Model letadla QB-15
Model letadla QB-15
Dobrý den,
nemáte někdo ponětí, kdy se objevil v českém prostředí model a stavebnice QB-15, jde mi o to jestli to bylo před rokem 1980 nebo až po roce 1980. To kvůli začlenění do kategorie Retro modelů.
nemáte někdo ponětí, kdy se objevil v českém prostředí model a stavebnice QB-15, jde mi o to jestli to bylo před rokem 1980 nebo až po roce 1980. To kvůli začlenění do kategorie Retro modelů.
Re: Model letadla QB-15
Za mne naprosto hraniční. Já si myslím, že to bude spíš 1981, ale ono těch QB bylo víc verzí a je možné, že něco bylo už dříve.
Osobní názor - podle mne jsou ta pravidla "retro" dost nešťastná, limit by měl být spíš kolem 1985. Kolem roku 1980 je taková divoká zóna, kdy u spousty modelů přitom vnímaných jako naprostá klasika někdy vlastně nikdo datum vzniku není schopen zjistit anebo sice vznikly nepatrně později a jsou tím diskvalifikované, ač by je jinak za "retro" uznal skoro každý...
Znám víc větroně a tam je to přesně o tomto - Sagitta sice nejspíš vznikla 1980, ale to platí na první verzi "100 inch", přičemž ale paradoxně je jako "klasická" vnímaná víc dvoumetrovka, která ale přišla nepatrně později a podle pravidel "retro" už je nelegální.
Nebo Olympic - to je sice retro úplně bez debaty, první varianty už snad 1970, ale variant to má šíleně a leckteré jsou taky třeba až 1981-3. A našly by se spory i v ČR - kdy třeba vznikla která verze pozdějších Admirálů vůbec není jasné (jednokanál v2 je jasný, ale byly i s plovoucí výškovkou už klasické RCV2 a ty už jsou zase "někde mezi").
Ale to je jen takové postesknutí, stejně už na další kategorii nemám čas, takže to není nic osobního...
Osobní názor - podle mne jsou ta pravidla "retro" dost nešťastná, limit by měl být spíš kolem 1985. Kolem roku 1980 je taková divoká zóna, kdy u spousty modelů přitom vnímaných jako naprostá klasika někdy vlastně nikdo datum vzniku není schopen zjistit anebo sice vznikly nepatrně později a jsou tím diskvalifikované, ač by je jinak za "retro" uznal skoro každý...
Znám víc větroně a tam je to přesně o tomto - Sagitta sice nejspíš vznikla 1980, ale to platí na první verzi "100 inch", přičemž ale paradoxně je jako "klasická" vnímaná víc dvoumetrovka, která ale přišla nepatrně později a podle pravidel "retro" už je nelegální.
Nebo Olympic - to je sice retro úplně bez debaty, první varianty už snad 1970, ale variant to má šíleně a leckteré jsou taky třeba až 1981-3. A našly by se spory i v ČR - kdy třeba vznikla která verze pozdějších Admirálů vůbec není jasné (jednokanál v2 je jasný, ale byly i s plovoucí výškovkou už klasické RCV2 a ty už jsou zase "někde mezi").
Ale to je jen takové postesknutí, stejně už na další kategorii nemám čas, takže to není nic osobního...
tomashr píše:Za mne naprosto hraniční. Já si myslím, že to bude spíš 1981, ale ono těch QB bylo víc verzí a je možné, že něco bylo už dříve.
No, v první řadě jde o to, která konkrétně Sagitta se myslí. V druhé řadě - od kdy se ten datum bere - jestli od prvního letu, nebo od zvěřejnění plánu a nebo od výroby stavebnice.
Pokud od prvního letu a pokud se jedná o Sagittu 900 od Lee Renauda, tak jsou diskuze celkem zbytečné, protože existuje konkrétní text od Larry Jolly o tom, že první start se s ní udělal 20. července 1979 a to právě k 10. výročí malého kroku
Takže asi tak.
jo a u toho QB - by to asi taky chtělo jasně definovat od kdy se to počítá - jestli od zveřejnění v japonském tisku, nebo od oficiální distribuce a nebo od dovezení (začátku prodeje) u nás. A taky o kterou konkrétní verzi.
Viz výše.
