JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
pastyrik

#166 Příspěvek od pastyrik »

ne ne ne, to je preci tak jednoduche a jasne ....

- pokud mam ve vysilaci homologovany modul 2.4 GHz nemohou byt zadne legislativni trable. pokud nekdo rika ze ano, neni to tak. mohli by byt trable se zarukou na vysilacku, to je vse

programovani u JETI neni zadna nahrazka, jsou to funkce navic. puvodni programovani vysilacky v modu PPM zustava nezmeneno. kdo chce muze programovat, kdo nechce muze pouzivat jem program vysilacky,
pastyrik

#167 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:
pastyrik píše:jeste reakce na zaver ZDZD - volne necitovano - jestli modul pak nekdy do neceho bude pasovat ..
principialne moduly - potrebuji ke sve cinnost napajení (vetsinou v rozsahu kolem 3 az 25 voltu) a privod signalu. to jsou mezi modulem a vysilacem tri draty. proto musi jakykoliv standardni modul fungovat v jakekoliv vysilacce ktera umi modulaci PPM.

Tak toto jsi ani neměl psát. :cry:

Technicky to pravda je. Ale rozkuchání TX a pájení uvnitř je jasný faul proti legislativě a patří odsoudit! Neřkuli do nového vysílače v záruce...

Možná by se nějak dal obhájit zástrčný modul, ale ten zas nebude sedět jinde.

nejsem zastance zasahu do vysilacky a uz vubec ne nevratnych, ale tvuj argument je blbost. precti si laskave generalni povoleni pro pasmo 2,4 GHz a uvidis jak jsi mimo misu. odsuzuj az kdyz vis o cem mluvis....argument o zaruce beru ...
zdzd

#168 Příspěvek od zdzd »

pavelh píše:pro zdzd: A protože PPM signál je analogový ( tedy pro ty kteří to nevědí s nekonečným množstvím bitů-rozlišení) tak i tvoje slavná FUTABA 2048 může jít někam

Vážený pane Hlávko,

na vaše osobní invektivy nehodlám reagovat, protože taková argumentace je mi cizí.

Jen jste mě donutil reagovat na další technický blud, který hlásáte. Když řeknete A je nutné říct i B. Ano PPM přenáší informaci délkou pulsu, která je anologová a tudíž teoreticky velmi přesná. To chybějící B je v tom, že pozice kniplů není snímána analogově, nýbrž A/D převodníkem s určitým rozlišením a ani kodér TX už dávno není analogový. Tudíž vytváří PPM signál s digitálním krokem, neboli rozlišením.

Zvědělík

P.S.: Docela bych přivítal, kdyby jste se na technickém fóru věnoval technickým problémům. Úhybné manévry typu kdo je co a jaký, kam co může jít a podobně jsou standardním nástrojem hulvátů, nebo těch, co jim docházejí argumenty.

Děkuji
lubak
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od lubak »

pastyrik:
Myslim, ze ZDZ nic neodsudzuje - len popisuje mozne problematicke body (obojsmerna komunikacia a sutaze, ...).
Naviac aj ty znovu vyzdvihujes cenu systemov
pokud nechci utratit nesmyslne moc penez
Znamena to ze novy system JETI bude stat tretinu ceny existujucich systemov? Pretoze lacnejsie o par sto korun nie je nijak motivujuce ak naozaj vela modelarov ma modely v cenach omnoho vyssich.
Mozno, ze JETI bude lepsi system ako existujuce (ved pokial sa zacne pracovat na niecom novom, tak sa vacsinou zhodnotia uz existujuce vyrobky - konkurencia a od nich sa zoberu pozitivne veci a negativne sa vylucia) a naviac obojsmerna komunikacia (napr. aj doplnenie prenosu informacii o vyske, rychlosti, ... ) bude pre vela ludi zaujimava. Ale asi zaujimavejsie by bolo vyrabat komplet celu vysielacku s takymito moznostami a nie len modul.
Pretoze ak by som chcel prejst na 2.4, tak asi rovno pojdem do noveho TX a nebudem to riesit zapajanim nejakeho modulu do stavajuceho TX - v tomto ma tiez Zdenek absolutnu pravdu - a nemyslim, ze tym nejakym sposobom zatracuje system JETI.
pastyrik

#170 Příspěvek od pastyrik »

ale odsuzuje :

