3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: 3D tisk modelů letadel II

#46 Příspěvek od zdzd »

Patas_ píše:Když to je zásadní je na to newsletter. To Ta152 je udělaný celý nově, a je požadavek na směrovku a podvozek tak ještě dělám tuto verzi a pak to půjde naráz gratis update jako vždy.

Dík
Jiri

#47 Příspěvek od Jiri »

Tak jsem po pár vytištěných letadlech od Eclipsonu zkoušel Pipera od 3DLabPrint, a už asi chápu, proč psal ZDZD, že jsou tištěné modely neopravitelné. Konstrukce od 3DLabPrint je určitě složitější, a ve výsledku celkem tuhá, ale obecně sestavování a lepení je ve srovnání s Eclipsonem očistec. Přesahy dílů, kdy se jeden částečně zasouvá do druhého, jsou naprosto minimální, většinou jen jeden perimetr a je docela boj to tam správně usadit dříve, než zatuhne lepidlo. Od 3DLabPrint používám už dlouho filamenty k velké spokojenosti, ale ta konstrukce (na to, kolik už letadel dělali) je pro mne velkým zklamáním. Byl jsem zvyklý na spoje s přesahem nějakých 5mm ve dvou perimetrech, které jsou pak nesrovnatelně odolnější, ale i opravitelné odříznutím dílu a nalepením nového. Navíc sestavování pomocí uhlíkových nosníků, nebo dočasně použitých drátů je pohodlnější a přesnější. Pokud někdo nevěří, nebo nechápe, o čem mluvím, ať si zkusí vytisknout a slepit třeba Eclipson A (bez podvozku je zadarmo, zhruba stejná velikost jako zmíněný Piper).
Jinak mám identický poznatek jako zdzd, díly slicované v Průšovi jsou při stejném nastavení lehčí, ale subtilnější (až příliš) ve srovnání s S3D. Nicméně třeba u Pipera mají ve všech .factory souborech na Pipera asi chybu, hotend na 230, což je pro LW3 málo. V Průšovi mají nastaveno 240 /245.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
zdzd

#48 Příspěvek od zdzd »

Jiri píše:Tak jsem po pár vytištěných letadlech od Eclipsonu zkoušel Pipera od 3DLabPrint, a už asi chápu, proč psal ZDZD, že jsou tištěné modely neopravitelné. Konstrukce od 3DLabPrint je určitě složitější, a ve výsledku celkem tuhá, ale obecně sestavování a lepení je ve srovnání s Eclipsonem očistec. Přesahy dílů, kdy se jeden částečně zasouvá do druhého, jsou naprosto minimální, většinou jen jeden perimetr a je docela boj to tam správně usadit dříve, než zatuhne lepidlo.

To se dělá jinak. Díly sesadíš a pak z venku zakapeš řídkým CA. Zateče a je z toho čistíý spoj.
Jiri

#49 Příspěvek od Jiri »

To znám, ale jde to tam, kde nemáš moc spojů uvnitř. Protože u dlouhých dílů se do vnitřku pak už nedostaneš. Třeba zrovna ten Piper má na spoji 1. a 2. dílu trupu uvnitř kaslík na baterii / přijímač a dále třeba trubky pro lanovody. Kompromis je namazat lepidlem jen ty vnitřní díly, pak to nějak rychle sestavit a pak řídkým prolít obvod.
Ale to nemění nic na tom, že ty spoje považuju za největší slabinu designu 3DLabs, pokud jsem viděl, taky v těch spojích o nejvíce praská - přede mnou na Sobínce třeba krásně rozložil kolega ten dvouplošník po škrtnutí křídlem o zem.
Systém spojů, co používí Eclipson je IMHO podstatě lepší, pevnější a přitom u LW-PLA umožňuje opravitelnost. Třeba u modelu A, co jsem dva roky zpět tisknul jako první mám už třetí verzi prvních dvou dílů trupu, zbytek je stále původní. U křídel jsem měnil koncové vinglety z LW-PLA (které trpěly a praskaly) za nové z PolyAiru, a neznamenalo to nutně tisknout celé nové křídlo.
A lepení třeba křidélek nebo VOP tak, že to nasuneš na drát, co ti podrží přesnou polohu, slepíš a pak drát vytáhneš je luxusně pohodlné.
dudaj

#50 Příspěvek od dudaj »

Jiri píše:
A lepení třeba křidélek nebo VOP tak, že to nasuneš na drát, co ti podrží přesnou polohu, slepíš a pak drát vytáhneš je luxusně pohodlné.

