Přenosový systém: 2,4 GHz simultánní na dvou frekvencích

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
blembondo

Re: Přenosový systém: 2,4 GHz simultánní na dvou frekvencích

#16 Příspěvek od blembondo »

Já se jen zeptám.Kolik VF modulů je potřeba.Na kolika pásmech je třeba vysílat.Jak moc je nutné zaplnit éter kolem sebe.Kolik rozvodných desek a stabilizací nebo autopilotů je třeba aby se naplnila představa o bezpečnosti daného systému?
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Symplex »

prikrylm píše:Možná jsem tuto poznámku špatně pochopil, ale (ač ETHOS rádio nemaje) jsem přesvědčený, že rádio může vysílat jak interním tak externím modulem současně. FrSky přijímače se umí navzájem zálohovat přes s.bus (minimálně některé), takže třeba na "primární" Rx vysílám interním modulem, na "satelit" externím a všechno dohromady TO funguje. Akorát TO víc žere baterky, což při dnešních kapacitách asi tolik nevadí.

Dle této poznámky je tedy při vloženém modulu Twin do šachty X20 vysílání simultální a použiju-li přitom například přijímač TW R8 bude příjem signálu včetně telemetrie duální?
Pokud použiju X 20 bez modulu + některý z TD přijímačů budu mít příjem simultální 2,4 MHz + 868 MHz ?
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Symplex »

Petronel píše:Otázkou je také, jestli Kavan V20 bude opravdu plně kompatibilní s přijímači od Frsky a nebudou tam nějaké problémy. Kavan má 4 Tx v nabídce, jestli jich bude víc včetně senzorů je zatím neznámé.

Porovnáním parametrů a rozměrů prijímače TW R8 a Kavan R8 jsem došel k závěru, že Kavan se liší pouze přelepkou. Originálních FrSky Twin přijímačů je v nabídce 8 druhů.
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Symplex »

blembondo píše:Já se jen zeptám.Kolik VF modulů je potřeba.Na kolika pásmech je třeba vysílat.Jak moc je nutné zaplnit éter kolem sebe.Kolik rozvodných desek a stabilizací nebo autopilotů je třeba aby se naplnila představa o bezpečnosti daného systému?

Simultální vysílání má i poněkud předražené Jeti. Asi výrobci vědí proč záložní vysílání do vysílačů přidávají.
blembondo

#20 Příspěvek od blembondo »

Symplex píše:Simultální vysílání má i poněkud předražené Jeti. Asi výrobci vědí proč záložní vysílání do vysílačů přidávají.

Já se neptal zdali ano nebo ne ale kolik?Příklad...Tandem 2.4Ghz FSK a 868Mhz Lora + k tomu Twin 2.4Ghz FSK a 2.4Ghz Lora což znamená simultáně v provozu tři Vf moduly na 2.4Ghz a jeden na 868Mhz.Tohle chce někdo provozovat?Jde to vůbec?Kde budou antény aby se to vzájemně nerušilo?Snažím se naznačit že je dnes možné postavit dostatečně bezpečný system kupodivu jen s jedním VF modulem na jednom pásmu a klidně i s jednou anténou pro Tx a Rx.V Jeti se už dlouho spí sladkým spánkem a vlak už ujel.To samozřejmě nic nemění na faktu že jim to funguje dobře.
prikrylm

#21 Příspěvek od prikrylm »

Symplex píše:Simultální vysílání má i poněkud předražené Jeti. Asi výrobci vědí proč záložní vysílání do vysílačů přidávají.

Vysílání více jak jedním modulem jsem zkoušel jen na stole. Funguje. Ale do letadla se mi TO zdálo zbytečné.

Pak z praxe (model co se řídí tak, že se na něj člověk dívá, tedy ne přes brýle a nějaká max vzdálenost určitě nepřesáhne 1 km) - tu: viewtopic.php?f=39&t=92952&start=30#p1554872 + další příspěvky. Po této zkušenosti nevidím důvod pro 2,4GHz + 900 MHz systémy. Zvlášť pokud "řídím" aniž bych pocítil výpadky i v případě, že kvalita signálu klesne i pod 20% (zatím jsem se k tak špatnému signálu ani nepřiblížil) + stále sleduji kvalitu signálu a na problémy jsem upozorněn, takže nějaké zálohování další frekvencí... Když budu mít hodně strach, pořídím si Rx se dvěma anténama.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blesk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od blesk »

