Kvalita lithiových baterií

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jio

Kvalita lithiových baterií

#1 Příspěvek od jio »

Zdravím.
Možná tak před rokem jsem koupil v Lidlu lithiové baterie cr2032. Poslední dobou jsem ale vždy překvapen, že hrudní pás, do kterého baterku dám, najednou nefunguje. Důvodem je právě baterie, která je pod 3V. Baterie dodaná s pásem fungovala 2 a půl sezóny a tato je pod 3V snad ani ne po měsíci. Přitom některá baterie je pod 3V snad po týdnu po vybalení. Píšu snad protože evidenci si u baterii fakt nevedu. Z toho balení už takové byly 4 kusy ze 6, které tam jsou.
Setkali jste se s tím někdo? Neptám se kvůli reklamaci, jen mě zajímá, jestli je to neobvyklé.
MPml

Re: Kvalita lithiových baterií

#2 Příspěvek od MPml »

jio píše:Zdravím.
Možná tak před rokem jsem koupil v Lidlu lithiové baterie cr2032. Poslední dobou jsem ale vždy překvapen, že hrudní pás, do kterého baterku dám, najednou nefunguje. Důvodem je právě baterie, která je pod 3V. Baterie dodaná s pásem fungovala 2 a půl sezóny a tato je pod 3V snad ani ne po měsíci. Přitom některá baterie je pod 3V snad po týdnu po vybalení. Píšu snad protože evidenci si u baterii fakt nevedu. Z toho balení už takové byly 4 kusy ze 6, které tam jsou.
Setkali jste se s tím někdo? Neptám se kvůli reklamaci, jen mě zajímá, jestli je to neobvyklé.

Je to naprosto obvyklé - respektive rozdíly mezi jednotlivýma výrobcema (označení na článku) jsou víc než dramatické.
2032 a třeba SR44 mi rukama prochází řada - (desítky kusů) - a rozdíly v životnosti jsou klidně i násobky až úplná katastrofa, u některých "výrobců" (spíš dodavatelů - jakési OEM v blistru) jsou (byly) i problémy s těsností (fatální).
Takže pečlivě hlídám od koho a co se kupuje - v žádném případě (pokud není fatální problém - že baterka chybí a je třeba okamžitě zprovoznit - pak jí stejně vyměnim co nejdřív) nepoužívám cokoli z "no name blistr". - to je jasná sázka na jistotu.
jio

#3 Příspěvek od jio »

Díky za potvrzení. Myslel jsem si to, ale nechtěl jsem tomu věřit.
guchar

#4 Příspěvek od guchar »

● Pokud jsem, v minulosti, potkal značku baterek s dobrou kvalitou (osobně prověřenou), u prodejce za rozumnou cenu, tak jsem se jí držel.
● Pokud kvalita baterek (prověřené značky) z posledního nákupu šla do kopru, následovalo nové martyrium nákupů pokus omyl. (Někdy se stalo, že prodejce prodej vybraného druhu skončil. Skončila výroba, dovoz a pod.)
● Ikonické žluté AA a AAA z IKEA jsem stihl před jejich koncem 2020 až 21 koupit v balení po 10ks. Jejich kvalita(různé X-tal nebo radiem (DCF 77) hodiny, budíky a IR ovladač) je taková, že po vložení 5 ks (2021), jsem žádnou ještě neměnil. Ve dvou krabičkách AA a AAA pořád je po 5 kusech jako rezerva pro výměnu. Datum expirace na krabičce je květen 2026. Řekl bych, že praktická doba skladovatelnosti bude dvakrát větší tj. odhad do 2031. (GP uvádí skladovatelnost od 7 do 10 let. ENERGIZER MAX Plus AA 12 roků.
● AA GP Super (daná do pouzdra Baby ("C" = LR14)) kuchyňské X-tal velké kulaté hodiny s vteřinovou rafikou, intervaly výměn cca 5 roků.
● Před lety, když jsem se v té otázce víc "vrtal", tak na www byla řada testů. A mimo dobrých (ne nejdražších) tam byla i celá řada profláknutých super šmejdů. Které inzerovaly nemožné parametry. Zejména u nabíjecích typů.
MPml

