Vakuové laminování křídla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
wroum

Vakuové laminování křídla

#1 Příspěvek od wroum »

Zdravím... chystám se přes zimu trochu experimentovat s vlastní výrobou F3K házedla (ano, jde to koupit, ale já rád stavím) pomocí vakuového laminování. Zatím dávám dohromady postup a technologie a hromadím materiál. Ale mám dotaz. Na závěs křidýlek a pohyblivé části SOP a VOP se používá při laminování "odtrhová páska", co to je? Respektive dá mi někdo odkaz (případně nakopne správným směrem) nebo sdělí co sám používá? Předem děkuji!
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Vakuové laminování křídla

#2 Příspěvek od corsair »

nylonová strhávací tkanina např https://www.boatpark.cz/strhavaci-tkani ... 4oQAvD_BwE
wroum

#3 Příspěvek od wroum »

corsair píše:nylonová strhávací tkanina např https://www.boatpark.cz/strhavaci-tkani ... 4oQAvD_BwE

Děkuju!
Asi by tedy šla použít i jiná nylonová tkanina, například "stuha" z galanterie. Je to tak?
corsair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od corsair »

tak to nevím, snad někdo jiný???
Papir
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Papir »

wroum píše:Asi by tedy šla použít i jiná nylonová tkanina, například "stuha" z galanterie. Je to tak?

Nedělej to, nešla. Není nylon jako "nylon". Mám vyzkoušeno.
Buď trhačku viz odkaz kolegy, nebo slabší viz https://www.havel-composites.com/cs/pro ... -1028-9591
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od veka1 »

Pametnici jako vroum nejsou ze zdejsiho fora vydolovat seriozni informaci? 8O Nebo neochota hledat vitezi .... jako vsude. :(

Technicka.... pouziti pentle ( vcetne te,ze strhavaci tkaniny ) je cilene vytvoreni predpokladu k utrzeni zavesu.

By mne zajimalo jak lze zaridit, aby 30mm, nebo uzsi pentle mela vlakna orientovane pod uhlem 45 st k ose otaceni kormidla. Jen tak lze zabranit natrzeni tkaniny a do prenosu zatizeni zapojit vsechny vlakna v pantu .

Pri orientaci vlaken rovnobezne s osou pantu je parani po delce po nejake dobe provozu zarucene ( hlavne u tencich tkanin a nizsich gramazi, pod 60g/m2) .

Kdyz k dojde k prasknuti pantu oprava do puvodniho stavu neni trivialni, i kdyz jsem ji nekolikrat provedl a popsal... viz sesnam alb s opravami zde poveseny.

Jeste pripominam (aby se za pul roku opet neresilla technologicka trivialita), pokud na kridle a kridelku v miste pantu stavitel neprovede propojeni spodniho a horniho potahu, casem se nemuze divit jeho odlepeni ( usmyknuti) od peny spolecne s pantem, vlivem ohyboveho a tangencialniho namahani kridla pri razantnim zahozeni. :wink:

Pozn. neco malo o pantech ze strhavacky, viz napr zde: https://www.rajce.idnes.cz/veka1/album/ ... ch-modelu-

nebo ,napr. zde: https://www.rajce.idnes.cz/veka1/album/ ... 1503697429

veka1
wroum

#7 Příspěvek od wroum »

Papir píše:
Nedělej to, nešla. Není nylon jako "nylon". Mám vyzkoušeno.
Buď trhačku viz odkaz kolegy, nebo slabší viz https://www.havel-composites.com/cs/pro ... -1028-9591

Ok, děkuji.
wroum

#8 Příspěvek od wroum »

veka1 píše:Pametnici jako vroum nejsou ze zdejsiho fora vydolovat seriozni informaci? 8O Nebo neochota hledat vitezi .... jako vsude. :(

Technicka.... pouziti pentle ( vcetne te,ze strhavaci tkaniny ) je cilene vytvoreni predpokladu k utrzeni zavesu.

By mne zajimalo jak lze zaridit, aby 30mm, nebo uzsi pentle mela vlakna orientovane pod uhlem 45 st k ose otaceni kormidla. Jen tak lze zabranit natrzeni tkaniny a do prenosu zatizeni zapojit vsechny vlakna v pantu .

Pri orientaci vlaken rovnobezne s osou pantu je parani po delce po nejake dobe provozu zarucene ( hlavne u tencich tkanin a nizsich gramazi, pod 60g/m2) .

Kdyz k dojde k prasknuti pantu oprava do puvodniho stavu neni trivialni, i kdyz jsem ji nekolikrat provedl a popsal... viz sesnam alb s opravami zde poveseny.

