FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jameson
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky ETHOS

#466 Příspěvek od Jameson »

Neviete, prosím, ako je to s podporou ELRS na X12S? Lebo počul som fámy, že od 1.5.x má byť tento protokol podporovaný. Doteraz si ľudia kvôli tomu nechávali v rádiu Edge alebo OpenTX...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
fireball

#467 Příspěvek od fireball »

Líbilo by se mi nahradit můj stařičký X-lite vysílač novým Twin XLiteS. Je tu jedno velké ALE. To ALE je ETHOS a jeho funkcionalita trimů ve vztahu k letovým režimům. Zkoušel jsem, jak se to změnilo ve vychvalované verzi 1.5, ale zase nic. Je tam sice nově možnost použít hodnotu z jiného letového režimu, ale k ní se nepřipočítává hodnota trimu aktuálního letového režimu, ale absolutní hodnota. Takže reálně je to dle mého názoru k ničemu. Kdyby se aspoň dala přičíst hodnota nějaké Var, do které si zapíšu hodnotu trimu základního letového režimu... A nebo ideálně jak je to v OTX, zaškrtnout políčko "Hodnota trimu je součet hodnoty trimu základního letového režimu+hodnota trimu aktuálního letového režimu".
Poznámka: Zkoušel jsem to jen v simulátoru a ten ani neumožňuje hledat cestu, jak tento problém obejít, protože asi neumí (nenašel jsem to) ovládat trimy...
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od juraj.jurej »

Počkal by som na stabilnú verziu 1.5.0 a potom si všetko overil. Nočných verzii aj simulátoru ešte môže byť niekoľko pokiaľ sa všetko implementuje a otestuje. Najnovejšia je zatiaľ 1.5.0 RC4.
Pokiaľ viem, ako píšete Trim sa dá nahradiť aj sčítať.
Přílohy
Screenshot_2.jpg
Screenshot_1.jpg
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne ned 18.02.2024 8:24, celkem upraveno 2 x.
FrSky Tandem X20
prikrylm

#469 Příspěvek od prikrylm »

(prosím berte mě pořád s rezervou, navíc jsem doma s bacilem a krátím si tu trochu čas.)

juraj.jurej píše:To ani nechce. Chce ho predbehnúť. :D
A s použitelným HW sa mu to aj darí.

-->

fireball píše:Líbilo by se mi nahradit můj stařičký X-lite vysílač novým Twin XLiteS. Je tu jedno velké ALE. To ALE je ETHOS a jeho funkcionalita trimů ve vztahu k letovým režimům. Zkoušel jsem, jak se to změnilo ve vychvalované verzi 1.5, ale zase nic.

moc ne.

juraj.jurej píše:...Hlavne konkurujú iným systémom s kvalitnými produktami a nie Radiomasteru s OTX...

Už má FrSky volantovku?

juraj.jurej píše:Počkal by som na stabilnú verziu 1.5.0 a potom si všetko overil. Nočných verzii aj simulátoru ešte môže byť niekoľko pokiaľ sa všetko implementuje a otestuje. Najnovejšia je zatiaľ 1.5.0 RC4.

No, ETHOS sleduju a to "počkal by som" už čtu asi dva roky...

tomashr píše:To je pořád dokola - pochopte konečně, že lidem užívajícím Ethos je odlišnost od OTX vcelku ukradená. ...
TO je pravda. Chytli se fámy, že OpenTX je pro jaderné inženýry a vydali ETHOS. Z tohoto pohledu se bezpochyby podařilo. I když na ETHOSu nevidím nic moc jednoduššího, jak na OTX/ETX... Možná se trochu srovnává dotykový a bezdotykový svět. Rozdíl v komfortu je propastný. Companion poskytuje komfort dotyku i pro nedotyková rádia.
Pak, co jsem zkoušel, tak nedotyková rádia s OTX se mi ovládají líp jak s ETX či ETHOS... A je jedno jestli barevná nebo ČB.

---

Moc rozmanitého toho od FrSky nemám, ale dělá slušný až velmi slušný hardware. To ale třeba takový RadioMaster taky. A trochu se mi začíná zdát, že končí éra uzavřených systémů a (zase!) začíná éra "rádio od 'někoho' (raději), přijímač od Mateku, ESC Hobbywing, serva od HiTec, RB od JETI" a ono to bude dohromady fungovat! Nepotřebuju mít všechno od jedné firmy.

