Cubic, neboli velký bráška Djanga, nesoutěžně soutěžní F5J.

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
manta
Kontaktovat uživatele:

Re: Cubic, neboli velký bráška Djanga, nesoutěžně soutěžní F

#16 Příspěvek od manta »

Nm22-8-211.jpg
Tak o víkendu jsem s Cubicem absolvoval další dvě soutěže. V sobotu RCEP v Třebíči a v neděli v Náměšti. Na bednu to sice nebylo, protože jsem nepřistával přesně, ale bez problémů jsem nalítal do "plných" všechny starty krom jednoho v sobotu, kdy jsem neopatrností při nandávání a sundávání obalů na křídlo vylomil páku na klapce a nevšimnul si toho a odstartoval s tím. I tak mi do maxa chybělo asi 30 sec. Doposud se žádné problémy s modelem nevyskytly, takže jsem si již objednal vlastní stroj s menšími úpravami jako je větší vzepětí a křídlo jen dvoudílné.
Dovolím si přiložit jednu fotografii z nedělní soutěže v Náměšti od Pavla Hlouška.
JiriB

#17 Příspěvek od JiriB »

....jsem si již objednal vlastní stroj ....
To mě zajímá .... až budeš před záletem, prosím napiš, přijedu se podívat ... diky, J.
manta
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od manta »

Tento víkend jsem se s Cubicem zúčastnil F5J Samba cupu. Byla to perfektně zorganizovaná soutěž, navíc vyšlo počasí, za mne jedna z nejlepších soutěží za poslední dobu, co jsem absolvoval. Skončil jsem na 32 místě ze 116 soutěžících z různých koutů světa. A jak se říká "kdyby" tak kdybych jako vždy lépe přistával, mohlo to být ještě lepší! :D
Zároveň to byla moje poslední soutěž, kterou jsem s prototypem Cubica odlétal. Po poslední rundě jsem si z něj vyndal přijímač a model přes kamarády poslal zpět výrobci – Vláďovi Papírníkovi. Za více jak dva měsíce, co jsem model měl, jsem s ním absolvoval 3 soutěže F5J a 4 RCEP. Ani v jednom kole těchto soutěží jsem nepoužil jiný model, ať foukalo, nebo byl „mrtvý“ vzduch. Postupně jsem si na Cubica zvykal a ladil seřízení. Model mne neustále překvapoval svými možnostmi a vlastnostmi. S čistým svědomím můžu již nyní říci, že ač je to proti soutěžním speciálům jen „obyčejná vakuovka“ a je i o trochu menší (nebo spíše štíhlejší), v dobrých rukou je naprosto konkurenceschopný. Určitě ho mohu doporučit, třeba pro někoho, kdo chce nějaké levnější éro pro začátek v F5J, nebo třeba pro "pevnou výšku", na zkoušku, či univerzální záložní stroj.
Velmi nerad jsem se s ním loučil, ale na cestě ke mně je už dá se říci sériový stroj s úpravami, které jak doufám ještě zlepší jeho letové vlastnosti. V první řadě, bude křídlo jen dvoudílné se zvětšeným vzepětím o 1° na středu a o 2° na uších. Navíc jsem Vláďu poprosil o trochu menší výškovku (což se bude muset zase otestovat). Předpokládám, že se tím ještě sníží hmotnost (což ale není potřeba). Do svého modelu si udělám i balast. Ještě by stálo za to vyzkoušet motýlové ocasní plochy, tak třeba přes zimu bude trochu času.
Hodně lidí model vidělo, spousta se ptala, tak doufám, že si ho někdo u Vládi objedná a tenhle úžasný stroj nezanikne (byla by to škoda) na nezájem modelářů. Oproti F5J soutěžním speciálům jsou náklady na něj zhruba třetinové včetně vybavení. Navíc dodací doby od výrobce jsou v řádu týdnů. Děkuju Vláďovi Papírníkovi a jeho firmě VP model za tu příležitost i důvěru vyzkoušet tento skvělý stroj!
Přílohy
20210912_095058.jpg
manta
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od manta »

