Odstranění matlavě lepivých degradovaných míst úchopů

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Odstranění matlavě lepivých degradovaných míst úchopů

#16 Příspěvek od zdzd »

guchar píše:● Na pracovištích kde se používaly ruční měřáky jsem si zavedl (1 až 2x do roka) sanitární den. Vlhnou jarovým hadrem se povrch otřel. Štěrbiny se předtím vzaly něčím jako zubní kartáček. Zasklené okénka se stříkla kapkou Ironu nebo Okeny papírovým ubrouskem vyleštilo. Brašna nebo skladovací krabice se vyluxovala štěrbinovou hubicí, A zas byl na delší čas pokoj. Když jsem vzal měřák do ruky, tak se mi k ní nelepil.
Tak s tím to vůbec nesouvisí. Jsou plasty, které časem "sežvýkačkovatí" ať jsou myté či ochytané či se jich nikdo ani nedotknul. Začnou degradovat a lepit. Ať jsem je pak zkoušel umýt čímkoliv od IPA až po aceton, nic nezabralo. Rozpadá se to do hloubky...
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

zdzd píše:
Tak s tím to vůbec nesouvisí. Jsou plasty, které časem "sežvýkačkovatí" ať jsou myté či ochytané či se jich nikdo ani nedotknul. Začnou degradovat a lepit. Ať jsem je pak zkoušel umýt čímkoliv od IPA až po aceton, nic nezabralo. Rozpadá se to do hloubky...
U těch protiskluzových povrchovek třeba u fotáku nejde o povrchové lepkání, on se ten nástřik začne kompletně rozpadat a nestačí nějaké povrchové očištění , musí se komplet odstranit ten nástřik.
jag42

#18 Příspěvek od jag42 »

Přesně tak, stejná zkušenost s některými šroubováky. Ruka od oleje, nebo benzínu a druhý den je z povrchu lepivá žvýkačka.
Nebo hefty na řidítkách kola, v rukavicích OK, holé ruce po roce opět lepkavá žvýkačka.
Co s tím?
U šroubováků jsem to otrhal na spodní tvrdý plast a fungují dále.
Hefty u kola -vyhodit a koupit nové (třeba bude štěstí a budou z jiného materiálu)
Pokud to nastane třeba u foťáku , nebo jiné drahší věci , je to nepěkný problém.
Výrobce, kteří ty povrchy netestují, nebo na to kašlou, patří nakopat do ....
bahora

#19 Příspěvek od bahora »

jag42 píše:Výrobce, kteří ty povrchy netestují, nebo na to kašlou, patří nakopat do ....
Přesně tohle mi udělala červená Frsky X-Lite, lepí to je to hnusné a u vysílačky to nasere, když je potažená tím sajrajtem úplně komplet všude :(
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

jag42 píše: Pokud to nastane třeba u foťáku , nebo jiné drahší věci , je to nepěkný problém.
Výrobce, kteří ty povrchy netestují, nebo na to kašlou, patří nakopat do ....
Tak ono to asi dost dobře nejde testovat---jako že vymysleli jsme pogumovaný nástřik a ted počkáme než to uvedeme do prodeje co ten nástřik udělá po deseti, nebo dvaceti letech.

nic méně dnes už vím, co mi udělal gumový grip na starým kinofilmovým nikonu, dnes už vím, co mi udělal gumový grip na novějším těle panasonicu a co mi udělal gumový grip na dalším těle novějšího panasonicu, je uplně jedno, jak moc to bylo používané, prostě deset let a konečná.

Podobný problém byl u reproduktoru zavěšených místo na gumovém, na takovém jako molitanovo pěnivém materiálu, hodně tyto závěsy používal videoton, JVC --10/15 let a konečná, komplet se to rozpadlo, mě to kdysi odradilo od koupě reproduktoru heil kithara

https://www.enjoythemusic.com/superiora ... ithara.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

zvuk super, ale moc jsem se bál, že je přežiju.
zdzd

#21 Příspěvek od zdzd »

Není to jen o gripech.

