Duralový povozek- rozšíření.
Duralový povozek- rozšíření.
Ahoj kluci.Koupil jsem na bazaru model a někdo tam nabastlil podvozek který má horní základnu na kažé straně cca o 10mm užší než je šířka spodní části trupu.Vypadá to docela hrozně.Ale jinak podvozek funguje a není jinej problém.Mám tady zbytek duralu o stejné tlouštce.Napadlo mně podvozek v prostředku rozříznout,udělat 2 cm mezeru a zespodu dát duralový pásek o stejné šířce jako má vrchní strana podvozku.Buďto to sešroubovat nebo snýtovat a pak přišroubovat zpátky.Nemám tak velikej kus duralu a kupovat se mi moc nechce.Co vy na to?Mohlo by to fungovat?Model váží cca 4,5 kg.Dural má tl.3 mm.Dík za pomoc
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Re: Duralový povozek- rozšíření.
Jestli to konstrukce umožňuje dal bych jeden pásek nahoru a jeden dolu. Mezi to stáhnout tu nohu.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Podle mne to bude buď na úkor pevnosti nebo hmotnosti.
Nejkorektnĕjší řešení je vyrobit, nebo sehnat, podvozek nový, anebo se na to vykašlat, když je funkční.
Ale taky lze ten odskok zamaskovat.
Co takhle na nohy z vnější strany připevnit pásy/kryty z 10mm balzy? Tlustší nohy by mohli dokonce vypadat realističtěji. Samozřejmĕ tu balzu pak obrousit do profilového tvaru.
Nejkorektnĕjší řešení je vyrobit, nebo sehnat, podvozek nový, anebo se na to vykašlat, když je funkční.
Ale taky lze ten odskok zamaskovat.
Co takhle na nohy z vnější strany připevnit pásy/kryty z 10mm balzy? Tlustší nohy by mohli dokonce vypadat realističtěji. Samozřejmĕ tu balzu pak obrousit do profilového tvaru.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Ja som podobný prípad riešil jednoducho tak, že som podvozok rozrezal. Musel som potom síce zhotoviť ďalšie otvory s maticami, aby každá polovica držala aspoň na dvoch skrutkách, ale riešil som to ešte počas stavby, nie až na hotovom modeli.
https://www.rcportal.sk/public/galeria_ ... l31438.jpg
https://www.rcportal.sk/public/galeria_ ... l31438.jpg
Iste, dá sa to tak.
Ale z pevnostného a hmotnostného hľadiska na tom vždy len prerobíš!
Lebo rozrezaním podvozku na 2 samostatné časti musí pevnosť stredného dielu zastúpiť nejaký nosník/platňa v trupe, ku ktorej to bude musieť byť riadne (viacbodovo) priskrutkované. K tomu teda pribudne viac spojovacích prvkov (skrutky, matice, podložky) a možno aj nutné dodatočné spevnenia trupu. A pritom je tu vždy riziko, že to také pevné už nikdy nebude, navyše vplyvom vibrácií a únavy materiálu sa to môže aj uvoľniť.
Ja osobne by som podvozok nechal celý a ak to vizuálne až tak veľmi vadí, tak to radšej nejako zamaskoval, alebo kúpil nový, širší.
Ale z pevnostného a hmotnostného hľadiska na tom vždy len prerobíš!
Lebo rozrezaním podvozku na 2 samostatné časti musí pevnosť stredného dielu zastúpiť nejaký nosník/platňa v trupe, ku ktorej to bude musieť byť riadne (viacbodovo) priskrutkované. K tomu teda pribudne viac spojovacích prvkov (skrutky, matice, podložky) a možno aj nutné dodatočné spevnenia trupu. A pritom je tu vždy riziko, že to také pevné už nikdy nebude, navyše vplyvom vibrácií a únavy materiálu sa to môže aj uvoľniť.