No já nevím. U svých modelů lepím vše na tupo. Bez drátů, bez odsazení, bez spojek, prostě nic. Sesadím díly a zakápnu řídkým
vteřiňákem. Pokud něco potřebuji opravit, odříznu, začistím a nalepím nový díl, nebo třeba jen vytisknu jeho část. Prostě nevidím
v ničem žádnou potíž. A je naprosto jedno, jestli tisknu z ASA, ABS, nebo LW PLA, sendvičové stěny, nebo jednovrstvé, nebo kombinuji při opravách různé materiály a principy tisků.
Jiri

#51 Příspěvek od Jiri »

Ten dočasně zasunutý drát řeší právě to, že spoj natupo je přesně usazený, že to neujede. Lze to i bez toho, ale zjednodušuje to práci
dudaj

#52 Příspěvek od dudaj »

Jo, pokud k němu nezateče ten řídkej vteřiňák. Používám řídkej, protože mám ověřeno, že drží nejlíp.
Navíc u větších věcí je to stejně nepoužitelný. Pokud je křídlo ze třech dílů na šířku a pěti po délce. Trup jsem měl taky z 8smi dílů v průřezu.
zdzd

#53 Příspěvek od zdzd »

Jiri píše:Ten dočasně zasunutý drát řeší právě to, že spoj natupo je přesně usazený, že to neujede. Lze to i bez toho, ale zjednodušuje to práci

Běžně se používají vytištěné kolíky a jazyky. Zůstanou ve spoji a nehrozí, že se tam přilepí kus něčeho, co tam vlastně nepatří.

Osobně mi nejvíc vadí použití papírových nebo TPU vytištěných závěsů kormidel. Další neopravitelná věc. U novějších 3Dlab kousků se to řeší drátěným nebo filamentovým pantem a to je pohoda. Vytáhneš tu osu a kormidlo je osvobozené-
Jiri

#54 Příspěvek od Jiri »

Ohledně filamentového pantu, to je opravdu dubrá vychytávka, to zase jo.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od TomasC »

Než to začnu řešit sám, tak se zeptám..

Nemáte někdo upravené ZERO od 3DLabPrint https://3dlabprint.com/shop/a6m2zero/ na ovládanou směrovku?

Nepotřebuji obecně ovládat směrovku, ale pro úpravu RUFE je to prostě potřeba, vodní kormidlo nestačí. Prostě nemám odvahu dělat hydroplán bez ovládané SOP. A včera jsem si koupil kit od Eduarda (od pohledu mimořádná kvalita) a tak jsem si ujasnil, že do toho musím jít.

Předem díky.
Přílohy
20231022_181438.jpg
SOP.png
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od TomasC »

V rámci tištění jsem se vrátil k myšlence nelepit sekundovým lepidlem.

Lepil jsem tím nejlepším lepidlem na plastikové modely.

Spoj se mi zdá docela pevný, ale lepidlo je hodně řídké a nanášení je opakovaně dost otrava. Nějaký nápad??
Přílohy
20231103_224944.jpg
20231103_225040.jpg
Troll

#57 Příspěvek od Troll »

Učím se tisknout letadla, když už tady máme ty nové technologie. Poslední jsou Cobra od Eclipson a Jetwing od Planeprint. Obě nejsou moc na krásu, materiál je LW PLA , barvy co jsem doma našel . Je to jenom učení se jak na to, nic na výstavu. Cobru mám s ocasem V i standardní T obě létají moc pěkně ale jsou takové poněkud choulostivější. Stejně jako éra od 3D Labprint, podobná filozofie tisku. Hlavním důvodem proč sem ale píšu je samokřídlo Jetwing. Tam je jako výplň použito tuším 6% a tvar výplně je Gyroid, žádná žebra a potah jako klasika. Jetwing je podstatně ale podstatně pevnější jako standardní technologie. Nejspíš to už zkušení tiskaří ví, ale pokud to někdo neví, tak tím Gyroidem se stane téměř zázrak, křídlo je tuhé jako prkno , potah už nejde tak snadno promáčknout prsty. Nejspíš se ještě do budoucna máme na co těšit :-)
Přílohy
20231022_154052.jpg
20231106_085702.jpg
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od TomasC »

A jak je to s hmotností? Když jsem si vzal kořenový díl křídla ZERO, tak mi při běžném nastavení vyšla hmotnost 29g (mám zvětšeno na 115%). Když jsem přidal Gyroid 5%, tak tam hned naskočilo 57g.
Je jasný, že je to pevnější, ale jak ti vyšla hmotnost?

