Modelářské kroužky.

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

Re: PINTO na steroidech

#16 Příspěvek od jio »

Má poklona pro všechny vedoucí. Byl jsem kdysi jen vypomoct do kroužku, když tam chodil syn, a znovu bych to nedal.
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: PINTO na steroidech

#17 Příspěvek od DAF »

Ale zase když se jim to povede a letí to, je to paráda. Nebo tam jeden kluk staví už několikátého radiáka a už v podstatě sám, víceméně jen s mým dohledem. Ten už bude v podstatě hotový modelář (i když samozřejmě je toho ještě mnoho, aby dosáhl na "modelářskou špičku"). Nechci, aby to bylo bráno jako stěžování, kdybych nechtěl, nedělám to. Je s nimi i sranda. Každý nějak začínal, tak to beru s rezervou a nadhledem. Ostatní vedoucí se zde moc nevyjadřují, ale věřím, že i jejich zkušenosti budou +/- podobné (aspoň co jsem s několika mluvil).
Hitec Aurora 9X
guchar

Re: Bylo PINTO, jsou kroužky.

#18 Příspěvek od guchar »

Je to jiná generace kluků. V případě mého, věku několik generací. Synátor ve věku cca 10 let uváděl v zoufalství některé vedoucí kroužku kam docházel. A to v těch případech, kdy dostal do ruky "spojitou elektriku". A to i tak primitivní jako baterie žárovka. (Asi jako sedmiletý přišel s tvrzení, že v obvodech stačí jen jeden drát - tam. Podobně jako u vodního potrubí. Než povyrostl, tak trval na tom, že to jednou vymyslí.) Když ale dostal nějakou hračku, která se ovládala výběrem v menu přes tlačítka, tak bez návodu, po několika pokusech dokázal nastavení toho co jej zajímalo. Jsem o čtyřicet let starší, ale když jsem ztratil návod, k něčemu třeba jako LCD budík, tak v jeho deseti letech jsem si nechával poradit. Měl z toho velký špundus a já nemalou depku.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od DAF »

Ano, jsou jiní a je to z velké míry danou dobu, ve které vyrůstají. Elektronika (mobily, PC) je baví a opravdu v tom jsou dobří, lepší než rodiče. Jenže ne všichni se budou moci živit programováním, nebo jinou práci v oblasti IT. Slyšel jsem rozhovor kluků, ve věku asi 10 let, k čemu se učit počítat, když má kalkulačku, k čemu se učit něco dalšího, když to najde na Googlu. Já jsem to svým svěřencům předvedl v praxi. Potřebovali jsme zaúhlovat motorovou přepážku a neměli jsme úhloměr. Řešení? Použití goniometrických funkcí. Ale to je musí znát.
Konstruktér který sice ovládá různé CAD a další kreslící programy, ale stejně musí o věci něco vědět. A pak musí být někdo, kdo to vyrobí. Ten zase musí umět pracovat s materiálem. A tady můžou získat nějaké základy. ARF, PNP a další hotovky je práci nenaučí.
Hitec Aurora 9X
sopta
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od sopta »

Ahoj,
přidám taky svoji trošku z kroužku. Před lety mě kamarád poprosil o pomoc v kroužku v Brněnských Medlánkách, že postavili několik letadel od RC Factory a pujdou je zalítat, tak bude každá ruka dobrá na pomoc. Ve zkratce lítalo tak nějak všechno, ale vlastně o lítání měli zájem jen 2 kluci z 10.. Ostatní se fotili, postovali atd. Ten 1 byl ale už hotový modelář = sám si nabíjel, trimoval, zatím uměl jen kroužit, vzal si lepidlo, kdyby něco. Tak jsem byl z něj nadšenej, ale z ostatních zklamanej... Kamarád mě to ale vysvětlil. "Ber to tak jak se sporty. Ty děcka si chtějí vyzkoušet všechno možný, fotbal, hokej, florbal... u něčeho zůstanou chvilku, u něčeho napořád.. a to je ten 1 z 10.

Mám doma 4 letého syna, je strašně roztěkaný, tak mu něco vysvětlit mám problém. Taky bych ho rád nalákal na něco manuálního a nebo nejlíp modelařit, ale netuším jak. Udrží pozornost někdy 1-2 minuty a je naštvaný nebo pak já.. nědky něco dělá 30 minut ani neví.. říkal jsem si pujčím mu simulátor, ať se naučí lítat nebo jezdit s autem. pak jsem radši koupil auto na ven a jezdí po zahradě. Na simulátoru pořád někam boural a bylo mu to jedno, tlačítkem to restartoval a jel dál. Takhle k tomu autu musí dojít otočit, upravit si trať.. Nevím jestli je to dobře, ale pokud to jde, tak ať si hraje reálně.

