Modelářské kroužky.

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Bylo PINTO, jsou kroužky.

#31 Příspěvek od DAF »

Tak když už stavíme modely, které jsou létací, tak bychom jim měli občas provětrat krovky. Neříkám, že chodíme každý týden, jen párkrát, aby to zalétali a naučili se s tím zacházet. Ne jako jedna mamina, která mi řekla, že si to kluci vystaví na poličku a budou se na to chodit dívat a když jsem jim koupil nabíječku a chtěl předat ještě před prázdninami, aby kluci mohli blbnout, řekla, že to počká až po prázdninách.
Pokud bychom jen stavěli, to bychom mohli lepit jen plastiky a ne se babrat se dřevem a laky.
Hitec Aurora 9X
blesk
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od blesk »

Komplet díly na jednu A2, když nepočítám přípravu dat a kreslení výkresu, trvá cca 1,5h, toto mi nikdo nezaplatí, ale chtěl jsem jim udělat radost aby měli jedno "velké" letadlo, doufám že je to zase nastartuje na příští rok...
blesk
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od blesk »

Toto byla moje vzorovka, když nepočítám povrchovku, tak kostra jsem stihl za 2h, potah vlisem tak za hodinu a pak lakování, maskování, barvení skoro 2h, ale je pravda že jsem věděl kam co patří, jelikož jsem to celé kreslil a do výkresu čuměl několik hodin.
Přílohy
IMG_20230405_194719.jpg
DAF
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od DAF »

Ten model mi něco připomíná, jen si nemůžu vzpomenout, jak se jmenoval, Poštolka? Na něco podobného myslím vyšlo v edici Modelář.
Stavím také mnoho vzorových modelu, ale i když jim se spoustou věci pomůžu, musím pracovní čas pro ně násobit 3 - 4x oproti mému. Modely ze stavebnic potahujeme přiloženým papírem. Modely podle plánu už Vliesem. Jinak ti můžu doporučit jyrryho metodu potahovaní. Kostru natřeš mírně zředeným Herkulem Puzzle (po první vrstvě lehce přebrousit) a Vlies se pak přižehlí běžným způsobem. Po vypnutí teplem jsme dělali konečnou povrchovku lakem Sokrat Tango Plus, bezbarvý, lesklý. Oboje velmi rychle schne a nesmrdí. Lak také ředím, asi 10 - 15% vody. Stačí 2 - 3 vrstvy. Pozor! Nepoužívej ten lak na papírový potah a na deskovou balsu (typicky ocasky z plné tenké balsy). Balsa má tendenci se kroutit, hlavně při nerovnoměrném rozetření laku. Co hrozí mokrému papiru si nemusíme vyprávět. Podrobnosti k technologii najdeš v dílně, potahovaní Vliesem. Klukům často pomáhám s lakováním, aby zbytečně neztráceli čas.
Hitec Aurora 9X
blesk
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od blesk »

Ano, je to Čížkova Poštolka, jen trochu mnou upravená, tak aby se to dalo jednodušeji říznout, v křídle o trochu větší nosník a VOP a SOP z plné balzy (přece jen je to rychlejší). Protahoval jsem Jyrriho metodou a je to pecka, první jsem lakoval voďákem, druhou už klasiku nitrem, jelikož jsem chtěl stříkat povrchovku, nevím co by to udělalo na ten voďák. Nicméně křídlo natřené voďákem, je tužší, potah skoro zvoní, ale trošku to nabralo na hmotnosti oproti nitrolaku.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od DAF »

Já jsem kombinaci laků nedělal, nezkoušel. Buď nitrolak (hlavně na papírové potahy, ale dělali jsme tím i Vlies), nebo jen vodou ředitelný lak (Sokrat Tango Plus). O nabrání hmotnosti lez těžko diskutovat, to bych musel hotový model(y) zvážit před povrchovkou jen v hotové kostře a pak po ní. Ale je možné, že to někdy zkusím.
Hitec Aurora 9X
Kuta33

#37 Příspěvek od Kuta33 »

Taky jenom pocitově, bez vážení, se mi zdá polyuretanový lak proti nitru trochu těžší. Ale vypadá líp a je pevnější, houževnatější.
Kombinaci obou laků jsem už za vás vyzkoušel. První nitro, pak Sokrates je v pohodě. Obráceně, ale ne. Chtěl jsem opravit, přeplátovat díru v potahu lakovaném Sokratem a záplatu na to nalepit nitrem. Podklad to rozpouštělo, žmolkovatělo. Prostě nitro je vůči polyuretanu agresivní. To ale zřejmě všichni tušili. :wink:
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od TomasC »

blesk píše:Komplet díly na jednu A2, když nepočítám přípravu dat a kreslení výkresu, trvá cca 1,5h,
Super. Tohle je přesně ono, když děláš kompletní podklady, výkres, atd... tak jsi schopen naprosto přesně vést a pomoci to kluků.
To je jen ještě další krok navazující na schopnost stavby. Mám-li základy, tak mám na čem stavět a mohu jít dál.

