Pepin a nejen vysílač(e)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Pepin vybírá vysílač

#61 Příspěvek od pepin »

ted momentálně je to se mnou a vysílačem tak, že jsem po zkušenosti s menu a nerozchoditelnosti duplexu na MX20 domluvil koupi toho, co už mám, graup 19 s vysílačovým modulem frsky ACCST, tedy systém frsky ke kterému mám přijímače, mám tedy tímto vyřešeno, co bude až nebude ten muj graup 19, bude prostě v šuplíku druhý graup 19 a ten už mi snad přežije, zkusim, jestli by mi vyhovoval jako palcovka, pokud ano, tak fajn, pokud ne, je to uplně jedno, bo ted už mi nebude trápit co já budu dělat až mi odejde graup 19 když pak mám už jen palcovku graup 16 která má jen 12 paměti na modely a jen 8 kanálu--je mi to ted už prostě jedno. 12 kanálové pro alespon 20 modelu do paměti zálohované mám, palcovku se stejnými i když trochu ořezanějšimi možnostmi včetně stejného menu taky a já se zase konečně cítím v klidu.

Co bych ale teda ještě docela rád, i když určitě to nemusím mít ted hned, nějaký malý--co nejplacatější a nejlehčí cestovní palcový rádio kterým bych nahradil turnigy--flysky I6.

Co od toho chci--8K stačí, pokud bude umět víc, nevadí
tři přepínače vpravo, tři přepínače vlevo--když jich bude víc, nevadí

jeden otočný potenciometr stačí, ale jsem smířený s tím, že mín než dva asi mít žádný rádio už dnes nebude----ale je docela možný, že by mohli být třeba i tři, ale zacvakávací, což by teda byla bomba, nepotřebuju, tak tam prostě nejsou, respektive jsou, ale zacvaklý

nějak trochu inteligentně řešená anténa, kuli skladovatelnosti alespon sklopná

pokud by se dalo vyřešit vario jinak než zase přez dobastlený duplex, vubec bych se nezlobil
jak kvalitní by to vário bylo je mi uplně jedno, pokud by mi po minutě kroužení někde kde se mi na oči zdá, že to nosí pípáním potvrdilo, bylo by mi uplně jedno, že si dalo na čas než mi to pípáním potvrdí--ideálně nastavitelné pouze stoupání a samozřejmě mít možnost ho i během letu nějak vypnout, nebo naopak zapnout.
a samozřejmě Opentx, abych si ho teda zkusil když jde o prd--teda pokud by šlo o rádio, ideálně výrazně pod 5 tisíc---přecijenom si nejsem tím opentx uplně jistej, jestli a jak to já vubec dám, nějaký stahování aktualizací nebo řešení multiprotokolu přez počítač, to já nedám ani náhodou, bych se moc divil, kdybych zvládnul ten compation.

Mě se už dlouho líbí a pořád vrtá v hlavě flysky I10

https://www.mojerc.cz/110596/vysilac-fl ... telemetrii

ale to je šablonový , viditelnost displee asi venku zvlášt na slunci nejspíš peklo--pokud by to nebyla uplná tragedie taky by mi to asi uplně moc nevadilo.

co by mi ale určitě vadilo, pokud by to byl opravdu nefunkční letadla ničící aušus.

že se čas od času ulomí třeba čínský přepínač, to mi nevadí pokud pujde v poho vyměnit za jiný, páky v ložiskách mít nepotřebuji--pokud teda nebudou z toho vysílače ty páky vypadávat.

Ten odkaz toho rádia flysky sem dávám jen proto, že takto nějak by se mi malá palcovka opravdu líbila, že má šablonový menu mi vadí jen proto, že tím pádem bych nezkusil opentx.

JInak s tím zálohováním jsem nemocnej, já mám všechno u čeho časem usoudím, že kdyby někdy něco, tak se mi zhroutí svět minimálně dvakrát--dvě auta, dva serfy, dvě koloběžky, dva stejný stejně veliký větroně, dvě uplně stejný kytary, dvoje stejný kecky na koloběžku , akorát nabiječky, tam to dvojmo nemám, ty musím mít stejný alespon tři, :lol:
prikrylm

#62 Příspěvek od prikrylm »

pepin píše:Opentx, abych si ho teda zkusil když jde o prd--teda pokud by šlo o rádio, ideálně výrazně pod 5 tisíc---přecijenom si nejsem tím opentx uplně jistej, jestli a jak to já vubec dám, nějaký stahování aktualizací nebo řešení multiprotokolu přez počítač, to já nedám ani náhodou, bych se moc divil, kdybych zvládnul ten compation.

