Když si to přečteš zpátky, zjistíš, že přesně tohle jsem klukům říkal. Ovšem je to, jako bych mluvil do dubu, házel hrách sviním a perly na zeď (nebo obráceně?

), chc...močil proti větru a nevím co ještě, oni si to stejně udělají po svém. Řeknu, aby nalakoval tenkou vrstvou laku jednu polovinu, přišpendlil na desku a nechal pořádně uschnout. Když udělám kolečko a vrátím se k němu, má to nalakované jako plot u babičky na chalupě, obě poloviny samozřejmě lakované současně a leží to volně na desce.
Z minulosti a pro pobavení, "expert" napatlal spoj lepidlem (kanagomem), což jsem v první chvíli přehlédl (věnoval jsem pozornost jinému). Když to zaschlo, jednak to roztrhlo trup (lepený ze tří bočnic) a jednak mu to roztrhlo spoj polovin křídla, které vzpažilo. Pořád říkám, že je potřeba jen nezbytně nutné množství lepidla, ale podle nich ne, čím více lepidla, tím lepší a pevnější spoj (asi podle "čím více pruhů, tím více Adibas"). Nebo napatlají spoj zvenku, místo styčných ploch. Kluk napatlal celou náběžku (na vnitřní straně), aby jí přilepil na čela žeber, další se zase divil, že chci, aby žebro bylo přilepené na obou stranách - po mé výtce byla jeho odpověď: "tos´mi ale neřek´!" Třeba u Pinta je prutová konstrukce, kde žbrdlinky mají dosedat na nosníky. Říkám ukroj to o fous delší a zabruš na míru. Ne, řízne se to rovnou (tedy řízne, ostřím se prolomí balsa až na desku - to je takhle neučím) na míru a případná mezera se přeci dá vyplnit lepidlem, ne? Omlouvá je, že to jsou v podstatě začátečníci 10 - 11 let. Ti starší, co už něco slepili, na tom jsou postupně lépe a lépe, ale i tam se občas něco najde. Bohužel návody jsou v papírové podobě - to se musí číst

, nikoliv na Googlu (nejlépe obrázkově, bez textu), a ne všechno jde také najít na YouTube. Neumím jim všem najednou stát za pr...zadkem a hlídat všechno.
A protože ani po opakovaných pokusech se křídlo nepodařilo srovnat, bylo rychlejší postavit nové (a přečíst si návod

).