JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#271 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:
zdzd píše:
JirkaA píše:Vymena modulu IMHO neodporuje zadnemu VO CTU. Posouzeni shody (CE) vyrobce provadi pro modul, ne pro vysilac jako celek (byl by sam proti sobe, musel by potrebna mereni delat pro kazdou moznou kombinaci vysilace a modulu, pro samotnou bednu s kniplama potrebne neni neb nevyzaruje vf energii). Je to analogicka situace jako kdyz z PC vyrejpnes wifi kartu pro 2,4 GHz a nahradis ji novou ktera umi i 5 GHz, pokud je na ni CE neni problem.

Omyl.

Výrobci obvykle deklarují celou stanici a v takovém případě na ni nesmíš sáhnout a vrazit tam cokoliv jiného.

omyl, pokud vyndam z vysilacky VF modul tak me je jedno co vyrobce deklaruje. jeho deklarace je v tomto pripade uplne zbytecna a k nicemu ji nepotrebuji. pak potrebuji pouze deklaraci k novemu modulu ktery do teto vysilacky strkam
viz drive spravna argumentace vztazena na wifi karty v pocitaci, to je nejen spravne prirovnani ale uplne stejny pripad

To už jsi napsal několikrát. Máš to písemně z ČTÚ a od výrobce TX že tím nejsou porušeny jejich podmínky pro provoz originálního zařízení? Pokud ne, není to právně plně zabezpečeno a pojišťovna si s tebou vytře (.) pod jakoukoliv možnou záminkou a o to tady jde.

Do důsledku vzato pojistka u ČPP neplatí pro 2,4GHz vůbec:
http://www.rcairport.cz/Clanky/pojisteni/pojisteni.htm
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#272 Příspěvek od Nakadah »

blacklight píše:Celkově ale musíte všichni uznat že v jeti je to s reklamacemi hoodně dobré :wink:

Mas pravdu predsedo. Kdyz se mi neco od JETI podela, behem pul hodky sem u nich a nejpozdeji do tydne (spis behem par dni) mi zavolaji ze uz to je nachystane. Bud me to nestoji nic (jen benzin) a nebo si jednou i par kacek rekli. I veskere jejich vyrobky si u nich muzu koupit a neplatit marzi prodejci v Ostrave.

Co se tyce te debaty tady kolem, tak me to pripomina debatu na streleckem foru o tlumicich zbrani :D Nak
pastyrik

#273 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:
pastyrik píše:
zdzd píše:
JirkaA píše:Vymena modulu IMHO neodporuje zadnemu VO CTU. Posouzeni shody (CE) vyrobce provadi pro modul, ne pro vysilac jako celek (byl by sam proti sobe, musel by potrebna mereni delat pro kazdou moznou kombinaci vysilace a modulu, pro samotnou bednu s kniplama potrebne neni neb nevyzaruje vf energii). Je to analogicka situace jako kdyz z PC vyrejpnes wifi kartu pro 2,4 GHz a nahradis ji novou ktera umi i 5 GHz, pokud je na ni CE neni problem.

Omyl.

Výrobci obvykle deklarují celou stanici a v takovém případě na ni nesmíš sáhnout a vrazit tam cokoliv jiného.

omyl, pokud vyndam z vysilacky VF modul tak me je jedno co vyrobce deklaruje. jeho deklarace je v tomto pripade uplne zbytecna a k nicemu ji nepotrebuji. pak potrebuji pouze deklaraci k novemu modulu ktery do teto vysilacky strkam
viz drive spravna argumentace vztazena na wifi karty v pocitaci, to je nejen spravne prirovnani ale uplne stejny pripad

To už jsi napsal několikrát. Máš to písemně z ČTÚ a od výrobce TX že tím nejsou porušeny jejich podmínky pro provoz originálního zařízení? Pokud ne, není to právně plně zabezpečeno a pojišťovna si s tebou vytře (.) pod jakoukoliv možnou záminkou a o to tady jde.

Do důsledku vzato pojistka u ČPP neplatí pro 2,4GHz vůbec:
http://www.rcairport.cz/Clanky/pojisteni/pojisteni.htm

bozinku a zase.... precti si prislusny VO viz. vyse
a co se tyka tveho argumentu s pojistkou, podivej se laskave jak stare argumenty pouzivas. tehdy jeste nebylo o 2.4 GHz v modelarine ani vidu ani ... pokud nemaji v pojistovne nove formulare, resi se to dodatkem. uvedom si, ze podle tveho argumentu neplati pojistka ani pro tebe s Futabou faast. - je to formular pouze pro radia 13 až 40 MHz !!!
pastyrik

#274 Příspěvek od pastyrik »

NAKADAH ma pravdu, tohle je k nicemu, radeji pojedu na letiste.....
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od JirkaA »