A pak (taky už jsem psal), podle mě není daleko doba, kdy budou výrobci rádií dělat HW a linux už si najde místo i v této oblasti (že by zase linux?) - PowerBox už ho tam tuším má..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm

#470 Příspěvek od prikrylm »

fireball píše:Líbilo by se mi nahradit můj stařičký X-lite vysílač novým Twin XLiteS. Je tu jedno velké ALE. To ALE je ETHOS a jeho funkcionalita trimů ve vztahu k letovým režimům. Zkoušel jsem, jak se to změnilo ve vychvalované verzi 1.5, ale zase nic. Je tam sice nově možnost použít hodnotu z jiného letového režimu, ale k ní se nepřipočítává hodnota trimu aktuálního letového režimu, ale absolutní hodnota. Takže reálně je to dle mého názoru k ničemu. Kdyby se aspoň dala přičíst hodnota nějaké Var, do které si zapíšu hodnotu trimu základního letového režimu... A nebo ideálně jak je to v OTX, zaškrtnout políčko "Hodnota trimu je součet hodnoty trimu základního letového režimu+hodnota trimu aktuálního letového režimu".
Poznámka: Zkoušel jsem to jen v simulátoru a ten ani neumožňuje hledat cestu, jak tento problém obejít, protože asi neumí (nenašel jsem to) ovládat trimy...

Někde jsem viděl řešení, které spočívalo v tom, že se std mixy vypnou a namíchají v mixeru. Ale bylo to komplikované.
Ale jak píše Juraj.jurej tohle asi bude vyřešené brzo, protože na práci s trimy vidím dost tlak a nemusel by to být velký zásah do toho, jak je zatím systém navržený. Do té doby X-lite nebo nějaká konkurence, která má i sympatičtější modely jak TWIN X-Lite. Nebo třeba takový X14 - kdyby měl dořešené ty trimy, podporu pro pádlové vrtulníky a možnost pracovat sólo s interním ELRS (nenašel jsem jak), tak už ho mám...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
fireball

#471 Příspěvek od fireball »

Trim do var zapíšu, ale jako offset v trimech je jen absolutní hodnota. Aspoň v simulátoru.

Pokus o řešení přes mixéry jsem viděl... Pěkná zhovadilost a nejsem si jistý, jestli to fungovalo zcela konkrétně. V simulátoru moc ne.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#472 Příspěvek od juraj.jurej »

Ešte nieje stabilná verzia 1.5.0 Treba počkať. Je asi zbytočné sa v tom teraz rýpať.
FrSky Tandem X20
graup15

#473 Příspěvek od graup15 »

fireball píše:Trim do var zapíšu, ale jako offset v trimech je jen absolutní hodnota. Aspoň v simulátoru.

Pokus o řešení přes mixéry jsem viděl... Pěkná zhovadilost a nejsem si jistý, jestli to fungovalo zcela konkrétně. V simulátoru moc ne.

Tvl, fakt jsem nechtěl už nikdy reagovat , ale ty tvoje pindy jsou famozní.
Jediny, kdo tady používá na složitem modelu Ethos je Tomashr , ty tady píčuješ nad simulátorem.
Dovol abych se fakt zasmál.
Ethos používají borci na turbínách za 300 litrů a pindy jestli Ethos nebo Open TX je lepší fakt neřešej.
Sám mám Jak Futabu T32 MZ tak Frsky Tandem X18 a X20...
A Ethos beru jako perfektní evoluci pro většinu ......

Dal reagovat nebudu...
tomashr

#474 Příspěvek od tomashr »

Jameson píše:Neviete, prosím, ako je to s podporou ELRS na X12S? Lebo počul som fámy, že od 1.5.x má byť tento protokol podporovaný. Doteraz si ľudia kvôli tomu nechávali v rádiu Edge alebo OpenTX...

