Popis činnosti modelářského kroužku.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Re: Popis činnosti modelářského kroužku.

#31 Příspěvek od Kiwira »

Bayeux píše:Což o to, těch co vytrvali v kroužku pár let bylo i víc, i takových kde byl vidět progres a že se něco naučili.
Jenže - NEZNÁM SKUTEČNĚ ŽÁDNÉHO KROUŽKAŘE, který se po odchodu ze ZŠ dále modelařině věnuje, byť alespoň na té úrovni, kde byl (zbožným přáním by byl posun).

Tak už ho znáš , například já jsem "kroužkař." Do kroužku mě zapsala moje maminka když mě bylo 10 let ( Nyní mám 63 a pořád stavím, teď zrovna Polaris , to je větroň kategorie RCV1, ano čteš dobře RCV1 - řízena pouze a jen směrovka v neděli jedu na soutěž do Louky cca 175 km . ) a to jsem tam chtěl, pokud si pamatuji, chodit dříve, jenže tam brali děti právě až od desíti let věku. Znám ještě Igora - ten chodil cca 10 let po mě - dodnes modelaří... a vlastně v mém věku je těch kroužkových modelářů více. Bohužel fakt ve věku "sát" a více, těch mladých je málo a ve věku "set" nula. Přece my modeláři nevymřeme!! A proto "jdu do toho instruktora" za každou cenu. Vlastně i to je modelařina - velké představy , hodně času, práce a nakonec havárie a vše začíná znovu představy , hodně času, práce a.... úspěch? Tak je to i s tou modelařinou a i s tím kroužkem. Správný modelář to nevzdá. Proč ? Protože je MODELÁŘ ! Kolikrát já už jsem se chtěl na to vykašlat, zvláště, když při prvním startu to bylo v rozsypu, ku.va, já se na to vy.eru !! A za dva dny už jsem zase v díně stavěl a hlavou se mě honily myšlenky jak to bude krásně létat.
Hrom do vrtule !!
dudaj

#32 Příspěvek od dudaj »

DAF píše:Mám 4 kg model, rozpětí 1800 mm, do jedné ruky vezmu trup, do druhé křídlo, do třetí ruky vysílač... sakra, tak jinak, do jedné ruky vezmu křídla, do druhé rádio a nějak mi nezbyly pazoury na trup, prostě to nějak nejde, zřejmě nejsem Šiva. Stačí?

Reagoval jsem na to, že bez auta se špatně modelaří.
To je nesmysl. Lze velmi dobře modelařit i bez auta i s malými investicemi.
Každý rozumný modelář modelaří s tím na co má peníze, kde může létat, jaké má prostory pro modelařinu a podobně.
Vše ostatní je irelevantní.

Zdůvodňovat, že potřebuji na modelařinu auto, protože mám několik velkých letadel je ptákovina.
Když to auto nebudu mít, tak se prostě přizpůsobím. Nicméně mi to ve výkonu mého koníčku nebrání.

Takže je dobrý si přečíst posloupnost příspěvků, zamyslet se jak to dotyčný myslel a pak teprve komentovat :wink:
Jiri

#33 Příspěvek od Jiri »

Zamlada jsem s větroněm V2 (262 cm rozpětí) složeným v přepravním pytli běžně cestoval na kole, v krosně dole vysíílač, gumicuk a nakoru trčel pytel s větroněm. Onehdá jsem s tím jel i 150 km stopem z Prahy k Rychnovu (+ ještě druhá taška s oblečením) a šlo to.
Na druhou stranu, první auto jsem si pořizoval v 18 (Škoda Felicia 1959 - ano, kabriolet, samozřejmě v červené) a víceméně od té doby na letiště jezdím auty, v průběhu času jsem vždy minimálně jedno měl.
Takže ne, že by to bez auta nešlo (s omezením na typy a skladnost modelů), ale vesměs to není ono.
Nicméně ještě z té doby držím zásadu, že modely musí být v maximální míře skladné. Takže např. jakýkoliv větroň musí mít bezpodmínečně demontovatelnou VOP pro přepravu. A to jsou užitečná pravidla, hodící se i pro tu přepravu autem.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Bildy

#34 Příspěvek od Bildy »

píšete tu o autech a přesunech na letiště, ale podstaou kroužku snad je naučit něco manuálně v dílně....to ostatní sice souvisí, ale později. Bohužel, dost školáků-kroužkařů ani např. neví, jak se drží pilka, ba jí ani nikdy předtím neviděli. Ze školy znají jen lepidlo v tubě nebo dóze a nůžky, tužky, pastelky....prostě tragédie dnešního školství (ale i domácností). Dílny už neexistujou.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od DAF »

