Lepení zadního světla
Lepení zadního světla
Svou nešikovností jsem si na několik kusů rozbil kryt zadního světla nosiče kol. Nepodařilo se mi najít prodejce náhradního krytu světla. Byť mnoho jiných lze koupit. Prosím o zkušenost, jaké lepidlo jste použili a dobře se to slepilo. Lepidel je velké množství, nevím však, jak se jmenuje materiál, ze kterého jsou snad všechny kryty zadních světel vyrobeny. Děkuji.
Re: Lepení zadního světla
Jednak nevíš, o jaký plast přesně jde, to je trochu problém. Tím pádem máš vlastně "jen jeden pokus". Zkusil bych nějaké na plasty - https://www.bing.com/search?q=lepidlo+u ... 01&PC=U531. Vteřiňákem to bude určitě také držet, jen při špatném odvětrání to může zbělet.
Hitec Aurora 9X
-
Bildy
na svým autě jsem to v pohodě zalepil vteřiňákem...předpoklad je, mít všechny díly "skládačky" 
DAF píše:Jednak nevíš, o jaký plast přesně jde, to je trochu problém. Tím pádem máš vlastně "jen jeden pokus". Zkusil bych nějaké na plasty - https://www.bing.com/search?q=lepidlo+u ... 01&PC=U531. Vteřiňákem to bude určitě také držet, jen při špatném odvětrání to může zbělet.
Na každém plastovém výrobku musí být recyklační značka, ze které lze snadno vyčíst o jaký druh plastu jde. A podle toho pak zvolit lepidlo. Význam jednotlivých zkratek a symbolů lze snadno dohledat na Inetu.
Ale plasty světel aut bývají často z polykarbonátu, a to je pak průser, protože te snad nejde spolehlivě lepit ničím.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Před lety jsem si rozbil zadní lampu dva dny před dovolenou . Poslepoval jsem to vteřinákem a průhlednou tenkou lepící páskou zvenčí . V pohodě to vydrželo několik let.
Po příliš těsném zacouvání k plechové ohradě prasknul zadní kryt blinkru Š Felicie model 1997. Protože žádný kousek nechyběl bylo místo vlasové praskliny spojeno (proti vnikání vlhka a prachu) zakápnutím několika kapkami dostupného čističe Čikuli. Se stejným výsledkem jsem na Fábii HTP později použil pár kapek toluenu.
Vím, že průhledné plasty předních světlometů bývají z polykarbonátu a jeho lepení je fakt problém.
Ale z čeho bývají zadní světla - nevím
, nemusí být polykarbonátová, a pak možná s jejich lepením takový problém není.
Na světlomety se polykarbonát používá zřejmě kvůli vynikajícím mechanickým vlastnostem, co ale na zadní světla asi není tak kritické. Asi je i drahý, navíc nevím, zda existuje i v barevných odstínech anebo jen transparentní.
Takže ja ty vaše zkušenosti s lepením zadních blinkrů nikterak nezpochybňuji.
I já sám jsem pár měsíců jezdil se zadním blinkrem slepeným lepící páskou než jsem koupil nový a vyměnil ho.
Ale taky se mi stalo, že při couvání jsem zachytil vnějším zrcátkem o sloupek vrat tak nešťastně, že mi praskl ten podlouhlý LED-kový blinkr. Byla to vlasová prasklina, ale nešlo to zalepit ničím a tak se tam postupně dostávala vlhkost. Po jedné zimě mi postupně odhnil všechen vnitřek a přestalo to blikat. Bohužel však tento díl se prodává jako celek (nestačí koupit jen nějaký levný plastový kryt) a v Toyotě to stojí nekřesťanských 85€.
Ale co nadělám, před STK jsem ho nakonec koupit musel. No a toto bylo určitě z polykarbonátu.
Jinak já jsem tu už jednou otevíral vlákno na téma "čím lepit polykarbonát".
Nikdo mi ale nedovedl poradit.
Prý to jen "obalit" velkou vrstvou CA-čka, tedy vytvořit jakousi kapsu, která bude oba úlomky držet pohromadě (asi jen třením). Někde to takhle oklamat jde, ale u světel z PC to samozřejmě takhle spravit nejde. 
Ale z čeho bývají zadní světla - nevím
Takže ja ty vaše zkušenosti s lepením zadních blinkrů nikterak nezpochybňuji.
I já sám jsem pár měsíců jezdil se zadním blinkrem slepeným lepící páskou než jsem koupil nový a vyměnil ho.
