Lepící a napínací laky Kavan

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

Lepící a napínací laky Kavan

#1 Příspěvek od kocispavel »

Zdravím,

máte zkušenosti s napínacím a lepícím lakem Kavan?
https://pkmodelar.cz/produkt/kavan-lepi ... ml-kav9992
https://pkmodelar.cz/produkt/kavan-napi ... ml-kav9991

Do teď jsem používal jenom "klasiku" Nitrocoat. Ale už není k sehnání.
Chci to na potahy Vliesem a Ceconitem.

Díky za rady.
Pavel
Olin

Re: Lepící a napínací laky Kavan

#2 Příspěvek od Olin »

kocispavel píše:Zdravím,

máte zkušenosti s napínacím a lepícím lakem Kavan?
https://pkmodelar.cz/produkt/kavan-lepi ... ml-kav9992
https://pkmodelar.cz/produkt/kavan-napi ... ml-kav9991

Do teď jsem používal jenom "klasiku" Nitrocoat. Ale už není k sehnání.
Chci to na potahy Vliesem a Ceconitem.

Díky za rady.
Pavel

Jestli můžu poradit v RC revue č. 2 je plánek ke koupi éra a je tam také doporučený lak na prohnutá žebra, právě potažená vliesem.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Oline, myslíš repliku historického modelu větroně z r. 1942 Ciklon? Ve stavebním popisu je pouze použití lepidla Cover Grip na Vlies s tím, že by se nemělo měnit, neb dle stavitele se mu nejlépe osvědčilo. A Vlies se má po vypnutí teplem lakovat vypínacím a zaponovým lakem, ale bez bližšího označení výrobce či značky. Jiný (odpovídající) plánek jsem v tom čísle nenašel.
Pavle, tenhle "nový" lak (Kavan) máme na kroužku a pokud si vybavuju, už jsme s ním i pracovali. Nevybavuju si, že, ač jsme hledali, našli nějaký rozdíl. Po skončení jarňáků se na to můžu ještě podívat a napsat znovu. Starý Nitrocoat máme také, ale už dochází.
Hitec Aurora 9X
Jirka Schifi Zatec

#4 Příspěvek od Jirka Schifi Zatec »

Ahoj modelari, tak co se tyka laku at uz lepiciho, napinaciho, a nebo zaponu od KAVAN tak v tom nevidim nijakou zvlastni zmenu oproti lakum z minula. Pominu-li cenu a hustotu laku, uz od dob Svazarmu co se prodaval lak v lahvickach tak porad stejne s nim pracuji na stejny zpuzob. Tedy primerene naredit nitro-redidlem prilakovat potah- VLIES- a nasledne pokud je ztreba tak prejet zehlickou a potom uplne normalne podle zvyklosti nalakovat. Jak rikam laky KAVAN tak nevidim rozdil od ostatnich model. laku. :D
Jirka Schifi Zatec

#5 Příspěvek od Jirka Schifi Zatec »

Jeste se zminim o tom jak potahnout klenuty profil, coz u volnych modelu vetsinou byva- spodni cast zeber kridla je nutne predlakovat lepicim lakem a samozrejme lak naredit do hustoty asi jako voda a predlakovat zebra ze spodu radeji trikkrat. Pokud se to neudela tak Vlies po prvnim lakovani tzv. odstreli od zeber, mnohokrat vyzkouseno. :o
Olin

#6 Příspěvek od Olin »

DAF píše:Oline, myslíš repliku historického modelu větroně z r. 1942 Ciklon? Ve stavebním popisu je pouze použití lepidla Cover Grip na Vlies s tím, že by se nemělo měnit, neb dle stavitele se mu nejlépe osvědčilo. A Vlies se má po vypnutí teplem lakovat vypínacím a zaponovým lakem, ale bez bližšího označení výrobce či značky. Jiný (odpovídající) plánek jsem v tom čísle nenašel.
Pavle, tenhle "nový" lak (Kavan) máme na kroužku a pokud si vybavuju, už jsme s ním i pracovali. Nevybavuju si, že, ač jsme hledali, našli nějaký rozdíl. Po skončení jarňáků se na to můžu ještě podívat a napsat znovu. Starý Nitrocoat máme také, ale už dochází.

To je ono, chtěl jsem jen trochu pomoci.
WIN

#7 Příspěvek od WIN »

Ahoj, napínací lak Kavan jsem před lety koupil když neměli Nitrocoat a vše bylo ok, ale akorát to bylo proti Nitrocoatu hodně hustý, takže toho bylo hodně. Mám Nitrocoatu dost v zásobách, ale neví někdo proč ho nikde nemají? Už se nevyrábí?
Edit: Potahuji jen Vliesem, takže na ten druhý materiál nevím jestli to bude dobré.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Oline, bohužel v tom článku, resp stavebním popisu, není o konkrétních lacích nic moc. A to, co tam je, jsou běžně známé informace (tedy aspoň pro mě). Ale i snaha se cení.
Ještě k lepení potahu na vyduté plochy, pomáhá použít jiné lepidlo, než je potom použitý lak. U Vliesu tedy např. kostru (styčné plochy potahu) nalakovat třeba Herkulem Puzzle (jyrryho metoda), přižehlit a pak lakovat běžným způsobem nitrolakem.
Hitec Aurora 9X
Shorty

#9 Příspěvek od Shorty »

Používám na Ceconite lepící lak. Jen metoda je jiná. Plochy určený k nalepení plátna potřu jen mírně zředěným lakem 3x. Mezi nátěry nechám den zaschnout. Potom přiložím plátno a přejedu štětcem namočeným v acetonu. Potom vypnu teplem a prolakuju. Drží to i na spodní klenutý straně.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“