OEZ pojistky gG vs aM volba Vedení/Motor

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
rakos
Kontaktovat uživatele:

Re: OEZ pojistky gG vs aM volba Vedení/Motor

#16 Příspěvek od rakos »

to pepin, Blurcak - tak po vypnutí BMS-ky opravdu stačí jen "ťuknout" napětím do vstupu (pokud není samostatný vstup, tak do výstupu) a bms-ka naskočí zase. Ale to, že vypne BMS-ka při 10Sxx prostě na 30-ti V se mi nelíbí, měla by hlídat napětí jednotlivých článků a vypnout to celé při poklesu napětí na kterémkoliv článku pod jeho mez. Aspoň pokud je to deska s balancováním. A moje desky se teda tvářily, že jsou s balancováním.

to guchar - co se týká 4/F2 tak jsem čekal dost dlouho, zda se to samo resetuje a připne zpět, ale nedočkal jsem se. Jak jsem upozorňoval, že je hloupé když mi chcípne loď uprostřed rybníka, možná by stačilo (při separátním napájení přijimače) sepnout relátko a připojit chvilkově "nějaký" zdroj k BMS-ce, aby se chytla (napětí zdroje pohonu snad mezitím malinko stoupne) a chvíli ještě dala malý proud pro opatrný návrat ke břehu - nutno vyzkoušet. Anebo naopak, relátkem uplně odpojit zvadlý zdroj pohonu a rovnou připojit náhradní na dojetí, to by mohlo fungovat. Díky :wink: Mám s čím laborovat :mrgreen:
jag42

#17 Příspěvek od jag42 »

Hlavně trénuj kraula :P
guchar

#18 Příspěvek od guchar »

@jag42 On stačí styl ouško. Druhá ruka drží loď (nebo omráčeného tonoucího pod bradou). Je to taky, ale odvislé od teploty vody, vzduchu a nátury záchranářské vytahovače. Pokud nepatří k otužilcům, co je na ně voda ve Vltavě 4°C už moc teplá, je lépe mít po ruce druhou RC loď pro funkci tlačného remorkéru. Případně nafukovací prezidentský koráb, vzor pan ex prezident Zeman.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od rakos »

:lol: dík za rady, preventivně budu trénovat v brouzdališti :D
bahora

#20 Příspěvek od bahora »

Není lepší se na tu BMS vykašlat, vyvést klasický konektor pro balancer modelářské nabíječky, nabíjení tím budeš mít vyřešeno a hlídání napětí baterie v l.odičce vyřeší i blbá Flysky za 900kč včetně telemetrického přijímače a když poklesne napětí pod danou mez tak se spustí alarm na vysílači. Nebo za dvě tři stovky senzor proudu a hlídat odebranou kapacitu jako u nádrže s palivem.
guchar

#21 Příspěvek od guchar »

● @bahora Jakmile jde o elektro auta, e-skútry a motorky, e-bicykly, e-koloběžky, úložiště solárních panelů a jiné velko-žrouty tak se to musí komplexně, dobře a spolehlivě hlídat ve všech režimech. Vybíjení = režim pohon, nabíjení z vnějšku, nabíjení rekuperací, klidový režim, a já nevím co. No a tohle by dobrý BMS běl zvládnout.
● Modelářské hlídání jen při nabíjení je dost specifikum. Navíc rozumně možné jen za určitých podmínek. To hlídání Li accu v modelech dost přebral ESC. Ale pokud po stažení odběru nebude potřebné Umin, tak nouzový režim neřeší, Vyrobilo by se víc škody než užitku. Hlavně u dražších accu.
● Electro Dad má na youtube video. Druhý život baterií z elektromobilů ve fotovoltaice | BMW i3 a KIA EV6 Pokud si jej člověk přebere dle vlastní znalosti a míry zkušeností, tak dostane: Sedím na pytli třaskavého nitroglycerinu, je dobré učinit co nejvíc pro to, aby nevznikl záblesk ohnivé koule
rakos
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od rakos »

to bahora, guchar - noo, to máš bohužel pravdu, to všechno co píšeš mám k dispozici, ale udělal jsem několik baterií do těch krásnejch barevnejch krabiček pro formát 7P3S a těma BMS-kama jsem to chtěl vylepšit :? no, vyrvat je mužu vždycky, ale máš pravdu, někdy moc inovací škodí :roll:
trochu jste mi zkazili radost :(
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od STROHUR »

Před pár lety jsem v práci vyráběl akumulátory do výbušného prostředí , / se všemi atesty/. .
Hliníkový kryt , nehořlavá izolace , nehořlavá kabeláž , akumulátory , elektronka ,
po několika násobném otestování celé zalité epoxidem / zalití nepovažuji za nutnost ale vodotěsnost by měla být ok.
Sám bych šel asi tímto směrem , i s BMS . Nouzový návrat lodi z prostředka rybníka bych řešil
paralelně připojenou accu s nižšším napětím oddělenou diodou / diodami/. Neznám ale konfiguraci vaší
lodě , je to jen teorie.
Před LI accu mám respekt , jedna mě hořela 5 minut asi 1,5 m plamenem .
Také setkal jsem se jako dlouholetý servisák se zahořením LI-ON
accu přímo v zařízení do kterého vnikla voda .
A můj minulý zaměstnavatel na LI už 2x vyhořel.
Naštestí jsem předtím odmítl zodpovídat za příruční skládek a včas jsem si našel jinou práci.
Úsměv

