Baterie 24V LiFePO4 120Ah z Aliexpress

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
bahora

Re: Baterie 24V LiFePO4 120Ah z Aliexpress

#16 Příspěvek od bahora »

pepin píše:
Po vlastní zkušenosti bych dnes už chtěl od prodejce ty články poslat zaktivovaný.

Modelářská nabiječka vypne life na cca 3,6v ale prvotně je třeba ty články nabit na cca 3,8v a na tomto napětí je udržovat několik hodin.
Pokud přebiješ články nad 3,65V je šance na speciální efekty a nebo minimálně vyrobíš takové zaoblenější krabičky ....
Pro inicializaci bych spíše doporučil 3,5V až 3,6V kde eliminuješ nepřesnost nabíječe a ideálně články stažené "kompresí".
Inicializací chápu srovnání kapacity všech článků v rámci možností dané chemie, než se zapojí do akupacku.

Jsi si svou informací o koncovém napětí jist? Odporuje to mým znalostem od LiFePo4 technologii.
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

bahora píše:
Pokud přebiješ články nad 3,65V je šance na speciální efekty a nebo minimálně vyrobíš takové zaoblenější krabičky ....
Pro inicializaci bych spíše doporučil 3,5V až 3,6V kde eliminuješ nepřesnost nabíječe a ideálně články stažené "kompresí".
Inicializací chápu srovnání kapacity všech článků v rámci možností dané chemie, než se zapojí do akupacku.

Jsi si svou informací o koncovém napětí jist? Odporuje to mým znalostem od LiFePo4 technologii.

Třeba tady

http://pavelrichter.net/2012/04/sestave ... -nabijeni/" onclick="window.open(this.href);return false;
bida
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od bida »

semi píše:Co myslíte, koupit?

https://www.aliexpress.com/item/1005007224931626.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ne.
bahora

#19 Příspěvek od bahora »

pepin píše:

Třeba tady

http://pavelrichter.net/2012/04/sestave ... -nabijeni/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pokud mu věříš, tak OK, ale nedoporučuj to prosím jiným pokud si nepřejí poškodit baterie.

P.S. Nesmíš věřit všemu co někdo uvede na internetu, projdi si taky jiné odborné informace a hlavně se řiď datovým listem výrobce/výrobku.
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

bahora píše:
Pokud mu věříš, tak OK, ale nedoporučuj to prosím jiným pokud si nepřejí poškodit baterie.

P.S. Nesmíš věřit všemu co někdo uvede na internetu, projdi si taky jiné odborné informace a hlavně se řiď datovým listem výrobce/výrobku.
Zavolej si prodejci třeba co dal odkaz Dudaj. On ti to vysvětlí že prvotní aktivace se dělá na vyšší napětí než 3,6v.
1003C610-B49A-4C64-B7E8-0635D419CEDA.png
Je možné, že podle typu a výrobce lifepo4 se bude doporučené prvotní aktivační napětí lišit a právě proto bych dnes už volil při koupi variantu nechat si je zaktivovat za nějaký připlatek raději hned prodejcem.
zdzd

#21 Příspěvek od zdzd »

pepin píše:
Zavolej si prodejci třeba co dal odkaz Dudaj. On ti to vysvětlí že prvotní aktivace se dělá na vyšší napětí než 3,6v.
1003C610-B49A-4C64-B7E8-0635D419CEDA.png
Je možné, že podle typu a výrobce lifepo4 se bude doporučené prvotní aktivační napětí lišit a právě proto bych dnes už volil při koupi variantu nechat si je zaktivovat za nějaký připlatek raději hned prodejcem.
Už jen to slovo "formátování" nebudí zrovna důvěru...
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

zdzd píše:
Už jen to slovo "formátování" nebudí zrovna důvěru...
Opravdu stačí zavolat a zeptat se na to nějakého prodejce lifepo článků.

https://files.gwl.eu/inc/_doc/LFP_Guide_CZ.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: Opravdu stačí zavolat a zeptat se na to nějakého prodejce lifepo článků.

https://files.gwl.eu/inc/_doc/LFP_Guide_CZ.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
To nic nemění na tom, že se formátují toliko disky a prkna, nikdy akumulátory. Ty se formují.
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

zdzd píše:
To nic nemění na tom, že se formátují toliko disky a prkna, nikdy akumulátory. Ty se formují.
To ale taky nic nemění na tom že jakkoli i nesprávně to nazveš probiha to minimálně napětim 3,6 v a víc.

