Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Models

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Mo

#286 Příspěvek od Relax »

Je to poslední maketa kterou stavím, téma se vyčerpalo, žádná další periferie na které by se dalo pracovat neexistuje a pracnost na kokpitu mě asi logicky poslala do obav že "je co rozbít a stálo to mnohem víc času než předchozí heliny". Dokonce mě napadlo tam dát na první starty jenom balsovou desku se závažím aby mi zbyl alespoň ten kokpit :-).

Díky za téma záložních systémů. V téhle oblasti se vůbec neorientuju a poprosím Zdeňka aby se mi na to podíval. Lítá už Jeti ale Futabu měl mnoho let a elektronika je jeho obor. Rádio mám relativně nové, pokud Futaba něco podobného podporuje bude to k dispozici, pokud nepodporuje je to taky vyřešené protože měnit ho určitě nebudu.

S havárkou se musí počítat u každého modelu, vrtulník nevyjímaje. Něčemu se předejít dá, tam mám občas výpadky a pro jedno nevidím podstatnější problém. Když si projdu pády za 12 let, prsty mám v naprosté většině z nich.

U makety to bolí dvojnásob. V lepším případě člověk skřípe zubama když se smiřuje s opravou, problémy s lakem nebo nějakou nerovností a to je pořád zázrak, že to neskončilo v popelnici. Někdo zvládá pravidelné kontroly výborně, pravidelné výměny ložisek a další věci, má to prostě v krvi nebo ho průběžné montování především i baví protože u motyček si model jinak tolik neužijeme. Já ten typ bohužel úplně nejsem, radši vytvářím nové věci než se věnovat již hotovému. Ač bych to měl mít stran profese dané jako základ, je to dost nepochopitelné. K technice přistupuji zcela jinak než k obrazům.

S maketou je to problém. Pro různě komplikované vyndávání mechaniky hrozí ochození nebo poškození některých částí což mě nepřímo nutí takové preventivní akce oddalovat dokud něco neslyším nebo nezaregistruji za letu což už může být sakra pozdě. Vyleká mě až pohled do seznamu startů kde vidím že má ta nebo jiná mechanika za sebou od poslední rozborky ( zpravidla nebo pouze po opravě po pádu ) dalších X set startů. Na modely se taky dost práší a prach se dostává do mechanické části rotoru plus pod něj. Směřuju tak ač nerad k estetické degradaci, kdy přes to hodím na poličky kusy igelitu :-).
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#287 Příspěvek od Relax »

Zapomněl jsem odpověď na řídící systémy.

Všechno Futaba FASSTest. Nejstarší maketa modrá Hughes R503 Maďarská Policie plus prostřední oranžová Hughes ZK-HIP Helisika mají V-Bar NEO, poslední budoucí žlutá AS350 Helibernina má Bavarian Demon.

Tréninková 550 má starší verzi Spirit, malá 450 Hellicommand - předchůdce Demona.
Relax

#288 Příspěvek od Relax »

Konzultace problému s vteřinovými výpadky pohonu má dvě roviny. Jeden zdroj by s tím rozhodně nelétal dokud se nezjistí příčina ale bez doplnění kde a jak ji hledat :-).

Druhý v tom vidí několik možných příčin. První z nich je přijímač který by zkusil vyměnit za jiný. Mám ještě jeden nový identický FASSTest R7108SB ze setu s vysílačem. Pár dní byl v motyčce 550 ale ulomil jsem jednu anténku a dostal novou, mezitím tam byl starší FASST s vysílačem T8FG a tak to zatím zůstalo.