Viz výše.
sozda píše:Dobrý den,
Já kupoval QB myslím 22 určitě před 1980 v Jihlavě
-
JardaRůžička
Já jsem ho docela jistě zalétával 12.10.1980, stavěno téhož roku z orig stavebnice Pilot.
Olympic II (od Airtronics) je u Bruce (TH) v katalogu 1978/79 uvedená jako novinka - položka 208 (TH AIR 71208). Kat. cena 49.95, retail 38.75 USD.
Aquila tam taky je, ale už jako std pložka (ne novinka), TH AIR 7126, 69.95/52.45 USD
-----------------
V dalším katalogu - 80/81 je navíc i Aquila Grande, Sagitta tam ještě není (to je logické, nestihlo by se to vytisknout).
Aquila tam taky je, ale už jako std pložka (ne novinka), TH AIR 7126, 69.95/52.45 USD
-----------------
V dalším katalogu - 80/81 je navíc i Aquila Grande, Sagitta tam ještě není (to je logické, nestihlo by se to vytisknout).
Ano, tak to je nikde není uvedeno přesné datum a včíl mudruj. Podle mého názoru by mělo být retro jako klasická stavba - balsa překližka, dřevěné nosníky a potah papírem, tkaninou či folií ( ta se už také vyskytovala). Větroň start gumicukem nebo šňůrou délku volit podle podmínek. Motorák pohon spalovacím motorem methyl nebo detoňák. A pokud je to řízené R/C 3 osy a motor. Pokud pohon elektro tak klasický elektromotor stejnosměrný s permanetními feritovými magnety (380, 540) ne stříďák a bez počítačových vychytávek. Vše ostatní - kompozity, lamináty, pěnové hmoty, tištěné věci tak to už je současnost. Co se roku týká je rok 1980 takovým spíše vágním předělem kdy se začínaly objevovat moderní materiály ale ještě se stavělo vesele po staru. Toliko můj názor. Mám totiž QB-15 v původním provedení létá stále výborně a tak bych ho rád předvedl i ostatním a toto letadlo se objevilo v tomto předělu.
sozda píše:Motorák pohon spalovacím motorem methyl nebo detoňák. A pokud je to řízené R/C 3 osy a motor. Pokud pohon elektro tak klasický elektromotor stejnosměrný s permanetními feritovými magnety (380, 540)
Hm, to mi připadá nějaký jako nějaký velice prapodivný pravidla - zejména k tomu roku 1980
Protože konkrétně třeba Baby Cyclone od Billa Atwooda z roku 1936 (a tisíce modelů z té doby a nebo ještě starších) by to nesplňovalo (je - jsou na benzín),
To samé elektromotory Astro Flight od Boba Bouchera, z doby okolo roku 1970 by taky nešlo použít, protože už mají SmCo magnety a ne ty striktně požadované ferity.
A (musel bych se podívat), legendární Micromax (Silentius) taky možná už má taky AlNiCo a ne ten ferit.
a ještě jedna poznámka k tomu "jedině klasické materiály, žádný laminát v roce 1980"
Silvertone Stingray z roku 1972 je totální celokompozit (!) - to jenom aby řeč nestála.
Přičemž kompozity se v modelech (částečně) používaly už dááávno před tím.
https://silvertone.com.au/history
Silvertone Stingray z roku 1972 je totální celokompozit (!) - to jenom aby řeč nestála.
Přičemž kompozity se v modelech (částečně) používaly už dááávno před tím.
https://silvertone.com.au/history
ještě malé doplnění - jak to bylo s těma laminátama v té modelařině - z hlediska historie.
Podle toho co jsem v tom, co mám našel, tak první, kdo skutečně v serií vyráběl modely s laminátovým trupem, byl práve OK Model ("Pilot") - a vyráběl je od roku 1966
Podle toho co jsem v tom, co mám našel, tak první, kdo skutečně v serií vyráběl modely s laminátovým trupem, byl práve OK Model ("Pilot") - a vyráběl je od roku 1966
Chat GPT si je jistej, že to byl rok 1976.
Honza
Honza
Případně se můžete na datum výroby přímo zeptat.
https://www.okmodel.co.jp/
Před cca 15 lety jsem řešil přes svého japonského přítele možnost výroby původních QB modelů.
Kontaktoval je s mým dotazem.
Odpověď - kategorické ne, s tím že si pohlídají jestli je nevyrábím.
