Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj
Tak jsem byl na správný stopě. Nešla jedna fáze, čínskej soudruh nebo dítě se neobtěžovalo zbavit vývod jedný fáze smaltu a jen ho zapíchlo do cínu v dvojce konektoru. Motor má vývody přímo drátem vinutí, tak se musí dávat bacha aby se neulomily. Spíš mě překvapuje, že ten motor vůbec běžel a táhnul. Přepájel jsem všechny vývody, další dva na tom nebyly o moc líp.Teď se už rozebíhá i na 2S LiIon vybitou ma 3,3V/čl. Výkon motoru bude taky nejspíš někde jinde.
Bohužel nemám stejnou vrtuli GWS 6/3 abych udělal další pokus. Mám tu jen GWS 8/4 a to už bude asi moc i když by se asi dala na každy straně o 0,5" zkrátit na 7/4. Musel bych ale udělat redukci z původního unašeče průměru 5,5 mm na šestihran matky M4 co je předlisovaná ve středu vrtule. To bude asi dílo, pokud matku převrtám, zbyde tam šlupička 0,75 mm .
Kuba 78, ten můj větší Lidlák je prázdnej přesně 300g a baterka má 51g. Rozhodně to není jen nosič motoru a vybavení. Základní akrobacie úplně v pohodě, na plnej stoupá v úhlu 45 st do nekonečna bez problému. Kluz perfektní, dokonce jsem párkrát i termičil. Teda ne že by to šlo s termikou nahoru jak raketa ale spíš se jen drží v hladině a občas trošku popoleze nahoru.
Bohužel nemám stejnou vrtuli GWS 6/3 abych udělal další pokus. Mám tu jen GWS 8/4 a to už bude asi moc i když by se asi dala na každy straně o 0,5" zkrátit na 7/4. Musel bych ale udělat redukci z původního unašeče průměru 5,5 mm na šestihran matky M4 co je předlisovaná ve středu vrtule. To bude asi dílo, pokud matku převrtám, zbyde tam šlupička 0,75 mm .
Kuba 78, ten můj větší Lidlák je prázdnej přesně 300g a baterka má 51g. Rozhodně to není jen nosič motoru a vybavení. Základní akrobacie úplně v pohodě, na plnej stoupá v úhlu 45 st do nekonečna bez problému. Kluz perfektní, dokonce jsem párkrát i termičil. Teda ne že by to šlo s termikou nahoru jak raketa ale spíš se jen drží v hladině a občas trošku popoleze nahoru.
Myslím že nemáš až tak pravdu Kubo 78.Jak jsem již psal tak jsem na toho malého "Lidlouše"navěsil elektroniku ze svých velkých poletovadel protože nic micro nevlastním a lítalo to taky akorát jak to bylo těžký tak to přistávalo ve stylu dopadu cihly.Co se týká origo velkýho Lídlouše tak zas až tak cihlový let nepociťuji a jde poletovat i v malých kruzích na malé otáčky motoru....no je to jen úhel pohledu co kdo od hračky za dvěstěpáďo očekává. 
Byl jsi Celerone rychlejší .....já jsem na tom mrňousovi měl motor HK 930 kv a tu vrtuli s tím šestihranem 8/4 a bylo to pěkně svižný-acu 2s 1000
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ta redukce z mosazný matky M4 na unašeč 5,5mm udělat šla. Nejdříve jsem ji na šroubu v univerzálce snížil na cca 2 mm a pak převrtal nejdříve 4,8 a pak 5,5 mm. Zůstala šlupička ale v pohodě.
Drátku, jenže já tam mám Turnigáč 2211/1700 kv!
Když jsem měřil s vrtulí 8/4 tak sestava žrala přes 6A, což je doraz HK_6 reglu. Tak jsem z vrtule zatím udělal 7,5/4 a radši snížil rozsah dráhy plynu jen na 80%. Uvidíme jak to bude topit. 
Drátku, jenže já tam mám Turnigáč 2211/1700 kv!
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dnes další let malýho Lídláka. Motor táhnul mnohem víc, rychlost taky o dost větší. Asi opravdu minule běžel jen na dvě fáze. Letově dobrý, výkrut, přemet už bez přechodu do výkrutu a pádu. Kluz taky ucházející.
Pak asi po 3 minutách najednou motor jako když utne. Myslel jsem, že přehřátí reglu. Po sundání kabiny motor dost teplej, no a závada jako sviňa. Stator se protočil v přírubě motoru a přívody motoru se namotaly na přírubu a vycukly z 2mm konektorů reglu.
Doma jsem motor demontoval, naštěstí se neurvaly dráty, jen jsem je musel narovnat a dát novou izolaci. Překvapilo mě, že motor má 6 cívek a je zapojenej do trojúhelníku. Motory od Pavla Jelínka, co jsem dosud měl čest opravovat či převíjet byly vždy do hvězdy.