Pak by udělal dosahovou zkoušku s mechanikou roztočenou na letové otáčky ale bez listů, některé vysílače prý umí simulovat snížení výkonu na takový test. Juknu do návodu, povědomé mi to je. Regl byl OK, konektory jsou OK. Vychází mu to na přijímač nebo nějak zahlcený kanál. Rádio koupené u Houšky má LBT což je prý další možnost. Všechny kanály mohou být zahlcené a dojde ke ztrátě komunikace mezi TX a RX. V Kuchaříku není Fun zóna s provozem mnoha modelů i když bůhví co dneska všechno na 2,4GHz chodí. On tomu sice nerozumí detailně nicméně to že to najednou úplně přestalo by tomuhle nasvědčovalo. Na druhou stranu neprojevilo by se to jenom na třetím kanálu ale na všech, pak prý záleží jak mám nastavený Safe Mód což vlastně nevím .... Během té vteřiny jsem do kniplů moc nesahal, jediné co jsem možná udělal bylo zvýšení kolektivu abych neztrácel výšku. To že jsem přesto klesal může být způsobené tím že rotor ztrácel otáčky ale i tím že v reálu ke zvýšení kolektivu nedošlo protože nešel ovládat stejně jako motor.. A Safe mód může být v default nastavení = zachování poslední polohy ovladačů. Záchranu jsem určitě neaktivoval, ono se to ani nedalo moc stihnout.

Dnes sestavení stupaček podvozku. Stahovací pásek drží pouze lepení epoxidem.
Přílohy
20240617_193117.jpg
prikrylm

#289 Příspěvek od prikrylm »

Jestli do toho stroje nedat nějaký ten "redundancy bus", něco jako RB-10, JETI Central Box nebo ekvivalent, co se do toho strčí dva s.busové Rx a leze z toho zálohovaný s.bus či nějaé ty PWM.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Relax

#290 Příspěvek od Relax »

Díky za nápady, zkusím to probrat se Zdeňkem protože tohle je úplně mimo moje znalosti. Třeba něco vymyslíme.
Zítra udělám nějaké testy, uvidím jestli se to objeví znova i jinde.
prikrylm

#291 Příspěvek od prikrylm »

Ještě mě napadlo, tuhle krásnou krásu nechat na stojánku a do vzduchu vytisknout něco - stačí trochu podobného ... ve vzduchu TO stejně nebude poznat a když by nedejbože k něčemu došlo, tak se vytiskne znovu. :-)
Relax

#292 Příspěvek od Relax »

Trup kreslí a vytisknul trew123, má to tady ve vlákně. Vypadá to moc pěkně ale je menší.

Já si určitý level obav držím proto abych neztratil pocit zodpovědnosti a alespoň základní kontroly modelů. Nejhorší je etapa stavby protože zaujetím pro detail mi klidně uteče něco mnohem podstatnějšího. pak je to stylem dva kroky kupředu a jeden zpět :-). Rčení že chlapi nezvládnou v pohodě dělat víc věcí najednou zatímco ženy ano se mi zatím potvrzuje, vidím to i doma :-).

Pokud bych se o modely bál tak extrémně jako o tom sáhodlouze píšu, neměl bych určitě odvahu s tím lítat nad vodu. Adrenalin mi nevadí i když ne že bych ho vysloveně vyhledával.

Na ASko by se dala vyrobit ještě nádrž a postřik jenomže to má háček. Pokud jsem dělal první testy na začátku správně budu mít problém s těžištěm a dovažovat zadek což je podstatný faul. Přitom trew123 má na parádním Hughesovi ze stejné stavebnice 6S vystrčený dopředu, já dal baterku napříč dozadu a přesto jsem šel s modelem na čumák 5 stupňů. No uvidím.

Nádrž na postřik asi vyrábět nebudu, ASko s tím nevypadá nijak úžasně. Hughes Helisika má naplněná vodou 10 kilo, to už je na velikost 600 a 3kW motor s 8S hodně. ASko by vážilo ještě víc, je o 17cm delší a v reálu je to pořádná mašina, Hughes je takový živý prcek.
Přílohy
4.jpg
hgfhsdgsdfgsdfg.JPG
prikrylm

#293 Příspěvek od prikrylm »

No, držím palce, ať TO lítá, přistává a nepadá. :)
Relax

#294 Příspěvek od Relax »

Díky, vynasnažím se :-)
Relax

#295 Příspěvek od Relax »

Snad vyřešeno, vypadá to na LBT. Dnes jsem vzal mechaniku s sebou na pracovní cestu, abych zmizel z Prahy dřív než začne ranní masakr vyjel jsem o půl sedmé a v osm jsem byl za obcí Veliny mezi Holicema a Borohrádkem. Včera jsem našel na mapě místo které se potvrdilo jako takřka ideální, daleko za obcí, klid. Původně jsem chtěl zkusit jednu pěknou nádrže kousek dál a vzít bambi vak, ještě že jsem tam nejel. Cestou okolo bylo jasné že je tam spousta rybářů a ti by mě hnali prutama až do Hradce :-).

