Annular monoplane

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Steve

Re: Annular monoplane

#16 Příspěvek od Steve »

To už snad raději více plánků, pokud výrazně nenaroste poštovné. Domluvit se s někým, jestli taky něco nechce...
Devět doláčů za plánek ujde, ale dvacka za poštu je už dost.
Co z plánku potřebuji je jen profil (jeho průběh "po křídle"), těžiště a seřízení. Ostatní je pohoda, ať je velký jakkoliv 8)
Se stejným problémem se peru u Fokkera Dr.I - jaké úhly nastavení. Skoro vím, ale rád bych věděl, jak to někdo má v praxi :wink:
hozyy

#17 Příspěvek od hozyy »

kvůli tomu křídlu bych to právě chtěl objednat. Všechno by se nějak dalo odvodit a poslepovat , ale to křídlo nevymyslíš. Je to tak trošku vzdáleně podobný konstrukčně tomu ETRICH TAUBE co mám. Tam je taky každý žebro jiný, slepený z nosníků a krajní přecházejí do negativů. To dovážení by se už dalo nějak doladit. Ty žebra jsou průšvih. Poštovný je ale raketa. Podívám se ještě pořádně , co tam mají všechno za plánky
Steve

#18 Příspěvek od Steve »

hozyy píše:kvůli tomu křídlu bych to právě chtěl objednat. Všechno by se nějak dalo odvodit a poslepovat , ale to křídlo nevymyslíš. Je to tak trošku vzdáleně podobný konstrukčně tomu ETRICH TAUBE co mám. Tam je taky každý žebro jiný, slepený z nosníků a krajní přecházejí do negativů. To dovážení by se už dalo nějak doladit. Ty žebra jsou průšvih. Poštovný je ale raketa. Podívám se ještě pořádně , co tam mají všechno za plánky

Tak teď tomu úplně nerozumím, jak to myslíš :?: :idea:
A Etricha jsem stavěl taky, zapnul jsem kouli na krku a nebyl problém 8)
hozyy

#19 Příspěvek od hozyy »

že mají podobnou konstrukci žeber s Etrichem, která se různě protahuje podle umístění toho žebra. Nejsou klasicky vyříznutý z balsy, ale z těch jako by nosníčků. A to by bylo dobrý tady udělat podle plánku. Tak mi to trošku připomnělo jak jsem to stavěl, když jsem tady na fotce viděl, jak je to napíchaný kolem těch nosníků. Né že by byl problém to udělat. Jde mi spíš o ty profily.
MPml

#21 Příspěvek od MPml »

Steve píše:To už snad raději více plánků, pokud výrazně nenaroste poštovné. Domluvit se s někým, jestli taky něco nechce...
Devět doláčů za plánek ujde, ale dvacka za poštu je už dost.
Co z plánku potřebuji je jen profil (jeho průběh "po křídle"), těžiště a seřízení. Ostatní je pohoda, ať je velký jakkoliv 8)
Se stejným problémem se peru u Fokkera Dr.I - jaké úhly nastavení. Skoro vím, ale rád bych věděl, jak to někdo má v praxi :wink:

podstavec modelu není součástí dokumentace
https://library.modelaviation.com/editi ... id=1&pid=1
zbytek:
https://library.modelaviation.com/editi ... d=1&pid=86
čísla na konci si po jedné měň (z 86 na 87, 88.....
je to v MA 1/83
guchar

#22 Příspěvek od guchar »

● Kopněte mne někdo do brňavky Proč (annular) křídlo ve tvaru mezikruží (blízké kruhu)? Kruh má největší plochu při minimálním obvodu. U konstrukčních křídel výztuhy bývají souběžné s náběžnou hranou a žebra kolmá k ní. Je to spojeno s úvahou (nebo zkušeností), že se zmenšujícím se obvodem bude minimum "žeber" a malá délka výztuh, z toho tedy nejlepší poměr Plocha ku Hmotnosti plus Minimální plocha (=hmotnost) potahu. V celku tedy křídlo výhodné z hlediska Malého zatížení na jednotku plochy? Jen moje úvaha. Možná ne dobrá.
● Proti je (u kruhového křídla / Annular / prstenec / mezikruží / tvar koblihy s otvorem ve středu / Bez středové díry: disk alias talíř) neobvyklá konstrukce se kterou je málo zkušeností. Dosažené výhody nebyly zase tak velké, proto to nakonec vyhrála křídla blízká obdélníkům. (U "Samokřídel" pak šípovitý delta tvar nosné plochy.)
● Ještě "Kruhové křídlo" (Circular wing / taky letadlo s křídlem padák) https://www.quora.com/Does-a-circular-w ... -are-there Není to zcela totožné s Annular. Zatím, ale nemyslím, že by to zatím bylo na samostatné vlákno
Steve

#23 Příspěvek od Steve »

MPml píše:podstavec modelu není součástí dokumentace
https://library.modelaviation.com/editi ... id=1&pid=1
zbytek:
https://library.modelaviation.com/editi ... d=1&pid=86
čísla na konci si po jedné měň (z 86 na 87, 88.....
je to v MA 1/83

Díky, potěšilo :wink:
Podstavce je škoda, ale co už :lol:
Ale i některé další stránky jsou pěkné. Hlavně (pro mě) Free Flight - mám rád tohle tvořivé ne tak komerční (čti spotřební) období...
:wink:
hozyy

#24 Příspěvek od hozyy »

MPml

#25 Příspěvek od MPml »

Steve píše:
Díky, potěšilo :wink:
Podstavce je škoda, ale co už :lol:
Ale i některé další stránky jsou pěkné. Hlavně (pro mě) Free Flight - mám rád tohle tvořivé ne tak komerční (čti spotřební) období...
:wink:

dám ještě jeden výtečný link
https://www.maryevans.com/search.php
----------------
do vyhledávání vložit přesně
------------------------------------------------------
G Tilghman Richards Annular Aeroplane
------------------------------------------------------
(linkovat napřímo to nejde)
hozyy

#26 Příspěvek od hozyy »

Tak to teda klobouk dolů.
To byli tenkrát vopravdicý nadšenci...a co dokázali vyrobit..... takřka jak se říká "na kolení"
hozyy

#27 Příspěvek od hozyy »

Mohl bych o pár foto poprosit ?

Steve píše:Vidím, že už to má svoje vlákno :wink:
No, je to sice do 250g (cca polovina), navíc volný model...ale klidně i v motorových :wink:
Aspoň sem pak patří i ta RC věc 8)

Tak alespoň můžu přikládat fotečky, bude-li zájem :wink:

Na začátku bylo video z Anglie:

Z videa 1c.png

A byl jsem lapen :wink:
Byla to spíš výzva, jestli to půjde.
A původní myšlenky vyříznout křídlo z polyše a různě rozřezat a zase slepit pro zjištění rozumného profilu a celkového nastavení vzala za své :lol:
Ani dotazy jak to nastavit nepomohly - asi nikdo netušil.
Jestli je to tandem, kachna...(ve smyslu seřízení)..

A tak jsem se bavil:

20230320_215325.jpg

Taková normální WC deska :lol:
Steve

#28 Příspěvek od Steve »

20230319_194028.jpg

20230513_111104.jpg

20230513_224307.jpg
Steve

#29 Příspěvek od Steve »

20230514_174834.jpg
hozyy

#30 Příspěvek od hozyy »

Děkuji za foto. Krásná práce. Jak ale vidím ty našpendlený křídla a představím si tenhle tvar potahovat bez faldů tak musím smeknout klobouk a poklona. Moc pěný. Určitě to je na dlouhý zimní večery.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“