FlySky I10 neznám. Samotný systém (protokol, přijímače) jsou vyzkoušené a funkční, dokonce za rozumné peníze. V I10 vidím další (jiný) šablonový systém do kterého bys musel proniknout. Ale možná to taky není hloupá cesta.

Zase s OpenTX/EdgeTX je v těch rádiích fakt výběr. Třeba RadioMaster Boxer, TX12, Jumper T20... všechno kolem 3-3,5 tisíc. Pro ELRS pak třeba 8ch Rx s váriem za necelou tisícovku.

Updaty rádia, multimodulu se taky dělají jen, když chci nebo v novější verzi vidím něco, co "fakt chci". Což u nových rádií hned tak nenastane.

Companion - nainstaluju, spustím, vyberu typ rádia, pustím simulátor a už si jen hraju. Nastavení se pak dá klikat i přes "okýnka", která jsou významově stejná, jen v grafice PC. Výsledek se zase dá zkusit jen na simulátoru rádia. Žádné složitosti s propojováním s rádiem nebo tak.

Na obrázcích je ukázáno, jak pomocí pár kliků pustit simulátor správného rádia a pak už fungovat na rádiu přímo v PC. Pokud je rádio už nastavené, tak je TO na dva kliky myší.
Přílohy
Companion2.png
Companion1.png
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#63 Příspěvek od pepin »

Díky, ještě to promyslím. Jedna z variant by taky byla koupit cokoli v opentx velice levně jen na domácí osahání a podle toho se potom rozhodnout a pokud ano, tak teprve vysilač v opentx na létáni.

Ještě jsem i uvažoval jestli by nešlo ten flysky i6 předělat na opentx. Teda pokud by to pak bylo nějak smysluplněji použitelný pořád jako 6 kanál na větrunky o dvou servech křidelka a klapky na v kabelu. Ale neumim posoudit jestli bych si vubec nějak pomohl.

Ono pokud u flysky uvažuji tak, že je fajn jak jsou levny přijimače tak to platí stejně jen u 6 k přijimaču. Ale u sranda větrunku zase neni problém klapky pouze na jednom kanálu, jen hold bud obraceč směru pro jedno servo nebo obě serva umistit do křidel stejně. V epp modelu žadny problem a kompozita stejně nebudu létat na flysky i6 zase až tak moc odvážnej přecijenom nejsem ale easyglidera s tim letam s naprosto čistou hlavou.
chorche

#64 Příspěvek od chorche »

Vzhledem k tomu ze lze z druhe ruky sehnat Radiomaster Tx16s s EdgeTx (OpenTx je jiz mrtve) a multiprotokol modulem okolo 2500-3000 Kc, tak je cele tohle elaborovani skoro zbytecne.
Koupit, vyzkouset a pak pripadne poslat dal do sveta.

Pokud nevyhovuje velikost nebo barevny displej, Tx12 nebo Boxer lze sehnat za podobne penize.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
prikrylm

#65 Příspěvek od prikrylm »

Pokud si chceš osahat, jak se napípává model a td v OpenTX, je zbytečné rádio kupovat. Na TO je ten Companion, jsou v něm (v tom Companionu) kompletní simulátory podporovaných rádií. Takže si můžeš vyzkoušet, jak se TO pípá a jak TO potom reaguje. Viz příspěvek výš.

Někde jsem zaznamenal, že je na FlySky i6 existuje alternativní FW. co z něj vyrobí 10-ti kanál. Něco jako OpenTX na FlySky je (resp klon ER9X), ale jen na verzi i6X (zkusil jsem). Napsaný je ale jen pro MODE2. Jde provozovat i jiné mody, ale ukazatele páček a trimů jsou pak zmatečné.

chorche píše: Radiomaster Tx16s s EdgeTx (OpenTx je jiz mrtve) a multiprotokol modulem okolo 2500-3000 Kc,
Kde? Já je vidím tak za dvojnásobek...
chorche

#66 Příspěvek od chorche »

Na Facebookovych FPV bazarech apod. Kamarad pravdepodobne bude prodavat svoji Tx16s, jelikoz letani s FPV povesil na hrebik. Zrovna ji mam doma na aktualizaci (z OpenTx na Edge, multimodul, ELRS modul)

Jiny kamarad do Flysky i6 edgeTX dostal, muzu se poptat a podrobnosti.
FrSky Horus X10s
pepin

#67 Příspěvek od pepin »

To opentx si chci zatim jen zkusit. Rozhejbat jedno servo, pak druhy, pak třeti a uvidim a pak zhodnotim kolik mi to dalo prace a jestli stoji za to pokusit se rozhejbat i čtvrty paty a šesty servo. Ale musi se mi to servo hybat v letadle, né nějakej měřak v compationu.

