Progress - Composite Bross

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Re: Progress - Composite Bross

#106 Příspěvek od aviatika »

U mňa Futaba - príjmač R3004SB, aku používam zásadne dvojčlánok! K tomu magnetický vypínač od Iva. (červený bod) Výškomer opäť Futaba -externý -1 gram, žiadny problém. Vynikajúce lietko. Som úplný amatér, lietam len pre radosť.

[album]7142[/album] [album]7143[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
mab
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od mab »

Nicmoc fotka, ale aspoň pro představu, rámeček na serva tak blízko přednímu okraji aby šla vložit baterka (1ročne měním) na ní přijímač, tehdy jsem měl zrovna taky FrSky G-RX6 i magnetiský spínač se vejde a čouhá tam konektor pro nabíjení (dnes používám jst)

IMG_20191118_203307.jpg

aviatika píše:aku používam zásadne dvojčlánok!

s tímhle tvrzením opatrně, spousta lidí létá 1S a je to prostě lepší, tu sílu z 2S nevyužiješ a doporučovaný 1s600mah je prostě super a vydrží déle.
Jediné naco dát pozor je přijímač, nevím jak u tebe ale FrSky G-RX6 naprosto bez problémů.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
fireball

#108 Příspěvek od fireball »

Já lítám na 2S, 320mAh, nějak se k jednočlánku nemohu odhodlat. Přijímač Frsky 6 bez Varia je na stojato vedle baterie.
Přílohy
DSC_1191.JPG
leve89

#109 Příspěvek od leve89 »

Momentálně mám vlepené páky s táhly, ale trochu jsem se zasekl u přesného zalepení a seštelování servo rámečků do křídla (je tam cca 8 mm místa pro posun). Máte nějaký osvědčený a jistý způsob jak rámečky naštelovat na své místo? :D

Serva jsem nastavil, tak aby šli klapky co nejvíce vyklopit a zároveň byl chod křidélka nahoru alespoň cca těch 15 mm. Zkoušel jsem servo držet na místě rukou, ale nebylo jej možné udržet a pořádně si chod ověřit.
Los577
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od Los577 »

Ahoj,
pokud máš páku serva nasazenou na tisícihran tak, že v neutrálu je posunuta o jeden zoubek blíž k náběžce (platí pro obě serva), pak nemusíš mít ani strach servo rovnou zalepit. Vychylky budou dostačující jak nahoru, tak na brzdy. Jinak jestli se chceš skutečně ujistit o správné poloze rámečků a zda bude vše chodit tak jak má, napadlo mě zkusit podlepit servo nějakou lepší lepivou oboutrankou. S ní by se ti mělo podařit servo udržet na místě pro ověření chodu klapky. Pak jen tenkou lihovou obkreslit pozici ramečku, odstranit pásku a můžeš lepit s klidem na duši.
Ať se Ti to povede.
Ivo
leve89

#111 Příspěvek od leve89 »

díky IVO za radu :) pokud jsem to tedy pochopil správně, tak rámečky zalepím jak napsal Ivo jen pro zalepení rámečků. Poté nechám servo v neutralu + páku serva na kolmo k servu....no a skutečnou neutrální polohu křidélka/klapy najdu subtrimem, takže by pak měl být delší chod dolu na klapky? Doufám, že nad tím přemýšlí správně :D Zatím jsem stavěl jen jednodušší stroje :D
leve89

#112 Příspěvek od leve89 »

Letadlo mám již postavené a už se s tím učím létat.

Narazil jsem při stavbě jen na maličkého problém. U rámečku do křídel. Lehce jsem je zbrousit, tak abych měl pak servo opravdu co nejníže potahu. Díky tomu jsem se dostal se server co to šlo. I tak mi lehce Paka serva škrtá pak o krytku, ale není to nic hrozného. Dále jak jsem šroubovák serva do rámečků v křídle, tak šroubky od serv byly cca o 0,5-1 mm delší....tudíž jsem začal šolíchat šroubkem i křídlo a z druhé strany jsem si vytlačil malička ty hrbolek. Hrbolek zůstal, ale šroubky jsem si lehce zakrátil a bylo vyřešeno.

Také vám pískají téměř všechna serva, když je letadlo zapnuté? Nevim jestli jsem neudělal někde při stavbě nějakou chybu.

Diky
Los577
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Los577 »

leve89 píše:Letadlo mám již postavené a už se s tím učím létat.

Narazil jsem při stavbě jen na maličkého problém. U rámečku do křídel. Lehce jsem je zbrousit, tak abych měl pak servo opravdu co nejníže potahu. Díky tomu jsem se dostal se server co to šlo. I tak mi lehce Paka serva škrtá pak o krytku, ale není to nic hrozného. Dále jak jsem šroubovák serva do rámečků v křídle, tak šroubky od serv byly cca o 0,5-1 mm delší....tudíž jsem začal šolíchat šroubkem i křídlo a z druhé strany jsem si vytlačil malička ty hrbolek. Hrbolek zůstal, ale šroubky jsem si lehce zakrátil a bylo vyřešeno.

Také vám pískají téměř všechna serva, když je letadlo zapnuté? Nevim jestli jsem neudělal někde při stavbě nějakou chybu.