Tak po delší odmlce jsem měl zase čas a věnoval se Cubicovi. Mám doma již sériový kus. Křídla dvoudílná, zvětšené vzepětí, menší výškovka (ale ta je jen na mé přání mimo sériovou výrobu). Model mám připravený k záletu a jen čekám na počasí.
Vybavení mého modelu:
serva - křidélka KST X08H, klapky X08H Plus, kormidla X08. Motor XPower F2915/12 XLight, vrtule GM 10/6, regulátor Castle Talon 35. RC souprava Jeti DS 14, přijímač R8, vario Altis V4+.
Letovka s LiPol 3s 850 mAh Tattu vyšla 954 g.
Při záletu udělám ještě nějaké fotky a přidám je sem.
20211216_123635.jpg
manta
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od manta »

20211227_142916.jpg
Dnes jsem měl konečně trochu času a odpoledne vyrazil zalétnout mého F5J Cubica. Na letišti foukal východní vítr okolo 2 m/s a bylo těsně pod nulou. Éro jsem smontoval, vyzkoušel a klouznul, na konci kluzu jsem hned spustil motor. Bylo jen třeba potlačit na trimu výškovku, jinak Cubic letěl hned a bez problémů. Měl jsem výškoměr nastavený na létání na ZL na 160 m. Dal jsem 4 starty (160,4; 163,1; 160,1; 164 m) nejkratší doba kluzu byla 8:14 min, a nejdelší 9:33. V podstatě bez jakékoliv termiky, převážně odstáto proti větru. Tak si myslím, že to není vůbec špatné. Za mne spokojenost. Ale až na tu vlezlou zimu! :D
Model oproti prototypu lépe sedí ve vzduchu a o dost lépe se řídí. Když si ho nevšímáte, letí sám a pokud začne zatáčet, prostě stabilně točí normální zatáčku a nemá snahu ji sám třeba utahovat. Obratnost je perfektní. Na přetažení reaguje prosednutím čumáku, ale po zásahu výškovkou se okamžitě srovná, bez snahy padání po křídle, nebo jiných nežádoucích projevů. Taky se mi zdá, že to dvoudílné křídlo se o dost méně prohýbá a celkově vypadá tužší. Moje menší výškovka, kterou jsem si prosadil funguje naprosto perfektně. Model má pěkný rozsah rychlostí, i když ten můj oproti prototypu, řekl bych létá pomaleji (taky je o cca 100 g lehčí). Zatím jedinou nevýhodou tohoto modelu oproti soutěžním F5J speciálům vidím pouze v jeho rozměrech, kdy je na větší vzdálenost prostě hůře viditelný (to enormně úzké křídlo i když s rozpětím 3400 mm je prostě znát). Z éra jsem hodně nadšený a určitě ho v nejbližší době soutěžně otestuju třeba na Zimní lize.
Přílohy
20211227_144235.jpg
20211227_144226.jpg
20211227_144159.jpg
AlešM

#21 Příspěvek od AlešM »

Ahoj
Možná tento příspěvek někomu pomůže s rozhodováním o tom, jaké nové letadlo nutně potřebuje :D .

Dříve jsem výhradně létal s motorovými modely (převážně s velkými akrobaty), ale na začátku loňského roku jsem si pořídil ani nevím proč větroň Streamline 350 (3500mm, 4kg).
Z větroně jsem byl od prvopočátku naprosto nadšený, léta jako pták (průměrná délka letu je přes 2h na 6minut motoru). Nicméně jsem stále pokukoval po něčem parametrově lepším (rozuměj při stejné velikosti výrazně lehčím).
Na zdejší diskusi jsem několikrát pročetl příspěvky k Djangu a na Youtube kouknul na videa s tímto letadlem které mě nasměrovali na českého výrobce, firmu VPmodel.
Letadlo jsem objednal těsně před vánocemi a v první půlce ledna jsem jej měl doma. Co musím pochválit, a není bohužel běžné, je naprosto neuvěřitelná komunikace výrobce. Přes to, že jsem letadlo objednával bezprostředně před vánocemi, odpovídal na e-maily okamžitě. V průběhu objednávky jsem i několikrát měnil požadavky na provedení a i zde mi bylo vyhověno ve všem, co mě napadlo. Opravdu klobouk dolů.

