Jak je to vlastně se sklopkama

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Jak je to vlastně se sklopkama

#1 Příspěvek od Celeron »

Laboruju tady s výběrem uhlíkový sklopky na FunRaye po katastrofě, kdy se roztrhl novej list asi zkřehlý mrazem nebo totálním čínským šmejdem.
Něco jsem zadal do e-calc a teď jsem si uvědomil, že nejspíš nesmysly kolem vrtule.
Jak to je vlastně s růměrem vrtule na trámci v e-calcu? Předpokládám, že průměr vrtule je součet délky obou listů od čepu do konce a rozteč čepů na trámci. Takže třeba listy 11/6" (280/150) mají délku 2 x 120 mm a tak jsou určeny na trámec s roztečí 40 mm. Jenže Funray má rozteč trámce 60 mm.
Takže do výpočtu v e-calcu se musí dávat pro FunRay vrtule o 20 mm větší průměr aby výsledky odpovídaly skutečnosti a potom koupit listy stejnýho stoupání ale o 20 mm menší průměr?
Díky!
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak je to vlastně se sklopkama

#2 Příspěvek od Woita »

Podle mně (jen můj názor) se sklopky prodávají pro přesně určený trámec (jinak by neseděl jejich tvar v průběhu jejich délky a vlivem aerodynam. sil by se nadměrně kroutily). Takže když je na listech napsáno 11" tak mají průměr 11" s pro ně předepsaným trámcem. V praxi když použiješ jinak dlouhý trámec, tak se ti zmenší / zvětší průměr, tím ovlivníš tah vrtule (ano, a do e-calcu zadat průměr tak jak píšeš) a to kroucení se nějak moc neprojeví. Ale trámec by se měl dodržet předepsaný (už pro ten pocit že listy se nekroutí jak nemají).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Miro_V

#3 Příspěvek od Miro_V »

Celeron píše:Laboruju tady s výběrem uhlíkový sklopky na FunRaye po katastrofě, kdy se roztrhl novej list asi zkřehlý mrazem nebo totálním čínským šmejdem.
Něco jsem zadal do e-calc a teď jsem si uvědomil, že nejspíš nesmysly kolem vrtule.
Jak to je vlastně s růměrem vrtule na trámci v e-calcu? Předpokládám, že průměr vrtule je součet délky obou listů od čepu do konce a rozteč čepů na trámci. Takže třeba listy 11/6" (280/150) mají délku 2 x 120 mm a tak jsou určeny na trámec s roztečí 40 mm. Jenže Funray má rozteč trámce 60 mm.
Takže do výpočtu v e-calcu se musí dávat pro FunRay vrtule o 20 mm větší průměr aby výsledky odpovídaly skutečnosti a potom koupit listy stejnýho stoupání ale o 20 mm menší průměr?
Díky!

Je to presne tak ako pise Woita - Slusny vyrobcovia maju na svojich strankach informaciu na aky tramec je vrtula urcena. Vacsi/mensi tramec je mozne pouzit ale treba pocitat s nasledkami - vacsie/mensie zatazenie motora, mozne prekrocenie pevnosti vrtule a pod. A kopu dalsich menej nebezpecnych :) (napr.vacsi /mensi tah , rychlost modelu...)
Pri vacsej zmene velkosti tramcu je vhodne pouzit inu vrtulu - silne zjednodusene - na vacsi tramec nez by mal byt pouzijes mensiu vrtulu . A naopak.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Libor.N

#4 Příspěvek od Libor.N »

viewtopic.php?f=7&t=88650&p=1490271#p1490262 zde se podobné věci řešily.

Letu zdar Libor.N
Přílohy
sklopky.jpg
sklopky.jpg (3.6 KiB) Zobrazeno 3207 x
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10, Super Chipmunk ,Sea Fury, Kawasaki KI-61, P-51D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Díky Libore, nějak jsem to vlákno přehlídl a to jsem do něj i přispěl. :oops:
Na FunRay je trámec danej, 60 mm rozteč, s tím nic nanadělám, takže se musí vrtule průměrově "zkompenzovat" a dát o 1-2 " menší, než co mi vyjde v e-calcu a před startem změřit watmetrem odběr o kolik se liší od výpočtu. Nebo lépe, přendám z jinýho letadla MUI-75, telemetrie proudu.
Taky si už začínám myslet, že nejen zima, ale i moc velkej průměr vrtule mohl taky částečně přispět k roztržení vrtule. Když jem to nasimuloval, tak je s podivem, že 70A regl zvládnul místo maxima z e-calc 56A skoro 84A.
Libor.N

#6 Příspěvek od Libor.N »

tabulka pro sklopky AERONAUT, zdroj Hořejší .
Přílohy
Tabulka_sklopek_RPM_roztec.pdf
(21.83 KiB) Staženo 189 x
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10, Super Chipmunk ,Sea Fury, Kawasaki KI-61, P-51D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Tak Vážení, oslovil jsem dva ing strojaře a zadal jim spočítat kolik má sklopka 11/6 na trámci s roztečí 60mm s hmotností listu 8,26 gramů a 16000 ot/min odstředivou sílu působící na čep. Oba se nezávisle dopracovali k hodnotě kolem 1,77 kN což je pro lepší představu 180 kg!
To zlomový místo vrtule má 32 mm2, takže skoro 5,6 kg/mm2.
Většina běžných vstřikovacích plastů bez vyztužení má pevnost v tahu kolem 0,04 - 0,06 GPa. (ABS, Delrin, Nylon) To odpovídá cca 4-6 kg/mm2. Tak už se nedivím, že přemrzlej čínskej recyklát přibarvenej uhlíkem to nevydržel a list se urval :idea: .
Takže bacha, kdyby tu ostrou šavli na zemi někdo dobře chytil do správnýho místa, možná by to už nerozdejchal.
Plastový sklopky prostě nebrat :!:
blesk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od blesk »

Vzhledem ke své hmotnosti a ploše ten uřvaný list velmi rychle ztratí svou kinetickou energii, jelikož při letu se bude různě otáčet. Takže nebezpečné ano, ale odhaduju v nízkých jednotkách metrů. Samozřejmě schytat to do oka by nebyl ideál.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“