Druhé letadlo po Step One

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
BoŠ

Re: Druhé letadlo po Step One

#46 Příspěvek od BoŠ »

miran50 píše:Libor: nechtěl jsem zakládat nové vlákno, ale nepředpokládal jsem, že zde zabereme tolik místa.
Jestli to nevadí tak dám něco o sobě.
Jsem již skoro tři roky důchodce strojní inženýr, celý život jsem pracoval ve strojařské firmě.
Mojím celoživotním koníčkem je amatérská elektronika. Vynechám-li rok 80-2000 tak pak to byly konstrukce s mikroprocesory a po dosažení věku 60 tak také audiotechnika - zesilovače + reprobedny.
Vždycky jsem toužil vyzkoušet si RC létání a teď bych se tomu mohl věnovat.
Bydlím v paneláku kde by byl problém velký model skladovat a problém i létat.
Jezdím však často na chalupu kde by se na to našel čas i možnost pro případnou stavbu.
U chalupy mám tyto možnosti létání - louka cca 500x500m ze severu vesnice, východ a jihovýchod les, západ a jihozápad pole přes mírný kopeček. Vyloučil bych tedy větroně.
Jak jsem již psal myslím, že bych byl schopen i sestavení dle obrazového návodu.
Pokud by jste v tomto vlákně již nechtěl pokračovat tak to ukončete.
Dle výše uvedených informací bych vám doporučil takový "reálný simulátor" , a to Step One od RC factory. Je to pohodové letadlo, které hodně odpustí, je stabilní, ideální pro naučení létání proti sobě, startů i přistání. Na rozdíl od simulátoru je čitelnější v prostoru.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Libor
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Libor »

U chalupy mám tyto možnosti létání - louka cca 500x500m. Vyloučil bych tedy větroně.
Obecně lze říci, že požadavky na letový prostor jsou stejné pro všechny typy modelů (v těch běžných průměrných velikostech o kterých se tady bavíme). Jde nejen o rozměry plochy a typ překážek v okolí plochy, ale i o proudění vzduchu. Plocha v závětří lesa, když bude foukat třeba přes 3 m/s a přes ten les, nebude vhodná. Se zkušeností roste schopnost létat na menším prostoru, na začátku je každá stovka metrů dobrá. 500 x 500 metrů je dostatečná plocha pro začátečníka i pro létání s větroněm. Já třeba chodím létat za humna na louku mezi alejí vysokých stromů a lesem, která je široká 60 metrů a stačí mi to. Když ale fouká, není to radost a jdu dál na větší louku. Když fouká z druhé strany hor, není to radost nikde, protože to splachuje letadla dolů. To potom vyrazím na druhou stranu hor. Můj pohled na modelářský život je ten, že je škoda omezit se jen na jedno místo a jen na jedno počasí. Nefouká, akrobatím. Je léto a teplo, létám s větroněm v termice. Fouká, létám s větroněm na svahu. V létě jedu k vodě. V zimě na sníh.
A to je další poznámka: Není třeba čekat na jaro, létat se dá i v zimě ;-)
Libor
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Libor »

V diskusi jsme se dopracovali k názoru, že než jeden model na všechno, je lepší uvažovat postupný přechod mezi modely. A nastává další diskuze. Jaké rádio pořídit? Setové třeba k tomu Step One? Nebo nějaké jiné, které budu moci použít na další složitější modely? Já, když vidím odhodlaného cílevědomého adepta, radím koupit rádio zvlášť, protože předpokládám, že po tom prvním modelu to bude další model, po něm další a že je lepší od začátku provozovat trochu lepší rádio kvůli učení se provozování toho rádia a kvůli pohodlí. A když padne toto rozhodnutí, nastane ještě větší diskuze, co pořídit. Jakou značku, jaký typ. Protože ta rádia používají proprietární přenosové protokoly a když zvolím značku, upisuji se jí na delší dobu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od TomasC »

Osobně bych zašel za modeláři a chvilku se díval na jejich modely a popovídal si.
Může se stát, že tě nebude bavit větroň nebo akrobat nebo něco.

Akrobata bych jako Flash NG nezavrhoval. Je to ve vzduchu dobře čitelné letadlo a to se počítá. Ale neletí moc samo.
Pokud by jsi měl k sobě učitele, který letadlo zachrání, tak bych ho doporučil.

Konec konců, je prostě možné koupit EPP akrobata a pokud to s ním nepůjde, tak couvneš na StepOne. Časem na EPP akrobata dojde, jen bude možná dvakrát lepený.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Libor »

TomasC píše:Akrobata bych jako Flash NG nezavrhoval. Pokud by jsi měl k sobě učitele, který letadlo zachrání, tak bych ho doporučil.
Ano, souhlas. Debata se tady láme na tom, zda jsem "vlk samotář", nebo to zkusím s někým. (Ten akrobat má provozní nevýhodu v tom, že pro létání je třeba slabý vítr.)
miran50

#51 Příspěvek od miran50 »

A co třeba začít se SUPER DECATHLON od Hackera. Je to hornoplošník, takže jedno doporučení pro začátečníka by bylo splněno ??
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od TomasC »

To je takové polovičaté a nešel bych do toho. Pokud dokonale vytěžím možnosti StepOne, tak věřím, že zvládne skoro cokoliv.

