Vyleštenie svetlometov v domácich podmienkach.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Vyleštenie svetlometov v domácich podmienkach.
Zdravím.
Rozmýšľam na svojom 10 ročnom Renaulte vyleštiť plastové svetlomety, ktoré sú už veľmi matné, bolo mi to doporučené aj na STK.
Radšej by som si to urobil nejakou "sadou na doma", ako brať si dovolenku a objednávať sa na to v servise...
Má niekto s niečim takým skúsenosti?
Minule som natrafil na nejakú aladinovú lampu, videá vyzerajú až neuveriteľne. Je to odrb, alebo to skutočne funguje a vydrží ošetrené 3 roky ako všade uvádzajú?
Vypadá to na nejaké chemické naleptanie a naviazanie sa na umelú hmotu a tým jej spriehľadnenie, možno sa mýlim.
Rozmýšľam na svojom 10 ročnom Renaulte vyleštiť plastové svetlomety, ktoré sú už veľmi matné, bolo mi to doporučené aj na STK.
Radšej by som si to urobil nejakou "sadou na doma", ako brať si dovolenku a objednávať sa na to v servise...
Má niekto s niečim takým skúsenosti?
Minule som natrafil na nejakú aladinovú lampu, videá vyzerajú až neuveriteľne. Je to odrb, alebo to skutočne funguje a vydrží ošetrené 3 roky ako všade uvádzajú?
Vypadá to na nejaké chemické naleptanie a naviazanie sa na umelú hmotu a tým jej spriehľadnenie, možno sa mýlim.
Re: Vyleštenie svetlometov v domácich podmienkach.
Kolega z práce to dělá jako bokovku, prvně ručně obrousit starý UV lak, začíná 400 končí někde na 2500 šmirglu, následně vyleští pastou a filcovým kotoučem do finálního povrchu a napařuje nějaký polymer, chemie se dá koupit a vyhřívaný hrnek s takovou násoskou stál pár stovek. Vypadají jako nové, ale obě světla trvají dohromady tak 3h.
V Auto Kelly jsem koupil soupravu na přeleštění skel světel. Večer se podívám na přesný název. Obsahovala jednak nějakou pastu, nebo velmi jemný brusný papír (/už nevím), kterou se "odbrousila" matná vrstva. Pak se to omylo vodou a nakonec leštilo nějakou další pastou, která byla součástí soupravy. Na rozleštění tam byl i kotouč do vrtačky. Vydrží to na několik přeleštění a stálo to myslím kolem 4 stovek. Holka také dostala upozornění na STK a na další si světel, resp. skel vůbec nevšimli. Nějaká taková opravná souprava bude nejspíš k sehnání i jinde než v Auto Kelly. Ale myslím, že když dáš do vyhledávače dotaz na "soupravu na renovaci světlometů", že ti něco zajímavého vypadne.
Hitec Aurora 9X
Používám Carex, sklo kde není vidět žárovka je za 30 minut hotové.
V práci vyrábíme věci z plexi a polykarbonátu, tak jsme melouchem leštili i reflektory. Jak píší kolegové, brousit a leštit. Nejlépe pod vodou. Pozor, nesmí se to moc ohřát.
Problém je, že se obrousí původní UV lak a většinou je to po půl roce znovu žluté. V té sadě Carex je nějaký finiš snad s nějakým UV filtrem a po něm to vydrží déle. Samostatný UV lak, pastu, nebo cosi jsem nesehnal. Jemné poškození leštím na hadrovém kotouči s hnědou pastou od unipolu.
pby
V práci vyrábíme věci z plexi a polykarbonátu, tak jsme melouchem leštili i reflektory. Jak píší kolegové, brousit a leštit. Nejlépe pod vodou. Pozor, nesmí se to moc ohřát.
Problém je, že se obrousí původní UV lak a většinou je to po půl roce znovu žluté. V té sadě Carex je nějaký finiš snad s nějakým UV filtrem a po něm to vydrží déle. Samostatný UV lak, pastu, nebo cosi jsem nesehnal. Jemné poškození leštím na hadrovém kotouči s hnědou pastou od unipolu.
pby
Dá sa to robiť aj ručne? Lebo obávam sa poškodenia s 550 otáčkovou AKUčkou.....
Určitě, jen to bude trvat déle. Používám narex vrtačku s regulací otáček a pod vodou. Jestli jsou vidět žárovky, zkus to ručně.
pby píše:Určitě, jen to bude trvat déle. Používám narex vrtačku s regulací otáček a pod vodou. Jestli jsou vidět žárovky, zkus to ručně.
Žiarovky ešte normálne vidno, akurát to sklo je už také pomerne mliečne.
Tých 550 ot. je moc?
Pře broušením všechno kolem oblepit bílou páskou. Občas kotouč uhne a poškodil by se lak.
automet píše:Žiarovky ešte normálne vidno, akurát to sklo je už také pomerne mliečne.