To pro mě nebude v prvopočatku vubec motivační a okamžitě to zabalim.

Ja mam vysilaček dost, s čim litat a řidit model mám, ale si myslim že by asi opravdu nebylo od věci nejdřiv si opentx opravdu zkusit a teprve potom nadávat, zatim to mám obráceně což by vubec nevadilo kdybych se k tomu nevyjadřoval ale hlásat jak jsou super jen šablonový radia mě ted po zkušenosti s mx20 docela otevřelo oči.

Vysilačku ale nakonec vyřešenou mám, nakonec jsem koupil znovu graupnera 19 bo toho co už mám mi doposud stačil, menu jednoduchy a znam ho z paměti, ale ten muj už toho má hrozně moc naběhano a počitam že už by bylo jen otazkou času kdy začne něco zlobit. Navic ja ho chci zkusit bez pultu ale do toho sveho už nechci vubec vrtat, tak jsem koupil jinyho, stejně staryho ale rozhodně nema naběhano to co ten muj a rozhodně v něm neni taková dráteničina kterou jsem postupně vytvořil v tom mojim. Ja tam mam přepinače ktery už třeba vubec nepouživam, ale bojim se je vyndat bo jsou poruznu propojeny s jinym přepinačem nebo nějakym potakem a ja už dnes vubec netušim co s čim souvisí. Já jen vim že to funguje a bojim se že když vyndam nějaky přepinač kterym nic nepřepinam přestane mi přepinat přepinač kterym něco přepinam. Ono z té 19 ky časem vzniklo cosi mezi 19 kou a 22 kou, proto mi taky pořad stači a vyhovuje, páč nějaky další možnosti nastavovani jsem si tam dobastlil.

Takže opentx na vyzkoušeni ano, nějaký vysilač do 1500 kč abych si doma zkusil jestli z toho dostanu vic než z flysky i6 ale vic do toho ted nedam a až podle toho jak mi to připadně s opentx pujde se rozhodnu jestli ma pro mě smysl v opentx nějaky lepši vysilač, nebo nějaky zaklad kde budou maximalně 4 přepinače nebo to pro mě nemá vubec smysl bo to prostě nechápu a kloudně nastavit nezvladnu.
prikrylm

#68 Příspěvek od prikrylm »

Jestli jsi ještě nečetl toto: https://www.opentx.cz/index.php/Prvn%C3 ... y_s_OpenTx - zkus.
Jestli chytneš TX16S do 4000, ber. - barevné, dotykové, příjemné.
EdgeTX pokračuje po OpenTX, filosofie nastavení je shodná, takže jak umíš OpenTX, umíš EdgeTX.
---
IMHO "šablony" ala MX-20 a třeba Futaba T16, či JETI budou taky o něčem úplně jiném, takže šablony jako takové bych vůbec nezavrhoval. Je TO ale o dost jiných penězích..
pepin

#69 Příspěvek od pepin »

Dnes jsem na svahu a mrazu zkoušel u jednoho modelu měnit v menu ruzné nastaveni pro přistání u větroně ktery nemá klapky abych si ujasnil jestli by nestálo za to si tam ty klapky dodělat.

Ruzné kombinace křidelek nahoru a kolik, nebo dolu a kolik, nebo k tomu zkusit přimixnout motor na pevně nastavených volnoběžnych otačkach a kolik jestli na dva dvoupolohovy přepinače nebo jeden třipolohovy. To vše venku, ve větru v mrazu a v rukavicích ale ono to šlo vždy změnit tak rychle že nemělo smysl si k tomu ani zapalit cigaro.

Ja musim mit nejdřiv doma na stole vysilač opentx a teprve potom je alespon trochu šance že s tim hned neseknu. Pokud se ted podivam na jakykoli odkaz kde je vidět co to nastaveni tak nějak obnáši a jak bych to asi tak nějak měnil na louce a v rukavicich tak mě ta chut to zkusit okamžitě přejde.

Ale já to dnes nastavoval na starym jednoduchym graupneru, myslim si, že kdybych to měl dnes nastavovat v šablonový mx20 asi by to taky nebylo uplně v pohodě. Na běžné létáni jsem už poléčenej i z moderniho šablonovyho rádia.