My máme na letišti (vedle letiště) nejspíš nějakého záškodníka, nebo jen smůlu na nějaké interferenční rušení (je tam minimálně jedno VF pojítko internetového poskytovatele). Protože v jednom místě, ale zcela nepravidelně, to prostě ruší, ať je to futaba, jeti, FrSky... Totalni ztráta signálu, zamrznutí RX, nepopasuje se s tím ani GPSka... Kdyby to bylo pravidelné a trvalé, tak už tam taham ČTÚ, ale ono to je třeba na 5min jednou za týden, dva... Takže taky přemýšlím nad 900MHz jako zálohou.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

Symplex píše:... Asi výrobci vědí proč záložní vysílání do vysílačů přidávají.

Jedna z možných odpovědí je že si můžou výrazněji zvednout cenu :roll:
A je to COOL :-)
jyrry.webnode.cz
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Symplex »

Ze směsice názorů mě snad lépe vychází 2,4 ACCESS + 838 MHz
+ zálohový dosah z 868 MHz má velký dosah a je schopen podržet signál i za překážkou
+ při silné zahlušení pásma 2,4 ACCESS zůstává záložní na další odlišné frekvenci

Jestli při vložení Twin 2,4 modulu do Tandem X20 dochází k simultálnímu vysílání a při příjmu signálu na FrSky Twin přijímač mě zde nikdo neodpověděl. Budu muset otázku adresovat přímo na p.Urbánka.

Zdejší forum zřejmě nesledují ani jeden z prodejců systému, kteří by mohli všem, které to zajímá ( tedy většinou potencionálním kupcům ) vychválit svoje peří a uvést proč je jejich vysílač lepší.

Z odpovědí bych ještě odtušil jistou náklonnost k redundancy přijímačů. Což by byla také jedna z možností pojistit si spolehlivost systému - ovšem pouze spolehlivost RX. Výpadek signálu při silném zahlušení pásma to neřeší.
prikrylm

#25 Příspěvek od prikrylm »

Pokud v nastavení rádia zapnu interní modul, vysílá interní modul. Pokud v nastavení rádia zapnu externí modul a externí modul je v rádiu zasunutý a rozumí datům, co posílá rádio, tak externí modul vysílá. Pokud jsou tedy zapnuté oba (externí i interní modul), budou vysílat současně.

Nejsem si jistý, jestli bude fungovat telemetrie u obou zařízení. Tipnu, že telemetrie bude fungovat jen u interního modulu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Roman_rc.pilot

#26 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Symplex: No po tom, co jsem si psal se Steve z FrSky (Fixed-wing segment manager, Sales FrSky-USA) tak stále spolehlivější je TD (2,4GHz + 900MHz). Podle jeho slov při menším výkonu "dosáhne" dál. Samozřejmě TW má taky opodstatnění, jelikož druhá složka 2,4GHz jede přes LoRa a to je Long range pásmo, tudíž bude mít taky obrovské dosahy.
Jak už tady bylo napsáno, bojím se, že kdyby se nějak zarušilo pásmo 2,4GHz, tak by ani TW nepomohl.
TW přijímač napáruješ buďto na interní modul (pokud ho rádio má) nebo na externí v šachtě. Pokud však přijímač napáruješ na externí TW modul, interní modul, který nemá TW Ti nijak jako záložní nepomůže (za předpokladu, že v modelu máš jen jeden přijímač a to TW).

Pokud se v něčem mýlím, můžete mě opravit :)
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Symplex »

to Roman_rc.pilot

děkuju za vysvětlení a potvrzení varianty vysílání, která se jeví jako spolehlivější tj. ACCESS + 868 MHz = TD mod na Tandem X20 + TD RX
Roman_rc.pilot

#28 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Jak ale píšu, je to názor člověka od FrSky :)
Viděl jsem i video ohledně dosahu u TD a tam to bylo kolem 5,5km na 868MHz :)
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
Roman_rc.pilot

#29 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Symplex a Petronel: Odkud každý jste? Možná bych měl někoho v okolí s rádiem, které si chcete vyzkoušet :)
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Symplex »

Roman_rc.pilot píše:Symplex a Petronel: Odkud každý jste? Možná bych měl někoho v okolí s rádiem, které si chcete vyzkoušet :)

Poslal jsem SZ.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“