Nabíjače HOTA

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíjače HOTA

#166 Příspěvek od Celeron »

Nojo, maká to jak píšeš. Divný, mám ji asi 2 měsíce a zatím mě nikdy při nabíjení nenapadlo zakroutit kolečkem doprava či doleva. :oops:
Jen tak orientačně, co je dobrej a co už špatnej Ri?
Mám tady 3S LiPolku po pár cyklech s hodnotou 7, 11, 11 mR a asi půl roku starou 10, 17, 17 mR. Obě stejný napětí na setinu a jedou velmi dobře.
Díky!
automet

#167 Příspěvek od automet »

A hlavne doplním, že vnútorný odpor to meria iba v režime nabíjania, teda charge /možno aj fastcharge, ak je k dispozícii/. Neviem, či mi to meralo v móde balance, ale to je nepodstatné. Lebo aj "charge mód" balancuje veľmi presne.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od Kuba78 »

Celeron píše:Nojo, maká to jak píšeš. Divný, mám ji asi 2 měsíce a zatím mě nikdy při nabíjení nenapadlo zakroutit kolečkem doprava či doleva. :oops:
Jen tak orientačně, co je dobrej a co už špatnej Ri?
Mám tady 3S LiPolku po pár cyklech s hodnotou 7, 11, 11 mR a asi půl roku starou 10, 17, 17 mR. Obě stejný napětí na setinu a jedou velmi dobře.
Díky!

Dobrá rada nad zlato, ale já jsem skromný, mě stačí pětistovka, pošlu číslo účtu :-)
jaká hodnota je dobře nebo špatně, asi dost záleží.. zde bylo rozebíráno http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=42&t=73105

obecně - já to neřeším, až je baterka viditelně měkká (z hlediska voltů i na omak) tak letí do popelnice.. ale já se obecně k těm baterkám chovám celkem macečsky, skladuju to nabitý apod.
Miro_V

#169 Příspěvek od Miro_V »

Ta s vyssim odporom ma uz pravdepodobne nizsie C ako za mlada :) To znamena ze napr. 3S 2200mah 60C neda prud 120-130A trvale ale len napr. 100 ci 80A. Pokial odobras o dost nizsie prudy tak v tom nie je velky rozdiel , snad len malicko nizsia kapacita pri vybijani na urcite volty (napr,do 3.2V).

Ale na tie merania odporu sa neda spolahnut , aspon nie v tych mojich SkyRC nabijackach (e680 a S65) - ked dam 10 merani tak mi pokazdy raz ukaze ine hodnoty - napr.prve 7-3-6 tretie 4-8-3 osme 4-5-6 - rozdiely nie v percentach ale aj cez 100%. Pride mi to ako uplne nahodne hodnoty cucane z prstu.
Mozno to ma HOTA lepsie ale u SkyRC to proste nepouzivam.
Baterku vyhadzujem ked sa zacne nafukovat alebo rychlo klesa napetie ci prestava tahat (vtedy ju este pouzijem do modelu s nizsim odberom - ak taky mam.)
Odpor (impedanciu) neriesim.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak ten dnešní objev, že to umí Ri hodím vesele za hlavu. :mrgreen:
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od juraj.jurej »

Kuba78 píše:ano, i ja umim pouzit youtube, takze jsem to video videl. nicmene v dobe koupe nabijecky kdyz jsem to zkousel, tak to proste neslo. od te doby jsem nezkousel, pravda, muzu znovu, ale zatim me to asi netrapi, nabijecka funguje jak ma a ten package s firmware stazeny odsud http://www.hota-exp.com/index.php/service_l_2.html nema ani zadny changelog takze tam neni videt co opravuje anebo pridava.

jen tak mimochodem, kdyby to nekoho zajimalo.. nabijecka F6 umi udajne 250W na kanal vykonu, ale jen kdyz je vstupni napeti zdroje vice nez 23V. Ja mam zdroj jen 18V a na ten dava maximalne 208W vykonu. klidne dejte nabijeci proud max 15A, ale omezi si to sama. na 6S nabijeni to proste vice nez 208W neda.

Keď vieš pouźivať youtube tak je dobre, ale nauč sa aj použíivať upgrade SW, Preto. źe všetkým to funguje. (nič v zlom, ale sú tu aj druhý, ktorým to pomôže) To že neuvádzajú čo nová verzia SW rieši je na škodu, ale určite nieje na škodu si ho nahrať. Väčšinou sa vylepšuje nabíjací algoritmus a opravujú chyby.
Vstupné napätie nabíjačky by malo byť vyššie, ako výstupné. Inak zvyšovanie napätia nabíjačkou na potrebné napätie uberá nabíjačke z výkonu. Skrátka tie waty čo ti chýbajú sa využili na zvýšenie napätia z 18V na 25,2V pri 6S. Za to nedosahuješ výkon 250W. Potom záleží či ten údaj 250W na jeden nab. obvod je príkon, alebo výkon. Ak príkon potom treba zohľadniť aj účinnosť nabíjačky. Hota F6 zvláda až 30V na vstupe. Napr. Hota H6 Pro má interný zdroj 29V. Pre Hotu F6 by to chcelo zdroj s rezervou. min.cca. 28V 1200W pre plný výkon.
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od juraj.jurej »