Akademická debata..
Pokud z vysílače uškubnu VF modul nebo nějakým jiným způsobem zabráním vysílání vf energie (vypnutí TXu zasunutím konektoru učitel-žák), přestává to být zařízení na které se vztahuje VO-R/15, nic nevysílám a ČTU to nemusí zajímat. To, že modulační PPM signál je nějakým způsobem přechroustán do datového toku, který přenáším zařízením splňujícím VO-R/12 nic neporušuji, v tomto VO není vůbec specifikováno jaká data a k jakému účelu je možné zařízením v pásmu 2,4 GHz přenášet. Je zde specifikován maximální vyzářený výkon, případně spektrální hustota výkonu a dost široce definovaný způsob modulace, do kterého se výrobce jistě vejde. Ostatně výrobce by byl na hlavu padlý, kdyby nevyužil nějakou existující a při dnešním hromadném využití i levnou čipovou sadu pro toto pásmo a svůj vývoj nesoustředil jen na zpracování dat a algoritmus využití kanálů resp. kmitočtového pásma.

To, že konkrétní pojišťovna má ve svých pojistných podmínkách přímo odkaz na VO-R/15 je věc druhá, nijak nesouvisející s legálností využití pásma 2,4GHz pro RC.

IMHO místo tohoto akademického tlachání by bylo asi nejlepší působit na ČTÚ v tom smyslu, aby změnou VO-R/15 respektovalo technologický vývoj v této oblasti a doplnilo se do něj i pásmo 2,4 GHz při respektování výkonových a modulačních parametrů shodných s VO-R/12. I když to nevyřeší problematické vestavování 2,4GHz modulů do existujících vysílačů bez výměnných vf modulů, aspoň by se tím odstranily hrozící problémy s pojištěním.
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#276 Příspěvek od Avenger »

To že Futaba se snaží nějakým papírem zamezit použití jiných doplňků v jejich výrobcich je jen marketingový tah jak zabránit ostatním používat v jejich výrobcích levnější doplňky. Totéž dělá i Graupner. Když se to vezme do důsledku, tak si do Futaby nesmím dát IFS a do Graupnera Fasst. Jenže žádný výrobce mě nemůže nijak omezovat jak si se zakoupeným zbožím naložím. Jestli z toho vyndám VF modul se kterým je to jako celek homologované, už to prostě není STANICE, ale pouze krabice nepodléhající žádnému VO a vhodná k zabudování čehokoli.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
pastyrik

#277 Příspěvek od pastyrik »

Avenger píše:To že Futaba se snaží nějakým papírem zamezit použití jiných doplňků v jejich výrobcich je jen marketingový tah jak zabránit ostatním používat v jejich výrobcích levnější doplňky. Totéž dělá i Graupner. Když se to vezme do důsledku, tak si do Futaby nesmím dát IFS a do Graupnera Fasst. Jenže žádný výrobce mě nemůže nijak omezovat jak si se zakoupeným zbožím naložím. Jestli z toho vyndám VF modul se kterým je to jako celek homologované, už to prostě není STANICE, ale pouze krabice nepodléhající žádnému VO a vhodná k zabudování čehokoli.

stručné, jasné, výstižné,
zdzd

#278 Příspěvek od zdzd »

zdzd píše:Umístění CE nezáleží na ČTÚ, ale na tom, co si výrobce nechal schválit. Obecně si nechávají schválit cely TX (nějaké odkazy na certifikace už jsem sem dával)

U Hitecu mám nálepku určitě jen na VF modulu - tam je ještě z ČTÚ, CE tehdy nestačilo.

U FX-30 je na modulech, ale asi jsem ji viděl i uvnitř TX. Odpoledne se mrknu a dám vědět.

Přímo na TX jsem CE nálepku neobjevil. Je tam jen robbe pečeť a nálepka od zelených.
Jiří Kolář-BAN1

#279 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Jak tak koukám, ono to ještě nepřestalo. Myslím si, že v JETI nejsou žádní blbci, patřičnou nálepku si seženou, polepí s ní třeba celé rádio, souhlas od ČTÚ dostanou a zdzdzdzdzdzdz bude mít konečně klid. Pijišťovna také asi po nějaké době zjistí, že MHz se nahrazuje GHZ, pojistné smlouvy upraví, a bude klid. Každý ať si strčí "co kam chce". Přece nebudu číst příspěvky co můžu a co nemůžu od zdzd a poslouchat, že v JETI jsou blbci. Prostě něco zkusili, o legalizaci z jejich strany nepochybuji, ale nutit se prostě nenechám. Každý má možnost svobodné volby, tak ať si každý zvolí sám. Co to do budoucna bude znamenat nevím, ale systémů i rádií je dost pro všechny.
Taky jsem se zde dočetl, že SPINY jsou na H...O. Já je provozuji delší dobu bez problémů, bez kroužků. Když si někdo koupí něco jiného, tak ať si koupí. Ozvu se jen, když zjistím, že někdo tvrdí něco o daném výrobku,byť já mám zkušenosti jiné. Můžeme podiskutovat, ale vnucovat to jinému nebudu.
Každý z nás nějaký systém má a snaží se , aby byl bezpečný. To je ten problém, ne JETI.
zdzd