Jeste pripominam (aby se za pul roku opet neresilla technologicka trivialita), pokud na kridle a kridelku v miste pantu stavitel neprovede propojeni spodniho a horniho potahu, casem se nemuze divit jeho odlepeni ( usmyknuti) od peny spolecne s pantem, vlivem ohyboveho a tangencialniho namahani kridla pri razantnim zahozeni. :wink:

Pozn. neco malo o pantech ze strhavacky, viz napr zde: https://www.rajce.idnes.cz/veka1/album/ ... ch-modelu-

nebo ,napr. zde: https://www.rajce.idnes.cz/veka1/album/ ... 1503697429

veka1

Hledal, nenašel, zeptal.
Ono ani na YT ve videích obvykle není vidět jakákoliv manipulace s touto páskou. Spoustu info k laminování jsem našel třeba na stoupáku, ale toto fakt ne. Tak se ptám... a že to má být 45° jsem taky nikde nenašel, proto ten dotaz na pentli. Za info a odkazy dík.
vrato
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vrato »

Niekdy je mozno lepsie sa znovu opytat ako hladat v starych temach, kde su stare nefunkcne odkazy.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od veka1 »

vrato píše:Niekdy je mozno lepsie sa znovu opytat ako hladat v starych temach, kde su stare nefunkcne odkazy.

V mych prispevcich o laminovani a opravach jsou fotky, a texty ktere jsou poveseny primo zde. Tak funkcnost by mela byt zarucena.
Protoze jsem si vedom problemu , pokud neco pisu tak odkazy davam pouze na moje rajce a ytube, ktere mam zatim pod trvalou kontrolou... . Minimalizuji i odkazy na jine df a moje prispevky na fb ... ne kazdy ho pouziva,pak je problem otevrit i funkcni odkaz.

Rajce pouzivam jako zasobnik fotek pro pripad, ze potrebuji poskytnout info a nebylo nutne fotky pokazde sazet do diskuse... proto se snazim udrzet trvalou funkcnost odkazu.

Potvrzuji, ze v mnoha pripadech odkazy na cizi weby jiz nefunguji.tak se tomu dnes vyhybam a odkazuji pouze na vlastni aktivitu, nebo neprispivam.

veka1
veka1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od veka1 »

wroum píše:
Hledal, nenašel, zeptal.
Ono ani na YT ve videích obvykle není vidět jakákoliv manipulace s touto páskou. Spoustu info k laminování jsem našel třeba na stoupáku, ale toto fakt ne. Tak se ptám... a že to má být 45° jsem taky nikde nenašel, proto ten dotaz na pentli. Za info a odkazy dík.

dal jsem vyhledat strhavaci tkanina, vylezle: search.php?keywords=strhavaci+tkanina&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Hledat

ad zminka o uhlu vlaken v pantu viz napr: viewtopic.php?f=118&t=47605&hilit=strhavaci+tkanina :wink:

pokud potrebujes vice informaci, staci zavolat, c. telefenu je verejne pristupne.

veka1
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od horejsi »

Dlouho jsme pouzivali Monofil. Ted se tezko shani. Docela dobra nahrada je Organza. No a nejlepsi Kevlar 60.
Strhavacka byla dost tuha (alespon ta kterou jsme meli) a pri prorezavani a zvolnovani se nam odlepovala i se sklem od jadra.
wroum

#13 Příspěvek od wroum »

veka1 píše:
dal jsem vyhledat strhavaci tkanina, vylezle: search.php?keywords=strhavaci+tkanina&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Hledat

ad zminka o uhlu vlaken v pantu viz napr: viewtopic.php?f=118&t=47605&hilit=strhavaci+tkanina :wink:

pokud potrebujes vice informaci, staci zavolat, c. telefenu je verejne pristupne.

veka1

Hledal jsem primárně přes vyhledávač google...
Děkuji za možnost konzultace, treba na to po novém roce dojde. Možná narazim na další problém/nejistotu v technologii při zavedení do praxe (což je dost pravděpodobné)...
wroum

#14 Příspěvek od wroum »

horejsi píše:Dlouho jsme pouzivali Monofil. Ted se tezko shani. Docela dobra nahrada je Organza. No a nejlepsi Kevlar 60.
Strhavacka byla dost tuha (alespon ta kterou jsme meli) a pri prorezavani a zvolnovani se nam odlepovala i se sklem od jadra.

Kevlar zní taky dobře, navíc bych ho ani nemusel kupovat, nejaké zbytky doma mám.
Díky!
veka1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od veka1 »

horejsi píše:Dlouho jsme pouzivali Monofil. Ted se tezko shani. Docela dobra nahrada je Organza. No a nejlepsi Kevlar 60.

Ano , kevlar je pro nektere aplikace skoro idealni.

O monofilu jsem psal i zde, viz posledni prispevek: viewtopic.php?f=118&t=47605&hilit=strhavaci+tkanina

Mel by byt v skoro kazdem obchode s hadr metrazi... cas od casu ho koupim do zasoby.... cedim pres nej barvy do strikaci pistole. :)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“