi šetria). Také tie Radiomaster a blabla - to tiež nie. Šetriť áno, ale s rozumom. FrSky nie je dokonalé rádio - ale zatiaľ mi stačilo na všetko. Nehovoriac o takých somarinách, ako multiprotocol module - proste vysielací modul, ktorý vie "emulovať" napríklad Spectrum, Futabu či Walkera vysielače. Nemám ich (Jeti nevie :lol: ), ale pre niekoho to môže byť zaujímavé...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Mirec Poprad-Tatry

#689 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

FrSky nie je na občasné polietanie. Treba sa tomu hodne venovať aby to mal človek v malíčku. Potom sa to musí samozrejme dostať do hlavy.Ja som na tom hodne pohorel ale systém ako taký sa mi páči ,myslím Ethos.Ale aj prevedenie a možnosti rádia. Čo považujem na škodu je že nie je to aj pre blbcov v programovaní ako som ja.Lebo aj ja by som chcel dobrý vysielač. Ak by to malo takú verziu softvéru v ktorej by sa dalo naťukať čo potrebuješ a hotovo. Všetko funguje ako si si to nastavil a venuješ sa tomu na čo si si rádio kúpil.Ak je softvér dobrý čo sa máš v tom šprtať.Chyba FrSky je že to celé dali na trh hodne nedorobené . Počítali s tým že kto zvládol OpenTX ,nebude mať s Ethosom problém- čo je pravda.Ale sú aj taký ,čo sa po rokoch vracajú ako ja alebo začínajú od nuly. Mňa odradilo že mi celé moje dvoj mesačné úsilie to naprogramovať klaklo po nainštalovaní novej verzie.Takmer po roku som sa na toto fórum prihlásil. Tandem mám hodemý v kúte a ani za toho si nespomeniem jak som to všetko nainštaloval. Nemám po roku ani páru. Nebiť tej novej verzie, tak leto by som lietal a bol by som v obraze.S tým čo som tam mal na 90% to bolo v pohode.Možno stačilo rok počkať s kúpou rádia, pokiaľ sa nevychytajú muchy.Skôr či neskôr to bude fungovať ako má, to je isté!
prikrylm

#690 Příspěvek od prikrylm »

Úplně shora - až na obskurní výjimky a hračky jsou dnes RC systémy extrémně spolehlivé. Některé jsou hůř mechanicky zpracované...

Obecně: pokud máš nějakou RC výbavu a vyhovuje (ergonomicky?), není důvod ji nepoužít.

ETHOS, FrSky, ACCESS, Twin a pod. - FrSky jsou mechanicky velmi slušná rádia, ACCESS za mě nejlepší "klasický" (FHSS a/nebo DSSS) 2.4GHz systém. Navíc k tomu ve FrSky "připočórli" ELRS (TWIN), což Futaba ani JETI (zatím) nemají. OpenTX -> ETHOS -- ETHOS je výrazně víc pro lidi - "šablonová tlačítka" nastavení opravdu velmi ulehčují. Ostatně OTX/ETX/ETHOS je inspirován Multiplexem...

Zase obecně - lidi chtějí, aby rádio umělo "hrát a zpívat", ale nechtějí si ani přečíst návod, ale budou chtít, aby TO bylo tak jednoduché, jak "to rádio, co měli". Sice umělo jen přehodit smysl serv a mělo mechanické trimy, ale..... Opravdu to takto nepůjde ani u Futaby ani u PowerBoxu ani u JETI.

Lítat FrSky s JETI modulem a "ohrnovat nos" na multiprotocolem? :) Když chci z JETI dostat telemetrii, tak je potřeba na rádio přidat nějaký (ošklivý) bazmek, to multiprotokol nepotřebuje. Třeba. Nebo si pořídíš na hraní něco "milého" (Pelikan Sling mini) a přiložené rádio je opravdu tragické, tak je multiprotokol výborná věc.

Jameson píše:Také tie Radiomaster a blabla - to tiež nie. Šetriť áno, ale s rozumom.
Měl jsi něco z toho v ruce? Nebo TO jen povídali chlapci u piva? :) Vzhledem k tomu, že tyhle stroje jedou na "otevřených" systémech, tak si troufám tvrdit, že není spolehlivějších a lépe otestovaných systémů.

Lítám víc jak rok s RM Pocket ELRS (úžasně mi sedl do ruky) a RM ER4 Rx F3K (též karbon-karbon..). Až na výjimky dokáže fungovat spolehlivě (85-100% kvalita signálu) na 10mW vysílacího výkonu. Samozřejmě i v době kdy vysílají ostatní (~6-8 rádií) a anténu (jednu!) mám ne úplně ideálně v čumáku "na prase" vedle baterky. Pro lepší pocit by se dal pořídit nějaký dvouanténový systém (ER6G?) a antény třeba vytáhnout ven a věřím, že na max 25mW bude spolehlivé spojení i na vzdálenost kdy ani ethernity už nebude vidět.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“