ELRS přijímač pro použití v běžných RC modelech

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: ELRS přijímač pro použití v běžných RC modelech

#31 Příspěvek od prikrylm »

Experimentálně jsem měřil 2 různá OTX rádia (X9D+, X9-lite) a jedno ETX (MT-12) a mixer je schopen přepočítat mixy (nebyly nijak složité) shodně ~256x za sekundu. Ještě zkusím nějaké barevné ETX.
Jsou rádia, která umí mixy rychleji? Nebo nějaké nastavení ETX? Nebo třeba Futaby, co mají CRSF podporu zvládnou přepočítání mixeru rychleji?

Ptám se kvůli tomu, že mi pak ELRS F1000 přijde zbytečné, F500 skoro taky. (Asi do budoucna OK, rádia nejspíš rychlejší budou.)
D500 už může dávat smysl.

...jako a letadla 50-100 Hz asi úplně stačí...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blembondo

#32 Příspěvek od blembondo »

prikrylm píše:Ptám se kvůli tomu, že mi pak ELRS F1000 přijde zbytečné

Není to zbytečné.Čím rychleji posíláš rámce do éteru tím se zvedá spolehlivost a to i v případě že je opakuješ.Platíš za to dosahem.
prikrylm

#33 Příspěvek od prikrylm »

Spolehlivost se ale zvedá i když packety zpomalíš, ne? Je pak lepší poslat jeden packet pomalejší nebo 4 rychlé? ... asi 4 rychlé, pokud mi nejde o vzdálenost... když tak nad tím uvažuju. Co?
(Barevná ETX rádia jsou na tom s mixerem stejně, resp. mám jeden ETX custom build (zkoušel jsem gitpod), kde je mixer 10x pomalejší, asi jsem něco blbě nastavil, std buildy jsou v tomto směru OK)
BoŠ

#34 Příspěvek od BoŠ »

MomoBrut píše:Byl bych rád, abyste se věnovali tématu. Je to pro někoho, kdo chce jít dopředu. Tohle vlákno není o vlastním zdůvodňování si, proč nejit dopředu. Pokud si to chce někdo zdůvodňovat, založte si vlastní vlákno.

Dle názvu vlákna jsem zde hledal informace o tom, zda je ELRS už ve stadiu userfriendly pro jeho použití v běžných RC modelech běžnými modeláři, kteří prostě chtějí jednoduše zabudovat RC vybavení do RC modelu, a jednoduše tento model v RC systému nastavit. Většina RC pilotů se věnuje pilování pilotního umění, nastavení aerodynamiky modelu, případně v pečlivosti a reálnosti provedení stavby modelu u maket. Většinou je nezajímá nějaké ladění a přehrávání RC systému, oni požadují hlavně jeho dlouhodobou funkčnost a použitelnost. Proto OTX, Edge a další podobné systémy se zas až tak neprosadily ve všech oborech modelářství, totéž je nyní i s ELRS - bezpochyby velice bezpečný přenos signálu, ale stále ve stádiu spíše pro fanoušky než pro běžné uživatele.

Proto si myslím, že zde má místo i Pepinův úhel pohledu na problematiku.

Byl jsem kdysi velkým zastáncem OTX, moc jsem tehdy nechápal, že existují modeláři, kteří tento systém nevítají s nadšením. Postupem času ale tento přístup chápu, tito lidé mají volný čas vyplněn modelařením, a nechtějí ztrácet čas studiem manuálů pro SW, suplující uživatelský SW (šablony).
U ELRS se situace opakuje - sytém je to určitě skvělý, s velkým potenciálem, ale pořád vyžaduje hodně znalostí ne kvůli nastavení modelu, ale kvůli tomu, aby vůbec fungoval.

Dokud to bude Open source projekt, bude to záležitost více méně pro nadšence. Až se najde někdo, kdo odstíní běžné uživatele RC systému od nastavování přenosových parametrů, a v podstatě nabídne ELRS šablonové rádio, tak bude mít úspěch. Ale než tato doba nastane, tak stejně RC modelářství bude sešněrováno takovým množstvím regulace, že prakticky v současné podobě zanikne.

A teď k tématu:
dle mého názoru ještě ELRS systém není ve stádiu vhodném pro užití běžným uživatelem, pořád lze použít jen pro některé platformy, a dle mého názoru není HW jednotlivých dodavatelů, hlavně přijímačů, dostatečně otestován pro užití v různých oborech RC modelářství např. dříve zmiňované modely se spalovacími motory.

Vidím v tom určitou analogii s vývojem FrSky z dob nedávno minulých.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
blembondo

#35 Příspěvek od blembondo »

BoŠ píše:....