Já už nevim jak to mam vysvětlit že když si otevřu nějakou fotku kde je tabulka a fotka jak se něco nastavuje v opentx nebo když si otevřu video jak se nastavuje v opentx že jediny závěr ke kterymu dojdu je

Nesmysl, aby ses ty o to vubec pokoušel, to ty nikdy nezvládneš ani kdyby ses podělal. Ja musim mit doma na stole vysilač a pomalinku polehonku kruček po kručku s papirem a tužkou. Když kouknu na nějakou tabulku komplet nastaveni tak vubec netušim kam mam dřiv koukat. Pro mě je to jako čumět na roseckou desku.

Na mě třeba když někdo mluví, ja se v určité fazi zaseknu na něčem co řekl , začnu si na to v hlavě připravovat odpověd a po chvilce mi dojde že on ještě pořad mluví ale ja už ho pul hodiny vubec neposloucham.

Nejde to změnit, já si perfektně pamatuji mraky zákazniku podle toho že jeden je prasklá záchodová mísa, druhej je rozbitý zrcadlo ale když mi podaj ruku a představi se jak se jmenujou, za minutu vim prd jestli novák nebo novotný. Pro mě je to jen soubor za sebou seřazenych pismenek co nemaji žadný význam na rozdil od prasklý záchodovy misy kterou si už bez problemu přiřadim k určitemu člověku a když mi zavola za rok dva a ja na mobilu vidim praskla zachodova misa okamžitě vim kdo volá.

Jacky steward několikanásobný mistr světa F1 ale na tom byl asi hůř , ten neuměl čist ani psát. Nakonec mu to diagnostikovali jako těžkou formu dislekcie.

Tak to mě tak trošku uklidnuje že v tom asi nejsem uplně sam co ma nějaky jiny problem než třeba běžnou rakovinu nebo tak něco.

Právě proto já taky vždy píšu takový slohy, nejsem schopnej to nějak schrnout a vyjadřit podstatu věci jednou dvěma větama.
BoŠ

#70 Příspěvek od BoŠ »

Pepine, Edge/OTX určitě dáš, programování je ne rozdíl třeba od Graupneru Hott MC/MX20 logické, a toky signálu od ovládacího prvku až po výstup na servo průhledný. Ladění větroně mám tak, že si většinu důležitých mixů nastavím na slidery a otočné ovladače, takže ladění lze potom dělat i v mrazu na poli. A současně se ti otevře cesta k využití systému ELRS, což se hodí při zástavbě do kompozitu nebo létání v zarušeném prostředí. Jdi do toho, ať se ti daří! Pokud bys něco potřeboval konzultovat, je tu dost lidí, kteří ti určitě poradí, klidně se obrať i na mě.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

Nemohu pořidit edge když chci zkusit co opravdu obnáší opentx.

Navíc se obavam že na system edge těžko koupim na vyzkoušeni vysilač plus minus okolo 1500 kč.

Opakovani je matka moudrosti, tedy znovu- —- vysilaču kterymi mohu řidit sve modely mam několik, všechny jsou šablonový s menu které dám z paměti bez jakěhokoli problému.

Ale já bych chtěl zkusit na vlastni kuži opentx ale co nejlevněji ale reálně vysilač přijimač servo a na servu vidět co to dělá a jak moc nebo málo nebo jak rychle když něco měnim a nastavuji.

Pokusim se to vysvětlit ještě jinak

Já tvrdim, že stovka škodovka nikdy nepojede vic než 100 km rychlostí

Ale někdo mi tvrdí že když na ni upravim tady to a tady to tak pojede 130 km rychlosti

Já mu to nevěřim ale chci to teda zkusit

Ale nemohu to nikdy zjistit jak to tedy je pokud misto ty škody sto a těch uprav co by měli tu rychlost zvýšit koupim žigulika

Proč bych si proboha měl kupovat žigulika když mam ferari který jezdi 300

Ja chci jen a pouze zjistit jak je to teda s tou rychlosti ty škodovky.

A jen tak mimochodem s tim ferari ja stejně nejezdim a nikdy jsem nejel rychleji než 80/h
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 20.01.2024 0:47, celkem upraveno 1 x.
chorche

#72 Příspěvek od chorche »

OpenTx uz nema cenu se zabyvat, je mrtvy projekt, EdgeTx z nej vychazi a pokracuje ve vyvoji.

Za 1500Kc asi ne, ale za cca 1800Kc sezenes novy Radiomaster Pocket nebo Jumper T-Lite s ELRS. Pripadne neco z druhe ruky - od Frsky Taranisu, Horusu, pres ruzna radia od Jumperu nebo Radiomasteru.
Pripadne misto ELRS vezmi radio s multimodulem a muzes pouzit stavajici Frsky a Flysky prijimace.
FrSky Horus X10s
pepin

#73 Příspěvek od pepin »

chorche píše:OpenTx uz nema cenu se zabyvat, je mrtvy projekt,
Pripadne misto ELRS vezmi radio s multimodulem a muzes pouzit

stavajici Frsky a Flysky prijimace.

