Laboruju tady s výběrem uhlíkový sklopky na FunRaye po katastrofě, kdy se roztrhl novej list asi zkřehlý mrazem nebo totálním čínským šmejdem.
Něco jsem zadal do e-calc a teď jsem si uvědomil, že nejspíš nesmysly kolem vrtule.
Jak to je vlastně s růměrem vrtule na trámci v e-calcu? Předpokládám, že průměr vrtule je součet délky obou listů od čepu do konce a rozteč čepů na trámci. Takže třeba listy 11/6" (280/150) mají délku 2 x 120 mm a tak jsou určeny na trámec s roztečí 40 mm. Jenže Funray má rozteč trámce 60 mm.
Takže do výpočtu v e-calcu se musí dávat pro FunRay vrtule o 20 mm větší průměr aby výsledky odpovídaly skutečnosti a potom koupit listy stejnýho stoupání ale o 20 mm menší průměr?
Díky!
Jak je to vlastně se sklopkama
Re: Jak je to vlastně se sklopkama
Podle mně (jen můj názor) se sklopky prodávají pro přesně určený trámec (jinak by neseděl jejich tvar v průběhu jejich délky a vlivem aerodynam. sil by se nadměrně kroutily). Takže když je na listech napsáno 11" tak mají průměr 11" s pro ně předepsaným trámcem. V praxi když použiješ jinak dlouhý trámec, tak se ti zmenší / zvětší průměr, tím ovlivníš tah vrtule (ano, a do e-calcu zadat průměr tak jak píšeš) a to kroucení se nějak moc neprojeví. Ale trámec by se měl dodržet předepsaný (už pro ten pocit že listy se nekroutí jak nemají).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Celeron píše:Laboruju tady s výběrem uhlíkový sklopky na FunRaye po katastrofě, kdy se roztrhl novej list asi zkřehlý mrazem nebo totálním čínským šmejdem.
Něco jsem zadal do e-calc a teď jsem si uvědomil, že nejspíš nesmysly kolem vrtule.
Jak to je vlastně s růměrem vrtule na trámci v e-calcu? Předpokládám, že průměr vrtule je součet délky obou listů od čepu do konce a rozteč čepů na trámci. Takže třeba listy 11/6" (280/150) mají délku 2 x 120 mm a tak jsou určeny na trámec s roztečí 40 mm. Jenže Funray má rozteč trámce 60 mm.
Takže do výpočtu v e-calcu se musí dávat pro FunRay vrtule o 20 mm větší průměr aby výsledky odpovídaly skutečnosti a potom koupit listy stejnýho stoupání ale o 20 mm menší průměr?
Díky!
Je to presne tak ako pise Woita - Slusny vyrobcovia maju na svojich strankach informaciu na aky tramec je vrtula urcena. Vacsi/mensi tramec je mozne pouzit ale treba pocitat s nasledkami - vacsie/mensie zatazenie motora, mozne prekrocenie pevnosti vrtule a pod. A kopu dalsich menej nebezpecnych
Pri vacsej zmene velkosti tramcu je vhodne pouzit inu vrtulu - silne zjednodusene - na vacsi tramec nez by mal byt pouzijes mensiu vrtulu . A naopak.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
- Přílohy
-
- sklopky.jpg (3.6 KiB) Zobrazeno 3207 x
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10, Super Chipmunk ,Sea Fury, Kawasaki KI-61, P-51D
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Díky Libore, nějak jsem to vlákno přehlídl a to jsem do něj i přispěl.
Na FunRay je trámec danej, 60 mm rozteč, s tím nic nanadělám, takže se musí vrtule průměrově "zkompenzovat" a dát o 1-2 " menší, než co mi vyjde v e-calcu a před startem změřit watmetrem odběr o kolik se liší od výpočtu. Nebo lépe, přendám z jinýho letadla MUI-75, telemetrie proudu.
Taky si už začínám myslet, že nejen zima, ale i moc velkej průměr vrtule mohl taky částečně přispět k roztržení vrtule. Když jem to nasimuloval, tak je s podivem, že 70A regl zvládnul místo maxima z e-calc 56A skoro 84A.
Na FunRay je trámec danej, 60 mm rozteč, s tím nic nanadělám, takže se musí vrtule průměrově "zkompenzovat" a dát o 1-2 " menší, než co mi vyjde v e-calcu a před startem změřit watmetrem odběr o kolik se liší od výpočtu. Nebo lépe, přendám z jinýho letadla MUI-75, telemetrie proudu.
Taky si už začínám myslet, že nejen zima, ale i moc velkej průměr vrtule mohl taky částečně přispět k roztržení vrtule. Když jem to nasimuloval, tak je s podivem, že 70A regl zvládnul místo maxima z e-calc 56A skoro 84A.
tabulka pro sklopky AERONAUT, zdroj Hořejší .
- Přílohy
-
- Tabulka_sklopek_RPM_roztec.pdf
- (21.83 KiB) Staženo 189 x
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10, Super Chipmunk ,Sea Fury, Kawasaki KI-61, P-51D
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak Vážení, oslovil jsem dva ing strojaře a zadal jim spočítat kolik má sklopka 11/6 na trámci s roztečí 60mm s hmotností listu 8,26 gramů a 16000 ot/min odstředivou sílu působící na čep. Oba se nezávisle dopracovali k hodnotě kolem 1,77 kN což je pro lepší představu 180 kg!
To zlomový místo vrtule má 32 mm2, takže skoro 5,6 kg/mm2.
Většina běžných vstřikovacích plastů bez vyztužení má pevnost v tahu kolem 0,04 - 0,06 GPa. (ABS, Delrin, Nylon) To odpovídá cca 4-6 kg/mm2. Tak už se nedivím, že přemrzlej čínskej recyklát přibarvenej uhlíkem to nevydržel a list se urval
.
Takže bacha, kdyby tu ostrou šavli na zemi někdo dobře chytil do správnýho místa, možná by to už nerozdejchal.
Plastový sklopky prostě nebrat
To zlomový místo vrtule má 32 mm2, takže skoro 5,6 kg/mm2.
Většina běžných vstřikovacích plastů bez vyztužení má pevnost v tahu kolem 0,04 - 0,06 GPa. (ABS, Delrin, Nylon) To odpovídá cca 4-6 kg/mm2. Tak už se nedivím, že přemrzlej čínskej recyklát přibarvenej uhlíkem to nevydržel a list se urval
Takže bacha, kdyby tu ostrou šavli na zemi někdo dobře chytil do správnýho místa, možná by to už nerozdejchal.
Plastový sklopky prostě nebrat
Vzhledem ke své hmotnosti a ploše ten uřvaný list velmi rychle ztratí svou kinetickou energii, jelikož při letu se bude různě otáčet. Takže nebezpečné ano, ale odhaduju v nízkých jednotkách metrů. Samozřejmě schytat to do oka by nebyl ideál.