Tisíc lidí...tísíc chutí.Jestli někdo říká že je to celé moc složité tak já říkám že není ale musím chtít pro to něco udělat.Když nemám důvod nic měnit protože to vybavení co mám mě dobře slouží tak je zbytečné utrácet čas.
Analogii s Frsky naštěstí moc nevidím.Je zde stále jen jeden protokol který se v čase vyvíjí narozdíl od Frsky kde je už cca 10 protokolů a to pomíjím FCC/EU verze.Souhlasím že Open source je pro nadšence.Bez nadšení by opravdu nic nevzniklo a právě tlak nadšenců přivedl na svět PWM přijímače.Že bude mít ELRS úspěch až bude nastavení jednoduché?Stal se přesný opak ale naprosto chápu že to nemusí každý vidět protože to prostě nepotřebuje.
ellet

#36 Příspěvek od ellet »

blembondo píše:...já říkám že není ale musím chtít pro to něco udělat....
Ale už tou podmínkou jsi to moc nespravil...
blembondo

#37 Příspěvek od blembondo »

ellet píše:Ale už tou podmínkou jsi to moc nespravil...

To bude tím že nečekám pečené holuby rovnou do úst ale co už se mnou. :wink: Pripouštím že jestli někdo čeká styl zapnu a vypnu tak tudy opravdu ne přátelé. :mrgreen:
chorche

#38 Příspěvek od chorche »

Zajimave ze mne ty modely (pravda zatim prevazne koptery) letaji s ExpressLRS a EdgeTX ve vysilacce absolutne bez problemu.
Modelarina je o neustalem rozvoji a poznavani novych veci, ne o skuhrani jak drive bylo vsechno lepsi. :wink:
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
MomoBrut

#39 Příspěvek od MomoBrut »

BoŠ píše:
Dle názvu vlákna jsem zde hledal informace o tom, zda je ELRS už ve stadiu userfriendly pro jeho použití v běžných RC modelech běžnými modeláři, kteří prostě chtějí jednoduše zabudovat RC vybavení do RC modelu, a jednoduše tento model v RC systému nastavit. Většina RC pilotů se věnuje pilování pilotního umění, nastavení aerodynamiky modelu, případně v pečlivosti a reálnosti provedení stavby modelu u maket. Většinou je nezajímá nějaké ladění a přehrávání RC systému, oni požadují hlavně jeho dlouhodobou funkčnost a použitelnost. Proto OTX, Edge a další podobné systémy se zas až tak neprosadily ve všech oborech modelářství, totéž je nyní i s ELRS - bezpochyby velice bezpečný přenos signálu, ale stále ve stádiu spíše pro fanoušky než pro běžné uživatele.

Proto si myslím, že zde má místo i Pepinův úhel pohledu na problematiku.

Byl jsem kdysi velkým zastáncem OTX, moc jsem tehdy nechápal, že existují modeláři, kteří tento systém nevítají s nadšením. Postupem času ale tento přístup chápu, tito lidé mají volný čas vyplněn modelařením, a nechtějí ztrácet čas studiem manuálů pro SW, suplující uživatelský SW (šablony).
U ELRS se situace opakuje - sytém je to určitě skvělý, s velkým potenciálem, ale pořád vyžaduje hodně znalostí ne kvůli nastavení modelu, ale kvůli tomu, aby vůbec fungoval.

Dokud to bude Open source projekt, bude to záležitost více méně pro nadšence. Až se najde někdo, kdo odstíní běžné uživatele RC systému od nastavování přenosových parametrů, a v podstatě nabídne ELRS šablonové rádio, tak bude mít úspěch. Ale než tato doba nastane, tak stejně RC modelářství bude sešněrováno takovým množstvím regulace, že prakticky v současné podobě zanikne.

A teď k tématu:
dle mého názoru ještě ELRS systém není ve stádiu vhodném pro užití běžným uživatelem, pořád lze použít jen pro některé platformy, a dle mého názoru není HW jednotlivých dodavatelů, hlavně přijímačů, dostatečně otestován pro užití v různých oborech RC modelářství např. dříve zmiňované modely se spalovacími motory.

Vidím v tom určitou analogii s vývojem FrSky z dob nedávno minulých.