Udělala mi to třeba autonavigace Garmin 765, a to celé tělo.

Možná tomu napomohlo skladování v pouzdře z koženky, které mohlo uvolňovat nějaké změkčovadlo. Ale to je dost nepravděpodobné, protože to pouzdro bylo zděděno od jiného výrobku a už letité. Tudíž už by nic uvolňovat nemělo a kdyby ano, tak by se rozpadlo jako první...
sozda

#22 Příspěvek od sozda »

Oni tyto povrchy patří jednoznačně do kategorie "kurvítek" většinou to vydrží dva roky a potom se to začne rozpadat, no pokud je to jenom tenký povrch jde často odstranit tetrachlormethanem, perchloethylenem nebo chloroformem to v tom případě pokud je to pod tou měkčenou hmotou kovový podklad jinak výše jmenované rozpouštědla napadají většinu plastů. Dalším rozpouštědlem, které celkem dobře rozpouští hmoty na bázi různých kaučuků je cyklohexan, ten také výborně odstraňuje zbytkový lep z různých samolepek a štítků a co je důležité NENAPADÁ většinu plastů.
U jednoho takového to matlavého povrchu jsem to řešil pokusně tak, že jsem to potáhl vrstvičkou silikonu a celkem se to osvědčilo a vydrželo to docela dlouho tak že to měřák přežilo. Matlavej povrch jsem trochu očistil tetrachlorem něco se rozpustilo neco zůstalo no a pak jsem na to nanesl neutrální silikon v síle několika milimetrů aby to nestékalo v kapkách a nechal pár dní vytvrdnout. Silikon se s matlavou hmotou spojil dobře a neotíral se a nematlal. Akorád byl bílý a časem se trochu špinil, což vadilo estetičnu, ale funkčně to bylo perfektní.
guchar

#23 Příspěvek od guchar »

● K vysavači Bosch, kterým to začalo. Neskutečnou výhodou je plast tělesa. Kovově tvrdý a zrcadlově hladký. Čepel nerezového, př odstraňování vrstev, na něm nezanechává žádné stopy.
● Pořídila jej sousedka a moc jí nevyhovoval. Když jednoho dne přestal sát, pořídila nový. Lehčí protože byl s Li-Ion. Starý skončil na hromádce do eko dvora. Tam jsme jej měli odvést jako součást naší větší hromádky.
● Ženě a synovi to nedalo. Učinili pokus o resuscitaci. Nesál protože poslední úklid byla rozsypaná mouka. A nebyl delší dobu na nabíječce. Vyčištění textilního filtru a nabit mu vrátilo život. Lepivé madlo bylo omotáno pruhem Spofaplasti Byl předveden sousedce, ta trvala na vyhození. Chtěl jsem nějaký takový k ruce na obdélník s holými parketami, aby jej žena nemusela zametat.

● Po cca třech měsících se na povrchu Spofaplasi objevily nánosy zrohovatělé kůže. Ukázalo se, že lepivá vrstva strana Spofaplasti (spolu se zbylými nevelkými místy, kde zůstal degradovaný plaste, prostoupila z rubní na lícní stranu). Mělo to eklhaft vzhled.
● První stupeň záchrany stručně zopakuj. Odmotat flastrplast. Oškrabat nerez čepelí. Dočištění A) IPA na hadru. B) Stolním olejem na hadru. C) Abych a něj snadno dosáhl skončil konec 24/7 nabíječky pod polštářem lůžka, proto na poslední otírání jsem použil dětský modrý olej s azulénem.

● Zbyly tam nelepivé malé hodně tenké ostrůvky - poslední zbytky původního potahu nešly už moc dolů. Po krátké době dalšího užívání, když se objeví náznak pokračující degradace, nerez čepelí seškrábnu ta místa, která jdou.
● Při vysávání je uzavřená tvar madla natolik výhodný, že přes zrcadlově hladký plastový povrch 1.1 kg aku vysavač Bosch BHN09070, Move 9.6V se pohldlně drží. A nemá tendenci z dlaně vyklouzávat.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“