.....Ale rozkuchání TX a pájení uvnitř je jasný faul proti legislativě a patří odsoudit....
na to jsem reagoval a pritom o kuchani ani pajeni se vubec nejedna. pokud budu konkretni, JETI ma dva zpusoby montaze :
1. modul v krabicce - vyndam puvodni modul a zasunu JETI, to je vse
2. modul bez krabicky - vyndam puvodni modul, na konektor puvodniho nasunu konektor JETI, desku JETI zafixuji oboustrannou lepici paskou nebo suchym zipem do volneho mista uvnitr vysilace,

je to rozkuchani nebo pajeni??? me se nezda....

ceny JETI : nejsem opravnen ani je nemohu nijak ovlivnit, to je vec pana Jelena, ale podle jeho predpokladu velmi priznive. snad se to dozvime tento vikend?
zdzd

#171 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:nejsem zastance zasahu do vysilacky a uz vubec ne nevratnych, ale tvuj argument je blbost. precti si laskave generalni povoleni pro pasmo 2,4 GHz a uvidis jak jsi mimo misu. odsuzuj az kdyz vis o cem mluvis....argument o zaruce beru ...

Nevím jak ty, ale já už se o to zajímal a nebyl bych si tak jistý. Posílal jsem dotaz na ČTÚ a dostal od nich odpověď která je k přečtení tu:
http://www.mojehobby.cz/magazin/reakce.php?idclanku=22

A ty připomínky týkající se výměnných modulů platí v generálních povoleních pro 2,4GHz taky.

Tudíž se ptám: To, že s 2,4GHz v tomto směru není problém je jen tvoje doměnka, nebo k tomu máš závazné vyjádření ČTÚ?
zdzd

#172 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:ale odsuzuje :
.....Ale rozkuchání TX a pájení uvnitř je jasný faul proti legislativě a patří odsoudit....

Ale neodsuzuje. Čti co píšu. Odsuzuji rozkuchání obecně, nikoliv JETI. A je mi úplně jedno, jstli se kuchá kvůli JETI, ASSANU či čemukoliv jinému.

Jde o princip nikoliv o firmu.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od pavelh »

lubak píše:
graup15 píše:Re..Zdz a padre Hlávka
Nejsem žádnej patolízal Zvědělíka..jen se mi (někdy) líbí jeho jasné a pragmatické uvažování.A tohle je naprostá pravda...

Dalibor: mas uplnu pravdu.
Zdenek: myslim, ze uvazujes ako mnoho inych ludi (co sa tyka vymeny TX, modulu, financii, ...), Ze vyzdvihujes primarne Futabu, ktoru dlhe roky pouzivas a si s nou spokojny je tiez normalne - a ja to chapem ako pohlad skuseneho uzivatela na system ktory pouziva.
pan Hlavka: myslim, ze vy zase jednoznacne vyzdvihujete len JETI a ostatne systemy zatracujete
SPEKTRUM - je to první ze systémů 2,4GHz, který uspokojivě fungoval ale myslím, že je relativně nejhorší.

a staviate sa do pozicie "presadzovatela a obhajcu" JETI systemu - proste ako obchodnik, ktory predava vyhradne len jednu znacku a tym budete vzdy vyzdvihovat len tu jednu znacku a ostatne zatracovat (konkurencia je "nehorazne" draha, je jednosmerna a poznate mnoho pripadov, ked na nu modelari "havarovali").
Dokonca najnovsie zatracujete aj nakup v zahranici
... a též se dobrovolně vzdáváš záruky!
nad tym sa uz mozem len pousmiat a vobec to nekomentovat :)