To je nějaká pitomost - ELRS moduly fungují v Ethos už docela dlouho, stejně jako 4-in-1, ovládá se to přes LUA a funguje to (možná s nějakými drobnými problémy, ale funkční to je).
Nejsem si jistý, zda to v 1.5.0 nemá být nativněji přímo v základním systému (na rovinu jsem se na toto nekoukal, fakt nevím), ale bylo by to o vylepšení podpory, není to v rovině, že by se bez 1.5.0 s ELRS létat nedalo.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#475 Příspěvek od Jameson »

tomashr píše:ELRS moduly fungují v Ethos už docela dlouho, stejně jako 4-in-1, ovládá se to přes LUA a funguje to

Ďakujem, ale toto viem, problém je v rádiu - X12 (a ani X10) totiž v základe nevedia komunikovať s modulmi na 400k baudoch, ako novšie rádiá. A keďže Frsky neradi dovoľujú niečo, čo “nejde”, tak to natívne X12S nepodporovalo. Je to podobné ako s Crossfire - vyžaduje to menšiu HW úpravu. Preto sa pýtam…
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
tomashr

#476 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše:TO je pravda. Chytli se fámy, že OpenTX je pro jaderné inženýry a vydali ETHOS. Z tohoto pohledu se bezpochyby podařilo. I když na ETHOSu nevidím nic moc jednoduššího, jak na OTX/ETX...

Sorry, ale tohle je naprostý blábol. V OTX prostě z fleku nedá čtyřservové F5J nikdo, i ten "jaderný inženýr" si to musí pěkně rozepsat vedle atd. Ve výsledku pak všichni jen kopírují dvě dokola omílané šablony, kde se s tím někdo vytrápil, ta pro F3K je mimochodem docela dobrá (tam bych řekl, že autor tuto kategorii fakt létá), ovšem ta pro F3J/F5J je v dost ohledech zcestná.

V ETHOS to prostě dáš z fleku podobně jako na Futabě přímo ve vysílači na poli a funguje to, proti OTX naprosto jiný svět. A sorry, ale tohle prostě není téma na diskusi, tohle vnímat jinak může jen totálně zaslepený fanatik.

K té debatě o trimech - já upřímně moc nechápu, v čem má kdo problém. Tady nechci být radikální, možná u nějakého jiného typu modelu problém existuje, ale osobně prostě nemám co řešit. V glider programu se mezi režimy liší trim výškovky, jiná změna není (to ETHOS samozřejmě umí). Další změny už jsou ve vazbě na mix (třeba výškovka ve vazbě na camber), ale to podle mne už není trim, to je prostě funkce mixu (leckdy křivková atd.).
Já mám blbý pocit, že aspoň ve spojení s glider programy ten požadavek na VAR atd vychází právě z toho výše zmíněného SoarOTX programu od J. Frickmanna, který je ale z mého pohledu spíš projev určitého "programátorského exhibicionismu" a limitů OTX v UI. V OTX to je respektované (a asi rozumné) řešení, ale chtít to řešit stejným způsobem v ETHOS je podle mne nesmysl. Typicky celá ta kalibrační část tohoto programu je z mého pohledu úplně zbytečná, člověk si to odladí komfortně v UI. A GVAR se nejvíc používá právě v této části...
On i template E-soar Plus pro Ethos je ve své podstatě zbytečně složitý, problém je právě v tom uváděném "closely based on the popular OTX...", autor se to zjevně snažil napasovat na ETHOS, místo aby to udělal rovnou v něm od začátku.
Jinak ale ano - verze 1.5.x by měla umožnit více věcí, které asi nadšence OTX potěší, ale jestli to je opravdu to nejpodstatnější bych tak docela netvrdil. Já bych osobně při přechodu na ETHOS doporučoval na OTX z větší části zapomenout. Pomůže to v pár drobnostech, třeba se mi docela dobrá znalost OTX hodila u logických mixů, ty mají funkce u ETHOS prakticky stejné a ty smysl mají pořád, naproti tomu ale v části mixů už je to trochu jinak a tady se spíš hodí "myšlení ve stylu Futaby".
tomashr

#477 Příspěvek od tomashr »

Jameson píše:Ďakujem, ale toto viem, problém je v rádiu - X12 (a ani X10) totiž v základe nevedia komunikovať s modulmi na 400k baudoch, ako novšie rádiá. A keďže Frsky neradi dovoľujú niečo, čo “nejde”, tak to natívne X12S nepodporovalo. Je to podobné ako s Crossfire - vyžaduje to menšiu HW úpravu. Preto sa pýtam…

Aha, jasně, já přehlédl, že jde o Horus, moje chyba :-( Tak tam upřímně nevím, u Horusu mi přijde podpora ETHOS i některých dalších věcí tak nějak napůl, v něm bych si osobně možná OTX (či Edge) nechal.
fireball

#478 Příspěvek od fireball »

Tvl, fakt jsem nechtěl už nikdy reagovat ....