Ale taky se mi stalo, že při couvání jsem zachytil vnějším zrcátkem o sloupek vrat tak nešťastně, že mi praskl ten podlouhlý LED-kový blinkr. Byla to vlasová prasklina, ale nešlo to zalepit ničím a tak se tam postupně dostávala vlhkost. Po jedné zimě mi postupně odhnil všechen vnitřek a přestalo to blikat. Bohužel však tento díl se prodává jako celek (nestačí koupit jen nějaký levný plastový kryt) a v Toyotě to stojí nekřesťanských 85€.
Jinak já jsem tu už jednou otevíral vlákno na téma "čím lepit polykarbonát".
- sopta
- Kontaktovat uživatele:
jestli najdeš ten recyklační klikihák, tak by tam měla být zkratka plastu a datum nebo šarže výroby. Pravděpodobně to bude PC, jako polykarbonát, který se používá na světlech kvůli nejlepšímu prostupu světla, protože je amorfní a pořád má dobrou odolnost.
Pro možnost slepení by možná fungovalo použít vhodný primer nebo aktivátor + vteřiňák. Když to funguje i na teflon... (osobní zkušenost)
Zkus kontaktovat technickou podporu lepidlových firem / jejich zástupců v ČR, Loctite, Weicon.. ti by ti mohli poradit a doporučit.
Když tak dej sem vědět jak jsi pochodil. Vyhladíš s tím spousty vrásek dalším
Pro možnost slepení by možná fungovalo použít vhodný primer nebo aktivátor + vteřiňák. Když to funguje i na teflon... (osobní zkušenost)
Zkus kontaktovat technickou podporu lepidlových firem / jejich zástupců v ČR, Loctite, Weicon.. ti by ti mohli poradit a doporučit.
Když tak dej sem vědět jak jsi pochodil. Vyhladíš s tím spousty vrásek dalším
Ve vlákně je a i Google z webu najde některá (i ne drahé) (návrhy na) řešení. Od sváření přes CA sekunďáky. Obecné popisy tvrdí: "Polykarbonát (PC) lze lepit reaktivními lepidly. Malé plochy kyanoakrylátovými lepidly, větší plochy polykarbonátu navzájem a v kombinaci s jinými materiály lze lepit reaktivními lepidly na bázi epoxidu (UHU plus série, BISON epoxy série) anebo speciálními rozpouštědlovými lepidly. Ve stavebnictví se používá polykarbonát pod různými obchodními názvy určen zejména pro zasklívání. Lepí se neutrálním silikonem anebo MS – polymerem."VTjr píše: ... No a toto bylo určitě z polykarbonátu... No a toto bylo určitě z polykarbonátu. ... už jednou otevíral vlákno na téma "čím lepit polykarbonát"...
● Zaujala mne tahle svářečka na plasty (v akci), Svářečka plastů H50 / Welding Plastic H50 pokud bych měl častěji lepit PC (= Lexan = Makrolon = ...) Proudem 0 až 15 A žhaví ocelové smyčky do ruda Šest druhů Fe smyčky (1200 ks) Plastic Welder Welding Wave Staples Repair Tool Vzhledem ke slevám se asi moc neprodává. Mimo pistole to chce zkušené ruce a průměrně chytrou hlavu. Zkoušel jsem to s ABS a taky kofixovými svíčkami na lyže. S Fe smyčkou v trafopájce. Výhodnější mi přišly tvarovaná plochá hladítka upínaná místo hrotu pájecího péra. Lícní strana se přelepila lepicí páskou. Hrbatá tavená strana byla z rubu. Do taveného místa šel přidávat vhodný plast. Pro vyztužení se na počátku kolmo na prasklinu teplem vtlačily třeba sponky z kancelářské sešívačky. Úplně první úkon bylo vyvrtání otvoru na konci praskliny, aby se neprodlužovala.
● Na různé průhledné kryta krabičky jen jako provizórium. Tam kde nevadí neestetický vzhled.
To je všechno teorie, v praxi to ale tak jednoduché není.
Nehledě k té poslední poznámce o vzhlednosti spoje.
To by právě u krytů světel opravdu vadilo velmi.
Co se týče lepení Lexanu ve stavebnictví neutrálním silikonem - no tam se jedná o lepení dlouhých hran do nějakého rámu. Defacto jde o utěsnění spoje, ne o skutečné lepení v pravém smyslu. Vážně pochybuje jestli by se tím silikonem daly slepit natupo dvě desky Lexanu tak aby to vydrželo vyšší námahu.