Ja osobne by som podvozok nechal celý a ak to vizuálne až tak veľmi vadí, tak to radšej nejako zamaskoval, alebo kúpil nový, širší.
Namiesto dvoch skrutiek som použil štyri. To pri takmer trojkilovom modeli bol zanedbateľný nárast hmotnosti. Uloženie z leteckej preglejky nebolo potrebné nijako upravovať. Pokiaľ samotný podvozok netvorí konštrukčnú súčasť trupu, tak to väčšinou potrebné nieje.
Ale veď isto, každá konštrukcia sa musí posúdiť individuálne, niekde to spevňovať treba inde sa nemusí.
Veď dobre vieme, že nie je preglejka ako preglejka. To čo používajú Číňania vo svojich stavebniciach a ARF má od skutočnej leteckej preglejky na hony ďaleko.
Viem to dobre, keďže som kamarátom už pár takýchto "čiňanov" s vylomeným podvozkom opravoval.
Pravdou je, že sa väčšinou pri nedelenom podvozku tento vylomí aj s tou preglejkovou doštičkou z konštrukcie trupu. Ten býva obvykle poskladaný z vyľahčených, laserom vyrezaných preglejkových dielov, pričom sa to v mieste poškodenia doslova drolí na prach a nedá sa to ani poriadne zalepiť. Nosná doštička podvozku býva z toho istého biedneho materiálu, takže o jej pevnosti si nerobím žiadne ilúzie.
Samozrejme ten Tvoj model môže byť celkom iný, inak konštruovaný a stavaný, z iného materiálu. A ja predsa ani neviem, či je kupovaný ako komplet, stavebnica, alebo si ho sám staval z rozsypu, alebo či len tak podľa plánu.
Aj preto sa to nedá paušalizovať a treba riešiť konkrétny model, konkrétnu konštrukciu.
Ale to, že ak niečo prerušíš a spojíš, že to vyjde menej pevné alebo ťažšie, či oboje - to platí všeobecne. To máš podobné ako keď postavíš model s nedeleným a deleným krídlom, Ten s nedeleným vyjde ľahší a pritom pevnejší - to je dokázaná vec.
Nikoho som nechcel od ničoho odhovárať, len som chcel upozorniť na tento fakt.
Tak nech sa darí.
Veď dobre vieme, že nie je preglejka ako preglejka. To čo používajú Číňania vo svojich stavebniciach a ARF má od skutočnej leteckej preglejky na hony ďaleko.
Samozrejme ten Tvoj model môže byť celkom iný, inak konštruovaný a stavaný, z iného materiálu. A ja predsa ani neviem, či je kupovaný ako komplet, stavebnica, alebo si ho sám staval z rozsypu, alebo či len tak podľa plánu.
Ale to, že ak niečo prerušíš a spojíš, že to vyjde menej pevné alebo ťažšie, či oboje - to platí všeobecne. To máš podobné ako keď postavíš model s nedeleným a deleným krídlom, Ten s nedeleným vyjde ľahší a pritom pevnejší - to je dokázaná vec.
Tak nech sa darí.
Uděll bych to tak jako Macil,ale s tím rozdílem,že nahoře nad těma dvěma polovinama by byl pás duralu o stejné šířce jako základna podvozku.Celé bych to sešrouboval vzájemně a pak teprve přišrouboval k trupu.Nárůst váhy nebude u modelu typu Piper až tak výrazně znát a pevnost by mohla vyhovovat.Ty poloviny samotný bych si pod model přišroubovat nelajsnul.Měl bych strach,že to spodek trupu rozláme při tvrdším.přistání.
Já bych se toho taky bál a na pevnost nějaké destičky z čínské překližky bych se nespoléhal.
A pokud není hmotnost kritickým faktorem, tak bych to udělal tak, jak radí HavelAircraft, tedy sevřít to mezi 2 pásky.
A i tu mezeru mezi půlkami bych vyplnil kouskem plechu nebo plexiskla stejné tloušťky jako má původní podvozek.