RC Factory STEP ONE + TWO
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Pro modely do 250g.
Re: RC Factory STEP ONE + TWO
Videa na stavbu mám originální i alternativní.
Děkuji za všechny doporučení a rady ke stavbě.
Pokud budu něco potřebovat tak se ozvu.
Děkuji za všechny doporučení a rady ke stavbě.
Pokud budu něco potřebovat tak se ozvu.
Vidím, že někdo do těch mých dvou příspěvků víše vložil přímo video, na které jsem odkazoval.
Já to tak udělat neumím. Díky za to. Hned to má lepší šmrnc.
Já to tak udělat neumím. Díky za to. Hned to má lepší šmrnc.
Tak stavba Step One je dokončena.
Stavěl jsem z kompletní sady dodávané RC-factory.
Při stavbě jsem vycházel z obrazového návodu a videí doporučených Liborem https://www.kolmanl.info/index.php?show=A1000_SLKO1
Dodané provedení je v zelenožluté barvě a mírně se liší od verze dle obrazového návodu.
Moje zkušenosti ze stavby:
1) v zelenožlutém provedení je drážka pro bovdeny provedena trochu jinak a tak je nutné bovden založit od okraje drážky ne doporučené 3cm ale pouze 1cm (doporučeno ve videu alternativní stavby - zelenožluté provedení). Bovdeny jsem trochu zkrátil - u výškovky o 10mm a u směrovky o 15mm, doporučuji před zalepením si to ověřit.
2) dodané baterie jsou o něco větší než je otvor v trupu a je nutné otvor zvětšit
3) do bočnice trupu je nutné doplnit výřez pro konektory kabelů
Je škoda, že obrazový návod nebyl aktualizován pro dodávané provedení (zelenožluté). Méně zruční začínající modeláři mohou narazit při stavbě na problémy, kterým by se mohli vyhnout.
Stavěl jsem z kompletní sady dodávané RC-factory.
Při stavbě jsem vycházel z obrazového návodu a videí doporučených Liborem https://www.kolmanl.info/index.php?show=A1000_SLKO1
Dodané provedení je v zelenožluté barvě a mírně se liší od verze dle obrazového návodu.
Moje zkušenosti ze stavby:
1) v zelenožlutém provedení je drážka pro bovdeny provedena trochu jinak a tak je nutné bovden založit od okraje drážky ne doporučené 3cm ale pouze 1cm (doporučeno ve videu alternativní stavby - zelenožluté provedení). Bovdeny jsem trochu zkrátil - u výškovky o 10mm a u směrovky o 15mm, doporučuji před zalepením si to ověřit.
2) dodané baterie jsou o něco větší než je otvor v trupu a je nutné otvor zvětšit
3) do bočnice trupu je nutné doplnit výřez pro konektory kabelů
Je škoda, že obrazový návod nebyl aktualizován pro dodávané provedení (zelenožluté). Méně zruční začínající modeláři mohou narazit při stavbě na problémy, kterým by se mohli vyhnout.
miran50 píše:
Je škoda, že obrazový návod nebyl aktualizován pro dodávané provedení (zelenožluté).
Ten video návod, který jsem uvedl na předchozí stránce je zelenožlutý. Takže jsi měl k dispozici to "pravé ořechové".
No nevadí. Už máš érko postavené. Taky jsem musel upravit prostor pro baterie a pro přijímač. Občas, když se něco staví ze stavebnice, tak se trochu upravuje.
Takže Ti přeju úspěšný zálet. Mě to letělo hned na první dobrou, jak se říká. Pak zas napiš, jak proběhl ten zálet.
Tak zatím pěkný večer.
Je škoda, že obrazový návod nebyl aktualizován pro dodávané provedení (zelenožluté).
Ten video návod, který jsem uvedl na předchozí stránce je zelenožlutý. Takže jsi měl k dispozici to "pravé ořechové".
No nevadí. Už máš érko postavené. Taky jsem musel upravit prostor pro baterie a pro přijímač. Občas, když se něco staví ze stavebnice, tak se trochu upravuje.
Takže Ti přeju úspěšný zálet. Mě to letělo hned na první dobrou, jak se říká. Pak zas napiš, jak proběhl ten zálet.
Tak zatím pěkný večer.
Tak dnes na chalupě 2 stupně nad nulou a lehký vánek, takže jsem dal první zalétání.
Jako nováček můžu říct, že StepOne je velmi hodné letadlo.
1.zalétání:
start bez problémů, 3x jsem zkusil přistání, ovládání letadla v pohodě.
I když mám větší vrtuli tak proti většímu větérku to asi bude problém.
Na závěr po přistání jsem zjistil, že nalepený 10g vývažek je pryč, asi upadl při prvním přistání a létal jsem bez dovážení.
2.zalétání:
dobil jsem baterii a přidrátoval 8,5g vývažek (matice), zlepšili se podmínky a bylo téměř bezvětří.