Asi se nebudu více vyjadřovat, nepovažuju to za smysluplné. Ale alespoň k tomuto příspěvku. Názory se vytvářejí různým způsobem, a jsou buď dobré nebo blbé. Co je pro někoho blbé a co dobré je dáno hlavně jím samotným, někteří to ani neumí rozišovat. Svět je plný chaosu, že. Názor, který by měl být validní a pro mne tedy není blbý, je ten, který se zakládá na praktické zkušenosti s tím či oním. Pokud někdo tu kýženou zkušenost nemá, tak jeho názor je pro mne blbý a tedy se tím nehodlám nějak zabývat. Celé vlákno jsem začal s tím, že tu zkušenost mám, nákládejte s původními informacemi jak uznáte za vhodné. 80% vlákna je mlácení prázdné slámy.
MomoBrut

#40 Příspěvek od MomoBrut »

chorche píše:Nevim co s tim maji spolecneho DJI drony, FPV koptery jsou precijen trosku jina kategorie. Jen jsem rozporoval proc bych si nemohl s modelem ktery pouziva ELRS zaletat, na nastaveni neni nic sloziteho, staci si stejne jako u cehokoliv jineho precist dokumentaci. EdgeTx to same

U koptery si lze vystacit s nastavenim kniplu a nekolika prepinacu v mixech, zbytek se nastavuje na FC (napriklad chovani v pripade vypadku signalu atd.), pak si spis nastavuji telemetricke obrazovky, pripadne na telemetrii navazane ruzne logicke spinace a hlaseni.

U letadel, kde vse musi zajistit vysilacka je to samozrejme slozitejsi, ale nic co by predstavovalo nejaky zasadni problem...
Na sablonovem radiu to mozna nastavim rychleji, pokud nenarazim na neco co mi sablona, nebo to ze jsem si nekoupil dostatecne drahe radio nedovoli :wink:

Vyhoda kterou v techto opensource platformach vidim je to ze zde pada "vendor lock" - nejsem vazan na konkretniho vyrobce a jeho vrtochy. Vyberu si vysilac s EdgeTx jaky mi vyhovuje - od maleho Radiomaster Pocekt po plnohodnotny Tx16S nebo treba nejaky Frsky Horus.
Jeste vice je to patrne u vysilacich modulu a prijimacu - stejny protokol, ruzni vyrobci - funguje to,

A tady píše někdo, kdo ví o čem mluví a má validní názor, protože má praktickou zkušenost.
MomoBrut

#41 Příspěvek od MomoBrut »

Jen pro ty, kteří ani nevědí, co se vlastně vyrábí, protože to vlastně ani vědět nechtějí ... jen od RM je na linku co se aktuálně vyrábí pro běžné modeláře, ne pro koptéry ...

https://www.radiomasterrc.com/collectio ... -receivers

Po přepnutí do sbus režimu se dva přijímače připoji k powerboxu osvědčeného typu a není problém s tím létat obří modely. Navíc každý z těch dvou přijímačů ještě může být diverzitní nebo i dokonce plně duální, ale co to sem vlastně píšu, vždyť to nikdo nechce.
prikrylm

#42 Příspěvek od prikrylm »

chorche píše:...Vyhoda kterou v techto opensource platformach vidim je to ze zde pada "vendor lock"...
Když začaly 2.4GHz systémy, tak lidi plakali, že nemůžou koupit rádio od jednoho výrobce a přijímač od jiného. Teď TO zase jde a lidi zase pláčou.. :)
Neviděl bych černě ani jejich nářky. Ti, co TO tady zkouší/testují TO těm co zrovna nesrší nadšením předžvýkají a oni si pak mohou systém pořídit a dle jednoduchého návodu během chvilky nainstalovat a lítat a lítat a lítat....
prikrylm

#43 Příspěvek od prikrylm »

ELRS v praxi - F3K v Rosicích (uhlíkové letadlo s laminátovou špičkou) - současně lítalo 6 lidí, lítá se tam hojně s ACCESS, vím o HoTT a JETI, možná lítají i s něčím jiným. ELRS "zase" anténa nevhodně umístěná - připlácnutá v trupu na baterce a pokud letadlo nebylo zrovna na zemi, kdy je signál mizerný, tak celé odlétáno na 10mW vysílacího výkonu a kvalita nešla pod 90%.
Přílohy
ELRS.PNG
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od TomasC »

Jen pro moje info. Co přesně to procento kvality znamená? Že když je 90%, tak nedorazí/nepřečtu/neberu 10 paketů ze 100 paketů dat? Tohle pošlu dolů a počítám dalších 100 paketů? Díky
blembondo

#45 Příspěvek od blembondo »

TomasC píše:Jen pro moje info. Co přesně to procento kvality znamená? Že když je 90%, tak nedorazí/nepřečtu/neberu 10 paketů ze 100 paketů dat? Tohle pošlu dolů a počítám dalších 100 paketů? Díky

Ano RQLI je to procentuálně vyjádřená úspešnost komunikace ve směru Tx-Rx.TQLI je to samé ale ve směru Rx-Tx.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“