Palec statoru, co zasahuje do příruby byl rozdrásanej jak při protoření do něj ryly červíky, kterejma je v přírubě zataženej. Tak jsem palec malinko pošlechtil pilníčkem a hlavně vypiloval plošky pro dosednutí červíků aby se to už nikdy neprotočilo. Ovšem vypukl problém, asi 4 x použitej inbus klíček se v červíkách M2,5 při dotahování začal protáčet. Nevím, jestli je tak mizernej klíček, červíky nebo obojí. Nový červíky nemám, tak jsem si je udělal ze šroubků M2,5 s proříznutím pro plochej šroubovák. Ty se dají zatáhnout na bejka a maximálně prasknou ve šlicu pro šroubovák. Zmenšil jsem ještě vrtuli na 7/4 aby se motor míň hřál. Takže zase zítra.
Vzhledem k zkušenostem s bezproblémovým velkým Lídlakem jsem ho přejmenoval Jasoň. Jeho malej a problematickej brácha má ode dneška jméno Drsoň.
Pak asi po 3 minutách najednou motor jako když utne. Myslel jsem, že přehřátí reglu. Po sundání kabiny motor dost teplej, no a závada jako sviňa. Stator se protočil v přírubě motoru a přívody motoru se namotaly na přírubu a vycukly z 2mm konektorů reglu.
Doma jsem motor demontoval, naštěstí se neurvaly dráty, jen jsem je musel narovnat a dát novou izolaci. Překvapilo mě, že motor má 6 cívek a je zapojenej do trojúhelníku. Motory od Pavla Jelínka, co jsem dosud měl čest opravovat či převíjet byly vždy do hvězdy.
Palec statoru, co zasahuje do příruby byl rozdrásanej jak při protoření do něj ryly červíky, kterejma je v přírubě zataženej. Tak jsem palec malinko pošlechtil pilníčkem a hlavně vypiloval plošky pro dosednutí červíků aby se to už nikdy neprotočilo. Ovšem vypukl problém, asi 4 x použitej inbus klíček se v červíkách M2,5 při dotahování začal protáčet. Nevím, jestli je tak mizernej klíček, červíky nebo obojí. Nový červíky nemám, tak jsem si je udělal ze šroubků M2,5 s proříznutím pro plochej šroubovák. Ty se dají zatáhnout na bejka a maximálně prasknou ve šlicu pro šroubovák. Zmenšil jsem ještě vrtuli na 7/4 aby se motor míň hřál. Takže zase zítra.
Vzhledem k zkušenostem s bezproblémovým velkým Lídlakem jsem ho přejmenoval Jasoň. Jeho malej a problematickej brácha má ode dneška jméno Drsoň.
Ak ta aj zajtra bude hnevat ,hod ho do smeti a kup iny typ... (myslim motor , nie drsona) 
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Inspirace? (nalezeno na FB a přímý odkaz na příspěvek neumím zadat)
[youtu_be]https://youtu.be/DO_xWC8VJGY[/youtu_be]
[youtu_be]https://youtu.be/DO_xWC8VJGY[/youtu_be]
- pepinozbrna
- Kontaktovat uživatele:
Ještě že jsi Celerone všestranný umělec
vím že ty si poradíš se vším. Tak ať ti prcek aneb Drsoň lítá.
A k tomu videu níže,.. ti němčouři jsou fakt šílení ale v dobrém slova smyslu. Řekl bych že tato moderna moc dlouho rovně neletí
a docela by bylo zajímavé to prdnout do aerodynamického tunelu,... co tam asi ty proudnice vše dělají

A k tomu videu níže,.. ti němčouři jsou fakt šílení ale v dobrém slova smyslu. Řekl bych že tato moderna moc dlouho rovně neletí
a docela by bylo zajímavé to prdnout do aerodynamického tunelu,... co tam asi ty proudnice vše dělají
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Nemáš v tom Pepíno náhodou prsty???
Rychlejšího Lídlouše jsem neviděl, že by LÍDLOUŠ jako pyloňák?? Twin Engine LIDL Speeder (nejde mi to video vložit )ale je to fofr

dratek píše:Nemáš v tom Pepíno náhodou prsty???![]()
![]()
Rychlejšího Lídlouše jsem neviděl, že by LÍDLOUŠ jako pyloňák?? Twin Engine LIDL Speeder (nejde mi to video vložit )ale je to fofr
![]()
![]()
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_QfSfoYW11I[/youtube]
A ja ze odkial mi je ta luka na tom videu povedoma
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Díky Miro V za zveřejnění

- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
Dornier 335 v provedeni Lidl..
a ten letajici kubismus.. Picasso hadr.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je taky dobrý.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lK-KzzZezFc[/youtube]
Proč já si koupil jen jednoho?