Udělal jsem dosahovou zkoušku, místo druhé osoby dalekohled jestli to neškube na 30 metrů, nic. Fail Safe je nastavený s držením poslední známé spolehlivé pozice pro všechny kanály, plyn se proto vrátí zpátky kde byl. Radši jsem dal opět laminátové listy, roztočení bez škobrtnutí motoru, krátké zavisení a první baterka pořád nad deset metrů abych měl výškovou rezervu a nezakufroval do nízké Řepky okolo. Postupně tři baterky v pohodě, pak listy Helitec a další tři baterky. Nakonec jeden start s Maďarem a odjezd.

Na souměrné lamináty které i víc pruží to letí trochu gumově, jediné pozitivum je o 2-4A menší odběr, při plném kolektivu na střední otáčky 30A. Helitec jsou mnohem lepší i když teď si budu hrát se změnou křivky. Je tam +10 až -7 což je na akro a nikoliv maketu, záchrana sice funguje jako čert i z invertu ale to nepotřebuju. Dám radši +10 až -5 s tím že roztáhnu křivku přes střed kde už nebude nula ale plusový kolektiv nebude tak ostrý.

Chvíli mě lákalo zkusit inverty, ta mechanika by to evidentně zvládla ale zařekl jsem se že kravin už bylo dost a často to skončilo zbytečným poškozením. Couvačky to lítá pěkně, špatně je těžiště. Šetřil jsem plastový zip 3M dual Lock na provizorní podvozek a baterky by chtěly pár cm dopředu. Takhle model zavisím, pustím kniply, začne couvat a poměrně dost. Nakonec jsem jeden problém přece jenom našel a musím zjistit o co jde.

Z lopingu a klesání kolmo dolů jsem chtěl heli otočit s nulovým kolektivem přes křidélka aby to bylo v ose a přišlo mi to hrozně pomalé, s motyčkou bych se za stejný čas kdy už musím vybírat kolmý padák otočil 2x, tady to byla velká bída a musel jsem směřovat úplně jinam než k sobě. V normální poloze taky líné, pak jsem zkusil výkrut z vodorovného letu kde se pozice v invertu kompenzuje výškovkou. Rozletím to ve 20 metrech rychleji, přizvednu čumák nahoru a plná křidélka. Ani omylem, hned mi došlo že takhle to pošlu leda do země ale neotočím a poslal jsem to jenom v zatáčce k sobě. Na zemi bylo vidět že tam jsou hrozně malé výchylky, mnohem menší nž u motyky a musím to porovnat s Hughesama.

Mechanika má tak 12 startů, první tři zazlobila a teď dobrý. Ještě tak jedna runda a asi můžu plánovat zabudování i když počkám až bude mít trup kompletní polepy, nápisy a všechny detaily kde se s tím velmi dobře manipuluje a není to cihla kde leda ulomím nějakou anténu. Pamatuju si Klacany dva rok zpátky jak jsem zachytil svetrem o anténu vedle hrbu, rozlomil jí a nadával si celou cestu až domů protože oprava byla hodně složitá.
Přílohy
20240620_091903.jpg
20240620_083705.jpg
20240620_075921.jpg
prikrylm

#296 Příspěvek od prikrylm »

Jestli si dobře pamatuju, tak nějaká rychlost otáčení kolem jednotlivých os se nastavovalo i v řídící jednotce. Jestli ty výkruty (a jiné obraty) nejsou omezené právě tou jednotkou.
Relax

#297 Příspěvek od Relax »

Někde to tam bude, musím to projít. Kvůli maketovosti jsem hodně prodloužil táhla od serv na DC abych jí vytáhl nad trup jako to má předloha. Tím to samo o sobě nebude. Dostanu se k tomu až zítra nebo večer. Hlavně že to lítá v pohodě, to mohl být záludný zásek.
Relax

#298 Příspěvek od Relax »

Zvedl jsem dráh serv v Demonovi, pomohlo to ale stejně to není topp a budu hledat dál. V rádiu jsem totiž zbrkle omezil End pointy pro negativ rotoru ze 100 na 70 a to se nesmí, Demon se nastavuje s maximem 100-100 až pak to lze snížit přes PIT křivky.

