Pracovní deska-fixace, šablony-špendlíky vs magnety

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Pracovní deska-fixace, šablony-špendlíky vs magnety

#16 Příspěvek od blesk »

Ty plechy jsou z magneticky měkké oceli, ty si myslím že sílu magnetu nezvýší, nemají jak, spíš ji jen "zkoncentrují". Na videu mě to přijde jako obyčejné feritové magnety. U neodymu bych to nijak neřešil. Magnety se dají koupit i v ČR, nakupoval jsem (osobně) například u magsy.cz ale cena moc lidová (oproti například Ali) moc není.
dudaj

#17 Příspěvek od dudaj »

Nechápu, vy nepracujete s vteřiňákem?
Na co ty obstrukce s magnety?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:... Na co ty obstrukce s magnety?

Protože špendlíky jsou podle nařízení EU strašně nebezpečný a dělaj hnusný dírky do balzy?
jyrry.webnode.cz
BeneFitmodel

#20 Příspěvek od BeneFitmodel »

@blesk
Pravda, ty plechy po stranách pouze zdeformuji-zkoncentruji sílu magnetu ze dvou největších ploch-pólů magnetu na plochy tvořené na tloušťce těch plechů a plocha magnetické podložky tento magnetický obvod uzavře.

@kocispavel
Tak mne to nedalo a výsledek je na přiložených fotkách. Smrková lišta 8x3mm, magnety Ø17x2,5mm s přídržnou sílou 2,8kg, plíšky po stranáxh 30x30x3. Dal by se použít jakýkoliv jiný silnější magnet třeba magnet Ø30x3 s přídržnou sílou 5,8 kg.

EDIT:
POZOR!
Na fotkách není zachycen reálný technologický postup!
Jde jenom o demonstraci přídržné síly magnetů, proto ten popis co bylo použito...
Přílohy
fixace ohybu magnety-smrk.lišta 8x3mm.jpg
fixace ohybu magnety - smrk.lišta 8x3mm.jpg
Naposledy upravil(a) BeneFitmodel dne pon 04.10.2021 7:37, celkem upraveno 1 x.
Shorty

#21 Příspěvek od Shorty »

Ona ještě jedna věc mluví pro špendlíky ( čímž ty magnety nezavrhuju). Stavěl jsem dost složitou stavbu a používal jsem 3 sady špendlíků á 160,- Kč. Kolik by stály ty magnety?
IMG_20201025_165329[1].jpg
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
kope
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kope »

@BeneFitmodel: v jiném vlákně píšeš, že se chceš pustit do menších modelů - dvacetinky, oříšky,... Takže spíš subtiní nosníky a přepážky. Pak by možná stály za zvážení entomologické špendlíky - jsou tenoučké, s ostrou špičkou
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
MPml

#23 Příspěvek od MPml »

jyrry píše:Hlavně bych teoretikům doporučil řádně si prohlédnout a porovnat provedení špičky modelářských a nástěnkářsko- krejčovských špendlíků. No a taky si zkusit oboje zapíchnout třeba do tvrdší balzy.
Pak se třeba dostaví pochopení :mrgreen:

Asi tak - ale podle mě je to marný. Objevitelské hnutí (cesta byla delší ale horší) nezastavíš.
Btw - špendlíky (hroty) co se dělaly v Budějcích, byly z drátu 0,6 a geometrie hrotu byla jiná, než u běžných špendlíků.
MPml

#24 Příspěvek od MPml »

BeneFitmodel píše:@blesk
Pravda, ty plechy po stranách pouze zdeformuji-zkoncentruji sílu magnetu ze dvou největších ploch-pólů magnetu na plochy tvořené na tloušťce těch plechů a plocha magnetické podložky tento magnetický obvod uzavře.