Létání úplně pohodové, kroutil jsem malé a velké osmičky, létání nízko a vysoko atd.
Přistání jsem si nechal na závěr a také v pohodě (na louce bez podvozku).
Při přidání plynu naplno to má tendenci stoupat (asi to tak má být ?)
Trimrování jsem nezkoušel a asi to tak nechám.
Co mě nevyhovuje je nutnost měnit baterii a provlékat přitom kablíky. I když mám dvě baterie, tak jsem si udělal prodlužovací kablík a nabíjím s baterií v letadle ("letiště" mám hned pod chalupou). Jak to děláte ? není možno použít nabíječku napájenou třeba s powerbanky ??
Tak se těším, že si letos ještě zalétám, bylo to fajn.
Jako nováček můžu říct, že StepOne je velmi hodné letadlo.
1.zalétání:
start bez problémů, 3x jsem zkusil přistání, ovládání letadla v pohodě.
I když mám větší vrtuli tak proti většímu větérku to asi bude problém.
Na závěr po přistání jsem zjistil, že nalepený 10g vývažek je pryč, asi upadl při prvním přistání a létal jsem bez dovážení.
2.zalétání:
dobil jsem baterii a přidrátoval 8,5g vývažek (matice), zlepšili se podmínky a bylo téměř bezvětří.
Létání úplně pohodové, kroutil jsem malé a velké osmičky, létání nízko a vysoko atd.
Přistání jsem si nechal na závěr a také v pohodě (na louce bez podvozku).
Při přidání plynu naplno to má tendenci stoupat (asi to tak má být ?)
Trimrování jsem nezkoušel a asi to tak nechám.
Co mě nevyhovuje je nutnost měnit baterii a provlékat přitom kablíky. I když mám dvě baterie, tak jsem si udělal prodlužovací kablík a nabíjím s baterií v letadle ("letiště" mám hned pod chalupou). Jak to děláte ? není možno použít nabíječku napájenou třeba s powerbanky ??
Tak se těším, že si letos ještě zalétám, bylo to fajn.
Mám odlétáno se StepOne tak 10 baterek a tak jsem dnes zkoušel přemet.
Z počátku na malou rychlost to nešlo, ale při větší počáteční rychlosti se začalo dařit.
Mám však problém s tím, že nevylétnu do stejného směru, ale stáčí mě to do strany (nějaká malá korekce směrovkou nepomohla)
Nedal by někdo radu čím by to mohlo být (nastavení letadla / nesprávná pilotáž) ???
Z počátku na malou rychlost to nešlo, ale při větší počáteční rychlosti se začalo dařit.
Mám však problém s tím, že nevylétnu do stejného směru, ale stáčí mě to do strany (nějaká malá korekce směrovkou nepomohla)
Nedal by někdo radu čím by to mohlo být (nastavení letadla / nesprávná pilotáž) ???
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tohle se děje velmi často tím, že do přemetu naletíš s náklonem letadla.
Obecně bych se tím moc netrápil STEP ONE není zalétaný akrobat.
Obecně bych se tím moc netrápil STEP ONE není zalétaný akrobat.
Mirane TomasC napsal jednu možnost a já Ti napíšu druhů možnost. Ty máš vysílač Flysky i6. Mám jej i já. U toho mého mám pružinky na kniplech "dotaženy" na max. odpor. Ale i tak jdou ty kniply dost lehce. A je možné, že to tak je u všech.
A teď k věci. Řídím palcama. Někdo palcem + prstem. Když dělám přemet, tak jak "táhnu" knipl výškovky k sobě, tak někdy mě palec trochu "zajede" doprava, nebo doleva a pohne se směrovkou. Ne sice vždy, ale někdy ano. A to může být i Tvůj problém.
U Taranisu a jiných souprav mě to "palec" neudělá, protože tam jsou asi tvrdší ty pružinky. Třeba ve Tvém případě nemám pravdu. Napsal jsem ale jen další možnost, proč tomu tak může být.
A teď k věci. Řídím palcama. Někdo palcem + prstem. Když dělám přemet, tak jak "táhnu" knipl výškovky k sobě, tak někdy mě palec trochu "zajede" doprava, nebo doleva a pohne se směrovkou. Ne sice vždy, ale někdy ano. A to může být i Tvůj problém.
U Taranisu a jiných souprav mě to "palec" neudělá, protože tam jsou asi tvrdší ty pružinky. Třeba ve Tvém případě nemám pravdu. Napsal jsem ale jen další možnost, proč tomu tak může být.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To je taky možnost. Ale velmi správně se snažíš létat rovně. To je ideální cesta jak se naučit létat dobře.
Je taky možná, že nejsou stejně hmotná křídla a sousta dalších. Nicméně to je spíš na akrobata.
Ideální je, pokud se naučíš, jak let korigovat tak, že opravdu vyletíš rovně. Dobrým základem je zalétané letadlo, které dobře samo.