Tých 550 ot. je moc?
Když nebudeš tlačit a budeš chladit, nebál bych se. Nesmíš to prostě moc ohřát. Pokud je to jen málo zažloutlé, můžeš zkusit grit třeba 800, nebo 1000, někde na kousku a uvidíš. Jak jsem psal, kdysi jsme jeli brusné papíry a pak vosk na hadrovém kotouči, ale bez dodatečné UV ochrany je to jen na max. rok.
Přesně podle pby, netlačit, polévat. Také jsem to dělal vrtačkou, pravda, s regulací, díky které jsem to nebral naplno. Ale pokud máš bezregulační a nebudeš to tlačit, nemusel by to být problém. Problémem pak je odevšady vypláchnout tu rozstříkanou velmi jemnou kašičku leštící pasty. Ještě jsem vzpomněl, pokud si dobře vybavuju, byl tam na závěr nějaký vosk s nějakými přísadami jako porvchovka.
Hitec Aurora 9X
Ano a to je součást sad a asi je tam nějaká UV složka co to nějakou dobu ochrání. Dokud jsem to dělal jen voskem byla opětovná degradace rychlá.
Obecně:
- podle úrovně poškození odbrousit 120 - 2000 (pod vodou)
- přeleštit nějakým leštícím voskem hadrovým kotoučem.
- ideálně ještě povrchovka s UV ochrannou.
V sadě Carex tohle vše je, stávala cca 400. Našel jsem tohle:
https://www.bencolor.cz/detailing/sada- ... kou-parou/
Neznám, ale vypadá to Hi-tech.
Obecně:
- podle úrovně poškození odbrousit 120 - 2000 (pod vodou)
- přeleštit nějakým leštícím voskem hadrovým kotoučem.
- ideálně ještě povrchovka s UV ochrannou.
V sadě Carex tohle vše je, stávala cca 400. Našel jsem tohle:
https://www.bencolor.cz/detailing/sada- ... kou-parou/
Neznám, ale vypadá to Hi-tech.
Pozerám, že to leštia a brúsia okolo 2 tis. otáčiek s 15 cm kotúčom, tak to by tých mojich 550 mohlo byť v pohode.
V tých sadách je karnaubský vosk, ako finálna vrchná ochrana, ja mám doma tento, ktorý vyšiel z testov trvácnosti najlepšie, takže by som mohol tie svietidlá nakoniec poctivo ošetriť.
https://doplnkydoauta.sk/produkt/vosk-c ... coat-266ml
Budem to musieť urobiť, lebo po tme idem ako s parkovačkami.
PBY: to je tá aladinová lampa, ktorú som spomínal v prvom príspevku https://www.youtube.com/watch?v=_e5_in-E0hU
V tých sadách je karnaubský vosk, ako finálna vrchná ochrana, ja mám doma tento, ktorý vyšiel z testov trvácnosti najlepšie, takže by som mohol tie svietidlá nakoniec poctivo ošetriť.
https://doplnkydoauta.sk/produkt/vosk-c ... coat-266ml
Budem to musieť urobiť, lebo po tme idem ako s parkovačkami.
PBY: to je tá aladinová lampa, ktorú som spomínal v prvom príspevku https://www.youtube.com/watch?v=_e5_in-E0hU
Ano, to je ta na napařování krycí vrstvy, ale pod ní to už musíš mít připravené (brus+leštění)
Tak mi to nedalo a nakoniec som si v mototechne kúpil túto súpravičku za 20 éčiek
https://starostlivost-o-ostatne-povrchy ... =price_asc
Budem to robiť aku vŕtačkou, skúsim ju namiesto 3-článku napojiť 2-článkom, ale myslím si, že tie otáčky nie sú vysoké, všade píšu okolo 1500...
Nepôjdem od toho najhrubšieho zrna, ale začnem asi 1200-vkou, potom 2000, 3000, pasta na molitánovom kotúči a nakoniec ručné nanesenie vosku. Brúsiť sa budem snažiť čo najopatrnejšie ale snáď sa mi to nejako ukáže.
https://starostlivost-o-ostatne-povrchy ... =price_asc
Budem to robiť aku vŕtačkou, skúsim ju namiesto 3-článku napojiť 2-článkom, ale myslím si, že tie otáčky nie sú vysoké, všade píšu okolo 1500...
Nepôjdem od toho najhrubšieho zrna, ale začnem asi 1200-vkou, potom 2000, 3000, pasta na molitánovom kotúči a nakoniec ručné nanesenie vosku. Brúsiť sa budem snažiť čo najopatrnejšie ale snáď sa mi to nejako ukáže.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
O leštění jsem psal zde: viewtopic.php?f=18&t=30150&p=402569 Nesmí se přehřát povrch.