@kocispavel
Tak mne to nedalo a výsledek je na přiložených fotkách. Smrková lišta 8x3mm, magnety Ø17x2,5mm s přídržnou sílou 2,8kg, plíšky po stranáxh 30x30x3. Dal by se použít jakýkoliv jiný silnější magnet třeba magnet Ø30x3 s přídržnou sílou 5,8 kg.

Ty fotky jsem nějak nepochopil.
Ty jako na tu náběžku budeš lepit tu krokev :mrgreen: na výšku 8O ?
A jak to poleno naštorc budeš lepit k té balse, když tam jsou ty magnety 8O?
BeneFitmodel

#25 Příspěvek od BeneFitmodel »

Prosím, čtěte pozorně, celé vlákno, pak se trochu zamyslete a teprve potom se vyjádřete. :wink:

Jak jsem již zmínil, pracovní deska bude z jedné strany dřevěná a z druhé polepená plechem, takže budu používat jak špendlíky, tak magnety.
Magnety jsem měl po ruce pouze ve velikostech z fotek a ty plíšky na vyzkoušení jsem velikostně doladil k ním, vylovením toho co bylo momentálně ve šmelcu. Rovněž tu někde zmiňuju, že naštěstí sortiment i dostupnost magnetů je téměř bezbřehý a tak omezení je pouze ve fantazii případného uživatele...

A mimochodem, nikomu nic nevnucuji, naopak ptám se hlavně na případné zkušenosti.
Za praktické postřehy kolem špendlíku děkuji.
Prozatím se nenašel nikdo, kdo má zkušenosti s magnety. Přesto díky i za dohady, doměnky a pochybnosti kolem využití magnetů coby fixátoru v modelařině, uvítam ale raději reálné zkušenosti. ;-)

Neobjevuji kolo, alespoň dle nabídky v některých modelářských e-shopech po světě. Hledám jenom místní případné uživatelé, co jsou ochotni se podělit o informace. :)
Kuta33

#26 Příspěvek od Kuta33 »

Ti, co už se jim nechce píchat a ještě neobjevili magnety, to řeší takto: :mrgreen:
IMG_20201126_175944.jpg

Samozřejmě to neberte smrtelně vážně. :wink:
Jenom si občas osvěžím pamět, co všechno mám v šuplících.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Shorty

#27 Příspěvek od Shorty »

Kuta33 píše:.....

:D :D :D
Taky občas použiju co je po ruce. Když použiju vteřiňák, tak občas i ty ruce. :mrgreen:
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kocispavel »

jyrry píše:Protože špendlíky jsou podle nařízení EU strašně nebezpečný a dělaj hnusný dírky do balzy?

Opatrně, aby nám je EU nezakázala, nebo nenařídila si na špendlíky pořídit zbrojní pas.
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

Ja mám z použití magnetů jinou obavu, o které se tu nikdo nezmínil, A sice rozebírání zafixované, zaschlé konstrukce. Když si představím subtilní malou balzovou konstrukci, která byla zafixována magnety s přídržnou sílou v řádu kilogramů, tak mi vysvětlete někdo, jak se to bude rozebírat bez toho aby se při tom rozebírání nepolámala? :roll:

No a ten nápad, že bude deska z jedné strany potažená plechem a z druhé měkká, aby se do ní daly zapichovat špendlíky. :roll: A co když se část konstrukce zafixuje magnety a najednou vznikne potřeba ještě něco přišpendlit? :o

Já jsem si celý život vystačil s krejčovskými špendlíky :mrgreen: , a to jsem postavil nejeden model. :wink:
No a průměr špendlíku je dost důležitý faktor a 0,75 je podle mne hodně, někdy i těch 0,55mm krejčovského špendlíku je příliš a způsobuje tříštění materiálu. :|
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od TomasC »

Používám entomologické špendlíky, mají průměr 0,22mm a to je na balze znát méně než modelářský špendlík s průměrem 0,6mm.
Přílohy
8.jpg
Odpovědět

Zpět na „Dílna“