Kuba78 píše:hodnota vnitrniho odporu se ukaze, pokud je pripojeny balancni konektor, baterie se nabiji a das tomu chvili casu, aspon par vterin nebo desitek vterin nez si to zmeri. potom staci rolovaci kolecko a doprava-doleva se meni spodek obrazovky, jedna obrazovka je napeti per clanek, druha obrazovka vnitrni odpor per clanek, treti ukazuje napeti zdroje a pocet baterek ktere uz nabijecka celkove nabila.
bacha, jakmile se ukonci nabijeni, ta obrazovka s hodnotama vnitrniho odporu uz nejde. jde jen a pouze kdyz to nabiji.
tohle plati to F6, nevim jestli D6 bude jina.

PS: pochopitelne k tomu mereni na tri desetinne carky je treba pristupovat s rezervou, pochybuju ze by ta nabijecka byla tak laboratorne presna.. at uz jde o voltaz tak hlavne o ten zmereny vnitrni odpor.

Hota Smart má odchylku nabíjania 0,003V. Podľa môjho dostupného merania môžem potvrdiť.
Ri je skôr info. údaj. Dá sa na ňom odčítať zhoršovanie sa stavu aku, alebo na porovnanie s inými aku. napr.
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od juraj.jurej »

Kuba78 píše:hodnota vnitrniho odporu se ukaze, pokud je pripojeny balancni konektor, baterie se nabiji a das tomu chvili casu, aspon par vterin nebo desitek vterin nez si to zmeri. potom staci rolovaci kolecko a doprava-doleva se meni spodek obrazovky, jedna obrazovka je napeti per clanek, druha obrazovka vnitrni odpor per clanek, treti ukazuje napeti zdroje a pocet baterek ktere uz nabijecka celkove nabila.
bacha, jakmile se ukonci nabijeni, ta obrazovka s hodnotama vnitrniho odporu uz nejde. jde jen a pouze kdyz to nabiji.
tohle plati to F6, nevim jestli D6 bude jina.

PS: pochopitelne k tomu mereni na tri desetinne carky je treba pristupovat s rezervou, pochybuju ze by ta nabijecka byla tak laboratorne presna.. at uz jde o voltaz tak hlavne o ten zmereny vnitrni odpor.

Hota Smart má odchylku nabíjania 0,003V. Podľa môjho dostupného merania môžem potvrdiť.
Ri je skôr info. údaj. Čím je menší tým lepšie. Dá sa na ňom odčítať zhoršovanie sa stavu aku, alebo na porovnanie s inými aku. napr.
FrSky Tandem X20
Miro_V

#174 Příspěvek od Miro_V »

Chlapci z HOTA uz vyse roka pripravuju novu nabijacku (verziu) - 4-kanalovu F6 Pro - bude mat aj vlastny zdroj a aj na AC(220) aj na DC (externy zdroj) bude mat nabijaci vykon max.720W.
https://www.facebook.com/HOTATECH/posts/a-more-powerful-charger-is-coming-our-f6-pro-charger/1880988925367803/
Za mna najnovsi kandidat na dalsiu nabijacku - ak nepride moc neskoro :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem včera zplodil externí zátěž pro Hottu. Je to "sériová koncepce" 1 - 6 článků, banánky se zastrčí podle počtu článků baterie. Odpory jsou J47/50W, takže skrz ně teče maximálně teoreticky 9A, takže každej fajruje necelých 40W. Zkoušel jsem to na PB baterku 24V/28Ah a bez větráku slušný kamna, teplota vylezla na 90 st. a stále stoupala. S větrákem se to v pokojový teplotě ustálí na 73 stupních. Nojo ale to je jen teoretický maximum, baterka rychle klesá a tak to po chvíli nebude tolik fajrovat.
Chybí mi tam jedna zdířka a možná konektor pro napájecí jack větráku. A nebo zkusím tohle připojit paralelně na opor "prvního článku" a větrák poběží jak se začne vypalovat jakejkoliv počet článků. Akorát budu muset dát do přívodu šotky diodu kdyby se náhodou přívod k zátěži přepóloval.
Přílohy
ext_hot2.jpg
ext_hot1.jpg
Miro_V

#176 Příspěvek od Miro_V »

V zime nebudes musiet kurit :wink:

Ja som si myslel ze HOTA ma konektor na napojenie externej zataze, ale ono je to robene (ak som to dobre pochopil) tak ze sa externa zataz napoji tam kde je normalne napojena nabijana bateria a vybijana bateria sa napoji tam kde sa pripaja externy zdroj.
Trochu krkolomne riesenie , a znamena neustale odpajanie/zapajanie kablov a baterii , no neviem asi by ma to takto nebavilo....
Asi elegantnejsie a jednoduchsie je pouzitie vybijacky , napr.SKYRC BD250 . Sice cena 100 eur, ale vykon 250w a je to vyskusane riesenie. Nastavovanie velmi jednoduche a prehladne, na vsetky typy baterii...