Zaznamenal jsem ale pokrok, když říkal mámě ty popleto, na té hračce je šroubek s křížkem, tam musíme vzít šroubovák s křížkem na baterku :D
DAF
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od DAF »

Od mých počátku jako vedoucí, mám v kroužku dva kluky, kteří tam chodí od začátku. Většina ostatních se postupně vystřídala. Někdo vydržel rok, někdo víc, nejkratší doba je půl roku (ale to byl matla). U někoho byl důvod ukončení nezájem (nestavěl ty krásné stíhačky), u jiného nezájem (nebyl to jeho šálek čaje - kávu ještě nepijí), nebo i školní výsledky. Ale bylo i pár případů, kdy jsem dotyčnému řekl, že ho v dalším roce nechci vidět (narušoval chod, dělal co neměl - voloviny, a nedělal co měl). Je pravdou, že pokud nějakou dobu vydrží, je u nich vidět pokrok. Protože jsem pod DDM, tak máme určené také cíle, kterých kluci mají dosáhnout, kromě zlepšení manuální zručnosti a seznámení se se stavbou a letem modelů, jsou to i cíle sociální, tedy naučit se třeba vzájemné komunikaci a kooperaci atd.
Hitec Aurora 9X
SHU

#22 Příspěvek od SHU »

To:DAF
koukám, téma jak na zavolanou, po včerejším kroužku jsem uvažoval, jestli to má cenu, jestli není lepší si lehnout před televizi a mít klid...

Já takhle bojuju 25 let. Učím kluky lodě. Když jsem začínal, tak jsem měl i 13-15 kluků, stavěly se polomakety, strojní vybavení žádné a stíhal jsem to.
Letos jich mám 5, průměrně přijdou 3, jsme na ně dva (já a kolega), máme brusky, frézky, pily a nestíháme. A to staví jednoduché EX500....

Něco je asi špatně ale nevím co.

Z těch 5ti je jeden šikovný (i když jeho starší bratr když chodil do kroužku byl spíš takový.. no ... udělal co se mu řeklo a jak se řeklo, ale aby měl nějakou invenci, něco udělal sám podle sebe to ne) dva průměr a dva by mohli dělat reklamu na nechuť k práci. nahnal mi je tam jejich táta - kolega z práce, bývalý modelář s tím aby aspoň něco dělali, jinak že budou jenom sedět u počítače/mobilu...

Přemýšlím, jestli se snažit naučit všechny co přijdou s nadějí, že je to chytne anebo si neničit nervy a věnovat se jen těm, co mají zájem. Nevím, nejde spasit všechny a ještě proti jejich vůli.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

Tak slovy klasika, naděje umírá poslední. Jak jsem psal výše, a už několikrát i jinde, kluci mívají přehnané vize a mnoho z nich odradí, že musí něco dělat. Měl jsem tam kluka, dokud jsme stavěli rozsypy, ještě to šlo. Když měl začít opravdu pracovat a začít vyrábět vlastníma ručička díly, přestalo ho to bavit. U některých je to splněná čárka v rodičovských plánech, nebo realizace otcovského nesplněného snu.
Hitec Aurora 9X
prikrylm

#24 Příspěvek od prikrylm »

Vyrábět něco "rukama" je možná něco, co je zajímavé umět, ale proč, když to samé stroje vyrobí lépe, přesněji a levněji*? Chápu mladé kluky, že je nebaví "modelařit" jako v minulém století, když by mohli rozvíjet něco současného. Tím rozhodně nechci snižovat zásluhy vedoucích kroužků, těm můžu jen závidět zkušenosti, trpělivost a odhodlání.
---
* jasně, tohle je na diskusi, ale ...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blesk
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od blesk »

Já bych použil slova klasika, je to marné, je to marné, je to marné...