Miro_V: Do popelnice nic házeti netřeba. Dnes udělal Drsoň dva lety 4,5 a 6,5 minut pod motorem, test výdrže baterky. Po 6,5 minutách bylo v baterce 2S 460mAh ještě 3,82V/čl. takže by mohl lítat určitě cca 8 minut. Tentokrát na pohonu nic nekleklo. Dokonce i na motoru se dal udržet prst. Zvětšil jsem totiž přední díru kolem hřídele vrtule, upravil motorovou přepážku aby mohl proudit vzduch a zvětšil díru pro baterky pod křídlem aby měl vzduch kudy odcházet. Vrtuli 8/4 jsem ještě trochu zmenšil na cca 7/4. Zkusím koupit originál GWS tohodle rozměru, ta moje upravená má šíleně široký lopaty. Regl vlahej, baterka studená.
Letově docela dobrý, výkruty, přemety normál i obrácený, záda zvládá. Kluz je proti Jasoňovi dost mizernej ale na ztrátu rychlosti po křídle kupodivu nepadá, jen se prosedá. Jedinný co je potřeba doladit je že v přemetu utíká mírně do strany, vypadá to že je trup mírně do zatáčky, musím ho "znivelovat".
Vřele doporučuju nalepit přiložený flastry na křídla, jinak kvůli bílejm křídlům není pod mrakama vidět kam letí. Jo a je dobrý před lepením umejt křídla lihem, jinak se flastry odlepují, asi separátor z formy.
Výřez pro baterku. Dneska jsou snad všecky baterky nad 300mAh široký 30 mm a do Drsoně se skrytě nikam nenacpou.
U výškovky mě nic lepšího nenapadlo, kormidla jsou z nějakýho pěnovýho sajrajtu, co ho žere vteřiňák. Tyčka uhlík 1,5 mm propojuje obě půlky a zároveň zabraňuje kroucení a taky se to k ní docela dobře brousilo do klínu.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lK-KzzZezFc[/youtube]
Proč já si koupil jen jednoho?
Miro_V: Do popelnice nic házeti netřeba. Dnes udělal Drsoň dva lety 4,5 a 6,5 minut pod motorem, test výdrže baterky. Po 6,5 minutách bylo v baterce 2S 460mAh ještě 3,82V/čl. takže by mohl lítat určitě cca 8 minut. Tentokrát na pohonu nic nekleklo. Dokonce i na motoru se dal udržet prst. Zvětšil jsem totiž přední díru kolem hřídele vrtule, upravil motorovou přepážku aby mohl proudit vzduch a zvětšil díru pro baterky pod křídlem aby měl vzduch kudy odcházet. Vrtuli 8/4 jsem ještě trochu zmenšil na cca 7/4. Zkusím koupit originál GWS tohodle rozměru, ta moje upravená má šíleně široký lopaty. Regl vlahej, baterka studená.
Letově docela dobrý, výkruty, přemety normál i obrácený, záda zvládá. Kluz je proti Jasoňovi dost mizernej ale na ztrátu rychlosti po křídle kupodivu nepadá, jen se prosedá. Jedinný co je potřeba doladit je že v přemetu utíká mírně do strany, vypadá to že je trup mírně do zatáčky, musím ho "znivelovat".
Vřele doporučuju nalepit přiložený flastry na křídla, jinak kvůli bílejm křídlům není pod mrakama vidět kam letí. Jo a je dobrý před lepením umejt křídla lihem, jinak se flastry odlepují, asi separátor z formy.
Výřez pro baterku. Dneska jsou snad všecky baterky nad 300mAh široký 30 mm a do Drsoně se skrytě nikam nenacpou.
U výškovky mě nic lepšího nenapadlo, kormidla jsou z nějakýho pěnovýho sajrajtu, co ho žere vteřiňák. Tyčka uhlík 1,5 mm propojuje obě půlky a zároveň zabraňuje kroucení a taky se to k ní docela dobře brousilo do klínu.
WAU Tak tohle je asi vrchol LÍDL mánie pro všechny pochybovače o super hračce.Nejde mi to zobrazit
Lidl Flieger 3D Action | The Bamlach Filmproduction
Lidl Flieger 3D Action | The Bamlach Filmproduction
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Koupil jsem ještě jednoho, posledního malýho lídláka co u nás měli. Drsoň dostal úpravu, ze dvou křídel jsem udělal jedno o rozpětí o 10 cm větším. Za křidýlkama jsem uřízl uši a přilepil nový každý o 5 cm delší. Letí o dost líp, při utaženým přemetu netrhá proudnice, kluz už není 30 st "sestup" ale tak 15 st.
Akorát trochu "ztupěly" křidýlka, asi je protáhnu o těch přidaných 5 cm. Na 460 mAh bateku lítám cca 9 minut a baterka nikdy po přistání neměla pod 3,7V/čl.
Poslední lidlácká výzva, delta, čeká na regl a batérku, jinak je připraven.
Poslední lidlácká výzva, delta, čeká na regl a batérku, jinak je připraven.
Naposledy upravil(a) Celeron dne pon 06.09.2021 14:58, celkem upraveno 1 x.