Nevím, jaké možnosti máš ty ve Zvoli u Prahy. Já jsem dlouho chodil na pole, kde se ale dalo létat jen s malými modely ve velikosti, jaké stavíme na kroužku, nebo prostě jen s tím, co se dalo odstartovat z ruky. Ten 4 kilový model by tam neměl kde odstartovat, natož přistát. V Praze to vlastně ani jinak nejde, než to někam odvézt. Bydlel jsem dlouhé roky v širším centru Prahy (okolí Tylova náměstí), od té doby se tam toho moc nezměnilo. Zkus si to najít na mapě a řekni, kde se tam dá létat. Odpovím ti sám, nikde, musí se to někam převézt a poměrně daleko. Cesta MHD s velkým rizikem poškození cestou, omezení, co všechno pobereš atd. Teď bydlím na kraji Prahy a přesto tu není pořádné vhodné místo kam zajít. Auto nemám kvůli modelařině, ale abych se mohl primárně přepravovat s rodinou a podle potřeby si ho vezmu na létání. Že jsem si vybral MPV je zase primárně kvůli rodině (jezdíme často se psem) a pro modelaření to je jen příjemný bonus, že tam všechno v pohodě nastrkám. Ano, přizpůsobuju své modelaření svým možnostem, proto nemám modely nad 2 m rozpětí, velké benzínové motory, trubíny a jety obecně. Zkus si i ty dočíst celé příspěvky. Já reagoval na to, že bez auta se to špatně přepravuje a jen jsem, dle tvého požadavku, rozvedl proč. Také jsem uvedl, že ta možnost modelaření bez auta možná je, pak to ale člověka limituje, a poměrně výrazně. A nejen auto modeláře limituje, bydlím v domku, tak mám kde modely skladovat a mám jich poměrně dost (přes deset, musel bych to spočítat). Bydlet v bytě, tak mám jeden, nebo dva a zřejmě ani jeden nebude mít 4 kg. A i tak bych je musel nějak přepravovat na letiště, a nejspíše autem. Na letišti, kam chodím, jsem neviděl nikoho, kdo by to dotáhnul "v teplejch", každý to přiveze autem.

Bildy, dílny začínají znovu existovat (už na to někdo přišel, že budou potřeba). V DDMku jednu takovou zřídili a školy se tam střídají, odpoledne tam vede dva kroužky kolega (oba naplněné a dokonce uvažoval o tom, že by otevřel třetí, a že by zájem měl).
Hitec Aurora 9X
dudaj

#36 Příspěvek od dudaj »

DAF píše:Nevím, jaké možnosti máš ty ve Zvoli u Prahy.

Reagoval jsi na můj příspěvek.
To co vysvětluješ, s ním ale nijak nesouvisí.

Jinak ve Zvoli jsem 25 let. Předchozích 37 let jsem žil v Praze. Takže dobře vím, kde lze létat a jak je to dostupné MHD.
Ano, situace se mění a pravidla taky, nicméně kdo chce modelařit může a o tom to je :wink:
Kdo hledá výmluvy, vždy si je najde. Je to tak ve všem :) .
A mimochodem, přesto že mám auto, vymýšlím, jak přizpůsobit ekolo na přepravu modelů. Jen tak, protože mne to baví :D .
Bildy

#37 Příspěvek od Bildy »

DAF píše:...dílny začínají znovu existovat (už na to někdo přišel, že budou potřeba). V DDMku jednu takovou zřídili a školy se tam střídají, odpoledne tam vede dva kroužky kolega (oba naplněné a dokonce uvažoval o tom, že by otevřel třetí, a že by zájem měl).

no, po školách se pohybuji skoro každý den a malinko vím, jak to vypadá. Problém je s prostorama, učiteli i vybavením. i když na to poslední už školy příspěvky mohly žádat. Když ale není dílnu z prostorových důvodů kde umístit, tak jsou bez ní a výuka probíhá formou "výtvarky" v klasický učebně....lepidlo, papír, nůžky.....a navíc učitelé...spíše učitelky, nejsou schopny to pořádně vyučovat. Proto se kolikrát ani škola nepokusí to rozjet. Štěstí pro žáky a školu je, když je tam schopný učitel a prosadí si někde zřízení dílny. V ostatních případech je to v drtivý většině jen "výtvarka", jak jsem psal.
Golfista

#38 Příspěvek od Golfista »

