Povrchová úprava dřevěného povrchu větroně

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
guchar

Re: Povrchová úprava dřevěného povrchu větroně

#16 Příspěvek od guchar »

_ Mohl jsem to dát do SZ, ale myslel jsem, že to bude zajímat víc lidí.
LEPDLA NA BALSU (by TomasC) velmi hezky zde Pokus o test lepidel na balzu
Zde na fóru - konkrétně - různě roztroušeno, RCMania(KANAGOM): Zasvěcené vlákno. Neznám
guchar

#17 Příspěvek od guchar »

@mill Věci z překližky jsem napouštěl fermeží a dvakrát štětcem zapon lak První a další broušení 400
Jako poslední vrstva přišel Olejový lak na lodě. Když zásoby došly, přešel jsem na zbytek od parket
vodou ředitelný akrylátový lak na parkety - lesklý Vydatnost 9 až 10m2/litr, podíl tuhých složek cca 30%,
AQUASPORT UNI V1422
pokud jsem se neuklepnul bylo by to cca +0.3g/dm2 Nanášel jsem tak aby se povrch slil, a už neleštil
_ U mne to byly tuhé konstrukce - krabičky. Předpokládám že i Horten je skříň nebo bubliny tedy tuhá konstrukce
Jako první bych zkusil natřít nějaké malé (balsové) házedlo / kus EPS desky s nalepenou překližkou 0.4mm
mill

#18 Příspěvek od mill »

Dík za tip. Vyzkouším.
Já jsem často používal tohle https://barvy-sprej.heureka.cz/colorwor ... 71-400-ml/.
Velmi odolný, skvělá hubička u spreje, saténový povrch tak akorát pololesklý. Akorát hrozně smrdí, velmi dráždí dýchací cesty, stříkám ho v boxu.
A nebo ředěný čirý vrchní 2K lak na auta.
Zde (Horten) se mi nejvíc líbí klasický zaponový lak. Koupili jste ho ještě někdo jinde (nejlépe levněji) , než rozlévaný za cca 130Kč,- 2dcl nebo litr pod pětistovku u Kavana?
guchar

#19 Příspěvek od guchar »

_ Zapon laku jsem měl větší množství (podobně jako lodní olejový) někdy z 70-tých let.
Pokud nebyl v v pixle víčkem dolů, měnil hustotu vysychání. Přiměřená trocha acetonu to vždy rychle spravila
Jako povrchový pro úpravy - přírodní dřevo - jsem jej (když jsem spěchal) dával přímo po napuštění fermeží
Nevýhodou, druhu co jsem měl, bylo že dřevě v interiéru se po 4 až 7 letech objevily strávená nelesklá místa.
Oprava zapon lakem byla snadná, a rychlá. Když už finále nespěchalo byla poslední vrstva olejový loďák
_ Díval jsem se se na ceny zapon laků 12/2021 400 až 500 Kč/l, ale i cca 1000 Zaponlack wasserhell
Všechny měli k ředění uváděny nitro ředidla Tenhle mi nešel do hlavy
Kremer zaponový lak, Ředidlo: alkohol
Asi mimo nitro zapon laků, které jsem znal, může existovat i LIHOVÝ ZAPON LAK
RESTAURATOŘI - NALEZENÉ VYSVĚTLENÍ -
zaponový lak používaný umělci a restaurátory
podklad pod zlaté a stříbrné velmi tenké fólie
"Zaponový lak je stále používaný umělci a restaurátory. Jedná se o sloučeninu
nitrocelulózy a alkoholového rozpouštědla. Dnes je možné jej zakoupit ve výtvarných potřebách,
s označením Zapon Lasquuer. Vyrábí ho firma Kremer Pigmente GmbH & Co. KG z Německa"

Synthesia, a.s. - SBU Nitrocelulóza
CELULÓZA - některé typy
– Typy E – rozpustné v esterech, částečně rozpustné v alkoholech
– Typy A – rozpustné v alkoholech, částečně rozpustné v esterech
– Typy MA – středně rozpustné v rozpouštědlech esterového i alkoholového typu
guchar

#20 Příspěvek od guchar »

_ Zapon lak - FAQ Zajímavé příspěvky z modelářských diskuzí
Co mě zaujalo na modelářských diskuzích
čtvrtek 11. února 2010 - Zaponový lak
_ Primárně diskutováno je na kov ne na dřevo. To je dáno tím že nezaplňuje, pro řídkost, póry
ŘEŠENÍ Jiná cesta zaplnění pórů, nebo použít bezbarvé nitro laky s vyšším obsahem sušiny
_ Já k zpevnění povrchu dřeva a zaplnění pórů, pro povrch přírodní dřevo, používal napouštění fermeží
_ Zapon laků se dnes nabízí v obchodech velké množství - stačí Googlem prolétnout web stránky, DOPORUČENÍ
LV
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od LV »

Zaponovy lak uzatvara pory a tym chrani kovy pred koroziou. Tak isto uzavre pory na platne napnutom napinacim lakom. Potah jemne "zmakne" ale stane sa nepriedisnym.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Větroně“