Dmychadlo na větroni

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Dmychadlo na větroni

#16 Příspěvek od blesk »

Co vím, tak by to mělo foukat na konec trupu kde je kořen směrovky, ale je tam ten trup a směrovka co teplo nerady... Takže se to dává minimálně směrem nahoru, kvůli teplu. Z pohledu mechaniky je to ale špatně, tah od motoru umístěného nad těžištěm vytváří klopný moment "těžký nad hlavu" a ten úhel by to měl kompenzovat (mfoukat směrem dolů)
MPml

#17 Příspěvek od MPml »

Celeron píše: Viděls někdy Mig9 nebo Jak15 17, 23? Takže tak nějak podobně. :wink:

No, jestli to má mít letové vlastnosti jako "viz výše" - tak celkem upřímnou soustrast - viz jak létá květináč :mrgreen: :roll:
Jinak samozřejmě - pokud je cílem "vítězství ducha nad hmotou - aby to nějak vůbec letělo", tak je ta turbína na větroni, celkem ideální projekt.
lepší (zajímavější) bych akorát viděl už X-15 s bočními kolesy.
REX

#18 Příspěvek od REX »

Jester80 píše:
Hledám všechny dostupné informace jak namontovat turbínu. Většinou je doporučován sklon obráceně startér dolu (spaliny nahoru) minimálně 3°-4° podle tětivy křídla.
Dokonce jsem našel i informaci, že na skonu turbíny až tak nezáleží z důvodu malé vzdálenosti od těžiště modelu.

Držák turbíny udělám co nejvíce univerzální, abych mohl úhel doladit. Už se jenom roztrhnou s jakým úhlem začít :)

Byl jsem na tom úplně stejně, hledal jsem kde se dalo, prohlédl fotky co jsem našel a došel k závěru spaliny dolů a bylo mi to následně po čase potvrzeno, dokonce s tím, že to chce mnohem víc než mám a praxe to potvrdila.
Kdybych to udělal obráceně, spaliny nahoru, bude mi to po přidání tlačit nos modelu ještě víc dolů!
Každopádně je také potřeba brát v úvahu že mám turbínu poměrně dost před těžištěm (aby mi to všechno vyšlo a nemusel jsem dovažovat a nemám ani gram olova) a je to Kingtech 30-ka, který je na průměru proti jiným dost velký, takže relativně dost vysoko nad kabinou.
Držák doporučuji určitě hodně univerzální, ať máš prostor na ladění, já už jsem na doraz a předělávat se mi nechce ;)
Naposledy upravil(a) REX dne čtv 21.04.2022 7:37, celkem upraveno 1 x.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
REX

#19 Příspěvek od REX »

blesk píše:Co vím, tak by to mělo foukat na konec trupu kde je kořen směrovky, ale je tam ten trup a směrovka co teplo nerady... Takže se to dává minimálně směrem nahoru, kvůli teplu. Z pohledu mechaniky je to ale špatně, tah od motoru umístěného nad těžištěm vytváří klopný moment "těžký nad hlavu" a ten úhel by to měl kompenzovat (mfoukat směrem dolů)

Ono s tím teplem to není zase tak horký! Já jsem dal turbínku co nejvíce dopředu 1) kvůli těžišti 2) právě kvůli teplu aby byl zdroj co možná nejdál! Směrovku jsem ještě na náběžce olepil hliníkovou samolepící fólií aby neubývaly bubliny a nic strašného se neděje. Dokonce se dá chvíli při plném plynu na úrovni směrovky udržet ruka! Ovšem já mám ruce tak trochu plechové, zodolněné práci kterou vykonávám, ale když si to vezmeš, tak se horké spaliny za letu mísí s okolním vzduchem a hodně chladnou, takže žádný strach a jen do toho, je to super :)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
MPml

#20 Příspěvek od MPml »

btw - když už jsme u toho "jaká koncepce pro tryskový větroň by byla asi tak alespoň trochu smysluplná" - tak viz historie:
https://www.prints-online.com/peter-but ... 31901.html
Otázka akorát je, jestli je ta Fouga ještě větroň a nebo ne....
Jester80
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jester80 »

Já budu mít turbínu v těžišti (výstupní tryska lehce za těžištěm), zatím mám držák nakreslený s úhlem - 3 stupně dolu oproti tětivě profilu (motor dolu/spaliny nahoru), to je nejmenší úhel který byl nejčastěji doporučen :)

Spaliny alespoň nebudujou foukat přímo na VOP. Uvidím jak se to bude chvat a případně budu ladit dál.

Prototyp lože pasuje a až dorazí motor vyříznuto ho na čisto z uhlíku.
Přílohy
278191968_5092177787531615_1031209911267988281_n.jpg
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“