Stavba CNC na EPP

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Stavba CNC na EPP

#1 Příspěvek od blesk »

Ahoj,

potřebuju trošku doplnit strojový park a chystám se na stavbu CNC s pracovním prostorem cca X=1000 Y=400 Z=200mm, která bude výlučně na tvarové frézování pěny (EPS, EPP,...) Konstrukčně to bude portálovka s pevným stolem, a z důvodu pracovního prostoru bude trošku netypicky po portálu jezdit osa X (tudíž portál bude přes metr dlouhý), jediné co zatím nemám rozhodnuté je pohon osy X - zda řemen, nebo šroub. Nějaká závratná rychlost není potřeba a zvládal by to i šroub, ale mám strach z té délky a tedy i průhybu -TR 8x2(P4) to jest stoupání 8mm by dávalo již slušnou rychlost. U řemenu se trochu bojím přesnosti a stálého napnutí, ikdyž na 3D tiskárně i na laseru to mám, ale tam jsou síly jen od setrvačnosti. Pokud budu dosahovat přesnosti a opakovatelnosti 0,3mm budu naprosto spokojený (s 0,5mm to překousnu), přece jen na pěně to bude zanedbatelné.
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba CNC na EPP

#2 Příspěvek od Libor »

blesk píše:Nějaká závratná rychlost není potřeba
Mě připadá parametr rychlost při odebírání takového objemu materiálu zásadní.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Libor »

blesk píše:Z=200mm
Jaký nástroj použiješ?
blesk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od blesk »

Mám najitou nějakou 6mm dvoubřitou s délkou 150. No ono je rychlost a rychlost... S 8mm šroubem musím v pohodě dát 30-50mm/s to je na frézování v pohodě, navíc s tak dlouhým nástrojem to rychleji asi nepůjde. Jediné co by bylo slabé je rychloposuv.
Naposledy upravil(a) blesk dne ned 14.07.2024 8:56, celkem upraveno 1 x.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

Pěny jedu 8000 mm/min. 1800 mm/min nebo 3000 mm/min už dost prodlouží dobu operace. Já tedy hlodám díly i metr dlouhé, na menších dílech to prodloužení doby obrábění možná není tak bolestivé.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blesk »

Tak pokud jezdíš 8000mm/min tak to potom jo, to by ten šroub už nedával. Je pravdou že reálnou představu o tom jak rychle se dá sochat nemám.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Libor »

Já jsem se k tomu dobral z druhé strany. Měl jsem stroj, který uměl papírově 3000 mm/min, ale prakticky to šlo do 1600 mm/min. Když jsem něco dělal, trvalo to hodiny. Pořídil jsem proto jiný stroj a motivem pro výměnu byla hlavně ta rychlost. Teď se pohybuji v časech desítek minut a to už jde provozování stroje vměstnat do života.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od blesk »

Co používáš já řídící desku? GLBR a jaký SW co podporuje CAM? Na 2,5D mi stačil EstlCAM, na 3D jsem ho zkoušel jen jednou.
guchar

#9 Příspěvek od guchar »

● @blesk ?frézování pěny (EPS, EPP,...)? Někde jsem viděl reklamu na vyhřívaný nůž. Zdá se mi vhodnější než odsávání pilin. Sice mne zaujal, a vlastně CNC nemám. Něco málo řežu odporovým drátem. (Nerez struna z kuchyňských kráječů.) Tím pádem jsem inzerci (parametry - cena) proletěl a vysunul z paměti. Pokusím se to na webu znovu najít.
● Google(elektricky vyhřívaný nůž na pěnové termoplasty) https://www.google.cz/search?q=elektric ... nt=gws-wiz" onclick="window.open(this.href);return false;
● Heureka (elektricky vyhříváný nůž na pěnové termoplasty) 83 výsledků (Termický nůž Dedra 220 W DED7520 || Termický nůž Dedra 220 W DED7520) https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=te ... polystyren" onclick="window.open(this.href);return false;
● V reklamě byl nejspíš jen nůž bez (nezbytné) rukojeti. Tvarem mi spíš připomínal TERMICKÝ NŮŽ DEDRA 220 W DED7520 než Yato YT-82190