Diky

Ahoj :)
super, že už jsi ho dostal do vzduchu!
Servorámečky je třeba vždy o pár desetin podbrousit, resp. většinou stačí právě nahrabování tak, aby se lépe chytil k potahu křídla. Taky záleží, jestli v "domečku" pro patky serveru není nějaký otřep, který by bránil usazení serve při dotažení šroubky k rámečku, aby servo "nelevitovalo".
No a s vruty pro montáž X08 je to jak píšeš. V5 měly v balení vždy delší vruty, které se musí asi o 0,8mm zkrátit, aby se pak nevytlačily.
Já si montáž serv do křídel chystám vždy tak, že namontuji serva do rámečků, dotáhnu je na fest a pak celý rámeček vezmu po obvodu bruskou vč. právě špiček vrutů. Prostě nahrubuji se vším všudy.
Servo už z rámečku nedemontuji. Složím vše "nasucho" páky, táhla nasazené a prvně lepím páky do křídélek v neutrálu hezky nad osou pantu, poté pak se serva namontované už v rámečcích.

KST X08 V5 v některých polohách nebo při větším zatížení pružinkami u VOP A SOP bzučí, není to nic ojedinělého.
BTW.: V6 mají v balení už kratší vruty, takže nehrozí ty hrbolky v potahu jak popisuješ.

Přeji Ti pěkné, letní polítání a pochlub se pak nějakou fotkou :)
Ivo
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od Cermi »

Ahoj, pořídil jsem si model Progress a chtěl bych se zeptat, zdali a jakým způsobem dovažujete křídlo vůči kolíku cca.3g.... Někdo to neřeší, ale já bych to chtěl co nejčistěji vyvážit. Díky Vašek
Figaro

#115 Příspěvek od Figaro »

Sežeň si svařovací wolframovou elektrodu na TIG – je z wolframu.
Uřízni potřebnou váhu. Potom křidélko ohni dolů a na konci křídla zasuň ( mezi horní a spodní potah)- zalep na opačné straně než je kolík do křídla.

Nemusíš nic vrtat ani pak přelaminovávat.
Kdyžtak mohu večer poslat fotku
Naposledy upravil(a) Figaro dne stř 18.02.2026 11:57, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od jyrry »

Figaro píše: stř 18.02.2026 5:42 Sežeň si svařovací drát z TIGu – je z wolframu...
:shock:
.
.
Cermi píše: úte 17.02.2026 21:14 ...
Až to budeš kupovat, ptej se radši na wolframovou elektrodu do TIGového hořáku, taky řekni že na barvě nezáleží (tím se rozlišují podle dalšího složení).
Kdybys chtěl wolframový svařovací drát, asi by se dost smáli :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#117 Příspěvek od prikrylm »

Pokud letadlo hodíš do cca 50m (což po chvilce tréninku asi hodí pomalu každý - i já :-P ), tak rychlost konce křídla, kam chceš dávat závaží je hrubo přes 130 km/h a u nás menších je na konci křídla +-40g. Takže pokud chceš křídlo dovažovat (za mě trochu nesmysl), tak ho dobře zalep. ~130 km/h leticí kousek wolframu není nic, co bys chtěl potkat. :)
Ze zvědavosti jsem se dotázal výrobce, jak odpoví, dám vědět.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm

#118 Příspěvek od prikrylm »

...tak prý, jestli je TO víc jak gram, tak se TO hodí vyvážit a i 3g navíc jsou jako hmotnost navíc ok, protože je pak vyvážené křídlo. Prý to dělá tak, že vyfrézuje malou dírku v náběžce (že je tam nejvíc místa) a do pěny zalepí potřebnou hmotnost - plátek olova. Pak zabrousí, zaleští.
Osobně si letadla vyvažuje a od jisté doby dělá křídlo "předvyvážené", aby po zalepení kolíku bylo +- stejně těžké na obou koncích, to ale mluvil o Preciosech.
Tolik výrobce Progressů/Preciosů.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od Cermi »

Díky moc za informace. Pořádně to vyvážím a sám jsem zvědavý, kolik to nakonec bude. Teď mi plně osazený model váží 222g, tak mě nějaký gram navíc nerozhodí :-)
Jen mě překvapil názor, vyvažovat wolframovou elektrodou? Mám státnice na metodu TIG, tak jsem v obraze, ale proč zrovna wolfram????

Všem děkuji a letu zdar Vašek.
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od Cermi »

prikrylm píše: stř 18.02.2026 12:21 ...tak prý, jestli je TO víc jak gram, tak se TO hodí vyvážit a i 3g navíc jsou jako hmotnost navíc ok, protože je pak vyvážené křídlo. Prý to dělá tak, že vyfrézuje malou dírku v náběžce (že je tam nejvíc místa) a do pěny zalepí potřebnou hmotnost - plátek olova. Pak zabrousí, zaleští.
Osobně si letadla vyvažuje a od jisté doby dělá křídlo "předvyvážené", aby po zalepení kolíku bylo +- stejně těžké na obou koncích, to ale mluvil o Preciosech.
Tolik výrobce Progressů/Preciosů.
Kontaktoval jste Ivoše Bratršovského? Od toho jsem letadlo kupoval :-)...
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“