Poradit nastavení FS-I6
Poradit nastavení FS-I6
Dobrý den kolegové .Poprosil bych o radu. Mám Fry Sky FS-I6 a létám s tím 4 letadla. Pravá páčka V a S, levá plyn. Teď jsem přihlásil větroně s křidélky. Ale když zapojím servo do čtvrté zásuvky v přijímači, tak pracuje hrozně pomalu, nepřesně, skoro se nevrací....prostě neposlouchá. Je to ten plynový ovladač na kterém jsem doteď vlastně nic neměl. Myslel jsem že může být chyba v přijímači nebo servu. Zkoušel jsem to tedy na jiných letadlech a různě kombinoval přijímače a serva. Vždy to ale ukazovalo na ten plynový ovladač. Chci se tedy zeptat, jestli je to otázka nějaké kalibrace nebo synchronizace nebo nějakého nastavení ? což je mi divné a nebo to vypadá na nějakou chybu toho potenciometru. Nemá s tím někdo podobnou zkušenost ?
Re: Poradit nastavení FS-I6
Tohle jsem nikdy neviděl, ale v menu FS-i6 je možnost nechat si graficky zobrazit hodnoty jednotlivých kanálů. Tak vlézt do toho menu a ověřit, že kanál křidélek pracuje podle toho jak se hýbe kniplem. Případně je ještě vedle volba, kdy FS-i6 cyklicky projíždí celý rozsah všech kanálů od -100 % do +100 % (zkoušet jen se sundanou vrtulí nebo odpojeným motorem!). Tím by se mělo ověřit, jestli je problém v nastavení, v kniplu nebo kde.
Nebo mě ještě napadá - pomůže odpojit a zapojit přijímač, případně pár minut počkat? Je vidět telemetrie? Že by šlo o instanci tohoto problému: https://github.com/qba667/FlySkyI6/issues/94 - v tom případě by mě zajímalo, jestli se jedná o firmware od výrobce, nebo o FlyPlus.
Nebo mě ještě napadá - pomůže odpojit a zapojit přijímač, případně pár minut počkat? Je vidět telemetrie? Že by šlo o instanci tohoto problému: https://github.com/qba667/FlySkyI6/issues/94 - v tom případě by mě zajímalo, jestli se jedná o firmware od výrobce, nebo o FlyPlus.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
YenyaKas píše:Tohle jsem nikdy neviděl, ale v menu FS-i6 je možnost nechat si graficky zobrazit hodnoty jednotlivých kanálů. Tak vlézt do toho menu a ověřit, že kanál křidélek pracuje podle toho jak se hýbe kniplem. Případně je ještě vedle volba, kdy FS-i6 cyklicky projíždí celý rozsah všech kanálů od -100 % do +100 % (zkoušet jen se sundanou vrtulí nebo odpojeným motorem!). Tím by se mělo ověřit, jestli je problém v nastavení, v kniplu nebo kde.
Děkuju za odpověď. Tu grafiku jsem zkoušel. V menu se to dá najít pod znakem DISPLAY. Ta rafička se pohybuje přesně blbě nepřesně podle chodu toho serva. Tak že nekopíruje pohyb páčky. Nejde ani do max výchylek a zůstává někdy stát na půli cesty přesně tak ,jak se to servo nevrací.
Když ale dám pak v té druhé funkci projet cyklicky všechny kanály, tak pěkně jedou všechny stejně pravidelně od +100% do -100%.
To by podle mě tedy ukazovalo na problém v tom kniplu . Nejsem ale zdatný elektrotechnik, tak že to je jen můj laický názor.
Tak to znám. Otevřít vysílač a prohlédnout konektor od křidélkového kniplu. Bývá povytažený a blbým dotykem jednotlivých pinů to dělá ten bordel, který je vidět i na displeji. 
Tomík píše:Tak to znám. Otevřít vysílač a prohlédnout konektor od křidélkového kniplu. Bývá povytažený a blbým dotykem jednotlivých pinů to dělá ten bordel, který je vidět i na displeji.
