prikrylm píše:
Já bych jako 10-lelý kluk (holka?) chtěl lítat, ne stavět letadla. Nebo aspoň relativně rychle postavit (EPP?) a lítat. Pak bych mohl zjistit, že ty koupené/EPP stroje mají i nějaká mínus a dají se vylepšit. A nakonec by mě třeba zaujalo i to stavění. Ale proč (na začátku) trávit dlouhé hodiny zmíněným "pižláním", když chci lítat? .
jsem ročník 65--Já jsem jako kluk začal chodit do modelářského kroužku, zatím co kamarádi už létali u nás na louce s liony, juniory, sapery a ruznými A2---se stavbou jim pomáhali rodiče.
v kroužku to začalo drakem---přesně to, co jsem chtěl a potřeboval postavit
pak jsme začali stavět házedlo roy--přesně to, co jsem potřeboval postavit, abych mohl létat s kamarády na louce
tak jsem ukecal tátu, aby mi pomohl postavit letadlo a už jsem nemusel chodit do toho modelářského kroužku, do měsíce jsem s klukama létal na louce s lionem--křídla mi táta tenkrát vysochal z polyše, pak už jsem si sám stavěl toma a podobná i žbrdlinková letadla co jdou vytahovat na šnuře.
Ale ono by to bylo třeba uplně jinak, kdybych nebydlel na vesnici, kde jsem to měl na louku pět minut pěšky a ero jsem mohl nést složené už z domova, takže pro mě to bylo v kroužku utrpení, ale kdybych bydlel třeba ve městě, kde je problém dojít pár set metru na louku, byl bych třeba z modelářského kroužku nadšený.
v každém případě, když ted s vnoučatama občas něco umodelaříme, šestiletou vnučku stavění draka bavilo, ale musí to odsejpat, jeden večer se lepí, druhý den se létá, lepit něco delší dobu aniž by viděli světlo na konci tunelu by je asi moc nebavilo a já se snažím je zapojit do nějakého kutilství kde už vidí rychle výsledek své práce----neřežou a nebrousej se mnou v dílně trámky na postel do auta, ale podávaj mi třeba šroubky když už to montujeme dohromady, nebo to lakujou, to je baví, něco dělají a hned vidí výsledek, hlavně vědí, že dnes děláme postel, na které budou spát už třeba za týden, ale né, že moooožná někdy by mohli na té posteli i spát.
dopoledne přiděláme na vozejk za koloběžku držáky na flašky, odpoledne z těch flašek pijou---viděj v souvislostech, že to co se ukutilo k něčemu hned smysluplně slouží, pak je to podle mého taky víc baví.