Dïky za "opravdu přínosný příspěvek"... Řeším funkcionalitu, která mne zajímá na prostředcích, které mám k dispozici. Zbytek Tvého příspěvku nemá smysl komentovat.

.Počkal by som na stabilnú verziu 1.5.0 a potom si všetko overil. Nočných verzii aj simulátoru ešte môže byť niekoľko pokiaľ sa všetko implementuje a otestuje. Najnovejšia je zatiaľ 1.5.0 RC4.

Tak by to asi šlo, dřívější řešení, co jsem našel, bylo podstatně složitější.
Ale i tak to není žádná sláva. Pro každý letový režim a potřebný ovládaný prvek další mix na přehlednosti nepřidá.
fireball

#479 Příspěvek od fireball »

K té debatě o trimech - já upřímně moc nechápu, v čem má kdo problém.....

Problém je v tom, že svět není dokonalý a na modelech F3K, co mám se nepříjemně projevují změny teploty a rozhodí nastavení. Zejména výškovky a směrovky. Teplotní závislost serv (KST06 a 08), nebo teplotní roztažnost lanek, nebo obojí. Letadlo mám vytrimované pro každý letový režim (mám jich 5) a pokud funguje funkce "trim výchozího režimu + trim aktuálního režimu", stačí na aktuální podmínky vytrimovat výchozí režim a vše ostatní je pak OK. A stále zůstává možnost si v případě nutnosti drbnout do trimu v každém letovém režimu samostatně, aniž bych si rozvrtal něco jiného.

Jinak proti Ethosu nic nemám. A HW mají Frsky na solidní úrovni, aspoň podle toho, co dokážu posoudit
tomashr

#480 Příspěvek od tomashr »

Děkuji za reakci jasně popisující, o co jde, tohle má hlavu a patu...
Upřímně tohle jsem neřešil, rozjíždění trimu výškovky se mi u mých modelů prostě nedělo nikdy (někdy trochu driftují hodně přepákované klapky, ale normální kanály ne).

Co jsem se díval, tak v 1.5.0 by to ale mělo jít možná i v trimech - možná to bude malinko jiná logika, než v OTX, ale ne nemožné. Ta nová alternativa chování "custom" něco na ten způsob umí (v rádiu zatím tuto verzi nemám, koukal jsem se jen v simulátoru).

Zmíněné volné mixy jako další alternativa mimochodem nejsou zas až taková blbost, ono je to díky kulturnějšímu UI vcelku přehledné. Já to nyní (ve verzi 1.4) užívám u X20 pro trimy klapek - X20 bohužel nemá fyzicky trimy T5/T6 a narozdíl od Futaby nejde u Ethos 1.4.x dát přímo jako trim jakoukoli jinou funkci (u mne točítka S1/S2), ale volné mixy to vyřešily natolik pohodově, že s tím prostě není problém.
Mimochodem tohle (doplnění T5/6 a případně i dalších) ale 1.5.0 řeší na 100% (je tam add extra trim), takže tyto mixy by mělo jít vyhodit a pohodlnost práce zase o kousek zvýšit.

Obecně můj názor - Ethos po svém uvedení stál za prd a byl naprosto o ničem (opravdu horší než OTX), docela dlouho se s tím drbali (možná i vinou zpomalení v době covid), tohle platilo minimálně do verze 1.2.x. V 1.3.x (někdy mezi 2021 a 2022) to ale začínalo ukazovat možnosti a 1.4.x už je skutečně slušný a dobře použitelný systém. Pro letošní sezónu už bude určitě 1.5 (aktuální rc4 je podle mne jedna z posledních RC před ostrou verzí) a co jsem se zkoumal, tak tam už skutečně bude věcí ke kritizování naprosté minimum.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“