Prodlužovací kabel všechny vypínatelné pozice

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
guchar

Prodlužovací kabel všechny vypínatelné pozice

#1 Příspěvek od guchar »

Prodlužovací (pohyblivý) kabel "pes", co má vypínatelné pozice - zásuvky (4 až 6 zás.) samostatně. Odkaz? Nejlépe s přepěťovou ochranou na přívodu?
varok

Re: Prodlužovací kabel pes vypinatelné pozice

#2 Příspěvek od varok »

To jsem snad ještě prodávat ani neviděl. Možná nějaké samodomo. Jen 1 nejčastěji kolébkový vypínač pro všechny zásuvky.
modrus

Re: Prodlužovací kabel všechny vypínatelné pozice

#3 Příspěvek od modrus »

Třeba zde https://www.mironet.cz/solight-pp144-pr ... +dp513726/
Ale bez přepěťovky ...
Především F3Káčka, ale i něco omotorované se v hangáru najde
Jeti DS-12 Carbon
guchar

#4 Příspěvek od guchar »

modrus píše:Třeba zde https://www.mironet.cz/solight-pp144-pr ... +dp513726/ /-/ Ale bez přepěťovky ...
Dík. Inspirován tvým odkazem jsem poopravil klíčová slova pro Google (Prodlužovací kabel samostatně vypínatelné zásuvky) Po přesetí nejlevnější bylo 5 červených zásuvek v bílé liště: Napájecí lišta Maclean, prodlužovací kabel s 5 zásuvkami, s vypínači, 250VAC/10A, 1,5 m, MCE204 R/W SKU: 79334 | 5902211128717, Běžná cena171,00 Kč prodlužovací kabel s 5 zásuvkami, s vypínači

wifi řízená, se 3mi samostatně ovládanými zásuvkami, prodlužovačka je vybavena přepěťovou ochranou + 4 USB porty a elektroměr, 1 269 Kč (po odpočtu 421,- slevy v akci)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od juraj.jurej »

Přílohy
11 (1).jpg
FrSky Tandem X20
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

@juraj.jurej Ty varianty LDNIO jsou skvělé. Velký dík. ČR jsem je viděl na webu Kaufland (hezkých 642,- s dopravou zdarma) a Allegro (286,- plus doprava)
Igor659

#7 Příspěvek od Igor659 »

Pozor na výrobky, které jsou nesprávně zapojené. Před více než rokem jsem zakoupil prodlužku podobnou jako :
https://www.mironet.cz/solight-pp144-pr ... +dp513726/
Stála necelé tři stovky. Použil jsem ji při práci se zdrojem v kovové skříni. Po "vypnutí" jsem dostal ránu až se mi zatmělo. Po prozkoumání jsem zjistil, že vypínače jsou jednopólové a zapojené do obvodu nulového vodiče. Navíc nejde z důvodu konstrukce opravit. Nevím, kdo to navrhl ani kdo to schválil. Dál se nebudu rozepisovat, bylo by to neslušné. Tak se taky nespalte. Taková věc je za darmo drahá.
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
olisoft

#8 Příspěvek od olisoft »

ja pouzivam takuto https://www.alza.sk/hama-predlzovaci-pr ... 183516.htm
mam v nej zapojene len veci pri ktorych nevadi pripadne otocenie fazy
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JirkaA »

Igor659 píše:Pozor na výrobky, které jsou nesprávně zapojené. Před více než rokem jsem zakoupil prodlužku podobnou jako :
https://www.mironet.cz/solight-pp144-pr ... +dp513726/
Stála necelé tři stovky. Použil jsem ji při práci se zdrojem v kovové skříni. Po "vypnutí" jsem dostal ránu až se mi zatmělo. Po prozkoumání jsem zjistil, že vypínače jsou jednopólové a zapojené do obvodu nulového vodiče. Navíc nejde z důvodu konstrukce opravit. Nevím, kdo to navrhl ani kdo to schválil. Dál se nebudu rozepisovat, bylo by to neslušné. Tak se taky nespalte. Taková věc je za darmo drahá.