prikrylm píše:stavět a lítat (připravit k lítání) spolu moc souviset nemusí
Samozřejmě, že by se na to šlo podívat tak, že na mistrovství světa vybalím z obalu na snowboard 5 modelů, trochu to pustím a pak si dojdu pro dvě zlaté. Nicméně bez toho, abych ulepil Kalinovo pinto bych to nedokázal.
Ale určitě se stavební skill hodil, když jsem proletěl cizím modelem. Měl jsem štěstí a mohl opravit náběžku. Australan potřeboval zahrádkářské znalosti při vytahování řepy.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od DAF »

varok píše:DAF: Taky chodím do toho kroužku, jenže já jsem dospělý a pracuju, tak peníze neřeším. Ale myslím si, že částka už je i tak na hraně a za mnohem vyšší peníze by tam nikdo nechodil. Ale to je jen můj názor. Možná ještě tak 2000 za rok, ale více asi ne. Už tak vidím že některé kluky to baví, ale jsou tam i takoví, kteří tam chodí spíše z donucení. A když by stál kroužek třeba 4000 a více za rok? No nevím.
Více musí napsat p. Kiwira, zase tak do toho nevidím.

Samozřejmě je mi jasné, že ne každý může platit za kroužky majlant. Nevím, jaký tam mají rozpočet, ale můžu předpokládat, že poměr peněz za kroužek a za materiál bude podobný (poplatek u nás zahrnuje jak materiál, tak provozní náklady a odměnu lektorovi). K tomu je ještě nějaká dotace od zřizovatele (kolik netuším). My stavíme hlavně že stavebnic, jejich ceny si každý může najít na netu. Začínáme jednoduchými házedly, následují A3 a ti šikovní a pokročilí později přechází na stavbu RC modelů podle plánu. Na malý RC model (metrovka, třeba Pluto, upravený Miki podle Modeláře) vyjde jen stavební materiál přes 1000,-Kč. A jak jsem psal, vybavení je mimo kroužek, to si dokupují sami (s mou pomocí).
Naše kroužky (já vedu jeden, kolega dva) stojí ročně 3500 a 3900,-Kč, pololetní 2050 a 2300,-Kč a máme oba plno. Kiwira, nebo i další vedoucí, by museli zveřejnit své programy. Opět, to není vytahování, jen si nedovedu představit, co bych za 1500 Kč pro kluky pořídil.
Naposledy upravil(a) DAF dne úte 11.04.2023 8:08, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X
blesk
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od blesk »

Já mám 25 lekcí po 2h (120min) a platí za něj cca 1600,- mám 5 kluků. Stavíme házedla, vystřelovadla, teď nově A2, kolega dřív účka - tam si kluci museli koupit motor (MK17). Kroužek si určitě na sebe nevydělá, jen za matroš a odměnu pro mě je to víc než se vybere, takže nejspíše jej dotují ostatní kroužky a město. (Organizace je soukromá, ale s obrovským množstvím kroužku, táborů, lektorských programů,...)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od DAF »

DDMko je pod Magistrátem, takže také nevýdělečná (příspěvková?) organizace. Blesku, zaregistroval jsem, že klukům jakési stavebnice připravuješ (viz Poštolka). Já pouze připravuju rozpočet na program kroužku a zbytek kalkulace je věcí DDM. Letos mám 7 nováčků. Pro ně kupuju stavebnice. S postupem jejich pokroku složitější. Vrcholem je, jak jsem už psal, stavba RC modelu podle plánku. Účka neděláme, není v okolí vhodný prostor pro létání, není to nakonec za mých mladých let. Mimochodem, proč sháníte historické MK-17? Nestalo by za to tam dát baterku, časovač a el. motor? Že za to něco dostanu, je bonus, který je ovšem zanedbatelný, protože to většinou stejne nějak reinvestuju do kroužku.
P.S. Namátkou jsem se podíval na jiná DDMka v Praze, ceny modelářských kroužků jsou zhruba stejné, jako u nás. Našel jsem i levnější, to je pravda (ale ne zas o tolik), a některá DDMka ani takový kroužek otevřený nemají.
Hitec Aurora 9X
blesk
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od blesk »

Ano, stavebnice chystám ve svém volném času z materiálu co na začátku roku koupím/zbyde z předchozích roků, případně to jsou ještě pozůstatky z dob svazarmu. Proč MK-17? protože kolega jich pár měl, ale již chce s kroužkem končit a já účka nedávám, mě stačí dvě kolečka a motal bych se ještě týden. :D
DAF
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od DAF »