Pomalu končím letošní kroužek - 25 lekcí po 2h, nejvíc táhne svačinová pauza. Pravda že tak 3-4 kroužky jsme nebyli v dílně, ale byli na louce s házedly, to je bavilo. Parta je to super (5ks) ve věku 8-12 let. Stavěli házedlo kategorie "H" a mají rozestavěnou A2 ale tu jsem jim kompletně předchystal - všechny díly vyfrézované, v podstatě jen vybrousit náběžku a odtokovku. No... výsledek je všelijaký... :-(
DAF
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od DAF »

Spoustu věcí dělám za ně, třeba žebra rašplovou interpolací. Ale umět si třeba seřídit balsoříž a pak na něm uříznout lištu, to by sna modelář umět mohl. Ne každý má přístup k laseru či frézce a ti mí uličníci zatím ani neumí pracovat a zpracovat data pro tyto stroje. Mimochodem, jak dlouho třeba trvá výroba šablon žeber a následné vybroušení z přířezů a zpracování dat? Nevím, ptám se.
Mimochodem, není to je o modelaření. Když budou umět pracovat s materiálem a nářadím, může se jim to hodit v pozdějším životě, nebudou mít problém třeba udělat poličku, nebo sestavit skříň z IKEA.
Ale jinak většinu toho stavíme ze stavebnic, kde jsou prakticky všechny díly již hotové, takže toho moc na vlastní tvorbu nemají a k výrobě aspoň části dílů se dostávají až v době, kdy jsou schopni model slušně postavit z rozsypu a budou stavět radiáka podle plánku
Hitec Aurora 9X
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od TomasC »

prikrylm píše:Vyrábět něco "rukama" je možná něco, co je zajímavé umět, ale proč, když to samé stroje vyrobí lépe, přesněji a levněji*?
Tak na to je několik důvodů...
Třeba to, že na poli, tak nějak ty stroje nemám a musím si poradit.
Třeba to, že součástí výrobku by neměl být jen ten výrobek, ale hlavní je ten technologický postup. Od čtení výkresu až po lakování.
Třeba to, že když to neumím, bez ohledu na čas, vyrobit ručně, tak mi žádný stroj nepomůže. Pro příklad: kdo neví jak udělat antikavitační list ponorkového lodního šroubu pilníkem, tak mů žádné CNCčko nepomůže. (citát z Honu na ponorku).

A za mě jsou vedoucí kroužků HRDINOVÉ. Stačí když si vzpomenu na sebe. :wink:
guchar

#28 Příspěvek od guchar »

Velkou úctu a dík všem vedoucím kroužku a jim podobným. Když Zemi (nebo některou její část) potká nějaký průšvih, a vymoženosti civilizace přestanou fungovat, tak se každá hlava a každé ruce s dost širokým "obecným vzděláním" a přehledem budou hodit. Aby sobě a ostatním zkusili zachránit zadnice. Ve stylu Robinsona.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od DAF »

Tak jako hrdina si nepřipadám, ale našel jsem v tom určitou formu relaxu. Ano, když odcházím ze schůzky, mívám hlavu jako pátrací balón, ale je vyčištěná jiným způsobem.
A jen doplním Tomáše, kdo si koupí ARFko, nebo něco podobného, může se divit, proč mu to třeba nelétá. Že to má blbě seřízené vůbec neví, protože ani neví, že něco takového existuje. Jen taková poznámka pro pobavení, postavili jsme Picolo XL ve verzi RC (zvětšený a pro RC ovládání upravený model z Igry). Další rok jsme stavěli už RC motoráčka. Jeden tatík říkal, že když ho rozbijou, že to přehodí na Picolo (sami). Tak jsem se jen zeptal, jestli ví, jak má být motor zaúhlován (potlačení, vyosení) a co to udělá s těžištěm (chtěl dát motor rovnou na špičku a ještě tam narvat regl a baterku). Podivil se, že něco takového vůbec existuje.
Hitec Aurora 9X
prikrylm

#30 Příspěvek od prikrylm »

Rozumím tomu, že nějaká zručnost u stavby být prostě musí a stavba ze stavebnice (která bude nejspíš připravená strojově) je asi něco, co by modelář zvládnout měl. Že se plasty nedají lepit herkulesem by asi taky mohli zvládnout.
Ale stavět a lítat (připravit k lítání) spolu moc souviset nemusí (viz to těžiště s přidaným motorem). .. pravda, je otázka, jestli kluci v kroužku chcou - stavět nebo lítat (nebo obojí)...

Prosím neberte mé "výlevy" jako nějakou kritiku. Je to jen můj pohled, který by mohli mít i jiní. Nikdy jsem nikoho k modelaření nevedl a sám raději lítám s "bublinama" (nebo vrtulníkama), protože stavení mě nějak neláká, i když jsem postavil dva "klasické" gumáky (balsa, vyřezával jsem žebra, krájel nosníky, lakoval papírové potahy...), takže aspoň tuším, co stavba obnáší. Prostě, když chci lítat, stavět nepotřebuju. Když chci letadlo, které lítá blbě nastavit, tak taky potřebuju všechno jiné jen ne umět letadlo postavit.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“