Letadlo Cubic jsem si nakonec objednal v provedení Full-Carbon, se zakázkovým celkovým zesílením křídla a kompletní zástavbou elektroinstalace pro serva v křídlech (vlepené krabičky přímo pro konkrétní typ serva a prodlužovací kablíky). V trupu byla zhotovena, spasována, elektroinstalace pro připojení křídel přes Multiplex konektory.
Letadlo je vyráběno vakuovou metodou, bez forem, ale provedení je naprosto perfektní, bez kompromisů. Provedené požadované vestavby byli děláné individuálně (včetně zadaní typu serv) , ale naprosto profesionálně.
Cena letadla byla na vyžádání zaslaná výrobcem před objednáním, a to překvapivě nízká. Veškeré dodatečné zmíněné stavební úpravy přes jejich kompletnost a rozsah zvedli cenu za dokončení modelu pouze symbolicky.
Letadlo jsem po doručení (samozřejmě :D , perfektně zabaleno) dokončil za cca 3dny velmi příjemné práce (mimochodem, montáž serv do trupu na 3D tištěnou přepážku je velmi chytré…)
Nedočkavostí jsem nemohl vydržet a zalétával tajně, aby o tom nikdo z rodiny nevěděl, jinak bych musel poslouchat, že jsem se tentokrát již opravdu zbláznil. Padal sníh a foukal tak silný vítr, že opakovaně strhával z hlavy nasazenou kšiltovku (nepřeháním). Donést letadlo z domu na blízkou louku bylo ve větrných poryvech opravdu výzva, ale dal jsem to.
Letadlo letělo, jediný poznatek co se dal, ale vyvodit byl, že i v silném větru a nečekaných poryvech po natlačení překvapivě proniká, da se příjemně řídit. Přistání je překvapivě snadné.

Následující lety jsem již provedl v běžných podmínkách a jsem si jistý, že každý let mi na tváři vykouzlí veliký úsměv. Jsem pouze rekreační pilot, s větroni nemám velké zkušenosti a o termice jsem dříve spíše slýchával :D . S tímto letadlem je to, ale jinak. Velmi citlivě reaguje na velmi slabé bublinky, lehce a stabilně krouží ploché zatáčky směrovkou, stejně tak ostře utažené zatáčky křidélky. Létaní s ním je snadné a bez obav zvládne ostré utažené zatáčky na pětníku v metru nad zemí, stelně tak letět rovně přes celou oblohu. Letět s Cubikem takovým způsobem, aby spadl po křídle je skoro umění.
Typický, nejzábavnější létaní je pomocí motorku vyskočit do 30,40m a vytočit slaboučkou termiku do 150-200m, pak vyklesat a znovu. Vystoupaní výše při takto výkonném letadýlku, při rekreačním využití kdy si spouštíte motor podle potřeby, nemá asi ani význam.
Těžiště mam nastavené na cca 81-82mm. Zkoušel jsem i zadní doporučovanou hodnotu 85mm, Pocitově mi přišlo, že letadlo letí možná trošku pomaleji, opadání mi přišlo stejné...
Váha mého letadla je 1103g s obrovskou baterii 2200mAh a nutným dovážením 10g v zadní časti (zasunuté v trubce a lze jej odebrat v případě potřeby), S baterii cca 600-800mAh bude těžiště sedět přesně a hmotnost bude pod 1kg!.
Letový výkony jsou z mého pohledu neuvěřitelné. Na hodinu rekreačního letu (libovolné zapínaní motorku) stačí cca 1,5-2min. chodu motorku když nechytnete žádnou výraznou termiku, ale trošku se snažíte (moc to letadlu nekazíte).. Tohle je prostě letadlo, s kterým přistáváte, že sami chcete, ne, že vám dojde baterka. V předchozích příspěvcích bylo zmiňováno mávání štíhlých křídel. Toto chovaní u svého, jsem nepozoroval ani v silných větrných poryvech, ani při běžném přemetu. V utaženém přemetu, nebo při natlačení na rychlosti možná trošku zapruží, ale tohle neplánuji více zkoušet. Hezky létá výkruty do kruhu,… .
Přistání je díky rychlosti letu (pomalosti) a vynikající klouzavosti kdy i z dálky, z par metrů vždy doletíte na místo přistání a po vysunutí klapek se skoro zastaví a pomalu klesne na zem prostě pohoda. S tímto sedne přesně na bod i pokročilý začátečník.
Tohle letadlo jsem si koupil k rekreaci. Nebudu s ním soutěžit. Ale upřímně mohu říci, že letá jako sen. Již se mi opakovaně stalo, že v místě mezi lesy kde pravidelně létám, jsem kroužil v nulce, přilítlo kaně z lesa, chvilku to zkoušelo a znechucené se vrátilo zpět :D :D amatér
Pokud někdo bude přemýšlet o opravdu výkonném rekreačním letadle určitě tento stroj více, než doporučuji. Levné, nebo drahé je u každého jiná částka. Za sebe, ale jednoznačně říkám, že toto letadlo je nejlepší investice do modelařiny co jsem udělal za posledních cca 10let

