JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#226 Příspěvek od zdzd »

Avenger píše:
zdzd píše:Přesně.

Pro využití 35/40MHz TX platí mimo jiné:

c) stanice nesmí být provozována s přídavným vysokofrekvenčním zesilovačem ani být připojována na jiná telekomunikační zařízení

d) stanici lze provozovat pouze s anténou předepsanou výrobcem, jím zmocněným zástupcem

h) stanice nesmí být elektricky ani mechanicky měněna.

u toho bodu c) by to mohlo taky znamenat, že nesmíš modelářský tx připojit (třeba za účelem simulace) k nb s vestavěným WiFi či BT, leda že by stanice byl pouze ten vf modul s anténou. Jak by se CTU tvářilo na to, že by si připojil signál pro simulátor kabelem do homologovaného JETI modulu?

bod d) JETI snad bude dodávat svojí anténu na 2,4GHz ne?

bod h) Jak jsem se mnohokrát přesvědčil, tak tohle se nikdy nedodržovalo viz. campac moduly, přepínače třetích stran, vyřazování diod kvůli rychlonabíječkám, vkládání jiného druhu akumulátorů, přendavání úchytů na popruh kvůli vyvážení.

Viděl jsi RCM 8/2008? Tam je teprve právnický oříšek!

Borec připojil ASSAN k Hitec Flash 5 takovým způsobem, že ASSANa dal do pultu a připojuje ho přes konektor učitel žák. A co teď s tím?

ad c) Zesilovač to není, telekomunikační zařízení jo, ale stejně jako v roli žáka, kterému vysílá učitel. Učitel musí mít certifikaci, ASSAN má certifikaci.

ad d) Anténa na stanici není změněna, navíc platí výše uvedený princip učitele.

ad h) Stanice není elektricky ani mechanicky měněna je splněno.

Je to zajímavá situace, kdy TX nebyl upravován a nejde mu právně zhola nic vytknout, využívá jemu "vrozené" funkce. ASSAN modulu se taky nedá nic vytknout, zasunutím konektoru se automaticky vypne VF v TX, zapne ASSAN...

Přijde mi to jako docela vtipné v podstatě nezpochybnitelné řešení.

Nevím, mám pro jistotu napsat, že použitelné i pro JETI, Spectrum a všechny další moduly? Nebo to docvakne všem samo? Má TX plnohodnotný žákovský výstup? Krabička, modul, příslušný kabel, univerzální řešení bez nelegálního zásahu. Pulťák má výhodu, ale i u palcovky by se dalo...
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#227 Příspěvek od Avenger »

zdzd píše:
Viděl jsi RCM 8/2008? Tam je teprve právnický oříšek!

Borec připojil ASSAN k Hitec Flash 5 takovým způsobem, že ASSANa dal do pultu a připojuje ho přes konektor učitel žák. A co teď s tím?

ad c) Zesilovač to není, telekomunikační zařízení jo, ale stejně jako v roli žáka, kterému vysílá učitel. Učitel musí mít certifikaci, ASSAN má certifikaci.

ad d) Anténa na stanici není změněna, navíc platí výše uvedený princip učitele.

ad h) Stanice není elektricky ani mechanicky měněna je splněno.

Je to zajímavá situace, kdy TX nebyl upravován a nejde mu právně zhola nic vytknout, využívá jemu "vrozené" funkce. ASSAN modulu se taky nedá nic vytknout, zasunutím konektoru se automaticky vypne VF v TX, zapne ASSAN...

Přijde mi to jako docela vtipné v podstatě nezpochybnitelné řešení.

Nevím, mám pro jistotu napsat, že použitelné i pro JETI, Spectrum a všechny další moduly? Nebo to docvakne všem samo? Má TX plnohodnotný žákovský výstup? Krabička, modul, příslušný kabel, univerzální řešení bez nelegálního zásahu. Pulťák má výhodu, ale i u palcovky by se dalo...

Podle mě by si mělo to ČTU ty svoje paragrafy trochu znovelizovat, protože absolutně nedrží krok s relativně pomalým vývojem modelářské elektroniky. Taky mi připadá ujeté, že naši dovozci přihlašují na ČTU celé pultovky ačkoli homologaci evidentně podléhá pouze samostatně prodejný VF modul. Dneska nevidím rozdíl mezi dvojicemi PC + wifi karta a pultovka + VF modul.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
pastyrik

#228 Příspěvek od pastyrik »

skvele, panove, prave jste prisli na jeden ze dvou moznych (nekdo tvrdi ze trech) zpusobu jak bez souhlasu (a jeho homologace) vyrobce vysilace zlegalizovat radio na 2,4 a pritom zachovat nezmenene vlastnosti na 35 nebo 40 MHz. a pak ze se tady na nic neprijde....
ovsem jednodussi bezproblemovejsi a univerzalni zpusob bude asi jiny, ale ten neni urceny pro domaci montaz ale pro vyrobce zarizeni 2,4 GHz a firmy ktere se montazi budou zabyvat
zdzd

#229 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:skvele, panove, prave jste prisli na jeden ze dvou moznych (nekdo tvrdi ze trech) zpusobu jak bez souhlasu (a jeho homologace) vyrobce vysilace zlegalizovat radio na 2,4 a pritom zachovat nezmenene vlastnosti na 35 nebo 40 MHz. a pak ze se tady na nic neprijde....
ovsem jednodussi bezproblemovejsi a univerzalni zpusob bude asi jiny, ale ten neni urceny pro domaci montaz ale pro vyrobce zarizeni 2,4 GHz a firmy ktere se montazi budou zabyvat

Já na to nepřišel. Něco tu nakousl Avenger, vykoumal to Luboš Krákora (RCM 8/8 ) a já to jen řekl na plnou hubu.