#24 Příspěvek od Úsměv »

Anebo to můžeš zkusit roztlačit. Třeba to chytne :D
S úsměvem jde všechno líp.. :D
rakos
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od rakos »

BATERIE Č. 1 005.JPG
BATERIE Č. 1 004.JPG
BATERIE Č. 1 001.JPG
.... a tak jsem to měl hezky vymyšlený, ale jak říká klasik, někdy všeho moc škodí :o ... a bude se dodělávat balanční konektor :wink: a co s deskou, která spíš překáží ?? 8O
Chlapi vy mi dáváte, aby nakonec nešly baterky z domu a najdu si jinýho koníčka. No ale už jsem do nich tolik nainvestoval, že to taky nepujde. Tak si budu držet palce, anebo přejdu na parní pohon - tam jsou taky pěkný peníze. :cry:
bahora

#26 Příspěvek od bahora »

za mne to máš pěkný, jen bych určitě nepoužil fastony pokud nemusím.

Co to je za tester kapacity baterie, je to na LioN 12V nebo se to dá i nastavit na jinou chemii baterie?
rakos
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od rakos »

to bahora - no je to na Li-Iony na 3 články. Je to samozřejmě Čína, ale mají tam toho spoustu na výběr, i na olovo, větší , menší, vše za pár korun. Samozřejmě je to jen indikátor, ale tak lepší než nic :) Na další použiji i digi měřáček, napětí/ampermetr. Až to dodělám tak ukážu. Na některých bude i k fastonům (ty tam budou vždy) tak i XT60, jednu už mám, tak jak dodělám to s digi, tak ukážu.
guchar

#28 Příspěvek od guchar »

● @rakos Neuvažuješ případně i o další (levném a přes drobné potíže hojně používaném) Tester na Li-Pol baterie se zvukovou signalizací, 2 až 8S V prodeji je několik vzhledově odlišných variant. Shodně fungujících. Hlídat střídající se napětí jednotlivých článků je otrava. Ale když na kterémkoliv článku spadne napětí pod nastavitelnou hodnou Učlánku od 2.7 do 3.8V po kroku 0.1 V tak začne ječet opravdu nahlas. A bliká na něm LED. Hodně prodejců uvádí 1S až 8S. Až v návodu najdete ono 2S až 8S. On ten důvod je v tom, že pro funkci akustické signalizace je třeba Umin = 4.0V A to 1S baterka s možností od Umin až 2.7V - nebo obvyklých 3.0V nesplňuje. Takže 1S využitelná kapacita pro 1S je od 4.1 do 4.0V Až ty novější typy Li-Ion mají Umax shodné s Li-Pol = 4.20V Díval jsem se na několik různých grafů vybíjení z 4.10V (4.20V) směrem dolů. Křivka U(% kapacita) padá velmi strmě (kolmo k ose x) využitelné % kapacity je blízké nule. Jediný hodně optimistický graf připouštěl: Mezi 4.20 V a 4.0V lze z 5000mAh dostat tisíc = 20% !!! A to kdo ví jak by to vyšlo o té které (třeba) starší 1S baterky. Je pravda že 1S jsou u modelářů dost výjimka. Až na TX Graupner.
● K Tester LiPol/LiFe baterií 2 (1) až 8 S s alarmem, je někde na RCMania samostatné. Včetně úpravy chyby naptí na 1. a 2. článku menší než 0.10V. Návod uvádí (dle mne nesmyslnou) Přesnost: +/- 0.01 V. Zaměnili ji s rozlišovací schopností displje se třemi místy 0.01V (0.00 až teoreticky 999 prakticky 15.0 pro součet všech článků)
rakos
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od rakos »

Banka 3 + 4 018.JPG
Banka 3 + 4 020.JPG
Banka 3 + 4 021.JPG
to guchar - jasně, to všechno znám i mám... tady je u mě "problém" že jako někdo sbírá známky nebo obaly od CD tak já mám rád baterky, schromažďuji, třídím, dělám grafy a zase vyřazuji a jen některé se dožijí i práce v modelech. Je to trochu samoúčelné, já vím, no ale každý jsme nějaký... teď mě nadchly ty barevné krabičky od číňana, tak pár krabic článků jde do nich. To je z toho, že jsem vyrostl na ploché baterce za 1,60 korun a od té doby ....
.... jo a jak jsem slíbil, ještě pár dnešních modelů baterií :-)
guchar

#30 Příspěvek od guchar »

@rakos V zakládajícím příspěvku tohoto vlákna je zmínka o baterce z 3 kusů 12V trakční Pb do čtyřkolky s motorem 800W. Kámošovi v ní baterka odešla. Kluk koupil 3 ks náhradních baterek stejné značky a kapacity, jako byly originální. Slepoval je do packu oboustrannou páskou s velkou adhezí. A stejně jako u originálu na ně krimpoval 6mm fastony. Já ani on jsme (pro nevelký počet případů) nepořídili slušné krimpovací kleště. Dělal to masivními plochými. Při tom se mu faston stáčel. Aby ho fixoval nasadil ho na plochý vývod baterky. U toho posledního + zapomněl že druhý konec nechal na -36V. Velkým obloukem utavil celou zúženou část vývodu na baterce. On i baterka (mimo úlek) bez poškození. Tak jsem si vzpomněl na ta jištění v nářadí. A UPS 2x12V.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“