Výroba odlitků

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kábl

Výroba odlitků

#1 Příspěvek od Kábl »

Zdravím, zkoušel jsem vytvořit odlitek z rychlé licí polyuretanové hmoty Gaform D30. Model jsem si vytiknul na 3D tiskárě vytvořil formu ze silikonu a udělal odlitek. Odlitek mi ale připadá relativně křehký a v některých částech se dá kleštěma snadno ulomit jako perník. Nevím jestli je to v pohodě, ale čekal jsem to tvrdší. Říkám si jestli to není tím, že ve hmotě jsou plastová plniva a jestli by nebyl lepší gaform R30. Potřeboval bych, aby materiál byl odolnější a aby se při nárazu nerozbyl. Dejte mi prosím vědět s jakými hmotami máte dobré zkušenosti a co by bylo vhodné použít ? Díky
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba odlitků

#2 Příspěvek od veka1 »

Hm, koukals nekdy na postupy a materialy z tohoto webu: https://www.silikonysro.cz/produkty

veka 1
dudaj

#3 Příspěvek od dudaj »

Nejspíš jsi to nenechal ztvrdnou.

Čas vyjmutí z formy ani omylem neznamená, že je pryskyřice na své pevnosti. Kolikrát je potřeba na plné pevnosti dotvrdit dny, nebo hodiny při 70°C.

Druhá možnost je, že jsi nepřesně, nebo špatně promíchal složky.

Já od Dawexu měl polyuretany a fungují perfektně.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od corsair »

A já bezbarvou pryskyřici G300 a radši nikdy víc...prodávají prošlé zboží s tím,že je v pohodě ,že to je jen chyba vytištěného štítku na pryskyřici a bohužel nebylo-nevytvrdla ač míchána na gramy ani za půl roku. Za to po dalším roce se vytvrdila v lahvičce sama ve tmě bez přístupu vzduchu
dudaj

#5 Příspěvek od dudaj »

corsair píše:A já bezbarvou pryskyřici G300 a radši nikdy víc...

Jednak polyuretan a epoxid je něco naprosto odlišného.
Prošlý polyuretan má jednu složku ztvrdlou a tudíž nemíchatelnou.
Nicméně epoxidy používám i po hodně dlouhé době - 5 a i víc let staré. Udělají sedlinu a stačí trochu prohřát a tužidla pokud jsou dobře zabalená, tak je vše v pohodě.

Ono nejde jen o přesné navážení, ale u těch polyuretanů i o důkladné rozmíchání. Člověk má u těch rychlých sklony jednak spěchat, aby vše stihnul a jednak nevmíchat moc bublinek. Obojí vede ke špatnému rozmíchání a následně vadnému dílu.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od corsair »

když máš vývěvu tak na bublinky kašleš, a díky za "poučení",že polyuretan není epoxy :roll: :roll: :roll:
dudaj

#7 Příspěvek od dudaj »

corsair píše:když máš vývěvu tak na bublinky kašleš, a díky za "poučení",že polyuretan není epoxy :roll: :roll: :roll:

Já tě nepoučuji, že polyuretan není epoxid.
Tys do diskuze o křehkém polyuretanu vložil zkušenost s epoxidem :D

Je mi fuk, že máš vývěvu. Já pouze upozornil na možnost špatného promíchání.
U rychlých polyuretanů čas na vývěvu moc není a pokud se díl dodatečně neobrábí, většinou nejsou problémem.
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RCModely »

Používám na odlévání Gaform R30, pokud chci lehký výrobek vmíchám balony, pokud mě to je jedno a chci ušetřit , vmíchám křemenný písek, pokud chci pevnost vmíchám nastříhaný skleněný nebo uhlíkový roving, nebo bavlnu, nebo kombinaci s balonama.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“