Juraj , ty asi budes vediet , neslo by do nabijacky (trebars do tvojej HOTA) dorobit konektor na ktory by sa pripajala externa zataz (nieco ako tie tvoje odpory) a vnutri by to bolo zapojene paralelne k vybijaciemu odporu vo vnutri (alebo ten povodny uplne odpojit)
Nabijacka by ukazovala zle ampere pri vybijani (nabijacka pocita s urcitym odporom zabudovanej zataze) ale ciste teoreticky by to mohlo fungovat na vyssom vybijacom vykone bez problemov - a fungovalo by to aj pri "Storage" rezime pri beznom zapojeni baterii, na rozdiel od povodneho riesenia externej zataze....
Alebo sa mylim ?
automet

#177 Příspěvek od automet »

Načo vlastne potrebujete k životu tie rýchle "vybíjače"? Však dolietam, hodím do storage a nech to šrotí aj pol hodiny-hodinu.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od juraj.jurej »

Miro_V píše:V zime nebudes musiet kurit :wink:

Ja som si myslel ze HOTA ma konektor na napojenie externej zataze, ale ono je to robene (ak som to dobre pochopil) tak ze sa externa zataz napoji tam kde je normalne napojena nabijana bateria a vybijana bateria sa napoji tam kde sa pripaja externy zdroj.
Trochu krkolomne riesenie , a znamena neustale odpajanie/zapajanie kablov a baterii , no neviem asi by ma to takto nebavilo....
Asi elegantnejsie a jednoduchsie je pouzitie vybijacky , napr.SKYRC BD250 . Sice cena 100 eur, ale vykon 250w a je to vyskusane riesenie. Nastavovanie velmi jednoduche a prehladne, na vsetky typy baterii...

Juraj , ty asi budes vediet , neslo by do nabijacky (trebars do tvojej HOTA) dorobit konektor na ktory by sa pripajala externa zataz (nieco ako tie tvoje odpory) a vnutri by to bolo zapojene paralelne k vybijaciemu odporu vo vnutri (alebo ten povodny uplne odpojit)
Nabijacka by ukazovala zle ampere pri vybijani (nabijacka pocita s urcitym odporom zabudovanej zataze) ale ciste teoreticky by to mohlo fungovat na vyssom vybijacom vykone bez problemov - a fungovalo by to aj pri "Storage" rezime pri beznom zapojeni baterii, na rozdiel od povodneho riesenia externej zataze....
Alebo sa mylim ?

To nieje tak jednoduché. Druhý konektor nieje problém vyviesť, ale nevidím dôvod. Skôr vidím nebezpečenstvo zapojenie aku. a záťaže súčastne.
Vo vnútry nab. nebude žiadny záťažový rezistor a interné vybíjanie je riešené elektronikou a SW nab. To by nešlo len tak pripojiť paraelne niekde rezistor. Storage funguje aj s ext. vybíjaním. Veď preto mám tie záťaže.
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od juraj.jurej »

Celeron píše:Tak jsem včera zplodil externí zátěž pro Hottu. Je to "sériová koncepce" 1 - 6 článků, banánky se zastrčí podle počtu článků baterie. Odpory jsou J47/50W, takže skrz ně teče maximálně teoreticky 9A, takže každej fajruje necelých 40W. Zkoušel jsem to na PB baterku 24V/28Ah a bez větráku slušný kamna, teplota vylezla na 90 st. a stále stoupala. S větrákem se to v pokojový teplotě ustálí na 73 stupních. Nojo ale to je jen teoretický maximum, baterka rychle klesá a tak to po chvíli nebude tolik fajrovat.
Chybí mi tam jedna zdířka a možná konektor pro napájecí jack větráku. A nebo zkusím tohle připojit paralelně na opor "prvního článku" a větrák poběží jak se začne vypalovat jakejkoliv počet článků. Akorát budu muset dát do přívodu šotky diodu kdyby se náhodou přívod k zátěži přepóloval.

Neviem čo si to vyrobil, ale celé zle. S nabíjačkou to nebude fungovať. Tá potrebuje záťaž cca. 1,5-2,5Ω.
Tá tvoja napr. na "6S" má 6x47= 282Ω To je 25,2/282= 0,089A (2,25W)
FrSky Tandem X20
culi

#180 Příspěvek od culi »

Neviem čo si to vyrobil, ale celé zle. S nabíjačkou to nebude fungovať. Tá potrebuje záťaž cca. 1,5-2,5Ω.
Tá tvoja napr. na "6S" má 6x47= 282Ω To je 25,2/282= 0,089A (2,25W)[/quote]

Ale on tam má odpor 0.47Ω.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“