Asi by v takovém případě nebylo nutné dělat výztuhy pomocí nařezání potahu, což se pak projeví výztuhou v obvodovém perimetru, ale že bych uspořil tolik, aby to stálo za to..
dudaj

#59 Příspěvek od dudaj »

TomasC píše:.
Je jasný, že je to pevnější, ale jak ti vyšla hmotnost?

.

S výplní si můžeš dovolit mnohem tenčí stěny.

Osobně používám na vše plástev. Dělal jsem kdysi řadu testů na pevnost v kombinaci hmotnosti a s výplní, nebo žebry.
Při vyšší pevnosti a mnohem lepším povrchu mě vyšlo vždy výhodnější udělat výplň při podobných hmotnostech.

Navíc prvky s výplní lze u LW materiálů velmi dobře vybrousit do perfektního povrchu. To je pouze o tom, jestli tomu člověk chce ten čas věnovat.
Troll

#60 Příspěvek od Troll »

Mám stejnou zkušenost, s výplní mnohem lepší povrch a daleko lepší pevnost.Ten Jetwing jsem zkoušel trošku tmelit a brousit, taky proto má na křídle ty pruhy, to je jenom pokus jestli bude barva opět tak strašlivě zatékat pod maskovací pásku jako u klasicky tištěného povrchu. Jak je vidět, nebude, a pracnost je minimální. :-) O hmotnosti si nedovolím pronášet nějaká velká moudra, zatím mám málo praktických zkušeností. Nicméně, něco málo dodám. Pokud se letadlo už nakreslí s tím, že bude výplň gyroid nebo podobná, je to pak velký rozdíl jako když přidám do už hotové konstrukce s žebry ještě výplň, buď výplň, nebo žebra jsou tam jaksi navíc a hmotnost bude vyšší. Takže letadlo co bylo nakresleno s žebry upravit jenom dodáním výplně znamená vždy nárůst váhy a to o dost. Jestli je to špatně nebo ne, to si musí každý rozhodnout sám dle konkrétní situace. U velkých letadel nárůst plošného zatížení nemusí být velký problém, zato u malých je to katastrofa. Pokud teda někdo netiskne kapesní svaháč do silného větru, tam to může být naopak žádoucí. Ten Jetwing, je navržen pro gyroid. Je sice dost těžký , ale tuhost trupu a křídla je obrovská výhoda. Dá se to pořádně chytit , trup má dvě stěny s výplní ( tvar trupu už je na to připraven - konstruktér už na to předem myslel) a hodit z ruky bez obavy, že mi projdou prsty dovnitř . Nepotřebuju dráhu ani katapult. Opadání není sice na termiku,( taky to tení termický větroň ale letadlo na blbnutí) ale klouzavost je udivující . Celkově to létá fakt parádně :-) . I když je to cihla . Takže v tomto případě vyšší váha není žádný velký problém. Naopak ta Cobra je tištěná klasicky, potah a žebra křídla i trupu. A celé je to sice lehoučké ( tuším 640 g i s baterkou při rozpětí 90 cm) ,ale hodit se to pořádně ani nedá, jednak je to strašně subtilní a druhak je to dolnoplošník a není za co chytit. A tak jsem zrušil podvozek ( nebudu s tím jezdit na dráhu ) a pod trup vytisknul nástavec pro házení veliký tak akorát pro prsty s výplní. Ten přidal asi tak 6 gramů, ale můžu to bez obavy pořádně chytit a hodit. Taky to chrání spodek trupu při přistání na nerovný povrch. Já jsem tím prvním příspěvkem nechtěl říci, že výplň je to nejlepší na světě, ale vím o tom zatím málo a tak jsem chtěl informovat podobně neznalé jako já, že existuje něco, co může být v některých případech výborné řešení při tisku.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“