Tohle se ti bude hodit, až poletíš s akrobatem na závodech a bude foukat 6 metrů šikmo na dráhu. Uvidíš, to přijde!!!
Je taky možná, že nejsou stejně hmotná křídla a sousta dalších. Nicméně to je spíš na akrobata.
Ideální je, pokud se naučíš, jak let korigovat tak, že opravdu vyletíš rovně. Dobrým základem je zalétané letadlo, které dobře samo.
Tohle se ti bude hodit, až poletíš s akrobatem na závodech a bude foukat 6 metrů šikmo na dráhu. Uvidíš, to přijde!!!
janek, Tomas: mám na výškovce a směrovce expa 50% (doporučení RC factory), takže to ovlivnění kniplem by mělo být malé (ale také moje pokusy o korekci směrovkou byly neúspěšné).
Je fakt, že jsem letadlo neseřizoval a tak až se zase vyskytnou podmínky s bezvětřím tak zkusím doladit rovný let trimrováním.
S letadlem se stále učím a pokusy o přemet jsou jen zpestřením létání.
Co mě štve je, že baterka má malou kapacitu a blbě se mění a tak letadlo raději donesu do baráku nabít a vrátím se znovu na "letiště" (mám ho za plotem).
Díky za rady
Je fakt, že jsem letadlo neseřizoval a tak až se zase vyskytnou podmínky s bezvětřím tak zkusím doladit rovný let trimrováním.
S letadlem se stále učím a pokusy o přemet jsou jen zpestřením létání.
Co mě štve je, že baterka má malou kapacitu a blbě se mění a tak letadlo raději donesu do baráku nabít a vrátím se znovu na "letiště" (mám ho za plotem).
Díky za rady
Já jsem ovšem zapomněl na jednu věc v tom mém příspěvku výše. Zapomněl jsem napsat, že létám mód č.3. To je výškovka a křidélka vlevo a směrovka a plyn vpravo. No a když létám s modelem, který nemá křidélka, tak si přesunu konektor serva směrovky do kanálu č.1 místo křidélek. A mám vlevo výškovku a směrovku a vpravo pouze plyn. Proto jak jsem výše napsal si umím do výškovky trochu někdy "drbnůt" směrovků. Ale záleží jak to má miran. Může mít na jednom kniplu výškovku a na druhém směrovku. Pak to co jsem napsal výše by neplatilo. Tam by to potom bylo tak, jak píšeš Ty Tomáši.
No mirane neškodilo by napsat, co máš na pravém a co na levém kniplu. Jen tak pro zajímavost. Samozřejmě, že Tě nebudu v žádném případě přesvědčovat o tom, abys to měl tak, jak to mám já. Každý létá tak, jak mu to vyhovuje. Vesměs většina modelářů létá mód č.2. To je vlevo plyn a směrovka a vpravo výškovka a křidélka. Je to prakticky zrcadlo k mému módu č.3.
No mirane neškodilo by napsat, co máš na pravém a co na levém kniplu. Jen tak pro zajímavost. Samozřejmě, že Tě nebudu v žádném případě přesvědčovat o tom, abys to měl tak, jak to mám já. Každý létá tak, jak mu to vyhovuje. Vesměs většina modelářů létá mód č.2. To je vlevo plyn a směrovka a vpravo výškovka a křidélka. Je to prakticky zrcadlo k mému módu č.3.
Ještě pro doplnění. Když už jsem začal o těch módech, tak tady je to pěkně rozepsané:
https://www.rcprofi.cz/poradna/co-je-mod-rc-vysilace
https://www.rcprofi.cz/poradna/co-je-mod-rc-vysilace
Janek2: mě vyhovuje mod2 a tak mám vlevo plyn a vpravo výškovku a směrovku (křidélka na StepOne nejsou). K určitému ovlivňování tedy může docházet.
Jo dík mirane za odpověď. To jsem chtěl vědět.
Ale všechno má svůj čas. Zanedlouho bude teplo a bude se víc létat. A za chvíli s tím budeš létat jak starý mazák. A začneš přemýšlet, jaké druhé letadlo si pořídíš po Step One. Jen Ti dám malý náznak, že už by to chtělo něco s křidélkama. Co to bude, to už záleží na Tobě.
Ale všechno má svůj čas. Zanedlouho bude teplo a bude se víc létat. A za chvíli s tím budeš létat jak starý mazák. A začneš přemýšlet, jaké druhé letadlo si pořídíš po Step One. Jen Ti dám malý náznak, že už by to chtělo něco s křidélkama. Co to bude, to už záleží na Tobě.
miran50 píše:Co mě nevyhovuje je nutnost měnit baterii a provlékat přitom kablíky... Jak to děláte ?
Vyříznul jsem drážky a kablíky vedu venkem:
[album]7400[/album] [album]7399[/album]