Musím se trochu ohradit. V první řadě jsem modelář (mám mnoho velkých letadel a ne jako někdo zde pár houboletů) a tedy i nějakou zkušenost. Až bohužel v druhé řadě jsem obchodník, ale jak zjišťuji nejsem obchodník, který nemá svědomí a každému zákazníkovi potvrdí a vychválí jeho názor. což mnoha zákazníkům vyhovuje. Nepřežil bych, kdybych stejnému zákazníkovi řekl za měsíc úplně něco jiného na stejnou otázku. Proto musím používat při odpovědích zákazníkům své nejčistší přesvědčení, abch vždy odpověděl stejně, protože jinak bych se propadl hanbou - což jiným pravým obchodníkům potíže nedělá.
Tak v tomhle se zásadně liším od ostatních obchodníků, a proto kolikrát vyznívám kontroverzně v očích zákazníků, kteří nesnesou, když jim někdo chce nezištně poradit. Vždy se jim to zdá divné, protože nechápou, jak je možné, že jim třeba nějakou věc rozmlouvám. Nechápou, proč jim to vlastně nechci prodat, když jsem ten obchodník a jdou si to koupit jinam, kde jim to prodají s vysvětlením, že je to ta nejlepší volba. Já tohle prostě nedokáži. Když vím, že je to špatně, prostě se jim to snažím vysvětlit. Výsledkem je, že mám naprosto spokojené zákazníky, kteří pochopili, o co mi jde především (těch je ale velmi málo) a pak zákazníky, kteří nepochopí nic (přišli si ostatně jen potvrdit svoje většinou naprosto špatné přesvědčení) a takoví již většinou nepřijdou i z toho důvodu, že se stydí, že je jinde napálili a jak by pak přede mnou vypadali. Ostatně o takové ani nestojím, ať si namelou hubu jinde. Prostě vím, že to je můj problém, ale nemohu jinak.
Proto mě kolikrát velice mrzí, že mi tu někteří berou především jako obchodníka!!! Není tomu tak a nikdy tak nebude - asi bohužel!
A ještě k tomu prosazování JETI pro graup 15. Není tomu tak dávno, co jsem prosazoval MZK, nebo též XPS! Vždy je to ale v případě, že si vše ověřím, vyzkouším porovnám s ostatními a věc mi nadchne pro svoje momentální technické parametry! Není to nikdy tak, abych jako zdzd používal jednu značku, ostatní si ani nevyzkoušel - dokonce odmítal objektivně vyzkoušet, ale plival na to. Tak takhle ne! A neházejte mi do stejného pytle jako zdzd, není mi tam s ním opravdu dobře! Raději budu vypadat nějaký čas jako hlupák, než abych se jim stal svým namyšleným postojem do budoucna.
Zkoušel jsem, stejně jako M.Pastyřík asi všechny systémy na 2,4GHz, vše to samozřejmě chodí, rychlost mne, ani obyčejného modeláře nezajímá a myslím, že to prakticky nikdo nerozezná(pokud ta rychlost, díky možnosti zrychlení vysílaných rámců u JETI není lepší, než u Futaby - zatím to nevím, tak mě necupujte),v tom se s nikým nemíním dohadovat. Smysl 2,4GHz je především v odstranění "kopanců" oproti 35MHz a též z hlediska bezpečnosti (nikdo to nemůže druhému zapnout a shodit ho). A pokud JETI má navíc zpětný přenos dat z modelu, což ostatní nemají, tak je to jen plus a nikdo zde nebude argumentovat takovým nesmyslem, že některé soutěžní kategorie to striktně zakazují. Co je to za pitomost, zakázat třeba přenos napětí palubní sítě zpět. Ano chápu třeba přenos údajů z varia, ale to je pro zdzd opravdu takový problém před soutěží odevzdat příslušné přístroje, které to umožňují?
A nákup v zahraničí? Proč ne, nic nekritizuji, ale pokud dodržuješ legislativu a zákony, pak se to prostě až tak moc nevyplatí. A obchodníci to musí dodržovat, a proto je to tak drahé. Za to ale nemůžou většinou obchodníci (sám nic nedovážím - "vyléčila" mě od toho ta slavná legislativa) ale právě ta nesmyslná legislativa, která vše značně prodražuje. Tím ale nechci říci, že některří velkodovozci - nebudu jmenovat - již přes rok drží prakticky stejné ceny i když dolar klesl z 27Kč na 15Kč. Tak tihle dovozci to dle mne mají vše na svědomí!
pastyrik

#174 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:
pastyrik píše:nejsem zastance zasahu do vysilacky a uz vubec ne nevratnych, ale tvuj argument je blbost. precti si laskave generalni povoleni pro pasmo 2,4 GHz a uvidis jak jsi mimo misu. odsuzuj az kdyz vis o cem mluvis....argument o zaruce beru ...

Nevím jak ty, ale já už se o to zajímal a nebyl bych si tak jistý. Posílal jsem dotaz na ČTÚ a dostal od nich odpověď která je k přečtení tu:

A ty připomínky týkající se výměnných modulů platí v generálních povoleních pro 2,4GHz taky.