(Self-sealing) electric cutting knife 220V, 300W
Tento z Alíka inzeruje teploty: 50 až 600°C, 300W, a je v nabídce za více cen (i čepele samostatně), a s různým počtem vyhřívaných čepelí. Nůž na řezání pěny Pearl Bavlna Elektrický horký nůž Tepelná řezačka Ruční elektrické nářadí na pití Nůž Vícenásobná řezačka

● Pro tvarování věcí s mnoha ostrými změnami tvarů je svislý vytápěný drat, procházející vodorovným ložem (stolem) nedostižný
Rozměrný plochý nůž, by to musel dělat mnoha pojezdy přeřušovanými vysunutím ze záběru, a náslrdným spuštěním.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blesk »

guchar píše:● @blesk ?frézování pěny (EPS, EPP,...)? Někde jsem viděl reklamu na vyhřívaný nůž. Zdá se mi vhodnější než odsávání pilin. Sice mne zaujal, a vlastně CNC nemám. Něco málo řežu odporovým drátem. (Nerez struna z kuchyňských kráječů.) Tím pádem jsem inzerci (parametry - cena) proletěl a vysunul z paměti. Pokusím se to na webu znovu najít.
● Google(elektricky vyhřívaný nůž na pěnové termoplasty) https://www.google.cz/search?q=elektric ... nt=gws-wiz" onclick="window.open(this.href);return false;
● Heureka (elektricky vyhříváný nůž na pěnové termoplasty) 83 výsledků (Termický nůž Dedra 220 W DED7520 || Termický nůž Dedra 220 W DED7520) https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=te ... polystyren" onclick="window.open(this.href);return false;
● V reklamě byl nejspíš jen nůž bez (nezbytné) rukojeti. Tvarem mi spíš připomínal TERMICKÝ NŮŽ DEDRA 220 W DED7520 než Yato YT-82190

(Self-sealing) electric cutting knife 220V, 300W
Tento z Alíka inzeruje teploty: 50 až 600°C, 300W, a je v nabídce za více cen (i čepele samostatně), a s různým počtem vyhřívaných čepelí. Nůž na řezání pěny Pearl Bavlna Elektrický horký nůž Tepelná řezačka Ruční elektrické nářadí na pití Nůž Vícenásobná řezačka

● Pro tvarování věcí s mnoha ostrými změnami tvarů je svislý vytápěný drat, procházející vodorovným ložem (stolem) nedostižný
Rozměrný plochý nůž, by to musel dělat mnoha pojezdy přeřušovanými vysunutím ze záběru, a náslrdným spuštěním.
Jako obvykle komentuješ něco, o čem vůbec nic nevíš...
Libor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Libor »

Přílohy
Snímekobrazovky20240714150929.png
Snímekobrazovky20240714150532.png
Libor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Libor »

blesk píše:guchar: Někde jsem viděl reklamu na vyhřívaný nůž ...
Jako obvykle komentuješ něco, o čem vůbec nic nevíš...
Náhodou, když se ta pilka s odporovým drátem dá do https://www.fanuc.eu/cz/cs/roboty/str%c ... /crx-10ial, tak to dává nové možnosti! ;-)
blesk
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od blesk »

Libor píše: Náhodou, když se ta pilka s odporovým drátem dá do https://www.fanuc.eu/cz/cs/roboty/str%c ... /crx-10ial, tak to dává nové možnosti! ;-)
Dobře, beru zpět, v tomto případě by to mohla být sranda :D
blesk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od blesk »

Uh s Fusionem jsem už kdysi měl čest a rychle jsem od něj utekl :D ale kluci v práci pomůžou a mašinka bude mít podobné střeva jako má Lupa, tak to bude v pohodě.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Libor »

blesk píše:s Fusionem jsem už kdysi měl čest a rychle jsem od něj utekl :D
Já jsem taky začínal nadvakrát. Začal jsem "intuitivně" ;-) a do měsíce jsem to vzdal. Chce to začít základama, nechat si předvést základy - filozofii budování modelu. Tutoriálů jsou mraky: https://www.kolmanl.info/index.php?show=F360_TUT
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“