Ahoj, ví někdo kde najít pravidla na tuto starou kategorii? Abych nemusel prohledávat časopisy a hledat nějaké zmínky...
Díky
M.
Edit: Něco jsem našel v modeláři 11/67
"Houlberg - pravidla"
"Houlberg - pravidla"
historickemodely.cz
Historie modelářství
Historie modelářství
Re: "Houlberg - pravidla"
Historický Houlberg podle mne nikdy pravidla v ČSSR neměl, název je ze zahraničí, prostě větroně s pomocným motorem, ale do pravidel to prostě nepřešlo, proběhly jen nějaké neoficiální akce. Roli asi hrálo i to, že v dávnější historii se mohl spalovák užít i pro start oficiálních F3B (už dávno zrušeno) a na jednodušší motorizované větroně nějak dlouho nebyla vůle.
Teprve někdy ke konci 80tých let vzniklo RCV2PM, později RCVM jako větroně s pomocným motorem, v podstatě bylo max 2,5ccm motor, hmotnost minimálně 800g na 1cm2, doba chodu motoru 90, později 60s a nyní už jen 40s a maximum 6, nyní 8 minut. Přistávalo se na bod, zajímavé bylo, že bod je jakoby uprostřed čtverce 30x30m a pilot musí stát mimo čtverec (ne hned za bodem jako u jiných kategorií.
Pravidla RCVM jsou normálně na webu SMČR - sportovní řád.
Teprve někdy ke konci 80tých let vzniklo RCV2PM, později RCVM jako větroně s pomocným motorem, v podstatě bylo max 2,5ccm motor, hmotnost minimálně 800g na 1cm2, doba chodu motoru 90, později 60s a nyní už jen 40s a maximum 6, nyní 8 minut. Přistávalo se na bod, zajímavé bylo, že bod je jakoby uprostřed čtverce 30x30m a pilot musí stát mimo čtverec (ne hned za bodem jako u jiných kategorií.
Pravidla RCVM jsou normálně na webu SMČR - sportovní řád.
Re: "Houlberg - pravidla"
narychlo to líp neudělám - jsem an chalupě, není tu ani signál. originál pravidla (překlad původních, belgických) od Schindlera, rok 67