Tudíž se ptám: To, že s 2,4GHz v tomto směru není problém je jen tvoje doměnka, nebo k tomu máš závazné vyjádření ČTÚ?

tady narazime pravdepodobne na zasadni nedorozumeni, odkazy a dotazy a odpovedi ktere uvadis se tykaji pasem 27, 35, 40 (a mozna jsem neco vynechal) MHz. pokud se bavime o MHz pasmu, tak s tebou asi bezezbytku souhlasim. tady si opravdu nejen nemuze, ale ani nesmi nikdo delat co chce a vse, vcetne zasahu do zarizeni je striktne predepsano- povoleno -zakazano atd.
ja se ale bavim o pasmu 2,4 GHz. zde jsou zakladni predpisy naprosto jine. zde plati norma a predpis EU a ta je zavazna i pro nas a CTU. ostatne na jeho strankach (CTU) je tento dokument v cestine jako zavazny predpis ke stazeni. pro informaci, jelikoz maji nektere staty EU vyjimky (Francie ve vykonu a u nas platil dodatek) pripravovala EU novy jednotny zavazny predpis - to byl stav pred asi 6 mesici
takze - v pasmu 27. 35 a 40 MHz plati uplne jine predpisy nez v 2,4 GHz. nelze to vubec porovnavat
zdzd

#175 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:
zdzd píše:

tady narazime pravdepodobne na zasadni nedorozumeni, odkazy a dotazy a odpovedi ktere uvadis se tykaji pasem 27, 35, 40 (a mozna jsem neco vynechal) MHz. pokud se bavime o MHz pasmu, tak s tebou asi bezezbytku souhlasim. tady si opravdu nejen nemuze, ale ani nesmi nikdo delat co chce a vse, vcetne zasahu do zarizeni je striktne predepsano- povoleno -zakazano atd.
ja se ale bavim o pasmu 2,4 GHz. zde jsou zakladni predpisy naprosto jine. zde plati norma a predpis EU a ta je zavazna i pro nas a CTU. ostatne na jeho strankach (CTU) je tento dokument v cestine jako zavazny predpis ke stazeni. pro informaci, jelikoz maji nektere staty EU vyjimky (Francie ve vykonu a u nas platil dodatek) pripravovala EU novy jednotny zavazny predpis - to byl stav pred asi 6 mesici
takze - v pasmu 27. 35 a 40 MHz plati uplne jine predpisy nez v 2,4 GHz. nelze to vubec porovnavat

Pro pásmo 2,4HGz rovněž platí klauzule o zákazu elektrických a mechanických zásahu do stanice nikoliv jen do VF modulu.

Zrovna tak, jako to platí pro výchozí MHz stanici, kde je navíc zákaz připojení jakéhokoliv jiného telekomunikačního zařízení. Což jiný modul, byť na 2,4 bezesporu je.

Takže závěrem: Pokud ČTÚ nevydá glejt, že výměnný modul 2,4GHz v zařízení původně konstruovaném na MHz je legální a že interně implantovaný modul 2,4GHz v zařízení původně konstruovaném na MHz je legální, a že souběh modulů 35/40MHz a 2,4GHz v zařízení původně konstruovaném na MHz je legální, a že implantaci může udělat kdokoliv, nejen autorizovaný servis, tak považuji takové řešení za věc v potenciálním rozporu se stávající legislativou. Se všemi dopady do trestně právní zodpovědnosti a řešení škod pojišťovnou v případě průseru. Právníkům bude úplně jedno, jestli to funguje, nebo ne. Budou řešit, jestli zařízení odpovídalo předpisům.

A jakýkoliv výrobce/instalátor by měl takovým jasným vyjádřením disponovat dříve, než s něčím vyrazí na trh. Už jen proto aby neutekli pochybující zákazníci.
Malik

#176 Příspěvek od Malik »

pavelh píše:Je to vcelku jednoduché, každé rádio se systémem JETI zůstane tolika kanálové, kolik kanálů je schopno přenést pomocí PPM modulace. JETI sice vyrábí max. 8-mi kanálové přijímače, ale jejich specialitou - opět unikátní- je režim tzv. příposlechu, kdy při použití třeba dvou 8-mi kanálových přijímačů (které nejsou v modelu nijak elektricky propojené) se na výstupu prvního objeví kanál 1 - 8 a na výstupu druhého kanál 9 - 16!!!!