No zkus poradit jak by se dal slepit třeba hřeben holícího/střihacího strojku z PC, když se vylomí jedna z jeho lamel?
Jako náhradní díl se to nedodává, nezbylo než to obalit CA-čkem a vytvořit takovou kapsu. Zatím to drží.
Nehledě k té poslední poznámce o vzhlednosti spoje.
Co se týče lepení Lexanu ve stavebnictví neutrálním silikonem - no tam se jedná o lepení dlouhých hran do nějakého rámu. Defacto jde o utěsnění spoje, ne o skutečné lepení v pravém smyslu. Vážně pochybuje jestli by se tím silikonem daly slepit natupo dvě desky Lexanu tak aby to vydrželo vyšší námahu.
No zkus poradit jak by se dal slepit třeba hřeben holícího/střihacího strojku z PC, když se vylomí jedna z jeho lamel?
@VTjr Záleží na tom jak je ta vylomená lamela silná. Tam kde natupo k ploše lepený výstupek (sloupek) po lepení upadával, jsem to řešil vyvrtáním otvoru do plochy a výstupku. Ke spojení lepením CA jsem použil kovovou výztuhu (část vrtáčku 1mm nebo šroubky M2 či M3) podle velikosti ulomeného výstupku.
● I to nevzhledné svařování trafo pájkou jsem několikrát úspěšně použil. (Prasklý nárazník Felicie jsem raději svěřil profesionálům. Svár nebyl vůbec patrný. A opravu provedli na počkání, i s demontáží zarezlých šroubů držáků.)
● U těch krytů zadních světel jsem měl kliku. Příslušná kapalina z regálu plast vždy snadno leptala - rozpouštěla. Mírně horší vzhled byl jen estetickou vadou. Auto pak třikrát prošlo i STK. Kde byli tací puntičkáři, že měnili žárovky s oranžovým potahem, pro sloupnutý flíček 4x4 mm.
● Edit02 Otázkou je kolik stál nový stříhací stojek. Pokud kapsa drží je to vyřešeno. Jinak možná vybrat nějaký hodně podobný prodávaný náhradní hřeben (cca 100 Kč sada) s spoj řešit v plné části za lamelami.
● I to nevzhledné svařování trafo pájkou jsem několikrát úspěšně použil. (Prasklý nárazník Felicie jsem raději svěřil profesionálům. Svár nebyl vůbec patrný. A opravu provedli na počkání, i s demontáží zarezlých šroubů držáků.)
● U těch krytů zadních světel jsem měl kliku. Příslušná kapalina z regálu plast vždy snadno leptala - rozpouštěla. Mírně horší vzhled byl jen estetickou vadou. Auto pak třikrát prošlo i STK. Kde byli tací puntičkáři, že měnili žárovky s oranžovým potahem, pro sloupnutý flíček 4x4 mm.
● Edit02 Otázkou je kolik stál nový stříhací stojek. Pokud kapsa drží je to vyřešeno. Jinak možná vybrat nějaký hodně podobný prodávaný náhradní hřeben (cca 100 Kč sada) s spoj řešit v plné části za lamelami.
- MS COMPOSIT
- Kontaktovat uživatele:
bylo kdysi lepidlo na PC TECHNICOLL 118,mněli ho v Zenitu,ale nevím jestli ješt je,a stálo mazec
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
- MS COMPOSIT
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jsem si vzpomněl,autíčkáři mají na lexanové ( polykarbonát) lepidlo na výztuhy a opravy,ale nevím jak to drží,mně to ztvrdlo ,dřív než jsem to použil - cca 1/2 roku.
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Ahoj, na zadní lampy se v drtivé většině případů používá PMMA (POLYMETHYLMETAKRYLÁT). Lze lepit rozpouštědly (zmíněné čikuli a pod.), lze svařovat (v sériové produkci jsou většinou skla zadních lamp k tělesu lampy přivařené - protikus většinou ABS či blend ABS-PC) Polykarbonát se na zadní (správně "signální") lampy, až na vzácné výjimky, nepoužívá z důvodu nutnosti ochrany proti UV a abrazi.
Děkuji za rady, které mi pomohly s hledáním správného lepidla. Zadní světlo jsem slepil lepidlem BISON PLASTIC ADHESIVE. Je to transparentní voděodolné silné lepidlo pro lepení tuhých plastů. Teplotám odolné lepidlo, které lepí syntetické materiály: ABS, tuhé PVC, polykarbovát, akrylové sklo (plexisklo), zadní/přední světla automobilů, žáruvzdorné plasty.