#5 Příspěvek od MPml »

díval jsem se od koho ty články máme - používáme LR44, LR1130, CR2450, CR2032.
Všechno je to Panasonic, bereme je ale napřímo od oficiálního distributora a většinou je to multipack na dvojdílné vytažené desce po xx kusech z PSH. Akorát tu a tam, kdy náhodou není skladem to průmyslové balení, tak přijdou ty samé baterky v běžném distribučním blistru a tyjsou stejný a fungují stejně.
Noname baterky z hypesuper a podobně považuju za ztrátu času komentovat - pokud jsou náhodou použitelný (ne srovnatelný), tak je to akorát signál, že došlo omylem k náhodnému fatálnímu vybočení kvality směrem nahoru což se příště už opakovat nebude.
AA a AAA a 9V to samý - Panasonic - označení můžu opsat.
MPml

#6 Příspěvek od MPml »

ještě jak vypadá bulk balení těch Panasonic - link je z netu, abych to nemusel fotit
https://cellpacksolutions.co.uk/product ... batteries/
jedna deska bílá, druhá světle zelená, oboje výtažek z PS desky tl. 0.5mm
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

● "Noname baterky z hypesuper" jsou v některých případech přebaly renomovaného výrobce. Jen za jinou cenu. Dlouho mi nebylo jasné jak to je možné. Nakonec jsem musel připustit, že mnoho výrobců nejde do přímého prodeje. Takže když se přebalem přeskočí několik mezistupňů distribuce (s jejich přirážkami) lze se i dostat pod obvyklou cenu. Je to nestandardní, takže tato možnost po krátkém čase většinou zanikne. Když mám kliku mohu na tom jako jedinec vydělat. Nelze to ,ale brát za obecně použitelné spolehlivé a dlouhodobé zajištění solidního podnikání.
● Ale připouštím, že může jít o případy kdy se renomovaný výrobce chce zbavit nějakých nepovedených šarží. Nechce riskovat, ztrátu věrohodnosti. Nebo se nechce zdržovat potencionálně zvýšenému výskytu reklamací. Vlastně to z nějaké hlídané kvality (za kterou se platí) přesune pod "nálepku" spotřební zboží. A prodává to pod jiným firemním logem. Kde lze tolerovat větší rozptyl parametrů. Prodejem (za nižší cenu) mu vznikne menší ztráta, než když by celou várku odepsal.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od dagx »

Před pár dny mi vyskočila nějaká reklama na "vychytávky" myslim z aliexpresu.Nějaké pitchoviny z číny.Nevěnoval jsem tomu pozornost ale byla to právě nabíječka na tyhle knoflíkové baterie.Byla jen o fous větší než samotná baterie. Už nikdy nemusíte žádnou kupovat :) .
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
jio

#9 Příspěvek od jio »

MPml píše:ještě jak vypadá bulk balení těch Panasonic - link je z netu, abych to nemusel fotit
https://cellpacksolutions.co.uk/product ... batteries/
jedna deska bílá, druhá světle zelená, oboje výtažek z PS desky tl. 0.5mm

Díky za tip. V tomto balení bych to měl pro sebe i své potomky do konce života. :-)
Stačí mi menší balení.
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

@dagx Nabíječek na (coin) knoflíkové nabíjecí baterky je mračno. Ale jsou na typy LIRxxxx 3.6V nominálních.
● Řeč byla o 3V lithiovových CRxxxx (xxxx=2032, a alternativní). Tedy o nenabíjecích (= primárních) článcích.
Nabíjecí 3V na výstupu (ML Lithium-Aluminum Rechargeable Batteries). Tento typ jsem nezkoušel = dosud neznal
CR Lithium Manganese Dioxide Batteries, (BR Lithium Fluorocarbon) /-/ CR/BR/ML / ( Coin Cells ) (a mnoho dalších typů) YICHANG POWER GLORY TECHNOLOGY CO., LTD

USB coin cell battery charger 6x LIR2032 6x ML2032 https://hackaday.io/project/39442-usb-c ... -6x-ml2032
https://www.beyondlogic.org/ml2032-coin-cell-charger/ https://www.tindie.com/products/rezwan/ ... y-charger/
varok

#11 Příspěvek od varok »