Horší je že se vrátil problém s výpadky motoru.... Včera jsem jel na Kuchařík na ddalších 6 sad a hned první start 15x výpadek ! Stejná místa resp. přílet k nim, držel jsem se nad 10 metrů a dal střední otáčky protože s laminátovámi souměrnými listy to na nízké moc nenese a pokles z 1650 na 1218 otáček za vteřinu až vteřinu a půl je docela velký. Při přistání to naštěstí neudělalo. Hughese ani jinou heli s FASSTest na stejný vysílač jsem nevzal, zabalil jsem to a odjel za Řeporyje kde to sice rád nemám ale další dvě místa mají heliporty zarostlé obilím. Za Řeporyjema jsem loni pomlátil Helisiku když odešly převody na vrtulku. Je tom vedle hrozný provoz a i když na starty výborná plocha, to místo rád nemám.

Start a za 20s to samé, zase výpadky, celkem 12x. To už je na pováženou, že by bylo LBT tak daleko od sebe taky ?

Probral jsem to s klukama. Pavel by zkusil odstartovat ve chvíli problémů s jiným modelem kde bude taky FASSTest a stejný vysílač, LBT by "snad za tu chvilku nezmizelo". Když to bude dělat taky, může to být stále i závada vysílače jenomže teoreticky by to měly dělat všechny s ním provozované modely což se nestalo i když pokud k ní došlo až toho 16. června, starty s jinýma mechanikama byly v jednotkách startů a jenom Maďarská Policie.
Zdeněk by přehodil FASST a staré rádio plus přijímač ( tím pádem žádné logování ), pokud to bude dělat dál je to regl. Dalším krokem by bylo nahradit HW130A Kontronikem JIVE 80+HV co tam byl do 24. srpna. S Jlog2 bych měl původní logování kde by se výpadky projevily také.

Snažím se v tom nějak zorientovat co a čím vyloučit :

Vysílač T16IZ plus LBT – bez dalšího vysílače T16IZ nelze příčinu rozdělit a hledat samostatně :
Závada : sporadické nahodilé výpadky na 1 – 1,5s opakovaně na konkrétních místech, dělat by to měly všechny modely provozované s tímto vysílaček i když třeba jenom občas.
Hledání příčiny : vyměnit FASSTest systém za FASST = dát starší RX + rádio T8FG, nechat ESC HW130A. Přijdu tím o telemetrii Futaba s logováním ale pokud se to bude objevovat dál, dělá to ESC. Bavarian Demon v tom podle mě nejede protože 3. kanál jde pouze přes RX a motor tak nemá s Demonem nic společného. ESC pouze napájí Demona přes BEC kabel ze Slave výstupu, RX přes 3. kanál z výstupu Master.

Přijímač R7108SB – výměna za stejný typ 7108SB ( kde proběhla výměna poškozené anténky za nové a pak lítal v pohodě na 550 )
Postup : ve chvíli kdy bude detekován výpadek ( opakovaně během letu ), přistát, přehodit RX a zopakovat let. Teoreticky bych měl zjistit totéž pokud bych vystartoval s 550 s ESC HW100A kde bude přijímač který bych jinak přehazoval do AS350.
Mínus : pokud by mezitím opět došlo k zániku LBT jako 16.6. nezjistím nic…..

ESC HW130A - výměna za Kontronik JIVE 80+HV
Postup : Montáž doma, nelze řešit v terénu, je to práce na 30 minut na stole ( jedině Klecany ). Pokud to ani pak nezmizí není to ESC ale LBT, vysílač nebo RX. Pořád je tam varianta, že ve chvíli, kdy poletím s JIVE80A nebude třeba zrovna závada na LBT aktivní, poletí to normálně a nebudu tak vědět to je nebo není LBT.