BTW: Modul, krabka, propojovací kablíky. To by klidně mohla dělat nějaká firma. Ani JETI by to moc nezatížilo a byl by to jasný komplet.
LV
Kontaktovat uživatele:

#230 Příspěvek od LV »

zdzd píše:To by klidně mohla dělat nějaká firma.

A to je parketa pre PavlaH Obrázek
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od Avenger »

LV píše:
zdzd píše:To by klidně mohla dělat nějaká firma.

A to je parketa pre PavlaH Obrázek

Proč bych za to platil? Tři dráty ke konektoru si mohu připájet sám :D a anténu vyvedu do volné pozice pro přepínač.
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
pastyrik

#232 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:
pastyrik píše:skvele, panove, prave jste prisli na jeden ze dvou moznych (nekdo tvrdi ze trech) zpusobu jak bez souhlasu (a jeho homologace) vyrobce vysilace zlegalizovat radio na 2,4 a pritom zachovat nezmenene vlastnosti na 35 nebo 40 MHz. a pak ze se tady na nic neprijde....

Já na to nepřišel. Něco tu nakousl Avenger, vykoumal to Luboš Krákora (RCM 8/8 ) a já to jen řekl na plnou hubu.

BTW: Modul, krabka, propojovací kablíky. To by klidně mohla dělat nějaká firma. Ani JETI by to moc nezatížilo a byl by to jasný komplet.

no JETI to v krabickach pro vysilace s vymennym modulem samozrejme vyrabet bude - uz vyrabi, nyni pro Futabu a JR, dalsi prijdou. a k tomu i moduly bez krabicky - neco jako univerzalni. a namontovat si to jiste muze take kazdy sam, s urcitym rizikem podle svych moznosti a zkusenosti. ja osobne se ale konektoru obecne radeji vyhnu. dobre pripajene je dobre pripajene a kratkodoby vypadek napajeni u modulu 2.4 nebo 35 MHz je velky rozdil ...

takze JETI v krabickach i bez - at si kazdy vybere co mu vyhovuje
prijimace : nyni 4,6 a 8 kanal
telemetrie : vestavena u vsech = napeti prijimacovych aku s upozurnenim na naprogramovany pokles (pipak ve vysilacim modulu)
telemetrie externi - nyni je prvni cidlo - pro proud do 30 A a napeti do 60 V, dalsi budou nasledovat
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od Avenger »

a budou i 12k RX?
pastyrik

#234 Příspěvek od pastyrik »

rikali ze ano, na to jsem se ptal extra, jelikoz me to zajimalo. ale obavam se ze az nakonec. ale stale je zde moznost serioveha razeni prijimacu
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#235 Příspěvek od Avenger »

Ještě by mě zajímalo jaké to má rozlišení bitů na kanál.
pastyrik

#236 Příspěvek od pastyrik »

tak to se ti omlovam ale nereknu. to by tady bylo na dalsich deset stranek dusna a rozbroju. doporucuji dotaz pristi tyden poslat primo do JETI, urcite radi odpovi. vyvoj, programovani a datove prenosy na ing. Klesnila, proc se ptat u kovaricka, kdyz to jde u kovare....
Honza

#237 Příspěvek od Honza »

http://acteurope.de/fx7.jpg
http://acteurope.de/PICT0013.jpg
http://acteurope.de/30303524c.jpg
Jiří Kolář-BAN1

#238 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

A co se tak na tu diskusi vykašlat a počkat co se vlatsně stane. Každý ať si koupí co chce, vyprdne se na legislativu "hledanou na RC Manii", a kouká co ten jeho systém umí nebo neumí. Potom by ta diskuse o systémech měla význam. Tady se pouze hnojí na JETI. Taky koukáme po tom co neruší, ale tady se ruší vše, hlavně soudnost. Máme demokracii, tak ať si každý koupí co chce, a potom řekne :" v tom je systém dobrý, v něčem jiném špatný. Potom to pomůže "modulářům" i těm co chtějí úplně nové rádio.Já jsem zase zastánce Graupnera. Naštvu Futabisty, Spectrumáře,Hitecáře,JR nebo koho? Tak jako si každý zvolil MHz, tak si každý sám může zvolit nějaký GHz. Jenomže mám pocit, že nikdo nechce přiznat chybu, když zvolí něco, co je "snad" horší než druhé.
Jak říká Vinetou: domluvil jsem.
zdzd

#239 Příspěvek od zdzd »

jkolina píše:Každý ať si koupí co chce, vyprdne se na legislativu "hledanou na RC Manii", a kouká co ten jeho systém umí nebo neumí. ... Máme demokracii, tak ať si každý koupí co chce, a potom řekne :" v tom je systém dobrý, v něčem jiném špatný.

Nepropaguješ demokracii, nýbrž anarchii. A to je zhouba dneška.

Demokracie totiž taky obnáší to, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda jiného. A proto byla stanovena jakási pravidla, zvaná zákony, která mají být dodržována. A pokud nejsou, má se stát postarat o to aby byla. Prdíš na legislativu? Máš dostat přes pracky. Čím dříve tím lépe. Kam to vede, když tomu se tak neděje, vidíme denně na silnicích. To by nám na letištích ještě chybělo...
MX12

#240 Příspěvek od MX12 »

Docela by mě zajímalo s jakou přesností měří proudy ten externí modul .
Mám regulátor spin a jetibox , a měřené hodnoty prou jsou s chybou 50-80%. a nákup považuji za vyhozené peníze. Jetbox používám pouze jako servotester, a spin regl mi leží v šuplíku. MX12
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“