Poslední dobou je dost žalostná kvalita baterií celkově. Kupovali jsme AA i AAA zn. Varta, typ longlife v domění že jde o slušnou kvalitu, ale nedávno jsem byl překvapený že tomu tak není. Třeba GP se mi zdají o fous lepší. Nějaké No name nemá cenu ani kupovat. Vydrží jen pár měsíců v lepším případě. To samé k oflíkové baterie 2032 atd. I při občasném používání třeba v kuchyňské váze apod. výdrž tak 3měsíce max. Když je koupím levněji, třeba zn. Tinko apod. za pár korun, tak to člověk i pochopí. Ale za cenu plácnu 30,- Kč v supermarketu za jeden knoflík a výdrž 3 měsíce?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

MPml píše:Všechno je to Panasonic
Díky, mimořádně užitečná informace. DÍKY. Bojuju s tím stejně jako JIO.
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

● Baterky nenabíjecí i nabíjecí je nekonečný souboj se sedmihlavým drakem. A i když se někdy vyřeší, je to jen zdánlivě. Bohužel i ty ověřené někdy časem začnou stát za pendrek. Pravděpodobně výrobce, v rámci souboje s konkurencí, nebo po nastolení honby za mamonem, ušetří náklady na úkor kvality. (Viz honba za kapacitou v čase kdy AA překročily 1900mAh. Zejména verze 2500 a 2700mAh, u všech výrobců byly katastrofou. Částečné vysvobození přišlo až s typy LSD, nízké samovybíjení, kdy se poměr látek snižujících samovybíjení zvětšil, což u typů optimalizovaných na počet cyklů (2 100) vedlo k typické kapacitě cca 2 000 mAh.
● Občas se někdy někde najde "GURU" u kterého naše vlastní zkušenost potvrdí, že jeho rady jsou užitečné a rozumné.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od blesk »

varok píše:Poslední dobou je dost žalostná kvalita baterií celkově. Kupovali jsme AA i AAA zn. Varta, typ longlife v domění že jde o slušnou kvalitu, ale nedávno jsem byl překvapený že tomu tak není. Třeba GP se mi zdají o fous lepší. Nějaké No name nemá cenu ani kupovat. Vydrží jen pár měsíců v lepším případě. To samé k oflíkové baterie 2032 atd. I při občasném používání třeba v kuchyňské váze apod. výdrž tak 3měsíce max. Když je koupím levněji, třeba zn. Tinko apod. za pár korun, tak to člověk i pochopí. Ale za cenu plácnu 30,- Kč v supermarketu za jeden knoflík a výdrž 3 měsíce?

Jinak u těch tužek je to boj... Rozebral jsem asi 10ks různých značek, první co člověka zaujme je jiná hmotnost, už si nepamatuji kolik to bylo, ale rozdíl skoro 50%. Po rozebrání bylo jasné proč... U těch levných co nic nevydržely, byla sice grafitová elektroda na + pólu plné délky, ale zbytek byl cca 2/3 délky, takže 1/3 délky baterie tvořil vzduch (funkční část je zašpuntovaná zátkou). Že to nemá kapacitu je jasné...
varok

#15 Příspěvek od varok »

blesk: Podle hmotnosti mě to nikdy nenapadlo posuzovat. Ale když koupíte jakoukoliv nenabíjecí baterii, je jedno jaký yp jestli AA, AAA nebo knoflík a cena řekněme 50,-Kč kus, vydrží v nějakém spotřebiči řekněme 3 mesíce a když koupíte tu samou baterii jiné značky, cenově stejné ne-li levnější a vydrží vám ve spotřebiči třeba i rok, tak je něco špatně, ne? Philips co před nějakou dobou prodávali v Globusu, to jsme vzdali hned po prvních kusech. Pak je nahradili Varty. Hodně druhů různých barev, ani nevím která je ta solidní. Ale cenově i ty horší nejsou nejlepší. V Kauflandu mívají Varta a GP. Nedávno jsem koupil pár kusů těch GP a zdají se mi mnohem lepší. Jak výdrží tak i cenou. Před nějakou dobou byly dobré i baterie z Lidlu, značku teď nevím, ale nyní taky nic moc.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“