Děkuju. Tak že ti to dělalo taky něco takovýho ? A je to udělatelný pro normálního smrtelníka , abych se nemusel bořit někam hluboko do elektroniky ?
hozyy píše:A je to udělatelný pro normálního smrtelníka , abych se nemusel bořit někam hluboko do elektroniky ?
Jo, normální křížové šrouby. Akorát pozor, FS-i6 má některé komponenty připojené natvrdo k přední straně, a některé k zadnímu víku (konektor učitel-žák). Tak ať to neutrhneš. Jinak kniply jsou připojené čtyřpinovým asi JST. Zkusil bych vypojit a zapojit, případně proměřit. Na banggood jde koupit náhradní gimbal jak obousměrně odpružený (třeba směrovka+výškovka), tak jednosměrně odpružený (plyn+něco).
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
YenyaKas píše:
Jo, normální křížové šrouby. Akorát pozor, FS-i6 má některé komponenty připojené natvrdo k přední straně, a některé k zadnímu víku (konektor učitel-žák). Tak ať to neutrhneš. Jinak kniply jsou připojené čtyřpinovým asi JST. Zkusil bych vypojit a zapojit, případně proměřit. Na banggood jde koupit náhradní gimbal jak obousměrně odpružený (třeba směrovka+výškovka), tak jednosměrně odpružený (plyn+něco).
Tak to zkusím otevřít. Musím to ale nechat až na zítra. Každopádně vám oběma ale dnes děkuju za pomoc. Určitě napíšu jak to vypadá.
Zkus se podívat třeba na jedno z mnoha videí "jak přehodit MODE x na y", je tam většinou ukázáno, jak se rádio rozebírá. Pak zkontrolovat konektory, jak radí ostatní.
Např:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WoBlj8qXKt8[/youtube]
Např:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WoBlj8qXKt8[/youtube]
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
udělej kalibraci - najdeš na YT
Tak píšu jak jsem slíbil .Rozebral jsem to a opravdu to žádná věda nebyla. Zásuvky na páčce vypadaly dobře. Možná ta jedna byla trošku šikmo. Tak jsem s oběma zahýbal a domačknul. No a už to funguje. Nedokážu ale říct, že to bylo tou zásuvkou, nebo jestli jsem tam náhodou zahejbal něčim jiným. Rafička pěkně kopíruje páčku a servo přesně chodí. Tak snad to vydrží a bude to fungovat. Škoda, že fakt nedokážu říct, čím to bylo. Ale hlavně že to jde.
Všem vám moc děkuju za rady. bez nich bych se do toho sám nepustil. Mějte se pěkně. Jirka.
Všem vám moc děkuju za rady. bez nich bych se do toho sám nepustil. Mějte se pěkně. Jirka.
Kdyby se ti to ještě jednou stalo, ony kabely tohoto kanálu jsou nějak blbě naměřené, tak to ještě rozeber a po zasunutí toho konektorku, kápni maličkou kapičku hustšího vteřiňáku mezi spoj obou částí konektoru. Dej pozor aby ti nezatekl na piny konektoru a budeš mít od této závady pokoj. 
Fixnutí konektorů raději tavnou pistolí, jak vteřiňákem. Přece jenom je dobré mít konektory rozebíratelné.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
100% souhlas, líh, který spolehlivě uvolní tavku, ale nepoškodí elektroniku, to jistí.
Cokoli jiného (vteřiňák, silikon... ) je horší volba než tavka, kteráá navíc dělá částečně pružný spoj
Cokoli jiného (vteřiňák, silikon... ) je horší volba než tavka, kteráá navíc dělá částečně pružný spoj
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
OK, já to mám zajištěné CA a když to chci rozebrat, tak stačí žiletkou, nebo skalpelem malým tlakem do mezery a je to oddělené. Již několikrát prověřené. Ale tavná je také dobrá. 
zatím to pořád funguje. Ale jak jsem psal, ta zásuvka byla jen maličko šikmo. Ono mi tam připadá na těhle dvou zásuvkách dost málo místa. Zapínám jí a zkouším každej den, jestli se to nevrátí. Zati ale dobrý.