Netuším, jestli je to původní firma nebo nějaký nástupce, ale z toho co jsem pochopil, mají práva k původním modelům.
Jak jsem psal je to tak 15 let co jsem to řešil. Současnost může být již jiná.
Přeji hezký den
rh
https://www.okmodel.co.jp/
Před cca 15 lety jsem řešil přes svého japonského přítele možnost výroby původních QB modelů.
Kontaktoval je s mým dotazem.
Odpověď - kategorické ne, s tím že si pohlídají jestli je nevyrábím.
Netuším, jestli je to původní firma nebo nějaký nástupce, ale z toho co jsem pochopil, mají práva k původním modelům.
Jak jsem psal je to tak 15 let co jsem to řešil. Současnost může být již jiná.
Přeji hezký den
rh
MPml píše:No, v první řadě jde o to, která konkrétně Sagitta se myslí. V druhé řadě - od kdy se ten datum bere - jestli od prvního letu, nebo od zvěřejnění plánu a nebo od výroby stavebnice.
Pokud od prvního letu a pokud se jedná o Sagittu 900 od Lee Renauda, tak jsou diskuze celkem zbytečné, protože existuje konkrétní text od Larry Jolly o tom, že první start se s ní udělal 20. července 1979 a to právě k 10. výročí malého krokuNeila Armstronga.
Takže asi tak.
No přesně na to jsem narážel - Sagitta 100inch (značená jako 900) by měla být v pohodě, ta se do 1980 vejde, jen mi přišlo trochu smutné, že zrovna v ČR je za "klasickou Sagittu" braná spíš dvoumetrová 600, která naopak na 90% vznikla až 1981 a najednou je "špatná". V tomhle mi prostě ta "pravidla" přijdou hodně absurdní, když máme vedle sebe dva modely z podobné doby fakticky stavebně úplně stejné, jen různě velké a jeden je v pohodě a druhý ne...
tomashr píše:
No přesně na to jsem narážel - Sagitta 100inch (značená jako 900) by měla být v pohodě, ta se do 1980 vejde, jen mi přišlo trochu smutné, že zrovna v ČR je za "klasickou Sagittu" braná spíš dvoumetrová 600, která naopak na 90% vznikla až 1981 a najednou je "špatná". V tomhle mi prostě ta "pravidla" přijdou hodně absurdní, když máme vedle sebe dva modely z podobné doby fakticky stavebně úplně stejné, jen různě velké a jeden je v pohodě a druhý ne...
U té Sagitty 600 (což je derivát 900, který vznikl jako odpověd na nutnost dvoumetrovek - viz Dassel s nímž vyhrál Anton Wackerle a nebo z ČSA Lilie - Honza Hořava a Venca Chalupníček a další), tak bych to viděl taky poměrně jasně - model je bezdiskuze novější než 900, v distribučním katalogu Airtronics pro rok 1980 není, plán vyšel poprvé až v květen 1981 - Radio Control Modeller. V žádným katalogu prodejců a nebo distributoru pro r. 80 jsem ho nenašel, zmínka s konkrétním datumem že byl v provozu před 1980 taky není (na rozdíl od té 900).
Takže buď doložit že to je jinak (to bude dost těžké), nebo prostě smolík. Pravidla jsou pravidla - pokud někdo nezmění datum (ten pevný rok 1980 - je otázkou, jestli by nebylo šťastnější plovoucí datum místo pevného roku - model musí být starší než xx let od pořádání soutěže a nebo sezony).
Jinak to, že v prakticky stejném období (tj. těsně po sobě) vzniknou modely a nebo jsou použité přelomové technologie v modelařině - to se prostě stává, stávalo a i v současnosti (bohužel spíš vyjíměčně - protože je konstrukčně mrtvo) stát může - tak to prostě je, takový je život.
Viz třeba v účkách když se objevila roura na TWA15 nebo v volných motorácích Rossi .15 Normale a další a další - v F3B to dokonce bývalo skoro pravidlem - že se najednou někdo utrhl a předvedl cokoli, co udělalo šok a všichni se museli (zkusili) přizpůsobit - viz šípák Bannistera, Optima Ralfa Deckera, ušatá Aquila ( a co bylo před ní ) a další a další. Proti tomu, co to bývalo vždy za sezonní přelomové změny je současnost klidným obdobím mírných úprav a nepatrných vylepšení.