Diky
Přílohy
IMG_20230204_152335.jpg
IMG_20230204_152558.jpg
manta
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od manta »

Uplynul nějaký čas, kdy se s Cubicem létalo a získávaly se nové poznatky. Hlavním poznatkem je, že tohle éro je nadmíru vhodné pro národní kategorii RCEP. Letos jsem toho moc soutěžně nenalétal, ale přes to jsem stihnul 4 soutěže. Při tom na dvou z nich se mi podařilo vylétat 3. a 1. místo a nakonec celkově zvítězit v Českomoravském poháru. Bylo potěšující, že můj Cubic nebyl jediný model tohoto typu, který jsem na soutěžích potkal. Navíc jsem svého Cubica po MČR F5J v České Třebové prodal Jirkovi Kadlecovi a ten s ním hned na soutěži v Lutíně vyhrál první místo.
Co se týká letových vlastností, tak můj Cubic oproti prototypu vážil 954 g (prototyp měl 1022 g) a díky tomu neměl takovou pronikavost proti větru. Určitě to bylo i větším vzepětím křídla. Rozhodně by si zasloužil možnost balastu. Zato o dost lépe krouží, je citlivější na termiku a velmi stabilní. Na přistání je to naprosto úžasné a hodné éro. Klapkami se dá velmi dobře regulovat nikam neuhýbá. Přes zdánlivou subtilnost modelu není žádný problém třeba velmi rychlý sestup z velké výšky. Model akorát nemá rád prudké vytažení klapek ve velké rychlosti. To se pak celé křídlo narovná, jako by nemělo vzepětí. Ale po zpomalení je hned vše v pořádku. Nezaznamenal jsem za celou dobu provozu žádný konstrukční problém a ani se mi nepodařilo model nějak poškodit. Jen jednou se mi podařilo při zasouvání křídel do "futrálů" vylomit páčku na klapkách (možná by stálo za úvahu zvolit jiné provedení náhonu). Jen člověk musí pořád myslet na to, že je to "vakuovka". Vím, že Cubiců se vyrábí hodně, hlavně s nimi létají v Alpách v pevnější verzi, tak doufám, že se tohle éro v našich končinách bude nadále rozšiřovat.
Přes zimu si budu stavět nového Cubica. Osazení bude stejné, jen zapracuji možnost vkládání balastu a ještě nějaké drobné úpravy, které mne napadly.
Přílohy
FB_IMG_1696484742136.jpg
FB_IMG_1696483533745.jpg
FB_IMG_1696483496950.jpg
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“