Jinak já dával jen odkazy a info co jsem řešil osobně s prodejcem. Já life baterie nevyrábim, netvořim nazvosloví nabijecích operací a jako modelář doposud použivajicí modelářské baterie jsem ochotný připustit že o aktivaci lifepo4 vim uplný hovno a musim se zeptat někoho kdo by o tom měl vědět víc a to určitě není modelář provozujicí tříčlanek turnigy 2200 ma.

Ty odkazy jsem dával právě proto aby se každý kdo má v plánu lifepo4 články vysoké kapacity pořidit vyvaroval experimentování na základě rad na modelářskem foru a hlavně počitat s tím, že jestliže od prodejce nebude vyžadovat při koupi i tu prvotní inicializaci v připadě nějakého problèmu pak prodejce neuzná reklamaci. Nestojí ty baterie pár stovek tak tam moc prostoru na vlastní pokusničení a učení se z vlastnich chyb moc prostoru není. Navíc testovat , nabijet, vybijet třeba 100Ah baterii to je opravdu na dlouhé večery.

Stači to takto ?
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

Já už si nepamatuji jak to bylo při nabijení lifeA123, ale lifepo4 po nabití na 3,6V pomalu spadnou na 3,3–3,4v. Opětovné nabijení po odležení by je asi přebijelo, nevim co přesně by se dělo, nic méně hodně chytré balancery nebo asistenti těch lifepo4 baterii by tomu měli zabránit až dokud nějak nepoznají že už bylo z baterek sosáno.

Další věc, po plném nabití na 3,6 v by měl nabiječ uplně vypnout a nechat baterie spadnout na 3,4 V. Páč jinak se baterie ničí, nojo, ale co když je baterie nabijená solárama, je měsíc pod mrakem a ten měsíc jsou články na napětí 3,59v a né a né se dobit do plna aby nabiječ už konečně vypnul.

Předpokládám že každý modelář na to samozřejmě zná odpověd a budu rád když mi tedy vysvětlí jak to je v tomto případě.
bahora

#26 Příspěvek od bahora »

dívám se že GWL to tam opravdu uvádí rozsah 3,6-3,8V což si myslím je stejný stav jako při vývoji Lion a Lipol technologie, kdy se dnes Liony běžně nabíjí na vyšší napětí než v začátcích a Lipoly pro sichr mají u těch vysokonapěťových přímo označení HV

Ale pořád uvést obecně do fóra doporučení/parametr inicializujte na 3,8V je sebevražda pro lajka a jeho baterku.
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

bahora píše:dívám se že GWL to tam opravdu uvádí rozsah 3,6-3,8V což si myslím je stejný stav jako při vývoji Lion a Lipol technologie, kdy se dnes Liony běžně nabíjí na vyšší napětí než v začátcích a Lipoly pro sichr mají u těch vysokonapěťových přímo označení HV

Ale pořád uvést obecně do fóra doporučení/parametr inicializujte na 3,8V je sebevražda pro lajka a jeho baterku.
Boha jeho, na napětí 3,8v se nabijejí jen poprvé kuli inicializaci a možná i jen od určitých výrobců. V běžném provozu už se nabijeji na max 3,6v. Pokud se ale má určitý typ nabit poprvé na 3,8V nejspiš to bude sebevražda v případě nabití na 3,6v a zvlášt modelářskym nabiječem který po nabití na 3,6v komplet ukončí nabijení a nebude ty baterie držet až do fáze kdy si už ty články nebudou nic sosat ani v miliamperách.