To který pracovní vodič vypneš nemá valný dopad na bezpečnost. Ten zdroj v kovové skříni musí mít skříň spojenou s ochranným vodičem, ten se v žádném případě nesmí vypínat. Spíš než na chybu prodlužky bych to viděl na chybu zapojení toho zdroje.
OK2WY
Igor659

#10 Příspěvek od Igor659 »

Asi došlo k nepochopení toho, co jsem chtěl sdělit. Zdroj v kovové skříni byl správně zapojený (tovární výrobek se zapojeným PE vodičem). Jenže nevhodným zapojením prodlužky do něj byl přerušen vodič N (modrý) a vodič L1 (černý) zůstal propojen. Proto došlo k úrazu mezi kostrou skříně a vodičem L1.
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od juraj.jurej »

JirkaA píše:
To který pracovní vodič vypneš nemá valný dopad na bezpečnost. Ten zdroj v kovové skříni musí mít skříň spojenou s ochranným vodičem, ten se v žádném případě nesmí vypínat. Spíš než na chybu prodlužky bych to viděl na chybu zapojení toho zdroje.

V celku áno, ale aj tak sa má prerušovať fáza.
FrSky Tandem X20
guchar

#12 Příspěvek od guchar »

@Igor659 + JirkaA + další: To je právě to ono. Většina rozborů vychází z předpokladu (zjednodušujícího), že k situaci dojde, když je vše správně (podle normy, zvyklostí nebo aspoň dobré praxe). Ono totiž zvážit všechny možné varianty pro Vždy bezpečné, bez nějakých (známých okrajových podmínek) je více méně nemožné.
● Takže pro sichr se snažím PE (žluto - zelený, nejdelší "fous") vždy připojen - v pevném rozvodu nebo při vidlici v zásuvce. K němu L (L1) černá nebo hnědá, N světle modrý samostatně vypínané. Nejlépe kontakty (galvanicky). Ostatní řešení (např. u PC zdrojů USA řešení - vypínání předpokládaného vodiče s L) jsou možná. Ale za nějakých okolností mohou mít nebezpečné "mouchy".
Igor659

#13 Příspěvek od Igor659 »

Dobrá prodlužka má dvoupólový vypínač právě proto, aby nenastala nebezpečná situace. Jenže u tohoto produktu někdo ušetřil a ještě dal jednopólový vypínač do jiného vodiče. Protože tato kombinace může být nebezpečná, upozornil jsem na to možné uživatele, kteří mnohdy nejsou odborníci. Kupovat si prodlužku do dílny, která je potenciální problém mi přijde naprosto nevhodné, proto jsem na to upozornil. To je vše. Kdo chce tuto informaci pitvat a hledat v ní NĚCO. To už neovlivním.
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

@Igor659 Je dobré tuto osvětu šířit. Asi si objednám nějaký kus Brand LDNIO, na prohlédnutí. Ale pokud budu chtít dvoupólově individuálně vypínané zásuvky, asi nezbude nic jiného než je poskládat z prodávané nabídky do vhodné rozvodné krabice. Škoda, hotový cenově přijatelný výrobek se znakem ESČ (byť to tam kopíruje každý v PRC) by mi byl milejší. A s trochou námahy možná je i sehnatelný nějaký výrobce "Made in ČR".
Život je vždy o rozumných kompromisech. Které jsem schopen, resp. ochoten, zaplatit.
varok

#15 Příspěvek od varok »

Igor659: A nebude to mít něco společného s tím, jestli je elektrická instalace ještě starý typ TN-C nebo už nový TN-S? Protože u té nové bude tzv. zem, tedy žlutozelený vodič připojen stále i fáze a odpojí se jen světle modrý pracovní vodič, tzv. nulák. Ale u staré instalace jsou zem a nulák vedeny jedním vodičem a když ho přerušíte? Nevím, jen se ptám
Odpovědět

Zpět na „Dílna“