Pokud to máš na čem vyrobit a neděláš to všechno ručně, tak možná. I když klukům s mnoha věcmi pomáhám, třeba s povrchovkou (oni model natřou 1 - 2, to aby věděli jak, a já udělám další vrstvy, aby se nezdržovali a zbytečně neseděli při čekání na schnutí), nebo těm, co už staví RC, pomáhám s výrobou některých dílů, nedovedu si představit, že bych ještě vyráběl kompletní stavebnice. Nevím, kolik toho stihnete postavit za rok vy, mí kluci podle složitosti, šikovnosti a přístupu práci postaví 3 - 4 modely, začátečníci i víc, takže se bavíme o nějakých třeba 35 - 40 stavebnicích ročně (+ nějaké stavebnice jako odměny na soutěže). Já mám na kroužku kluků 10, většina ve věku 9 - 11 let. Navíc bych to musel dělat všechno ručně, nemám laser či frézku, ani přístup k nim. Už takhle mi nezbývá moc času na vlastní projekty a také musím i doma občas něco udělat.
Hitec Aurora 9X
varok

#44 Příspěvek od varok »

Napíšu to trošku jinak. Nebudu psát o platu pana Kiwiry atd.Po tom mi je h...o. Řekněme že do kroužku chodí 10 členů, z toho asi 8 děti a 2 dospělí. Každý dá 1500 za rok, to je 15000 kč. Stavebnice u Hiesboka stojí řekněme ty nejlevnější házedla kolem 200 kč kus. Nevím jestli stavebnice obsahuje i potahový papír, lepidlo apod. Jestli ne, tak připočítáme zvlášť. Takže ve výsledku za jednu stavebnici asi 300? Když nebudeme teď řešit nářadí, stroje apod a p. Kiwira má k dispozici CNC mašinku, tak počítáte jen jakoby materiál a ty lepidla apod. Nevím kolik vyjde materiál na jeden model házedla které kluci vyrábějí, myslím si že 300 asi ne. To pomalu na modely pro všechny.
Podle mě to má p. Kiwira ispíše jako koníček, ne přímo jako zaměstnání. Samozřejmě tam nebude zadarmo. Jestliže někdo začíná od úplného začátku, založí kroužek a nemá k dispozici vůbec nic, potřebuje nakoupit všechno nářadí, stroje, alespoň ty základní, tak chápu co tady píšete že je 1500 za rok málo.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DAF »

Mám to také jako koníčka. Nevím, jak to je u kolegy Kiwiry, netuším. Popisuju situaci v DDM, kde je můj kroužek. Já dělám jen rozpočet, finální cenu určuje DDM. Ano, ta nejjednodušší házedla vychází kolem dvou stovek, takové hazedýlko je hotové za jednu schůzku, a možná kousek (když zápočtu schnutí lepidel a láků). Při cca 20 schůzkách (aby se to dobře počítalo) to tedy bude kolik? Ale třeba A3 už vychází podstatně dráž - od 4 stovek výš. A stavba jim trvá také podstatně déle :D. Takové modely jsou při troše šikovnosti schopní postavit tři. Když koupím stavebnici gumáka, ta je třeba za 500,-. Stavebnice s konstrukčním křídlem sice potahový papír většinou obsahuje, ale už ne lepidla a laky. K tomu nějaký další spotřební materiál - štětce, pilky, plátky do nich a mnoho dalšího (něco chvíli vydrží, něco zničí téměř hned). Pila laku je zhruba za stovku, k tomu ředidlo (jsou schopní velkou část vypatlat všude jinde, než na model, případně rozlít).
Nechci to nějak obhajovat, ale opravdu nemám prostor na výrobu tolika stavebnic a ještě mnoho další práce kolem kroužku. Stačí mi jen té "mnoho další práce kolem kroužku".
Zkus si prohlédnout weby výrobců a prodejců a ceny jejich produktů. Třeba Wasserfták má takové stavebnice i za 800,-Kč. Cena 2 stovky za házedlo A3 je už hóóódně stará. Za ty prachy toho fakt moc nepořídím. V takovém případě můžu kolegu Kiwiru ocenit, že za tak málo peněz umí zahrát hodně muziky.
P.S. Ještě poznámku, sice jsem o tom už psal, ale nějak to není bráno v potaz. Rozpočet, který dávám na přímý provoz kroužku (stavebnice, další materiál, doplnění nářadí), není částka, která je předložena rodičům jako cena kroužku, je podstatně nižší. Ale v ceně je také zahrnut nějaký příspěvek na provoz (úklid prostoru, jeho vytápění a další, a ano, je v tom zahrnuta i odměna lektorovi), ale k tomu všemu je ještě dotace (nevím kolik). Pro kroužek jsem třeba požadoval regály, kam by si kluci dávali pracovní desky se stavbou, dostali jsme je, šlo to mimo rozpočet kroužku. Požádal jsem o nějaké slušné pracovní stoly (dílenské), dostali jsme je, také to bylo mimo rozpočet kroužku (máme dva a cena jednoho kolem 8t). Nemyslím si, že bych si vymýšlel zbytečnosti, všechny prachy, které mám k dispozici, jdou na materiál a další věci pro kluky. Modely, které stavím jako vzorové, stavím ze svého.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“