Dnes odpoledne druhé, s ohledem na počasí na delší dobu poslední testování. Docela jsem se na to těšil, úplně podle představ to neproběhlo, nakonec po zjištěních doma jsem rád že to nedopadlo mnohem hůř.
Doma jsem ještě nezapomněl nahradit provizorní drátky ve spojkách podvozku samořeznými šroubky a znova to celé zvážil. Nebyl jsem si jistý jestli není někde chyba, přišlo mi že trup možná není dovážený - nahrazený přesně a testování i volba motoru by nebyly přesné. Vyndal jsem komplet trup z krabice, posčítal všechny díly částečně ve folii. Celkem 1479 gramů. Nové vážení mechaniky na obřím podvozku - opět 4670 gramů ale jak to musím přidržovat, byla tam tolerance 4650-4670. Hřídele jsem z ocasu sundal, nahrazovat velké a poměrně těžké stabilizátory když nemá ASko vzadu prakticky nic nedávalo smysl, to mi nedošlo hned. Naopak bych tím hledání limitu umístění závěsu zkreslil. Přepočtem mi vyšlo že váha trupu odpovídá, hřídele a ještě dvě další jsem připáskoval na pylony příčné desky, vypadalo to jako neřízené rakety

.
Pavlův stroj má bez baterek 4700 gramů, mě to vyšlo +100 gramů ale rezerva je dobrá, já to určitě lehčí než on nepostavím, spíš naopak.
Takhle má testovací stroj s baterkama podle jejich typu 5800-5900 gramů, s balastem včera 8150-8250 a dnes 8800 až 8900 ! Slušná váha. Nevěřím že by to dával motor 1000KV 2200W když to má 670KV a 3000W tak akorát. Asi to vůbec testovat nebudu, jediná výhoda ba mohla být osadit tam 80+HV a získat víc dat přes Jlog2. Odběry budou myslím slušné, dnes jsem to odhadoval při plném stoupání kdy měl govenor HW130A co dělat aby držel otáčky rotoru a nestíhal, to tam muselo téct hodně. Jenomže tohle neumí zobrazit.
Nabil jsem si šest sad 6+2S. Na první start rovnou tři kila zátěž = do kyblíku jsem dal dalších 650 gramů matic M10 a M12. Závěsný systém zůstal přesně pod hřídelí.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J4JgxyEJiLc[/youtube]
Na videu je vidět že už s tím má mechanika víc práce ale letí to spolehlivě, ono ani Hughes to nedává nějak v pohodě, má ale o dva listy navíc byť jsou o 10mm užší než na třílistu. Po startu na 80% ESC plné stoupání, potom snížení na 70% a zatáčka vpravo ( čas 1:40 ), v tu chvíli přišly poprvé vibrace podobné tomu když se přežene zisk gyra vrtulky, takové to dzn dzn dzn s kmitáním ocasu. Při stoupání to bylo ještě horší. Za chvíli to přešlo. Na 50% ESC ( 2:40 ) se to ještě zhoršilo. V podstatě čím nižší otáčky a vyšší nastavený zisk což je správně, tím horší vibrace. Chvíli jsem to zkoušel přepínat jestli se nepletu, potom balast odhodil ale bez něj to dělalo taky. Následovaly pokusy snižovat zisk gyra pro vrtulku. Protože v novém rádiu jsem už nedával mix pro točítko tak jak to bylo v TF8G což je na tyhle situace super, nezbylo než přenastavit THROTTLE křivky všechno na střed 65%ESC a jednotlivě sundat zisk vrtulky o 5% z 53/48/36 na 48/45/31, nakonec až na 31/25/21. Zkoušel jsem to opět s balastem i bez něj, přišlo mi že to buď nikam nevede nebo to má příliš malý efekt, snížil jsem to tedy o 8% a taky nic moc. Na programování se musí odpojit baterky heli abych mohl měnit + nastavovat letové režimy a nelítal u toho

. Nějaký výsledek tam byl snížilo se to tak jsem zkusil posunout závěsný systém napřed o 20mm vpřed, letělo to v pohodě tak o 40mm - to bych pak potřeboval.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x4wk9I2hr-8[/youtube]
Bohužel problémy s ocasem se vrátily, už při roztáčení na zemi to zakmitalo, i za letu bylo vidět že se to zhoršuje, původně lepších 80% ESC kam jsem šel když to rezonovalo na 50 a 70% to dělalo taky. VBar to nakonec vyřešil po svém. Přistál jsem, měl jsem ještě dvě sady a přemýšlel co s vysílačem. Najednou vidím že VBar nesvítí zeleně ale bliká červeně, to dělat nemá. Nic, zapnout vypnout, pořád to samé, i na třetí pokus. Psal jsem Pavlovi, tomu se to stalo už taky ale zmizelo to. Tak znova zapnout a změna :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oGovSYB88I8[/youtube]
blikání červená zůstalo ale kolektiv za chvilku 34x krátce zapumpuje nahoru dolů, pak se zastaví. Reaguje všechno, i Rescue je aktivní ale to blikání nevěstilo nic dobrého. Do vzduchu ani náhodou, takový blázen nejsem. Nic, dvě zbylé 6S dolítala Mechanika do ASka s Demonem, vím proč vždycky beru záložní mašinu na dolítání baterek