Tedy ještě jednou—- doporučuji si nechat tuto fazi prvotniho nabiti zaplatit u prodejce.
guchar

#28 Příspěvek od guchar »

Nevím jak dnes. Za mého mládí (roky příchodu prvních sintrovaných NiCd (Varta 1/2 délka půměr AA)) jsem zažil pokusy super rychlého nabíjení 1/4 hodiny 4C ti co započítali nutnost přidání ze 100 na 150% z důvodů menší účinnosti při nabíjení a nechali čas 15min šli s proudem na 6C. Šest z osmi to přežilo. Dva se roztrhly. Bylo třeba být za rohem zdi dost daleko. dnes bych do toho nešel. A všechny bych od takového hazardu odrazoval. Později se pár značek 15 min nabíječek i komerčně prodávalo
Sledováním charakteru nabíjení blokovaly možnost přebíjení. Ba některé braly na nabíjení jen baterky částečně vybité. Ty plně nabité s napětím spadlým jen krátkým odležením odmítly nabíjet. Zejména nářaďovky určené pro konkrétní typ accu. I když se stav vyhodnocoval obecným přístupem dle Ri.
igorb

#29 Příspěvek od igorb »

pepin píše:
Boha jeho
Boha jeho potvrdzujem, mas pravdu, napriklad stare zlte 12v LiFe bloky sa prvotne nabijali na tusim 17V Bida by mohol mat stary navod. Fungovalo to tak, ze prebitim sa vycerpa nejaka chemia cim vybehne napetie a dodavana energia sa meni na teplo, cim sa baterka balancuje zhruba ako oloveny akumulator, boli aj urcene na nabijanie nabijackami na olovene akumulatory ktore na take napetie kludne vybehnu. Odpojenim napetie klesne. Nabijam ich doteraz po asi 10 rokoch alebo kolkych kazdy zaciatok sezony ako 4 Lipol a dodnes funguju, najhorsia stratila 1/4 kapacity. Neumrela mi zo 4 doteraz ani jedna.

Tie nove (cierne so vstavanym BMS) sa balancuje sami a neprebijaju sa, pri pokuse o plne nabitie mi BMS sam zrazil napetie cim dezorientoval modelarsku nabijacku.

A123 clanky sa balancovali balancerom ako lipol, takze nabijali modelarskou nabijackou na 3.65 s balancerom.
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

igorb píše:
Fungovalo to tak, ze prebitim sa vycerpa nejaka chemia
já mám tak trochu pocit, že tím přebitím nad 3,6V se jako by tím jednorázovým přebitím posune hranice kdy mohou být články sice nepatrně rozhozený, ale na maximální nabijecí napětí 3,6V dojíždějí ještě nerozhozené.

Já ty svoje v domění, že když mám modelářský nabiječ s balancerem tak je blbost a zbytečnost je prvně nabijet zapojené paralelně a navíc klasický life program stejně na modelářském nabiječi nepustí víc, než na 3,6V, tak jsem je nabil klasicky jako 4článek s balancerem, ale z nějakého duvodu jeden článek stejně vystřelil i na balanceru na 3,8V a od té doby na něm vždy nad napětí na článcích nad 3,4V začne napětí stoupat oproti zbylým třem článkum.

následné pokusy dobít postupně všechny články až do vypnutí nabiječe v programu life při 3,6V absolutně nic nezměnili na tom, že ten jeden článek vždy ke konci nabijecího napětí vystřelí nahoru.

Ted nedávno jsem ale zjistil, že na nabiječi toolkit si mohu nastavit ve výstupnim menu jak napětí tak proud--tedy třeba 3,8V/5A tak až na to bude čas tak chci ještě zkusit opravdu komplet všechny články nabít na 3,8V a počkat až opravdu klesne při tomto napětí proud na max pár milíku. Ale on se na to opravdu hledá blbě čas kdy to takto dobijet a nenechat to doma bez dozoru bo třeba už musíš ráno odjet do práce, tak ted čekám až mi skolí nějaká chřipajzna abych na to měl třeba týden.

Ono mi to ted zase až tak netrápí, ta 100Ah baterka má vyšší kapacitu než těch 100Ah bo i když ji nabiji na článek 3,4V kdy mi ten jeden článek ještě nezačne střílet nahoru, při vybijení na 3 volty článek to těch 100Ah dá.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“