Obracím se na vás mládenci s prosbou o pomoc s nastavením jednoduchého FC, který je v malém samokřídle DF mini Spirit:
https://www.aliexpress.com/item/4000904126116.html
Sehnal jsem toto samokřídlo z druhé ruky bez návodu a proto tápu při nastavení jeho FC. Vlastním již podobné malé samokřídlo KINGKONG/LDARC Tiny Wing 450X s podobným jednoduchým FC, kde CH5 má funkci ARM (ON/OFF) a CH6 má funkci výběru letových režimů (manual/stabilizace s omezením náklonu/stabilizace bez omezení). Zkusil jsem tedy ve vysílači FrSky Taranis nastavit stejně kanály i pro toto samokřídlo DF mini Spirit, ale marně. V režimu "manual" sice model reaguje na všechny povely, ale při přepnutí přepínače pro CH6 do jakékoliv jiné pozice se elevony pouze přesunou do maximálních opačných výchylek a šlus, už se nehnou.
Případně by mi pomohlo, pokud by někdo znal odkaz na manuál k tomuto samokřídlu.
Díky za pomoc!
DF mini Spirit samokřídlo - pomoc s nastavením FC
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Pro modely do 250g.
- Milanduchodce
Re: DF mini Spirit samokřídlo - pomoc s nastavením FC
Co je to vůbec to FC

Zadej do googlu a zkus to nastavit podle tohoto:
OpenTx na FrSky Taranis - Videokurz pro začátečníky - Lekce 2
Je to sice letadlo, ale je to řízeno elevony. Třeba ti to pomůže. Já samokřídlo nemám, tak ti neporadím.
OpenTx na FrSky Taranis - Videokurz pro začátečníky - Lekce 2
Je to sice letadlo, ale je to řízeno elevony. Třeba ti to pomůže. Já samokřídlo nemám, tak ti neporadím.
FC je flight controller.Mám obavu že k FC není žádný manual.
- Milanduchodce
Janek2 píše:Co je to vůbec to FC![]()
![]()
FC je Flight Controller, jednoduchý tišťáček s mnoha funkcemi pro řízení, v tomto případě hlídá stabilizaci a přes barometrické čidlo i výšku letu. Dávají to už do téměř každé takové létající hračky. Většinou to u těchto hraček bývá tak, že kanál 5 je určen pro zamykání motoru a kanál 6 pro přepínání letových režimů. Mělo by to být prakticky stejné jako u tohoto samokřídla LDARC, kde jsem FC podle návodu rozchodil:
https://www.manualslib.com/manual/1606847/Ldarc-Tiny-Wing-450x.html#manual
Pro Millanduchodce a blembondo:
díky pánové za vysvětlení. Já tyto věci u letadel nepoužívám, takže to neznám. Ale už jsem zase o něco chytřejší.
Hezký den.
díky pánové za vysvětlení. Já tyto věci u letadel nepoužívám, takže to neznám. Ale už jsem zase o něco chytřejší.
Hezký den.
Nápady:
Některé FC je potřeba zapnout v poloze letu (nebo jim nějak říct, jak je letadlo rovně), jinak se po přepnutí snaží letadlo srovnat. Pokud si myslí, že je letadlo "jinak" mohl by se snažit pomocí elevonů dostat do polohy, která si myslí, že je správně. Takže zkusit po přepnutí režimu dát křídlo do různých poloh, jestli nezačnou elevony reagovat. Pokud ano, bude potřeba nějaký způsob "kalibrace".
Možná zkusit i další kanály. Některé FC používají další kanály na intenzitu stabilizace, některé kanál na trimování (třeba WLToys AS-350). Možná někde bude i kanál na kalibraci. Možná kombinace ala koptery (zamknuté letadlo položit a pak např. oba kniply naplno doleva dolů...)
Možná zkusit trochu intenzivněji pohledat manuál. Někde bude.
Některé FC je potřeba zapnout v poloze letu (nebo jim nějak říct, jak je letadlo rovně), jinak se po přepnutí snaží letadlo srovnat. Pokud si myslí, že je letadlo "jinak" mohl by se snažit pomocí elevonů dostat do polohy, která si myslí, že je správně. Takže zkusit po přepnutí režimu dát křídlo do různých poloh, jestli nezačnou elevony reagovat. Pokud ano, bude potřeba nějaký způsob "kalibrace".
Možná zkusit i další kanály. Některé FC používají další kanály na intenzitu stabilizace, některé kanál na trimování (třeba WLToys AS-350). Možná někde bude i kanál na kalibraci. Možná kombinace ala koptery (zamknuté letadlo položit a pak např. oba kniply naplno doleva dolů...)
Možná zkusit trochu intenzivněji pohledat manuál. Někde bude.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)