. A dvě 2S holt musím dojezdit v autě. Je to ten VBar který jsem zbytečně poškodil vypáčením USB zásuvky a Zdeněk to opravil, napadlo mě jestli to nějak nesouvisí.
Doma jsem to zkoušel znova ale beze změny tak internet. K VBar NEO jsem žádný manuál Troubleshotings nenašel, jiná formulace dotazu mě přivedla na vlákno Helifreak kde je zmíněné to červené blikání a odkaz na nastavení Rescue, tam to na nic kloudného nevypadalo. Napadlo mě jednotku připojit k PC a vida, hned warning na Initialising Error !! Check Event Log !!. To jsem ho otevřel ale žádné moudro z toho nekoukalo protože jich tam jsou mraky a není jasné jestli je konec nahoře nebo dole. Jsou to čísla od trojky po 139, je jich asi 11 typů, to je spíš pro servis když to není v manuálu který má úžasné dvě stránky A4

. Nicméně jsem zadal do vyhledávače Inilialising Error a našel odkaz na stránky Mikado s varování pro serva Savox a Align. Má v nich být nějaký firmware s nímž může mít Bar problém, servo nebo serva se dostanou sama do programovacího režimu, Vbar v tom podle nich nejede, nezpůsobuje to. Jako řešení doporučují serva vytáhnout z jednotky a znova zapojit. Což jsem udělal a rozsvítila se zelená, dočasně vyřešeno

. Kdybych to dělal postupně možná bych zjistil které nebo která serva to dělají, takhle to vypadá že všechna tři na kolektivu 120CCM protože to skákalo symetricky všechno, vrtulkové bylo v klidu. Tak uvidím jestli se to bude opakovat. I tak by to byl problém protože ke konektorům se v Hughesovi kde to bude dostanu pouze při kompletní rozborce a vyndání celé mechaniky z trupu, potěš koště....
Ještě je možné že to mohly způsobit gradující vibrace čímž se dostávám ke zlatému hřebu dne.
Po vyzkoušení jsem chtěl mechaniku uklidit nahoru na poličku a zvedal ji i za zadní část, přišlo mi to podezřele gumové. Tak jsem to vrátil na stůl, víc na to posvítil a zíral na přední domek. Trubka se v něm pohybovala lehce do stran jako by se nechumelilo. Šest svorníků plus zesilující držák od KDE jí sice držel pevně vepředu a nepustil ven, taky je zajištěná šroubkem vpravo z boku ale ty čtyři šroubky M3 plus samojistící matky na opačné straně byly kompletně povolené ! Sice to bylo ještě kousek v závitu ale žádný konec šroubu nešel skrz plastovou manžetku natož aby koukal třeba dva milimetry ven, bylo to úplně povolené, minimálně o 3, možná o 4 milimetry.... Mechanika havarovala v Klecanech koncem července, po opravě a změně z Demona na VBar uvolněný z tmavého Raptora plus kompletní údržbě jsem ještě řešil vůli na převodech a autorotačním kole, dal tam V1. Což je rozebrání předního domku kde je 40T místo 32T. A zřejmě jsem neutáhl tyhle čtyři šrouby. Co víc, do konce roku jsem mechaniku pilně testoval a nalítal 39 startů, čtyři včera a čtyři dnes. Muselo to tak být protože už na fotkách mechaniky pořízených kvůli něčemu jinému v září a listopadu 2022 jsem to našel úplně jasně. S větší zátěží to zřejmě vygradovalo. Takže žádný zisk, ten můžu vrátit tam kde byl. Hlavně že kdeco testuju a nemám to ani pořádně zkontrolované. Kde jsou samojistící matice nedávám Loctite ale tady se k tomu asi vrátím.
Teď bude pauza, objednám motor a věci na 700. I když jsem chtěl testy trochu násobnější, ukázalo se už tak že motor 670KV je v pohodě protože výkon polosouměrného třílistu Helitec 600/53 nijak nezaostává za stejným typem pro pětilist obou Hughesů 600/43. A to jsem chtěl vědět. Testy s těžištěm pak ještě zopakuji, vypadá to sice tak že 40mm vpřed nevadí ale dnes na to nebyl moc klid. Když ale držím celou mechaniku za kovový klobouček a zkusím zatáhnout přiměřenou silou tří kilo za spodek víc a víc vepředu, na naklonění celé mechaniky se to projeví až výrazně víc vepředu.
Tři kila je taky trochu extrém, rozmetadlo letělo tak plné jenom jednou a bambi vak je na úrovni včerejších 2350gr resp. má přesně 2380. A těch rozdílových 650 gramů je letově znát. I u Hughese.