Za mě je největším nebezpečím pro začátečníka rychlost, tedy nutnost rychle a správně reagovat. Tam není rozdíl mezi Flash velký.
miran50

#53 Příspěvek od miran50 »

Díval jsem se na video se Step One a dělají tam s tím pěkné kousky i když to nemá ovládané křidélka.
Takže ho vracím do volby na první letadlo před Decathlon.
Z hlediska havárií by to mělo asi vydržet nejvíc (tlačná vrtule).
Jaký vysílač/přijímač zvolit vzhledem k omezeným financím? Z telemetrie by mě zajímalo pouze měření napětí akumulátoru (nebo se to dá sledovat jinak ??)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od DAF »

Rádio za rozumné peníze je třeba tohle https://www.rc-factory.cz/rc/vysilace/f ... sky-fs-i-6. Lze to rozšířit myslím až na 10 kanálů. A vzhledem k možnosti programování to má i určitý vývojový potenciál. Určitě bych ti doporučil probrat jejich stránky, je pravděpodobné, že bys tam našel i nějaký vhodný a zároveň hodný model. Na první dobrou na mě vykouklo tohle https://www.rc-factory.cz/letadla/outdo ... s/step-two, tedy až po Step One. Určitě nebude na škodu zajít ve Štatlu někam, kde se schází modeláři, pokecat a nechat si poradit a pomoct. Něco se bude dát najít i přes net, vím třeba o Brněnských fóglech (ale jen z doslechu).
Hitec Aurora 9X
miran50

#55 Příspěvek od miran50 »

Děkuji všem diskutujícím, že mě poskytli cenné informace. Potlačil jsem své "ambice" pořídit si akrobata a začnu opravdu na Step One které lze v setu RTF pořídit za cenu 4000Kč !!
Doufám, že vysílač FlySky FS-i6 mě nebude omezovat při jeho využití až postoupím na další model letadla.
Ještě dotazy:
- můžete mě nasměrovat na vlákno kde se na fóru řeší funkce a programování Vysílač/přijímač ?
- můžete mě vysvětlit značení vrtulí ?
- můžete mě vysvětlit značení motorů Volta X2204/1800 = kolik Watů je výkon motoru ?
Janek2

#56 Příspěvek od Janek2 »

Já bych volil toto:
Vysílač Fly Sky FS-I6X 2.4GHz AFHDS 10CH + přijímač iA10B.
FS-i6X (s Xem). Je tam jednoduché rozšíření na 10kanálů. Prostuduj si tu soupravu u Big Hobby. Je tam i video návod na to rozšíření. Jsou to dobré rádia. Já mám vysílač FS-i6B (s Béčkem) a do něj se musí stahovat z internetu to rozšíření na 10 kanálů. U Xka nepotřebuješ internet.
Mám vyzkoušen dosah na 700 metrů. Takže OK. Dál jsem jít kvůli terénu nemohl.
Janek2

#57 Příspěvek od Janek2 »

Na něco jsem zapomněl. Nekupuj to rádio s přijímačem Rx Fly Sky iA6. Ten nemá telemetrii. On se sice dá uvnitř nějak propojit, ale proč to dělat, když s telemetrií stojí o pár desetikorun víc. Tedy přijímač, který má za číslem 6 Béčko. iA6B je s telemetrií.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od DAF »

Tu FlySky ma kluk z kroužku (nevím s jakými písmenky na konci). Zatím říká, že je spokojený, přijímače jsou za velmi přijatelnou cenu. A co se telemarketing týče, proč ne, ale i bez ní se dá létat. Nemám jí v žádném modelu, dokonce mám přijímače, které ji neumí a přesto mé modely létají. Ano, má užitečné funkce, ale je otázkou jejich využití. Samozřejmě ji nezatracuji.
Hitec Aurora 9X
Libor
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Libor »

pro zajímavost: louka 60 metrů širká, akrobat 1m RC Factory
[youtu_be]https://youtu.be/xp145_sxnBI[/youtu_be]
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od TomasC »

miran50 píše:- můžete mě nasměrovat na vlákno kde se na fóru řeší funkce a programování Vysílač/přijímač ?
- můžete mě vysvětlit značení vrtulí ?
- můžete mě vysvětlit značení motorů Volta X2204/1800 = kolik Watů je výkon motoru ?

Elektronika / Vysílače / Vysílač FlySky FS-i6(X) 2.4G 6CH viewtopic.php?f=38&t=76256
Vrtule se značí průměrem / stoupání (oboje jako u závitu). Pokud je číslo malé, tak je to v palcích.
Volta X2204/1800 = Výrobce Volta, X model, 22 průměr plechů statoru přes pólové nástavce v mm , 04 součet tloušťky plechů v mm, 1800 je počet otáček na volt. Při dvoučlánku, vrtuli 6x3 bude výkon kolem 30W.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“