Můžete mi prosím někdo vysvětlit kolik kanálů budu mít kdispozici na přijímačové části při použití Jeti duplex 2,4 GHz ve vysílači Futaba FG 12 (nebo Graupner MX 22-princip bude stejný,snad si to už nějak přeberu). Jde mi o maximální možný počet přenesenýsh kanálů.
pastyrik

#177 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:
pastyrik píše:
zdzd píše:

Pro pásmo 2,4HGz rovněž platí klauzule o zákazu elektrických a mechanických zásahu do stanice nikoliv jen do VF modulu.

Zrovna tak, jako to platí pro výchozí MHz stanici, kde je navíc zákaz připojení jakéhokoliv jiného telekomunikačního zařízení. Což jiný modul, byť na 2,4 bezesporu je.

Takže závěrem: Pokud ČTÚ nevydá glejt, že výměnný modul 2,4GHz v zařízení původně konstruovaném na MHz je legální a že interně implantovaný modul 2,4GHz v zařízení původně konstruovaném na MHz je legální, a že souběh modulů 35/40MHz a 2,4GHz v zařízení původně konstruovaném na MHz je legální, a že implantaci může udělat kdokoliv, nejen autorizovaný servis, tak považuji takové řešení za věc v potenciálním rozporu se stávající legislativou. Se všemi dopady do trestně právní zodpovědnosti a řešení škod pojišťovnou v případě průseru. Právníkům bude úplně jedno, jestli to funguje, nebo ne. Budou řešit, jestli zařízení odpovídalo předpisům.

A jakýkoliv výrobce/instalátor by měl takovým jasným vyjádřením disponovat dříve, než s něčím vyrazí na trh. Už jen proto aby neutekli pochybující zákazníci.

to co pises je uplna hloupost. nevim jestli zamerne nebo z neznalosti.
jelikoz by asi bylo dobre udelat jasno, konzultoval jsem celou zalezitost prave nyni s CTU, toto pasmo ma na starosti ing. Macek a i ten vydava prislusne predpisy pro CR
takze pasmo 2,4 GHz :
pro toto pasmo nyní plati vseobecne opravneni VO-R/12/05.2007-6 a dodatek VO-R/12/05.2007-6 k nahlednuti ve formatu PDF zde : http://www.ctu.cz/predpisy-a-opatreni/o ... icle_pos/2
zde si ho muze kazdy otevrit, vytisknout a nastudovat

kdo nechce hledat a studovat vezte ze :
pokud zde kdokoliv jakkoliv vysila v rozprostrenem spektru (to je nas pripad) vykonem max. 100 mW (to zarucuje vyrobce ) muze jakoukoliv stanici provozovat bez individualniho opravneni
po konzultaci s opravnenym pracovnikem ing.Mackem zjednodusene a zkracene : pokud mame modul na 2.4 GHz a vyrobce garantuje jeho technicke parametry (vcetne anteny), mohu si s mim vysilat jek chci, kdy chci a cim chci at se to ZDZ libi nebo ne. jsem legalni!!!

myslim ze je to vycerpavajici a jasne
vse plati pro modul s dodavanou antenou vysilajici v rozprostrenem pasmu 2.4 GHz
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od pavelh »

Malik píše:
pavelh píše:Je to vcelku jednoduché, každé rádio se systémem JETI zůstane tolika kanálové, kolik kanálů je schopno přenést pomocí PPM modulace. JETI sice vyrábí max. 8-mi kanálové přijímače, ale jejich specialitou - opět unikátní- je režim tzv. příposlechu, kdy při použití třeba dvou 8-mi kanálových přijímačů (které nejsou v modelu nijak elektricky propojené) se na výstupu prvního objeví kanál 1 - 8 a na výstupu druhého kanál 9 - 16!!!!

Můžete mi prosím někdo vysvětlit kolik kanálů budu mít kdispozici na přijímačové části při použití Jeti duplex 2,4 GHz ve vysílači Futaba FG 12 (nebo Graupner MX 22-princip bude stejný,snad si to už nějak přeberu). Jde mi o maximální možný počet přenesenýsh kanálů.

Ale ta odpověď je již přeci v té citaci ode mně jasně obsažená.
Takže ještě jinak. Bohužel nevím, kolik kanálů je schopný ten který konkrétní vysílač přenést pomocí modulace PPM. Nastav si na vysílači modulaci PPM a mělo by se ti nějak objevit, kolik přenáší kanálů. A to je přesně počet, který dostaneš na výstupu z přijímače 2,4MHz od JETI. Jak jsem již také psal, pomocí dvou přijímačů je technicky možno s JETI 2,4GHz přenášet až 16 kanálů!
zdzd

#179 Příspěvek od zdzd »

Obávám se, že jsi se špatně zeptal. Čím můžeš vysílat na 2,4 je celkem jasné. Problém je ale v tom, zda můžeš MHz zařízení překopat na 2,4GHz. To není totéž.

