Díky za téma záložních systémů. V téhle oblasti se vůbec neorientuju a poprosím Zdeňka aby se mi na to podíval. Lítá už Jeti ale Futabu měl mnoho let a elektronika je jeho obor. Rádio mám relativně nové, pokud Futaba něco podobného podporuje bude to k dispozici, pokud nepodporuje je to taky vyřešené protože měnit ho určitě nebudu.
S havárkou se musí počítat u každého modelu, vrtulník nevyjímaje. Něčemu se předejít dá, tam mám občas výpadky a pro jedno nevidím podstatnější problém. Když si projdu pády za 12 let, prsty mám v naprosté většině z nich.
U makety to bolí dvojnásob. V lepším případě člověk skřípe zubama když se smiřuje s opravou, problémy s lakem nebo nějakou nerovností a to je pořád zázrak, že to neskončilo v popelnici. Někdo zvládá pravidelné kontroly výborně, pravidelné výměny ložisek a další věci, má to prostě v krvi nebo ho průběžné montování především i baví protože u motyček si model jinak tolik neužijeme. Já ten typ bohužel úplně nejsem, radši vytvářím nové věci než se věnovat již hotovému. Ač bych to měl mít stran profese dané jako základ, je to dost nepochopitelné. K technice přistupuji zcela jinak než k obrazům.
S maketou je to problém. Pro různě komplikované vyndávání mechaniky hrozí ochození nebo poškození některých částí což mě nepřímo nutí takové preventivní akce oddalovat dokud něco neslyším nebo nezaregistruji za letu což už může být sakra pozdě. Vyleká mě až pohled do seznamu startů kde vidím že má ta nebo jiná mechanika za sebou od poslední rozborky ( zpravidla nebo pouze po opravě po pádu ) dalších X set startů. Na modely se taky dost práší a prach se dostává do mechanické části rotoru plus pod něj. Směřuju tak ač nerad k estetické degradaci, kdy přes to hodím na poličky kusy igelitu