To že je opentx mrtvy ja posoudit neumim.

Multimodul kterym bych měl vyřešený jak stary frsky tak i flysky a navic by to šlo upravit jako přecvakavaci modul do jakekoli z mojich vysilaček to by byl muj sen. Duplex trvale ve všech ale frsky flysky jen jeden modul ktery jen přecvaknu do jakehokoli ze zrovna použivaného vysilače bo bych se zbavil problemu pro každou vysilačku muset vždy parovat přijimač s jinym modulem. Ale to se co jsem koukal nastavuje nějak na počitači a ja nezvladnu ani stahnout program v kterym se to potom nastavuje. Ja se to naučim a pochopim když mi to přimo na počitači ukáže, okoukat hmaty chvaty to tak nějak davam, né v pohodě ale neni to uplně neprustřelný ale cokoli kde je třeba potřeba se zaregistrovat, o to už se ani nepokoušim, moc bojim bojim že mi tam skoči třeba reklamni odkaz a ja koupim nevědomky ledničku.
pepin

#74 Příspěvek od pepin »

Ja bych potřeboval dosahnout tohoto výsledku.

Na větší serioznějši era a akrobaty vysilač se systemem duplex, to mám ten graupner 19.

Na menší jednodušši modely menší palcový vysilač minimalně 8 ovladacich kanalu a vzhledem k tomu, že by měl sloužit na kdejakou ovládanou poletuchu, plachetničku, autíčko s co největši paměti počtu modelů —- určitě minimálně 20 a mit možnost ho provozovat stary frsky, flysky plus duplex vario, což ale neni problém, to si klidně už udělam i stylem skyasistant uplně samostatně.

Pak bych mohl zlikvidovat palcovku graup mc 16 8k která mi sice ovladanim a funkcema vyhovuje a stačí, jenže pamět pouze 12 modelu, navic s modulem duplex mi s ni samozřejmě nejdou ovladat flysky přijimače k flysky i 6 ktera zase umi prdlajs a tak zase mraky kompromisu při ovladani.

Nic moc mi ale neřeší do te palcovky s paměti na 12 modelu napchat bud multimodul nebo samostatně moduly duplex frsky flysky když se mi tam ve finale ty modely ktere bych tim mohl ovladat nevejdou do paměti a tady jsem si právě myslel že by mohlo mit smysl pokusit se to vyřešit přez vysilač s opentx nebo teda připadně edge— to si ale pak nezkusim ten opentx.

Ted musim ale pro flysky přijimače vozit flysky i6 vysilač, pro trochu složitějši palcovku graup 16 a to je trochu na prd. Rád bych to vyřešil pouze jednim kompromisnim vysilačem, né uplně blbej, ale né zase moc velikej.

Frsky system zase až tak moc neřešim, mam sice minimalně tři přijimače ale jestli je využiji nebo ne už mě uplně moc netrápí. Rozhodně se mi ale nechce davat do lidl era přijimač duplex za minimalně 2 tisice nebo ho utopit v lodičce ale chci vozit když jedu někam s manželkou pouze jeden vysilač. Když jedu sám, jako třeba ted tak je to jedno, ale ve dvou už v tom autě cokoli navic překáži.

Jinak ten graupner 19 co jsem ted koupil je právě s vysilacim modulem frsky ke kterymu mi už roky ležej v šupliku přijimače— teoreticky tedy ted nemusim dát za tři přijimače duplex v připadě 8k celkem cca 8 tisíc.

Ten graupner s frsky modulem jsem platil s poštovnym 2900 kč tedy dejme tomu 1400 kč jsem dal za vysilačovy modul abych mohl využit přijimače a za 1500 kč mam zachovalejši vysilac misto meho už hodně opotřebovaneho.

Tady ten vysilač ale absolutně ničim už nahrazovat nechci, jen k němu chci ještě nějaký menši— palcový na menši modely a navic manželka bude prskat kuli menšimu vysilači určitě min.
blembondo

#75 Příspěvek od blembondo »

Pepine kdyby jsi chtěl tak mám volné tyto vysílače.Frsky QX7 Accst s úpravou pro ELRS modul :mrgreen: ,Frsky QX7 Access,Radiomaster TX12 V1,Radiomaster TX12 V1,5 Hall.Jako osvětu do světa OTX/ETX ti to pošlu na osahání a peníze až potom nebo to vrátíš.Záruku beru jako samozřejmost. 8)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“