Příklad:
- Koupím si auto lehce nad 3,5t.
- Mám řidičák jen na osobák.
- Popadnu nářadí a autogen. Z auta odpárám co půjde a odlehčím ho pod 3,5t.
- Budu s ním normálně jezdit.

Na jakýkoliv dotaz odpovím: Je pod 3,5t, řidičák mám pod 3,5t. Co po mě chcete? Neotravujte...

Jenže to auto bylo otypované na 3,5t a já ho v rozporu s certifikací překopal na něco jiného. A TXy otypované na 35/40MHz nesmí být překopané na 2,4GHz. V tom je to jádro pudla. Ne v tom, že na 2,4GHz může fungovat každé 2,4GHz. Nýbrž v tom že zařízení certifikované na 35/40MHz bylo nekotrolovaně upraveno na něco jiného.

Paradoxně je z pohledu předpisu čistší vzít modul 2.4GHz, k tomu připojit baterku a na vstup třeba signál z discmana. To je vlastně v pořádku.

Ovšem předpisy pro modelářskou stanici 35/40MHz pro ni platí pořád. Podle nich ji nesmíš mechanicky ani elektricky upravit, ani nesmíš připojit jiné telekomunikační zařízení. A basta. Nelze vycházet z toho, že shodou okolností pak bude vysílan na 2,4GHz, Nebo 72MHz, nebo cokoliv jiného. Vysílá jinde než originálně má. Vymalováno. Zákon byl porušen.

Když vznikne prohlášení/dodatek/cokoliv k http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 005_27.pdf který body:

c) stanice nesmí být provozována s přídavným vysokofrekvenčním zesilovačem ani být připojována na jiná telekomunikační zařízení;

h) stanice nesmí být elektricky ani mechanicky měněna.

upraví třeba na:

c) stanice nesmí být provozována s přídavným vysokofrekvenčním zesilovačem ani být připojována na jiná telekomunikační zařízení s výjimkou použití výměnných VF modulů schválených pro provz na jiném povoleném pásmu.

h) stanice nesmí být elektricky ani mechanicky měněna s výjimkou použití výměnných VF modulů schválených pro provoz na jiném povoleném pásmu.

bude je vše OK.

Zatím nic takového neexistuje.

Tím už k tomuto tématu nemám co dodat a nebudu toto megavlákno dál natahovat.
wolf
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od wolf »

lubak:
Pretoze ak by som chcel prejst na 2.4, tak asi rovno pojdem do noveho TX a nebudem to riesit zapajanim nejakeho modulu do stavajuceho TX - v tomto ma tiez Zdenek absolutnu pravdu - a nemyslim, ze tym nejakym sposobom zatracuje system JETI.

No a v tomto názoru se asi řada modelářů právě bude lišit. Myslím, že je dost lidí, kteří berou modelařinu jen jako určitý druh relaxu a neprožívají ji tak jako např ZD a jsou určitým způsobem limitování financemi nebo i ochotou do tohoto koníčku investovat a při každé novince nezačnou hned přezbrojovat. Nehledě na to, že třeba i to Mhz pásmo nemusí být úplně mrtvé jak je tady naznačováno. Co když za nějaký čas ČTU prdne v kouli a řekne si, že modeláři už "své" pásmo přidělené mají a proč by tedy měli otravovat ještě v pásmu 2.4GHz.(sice nepravděpodobné, ale nikdy neříkej nikdy)Tedy pokud komplet přezbrojíš počítám, že staré rádio se vším příslušenstvím budeš chtít prodat, což už samo o sobě bude dost prodělečná záležitost a nebo budeš doma držet dva různé komplet systémy? Jak říkám ve finále je to i o pěnězích a konkrétně mě se ta možnost kombinace výměnných modulů do stávajícího Tx libí s tím, že si nezavírám vrátka k využití 35 MHz.To jestli vychytávky,které navíc u svých přijímačů nabízí Jeti budou přínosem nebo ne, ukáže praxe. Ale přechod do 2.4GHz pásma tímto způsobem se konkrétně mě jeví jako velice zajímavý a nezavrhoval bych ho.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“