#280 Příspěvek od zdzd »

jkolina píše:Jak tak koukám, ono to ještě nepřestalo. Myslím si, že v JETI nejsou žádní blbci, patřičnou nálepku si seženou, polepí s ní třeba celé rádio, souhlas od ČTÚ dostanou a zdzdzdzdzdzdz bude mít konečně klid. Pijišťovna také asi po nějaké době zjistí, že MHz se nahrazuje GHZ, pojistné smlouvy upraví, a bude klid. Každý ať si strčí "co kam chce". Přece nebudu číst příspěvky co můžu a co nemůžu od zdzd a poslouchat, že v JETI jsou blbci. Prostě něco zkusili, o legalizaci z jejich strany nepochybuji, ale nutit se prostě nenechám. Každý má možnost svobodné volby, tak ať si každý zvolí sám. Co to do budoucna bude znamenat nevím, ale systémů i rádií je dost pro všechny.
Taky jsem se zde dočetl, že SPINY jsou na H...O. Já je provozuji delší dobu bez problémů, bez kroužků. Když si někdo koupí něco jiného, tak ať si koupí. Ozvu se jen, když zjistím, že někdo tvrdí něco o daném výrobku,byť já mám zkušenosti jiné. Můžeme podiskutovat, ale vnucovat to jinému nebudu.
Každý z nás nějaký systém má a snaží se , aby byl bezpečný. To je ten problém, ne JETI.

Když nechceš aby vlákno rostlo, tak aspoň nezkresluj.
- Nikdo nezpochybnil certifilkaci JETI .
- S pojišťovnou jsem v jednání.
- Nikomu nenutím co může a co nemůže, jen upozorňuji na možné komplikace a kde se zabezpečit.
- Že v JETI jsou blbci tu neřekl vůbec nikdo.
- Až se budeš snažit dát SPIN do heliny, poznáš sám a nejen na rušení.
- V diskusi o legislativě vůbec není podstatné zda JETI, YETI, ASSAN, cokoliv.

Přečti si, zamysli se nebo taky ne, kup si co chceš. Je to tvoje rozhodnutí. Když nebudeš mít problém, bude dobře. Když budeš mít problém, měl jsi smůlu nabo vybral blbě. Nic víc v tom není...
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od Nakadah »

jkolina> Ty neznas zakladni smernici?! 8O

1. ZD na vzdy pravdu
2. pokud ji nema plati bod 1.

8) Nak
LV
Kontaktovat uživatele:

#282 Příspěvek od LV »

jkolina píše:Taky jsem se zde dočetl, že SPINY jsou na H...O. Já je provozuji delší dobu bez problémů, bez kroužků.

Spiny nie sú nahovno ale BEC obvody na nich. Samotné regulátory sú veľmi dobré. Momentálne používam Spin99 Opto a pre ďalší si idem. Ale BEC obvod na Spine nie. Mam vlastné skúsenosti... nie s rušením, ale výpadkami :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Jiří Kolář-BAN1

#283 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Pro LV:
Já to myslel jen jako příklad. S Tebou se přít nebudu, protože o elektropohonu víš násobně víc než já. Já to myslel obrazně, jenom na ty moduly. Pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám.
Prostě každý má oblíbené značky, pásma( to máme zatím stejné), někdo všsk prudí do všeho.
Jinak s Katanou od SebArtu mě zatím nikdo nedostal. Tam to máme opravdu nalétané, odzkoušené, napadané i opravené.
jio

#284 Příspěvek od jio »

Nechce se mi to citovat celé, takže jen poslední příspěvek.
zdzd píše:Právě že to žádný veletoč není. Na TX nesmíš sáhnout! Žádné vyndávání VF, žádné nahrazovaní jiným modulem, žádná cesta do servisu! Modul se připojí přes konektor učitel žák jakoby byl TX žákem. Pak je z hlediska TX vše naprosto v pořádku. Je absolutně nedotčen, certifikace platí, záruka platí...

Tak když to veletoč není, tak nečteš, ale pouze očima prolítneš to, co jiní napíší.

Pro jistotu ti přímo ukážu obrázek, který jsi patrně přehlédl - http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1650422

Už víš, o čem od začátku píšu? Tedy v případě, že za sáhnutí nepovažuješ zasunutí konektoru a tím odpojení vnitřního vf modulu. Po odpojení konektoru opět 100% funguje 35MHz modul.

Občas je přiznání omylu považováno za chlapské. ;-)
jio

#285 Příspěvek od jio »

blacklight píše:Jinak to s tím konektorem učitel žák je zajímavé ale blbost, ten konektor půjde za chvíli do kytek. To fakt radši budu mít něco pájeného a nelegálného než legální a na hovno.

Zkusil jsi někdy vytáhnout ten 7kolíkový konektor z MPX? Pokud ano, tak bys toto nikdy nenapsal.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“