Souhrnem :
Ve variantách T16IZ plus HW130A + telemetrie budu teď vždy zapínat logování ( pravá spodní páčka vysílače nahoru ) kde by se měly detekovat změny a výpadky na jednotlivých kanálech, otáčky rotoru apod. K jistotě že to není vysílač bych potřeboval další vysílač T16IZ = nereálné ale měly by to dělat všechny modely a nikoliv ( zatím ) pouze smolná mechanika AS350. Problém s ESC HW130A zjistím instalací Kontroniku s Jlog2 logováním, další regly 130A jsou v Hughesech ale to je nesmyslná a komplikovaná demontáž. Vyloučit přijímač je nejjednodušší, byť to vidím jako málo pravděpodobné. I když pokud to zatím dělá jediná mechanika je to stále ve hře. Ideální bude odstartovat ve chvíli detekce výpadků s 550. Pokud to bude dělat taky je to LBT nebo vysílač, ještě lepší by bylo odstartovat vzápětí s policejním Hughesem. Tam se trochu bojím protože váží dvojnásobek a pokud by došlo k výpadku nízko skončím na zemi s tvrdým přistáním. Když to bude stále dělat jenom mechanika AS350 není to vysílač ale můžou to být RX, ESC nebo teoreticky byť nelogicky Demon. Motor těžko.

Elán k dokončení trupu je nějak v pdachu když do toho nemám co namontovat.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od Maverick »

Minulý týden jsem byl záviset svoji As350 a světě div se, výpadek jsem zaregistroval taky. Na 1/4 sekundy, jen to bylo slyšet. Pak jsem do vzduchu už nešel. 80 Jive Hv, listy helitec, dvoulist. Napadá mě indukce ( kdysi se to tady řešilo...) Zkusím zaviset o víkendu a když to udělá znovu, mechanika musí ven. Zajímavé. Frsky horus X10, přijímač s odrušením spalovacích motorů, 12s ... Udělalo to jednou za 4 visy, do 3 m...
Díky za toto fórum.
Relax

#300 Příspěvek od Relax »

No pěkný,,,, indukce je co ? Vím že se nesmí dotýkat anténky uhlíkových bočnic, radši ani laminátového trupu a úhel rozevření je 90 stupňů, indukce je možná něco jiného.

Včera mi to nevyšlo, jdu k večeru jestli nepřijdou bouřky nebo zítra brzy ráno. Plán je dát baterky do tří strojků provozovaných s T16IZ, odstartovat s mechanikou AS350 a "hledat" problém což je loterie. Když to tam nebude nezjistím nic.

Dejme tomu bude, nechám to proběhnout 3x abych i zjistil že je to jako prvně i podruhé na stejných místech. Což je taky zvláštní, kdysi jsem zaznamenal rušení jinde se starším rádiem, jako by bylo něco v zemi protože to dělalo i nízko, tohle naštěstí jenom výš. Pak hned na zem, zapsat odlítanou kapacitu a čas, vypnout a poslat do vzduchu 550. A znova totéž. Pokud to bude dělat taky je to LBT nebo problém s vysílačem. Do třetice Hughes. Pokud to bude dělat jenom AS350, přehodím na místě vzájemně přijímače. Tím se dá potvrdit jestli to dělá ten co je zatím v AS350.

Včera jsem volal Houškovi do Karlína - jak se LBT projevuje nevěděl, testování by udělal tak jak popisuju a případně by se vysílač zaslal panu Čečotkovi který má pro ČR záruční a pozáruční servis Futaba. Pak jsem zavolal Hnízdilovi na Dědinu do RC servisu, loni mi měnil ulomený spínač a známe se mnoho let. K LBT stejná odpověď, testování totéž, nabídl změřit výkon vysílače. Lítám vždycky s nabitým nebo chybí jedna čárka, nevím jestli to má vliv na výkon.

Tohle jsou prekérní věci, Hnízdil řekl že se to hrozně špatně detekuje i prokazuje.
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“