Vyzdimani baterii - zajimavy ukaz

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

Vyzdimani baterii - zajimavy ukaz

#1 Příspěvek od Kuba78 »

kolegove modelari, dnes jsem vytahl nejake starsi baterie, uz maji neco nalitano a pod zatezi se trochu nafukuji tak jsem si rekl, ze udelam pozemni test co z nich muzu vyzdimat abych vedel zda se jeste daji pouzit. Jsou to tattu 100C 1,3ah 3S, 2 roky stare, nalitano maji asi uz stovky cyklu, nechoval jsem je teda moc jako v bavlnce takze uz maj na duchod narok. vrazil jsem je do Lippische a dal na zemi plny knedlik. daji tak 2 minuty maximalni zateze ale co je zajimave, jak zaclo klesat napeti a proud tak jsem na ne sahl jak moc jsou horke a pritom jsem je zmacknul a najednou povyskocil proud. to jsem jeste parkrat zopakoval a svete div se, prifoukle baterie se daji opravdu doslova a do pismene "vyzdimat" tim, ze je fyzicky zmacknete a tim zvysite tlak toho plynu co v nich je..
v priloze je prubeh grafu napeti a proudu z MUI50. ten pokles na zacatku a pak nabeh je tim, ze baterie byly studenejsi a zahraly se pod zatezi. zmacknuti baterii jsou ty 4 spicky vpravo, kdyz uz baterie "dodelavala".
Přílohy
Snímek obrazovky 2022-03-13 110820.jpg
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzdimani baterii - zajimavy ukaz

#2 Příspěvek od corsair »

Tak to by chtělo azbestovou rukavici pro sichr
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

_ Skoro umrlé suché Zn - uhlíkové baterie šlo ke krátké a slabé labutí písní přivést mírným zahřátím.
_ Tady by mne (mimo protipožární výstroje) zajímala úvaha k pozorovanému úkazu dát nějaký důvod - vysvětlení
_ Zahřátí při protékajícím proudu, a s ním spojený pokles Ri mi přijde logické
_ I ty další "čtyři spicky vpravo" by taky měly jít za poklesem Ri Mám dva vysvětlující tipy:
1)přísun méně vyčerpané chemie blíž k povrchu elektrod - míchání 2)zkrácení efek. vzdálenosti mezi elektrodami

_ Další možnosti?
Leon

#4 Příspěvek od Leon »

. . a teď by to chtělo už jen sverací kazajku vzor LiPo s vestavěnou umělou inteligencí . . a ždímat . . . a ždímat. Jo, za letu.
:D
Jo, pardon, ještě není 1. dubna . . .
L
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kuba78 »

tak je to zajimavy napad, dve silna serva, dve silne desky a vyrobit "zdimadlo" ale realizovat to asi nebudu :-)
Valsorim

#6 Příspěvek od Valsorim »

Včera jsem vezl čtyři do sběru a jedna mi vypadla z kapsy. Než jsem ji sebral přejel ji náklaďák s vlekem. Ta musela být nadupaná.
prikrylm

#7 Příspěvek od prikrylm »

Změny při "mačkání" jsem taky pozoroval (zkoumal jsem při nabíjení). Mohlo by to být tím, že "zduté" baterky plynem někde oddálí materiál s uchovanou energií od elektrody. Tím (výrazně?) vzroste vnitřní odpor, případně se "nabitý" materiál nedostane k elektrodě vůbec, tedy poklesy napětí při zátěži budou výraznější, kapacita menší (nevyužije se celá "nabitá" plocha, nebo se energie z některých míst dostává hůře/pomaleji). Pokud takovou zdutou potvoru zmáčknu, nabitý materiál přitisknu k elektrodě a snížím vnitřní odpor, případně přiložím elektrodu do míst, kde je ten materiál s energií ještě nevyčerpaný.
Ale je to jen má domněnka.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kuba78 »

Ano, tez mne to napadlo toto vysvetleni. Kazdopadne urcite to neni jev nejak realne vyuzitelny, spis je to znakem ze baterie by mely jit do duchodu nebo do popelnice. Navic, tech 30a uz je zahreje natolik ze jsou dost horke.. coz je u 100c baterii neklamnou znamkou toho, ze 100c fakt nedaji :-)
mior
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mior »

No možno by sa tento jav dal vysvetliť aj takto:
LiPo sa správa ako kondenzátor.

http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... l-co-s-tym

A u kondenzátorov platí, že čím je vzdialenosť dosiek menšia, tým je kapacita väčšia...
Samozrejme tam vstupujú rôzne limity...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“