Jde to. Jenom chtít. Mezi 15 - 18 rokem jsem jezdil s F3J/F3B vlakem, autobusem a jenom občas mě někdo svezl autem na soutěž. Modely jsem měl 2 ve speciálním vaku včetně vysílače, pultu a osobních věcí.
Dnes to jde taky. Vlastně nejde, jsme rozmazlený a na soutěž nikdo bez auta ani nepomyslí.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od DAF »

Dílna, o které mluvím, vznikla v prostorách DDM, Domu Dětí a Mládeže, nikoliv ve škole a školy dochází na výuku sem. Jsou tam klasické ponky se svěrákem a dole skříňka s nějakým vercajkem. Ale neviděl jsem tam třeba stolní Nebo jinou) vrtačku a další stroje, se kterými by se kluci mohli setkat. Jinak za mých školních dob dílny byly a také jsme docházeli do jiné školy, protože na té naší holt nebyla. Věřím, že změna jde pomalu a bolestivě, nikdo s tím (po těch letech absence)nemá zkušenosti, nevím, zda byl nějak stanoven program, co by měli školáci zvládnout. Ale máš pravdu, že mívají problém vzít do ruky pilku a něco uříznout. Stále jim vysvětluju, že na pilku se netlačí, že jí jen lehce tahám nahoru a dolů a ona řeže vlastní vahou. Když budu tlačit, ničemu nepomůžu, jen budu mít velkou spotřebu plátků. Mimochodem, byl bych také rád, kdybychom měli v naší kroužkové učebně aspoň jeden ponk se svěrákem, zatím se nezadařilo. Stoly máme kejvavé, upevnit na to vyřezávací prkénko je zážitek a umění (malý převis na obvodě).
Golfisto, ne všechno je rozmazlenost. Také jsem jezdíval MHD s větrákem z Vinohrad až na Spořilov, nebo do Divoké Šárky. Ale ne všechny modely lze takto jednoduše přepravovat. Házedla - ano, nějaké větráky - ano, velký motorák - ne.
Hitec Aurora 9X
geo
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od geo »

Ahoj všichni "učitelé či instruktoři" modelařiny tady. Tak můj klubík se chvěje v základech. Měl jsem 5 klučinů 7, 2x11 a 2x13 let. Kupodivu nejmladší nejšikovnější, nejukecanější, ale fakt nadanej - tatínek rozhodl, že fotbal...., jeden 11tka ve 12 zjistil, že ho to neba, tak mi tam zůstal příležitostně modelařit jeho táta, 13tky jsou teď 15tky v prváku na střední, on-line výuka a mají kopec starostí s učením, tak nic. Finále - zůstal mi jeden co dochází, těší se, modelaří, nepindá, chce to mít všechno l.A. quality , ale problém - nechce lítat, aby si to nerozbil...
Kluci nevím co dělat. Mám docela strach vzít někoho dalšího, třeba se "docoviduje" a vrátí se 15tky a budu mít 3 kluky + jednoho taťuldu, nebo zkusit rozjet ve škole klubík ... Je otřesný, když ti kluci nevědí co je pilka, šmirgl, vrtačka, ale kua ta radost, když je něco naučíš a oni se umějí aspoň trošku se k věci postavit a nezlomí si šroubovákem ruku a umí použít šroubek, lepidlo a ví co je dvousložkový lepidlo...!!
geo
tomashr

#41 Příspěvek od tomashr »

Bildy píše:píšete tu o autech a přesunech na letiště, ale podstaou kroužku snad je naučit něco manuálně v dílně....to ostatní sice souvisí, ale později. Bohužel, dost školáků-kroužkařů ani např. neví, jak se drží pilka, ba jí ani nikdy předtím neviděli. Ze školy znají jen lepidlo v tubě nebo dóze a nůžky, tužky, pastelky....prostě tragédie dnešního školství (ale i domácností). Dílny už neexistujou.

Pozor, tohle byla reakce zcela konkrétně na to, proč leckdo nepokračuje "PO KROUŽKU"! O tom se můžeme dlouze dohadovat, ale každopádně je to reakce až na toto následné, s fungováním přímo v kroužku/dílně to nesouvisí.

Mimochodem co se týče té manuální (ne)zručnosti dnešních školáků, tak alespoň ve městech vidím značnou souvislost s postupným poklesem "českého specifika" s chatařením. Ono to za bolševika z řady důvodů byl opravdu fenomén, který jinde ve světě obdobu nemá (alespoň ne v takovém rozsahu) a opět v spojení s tehdejším nedostatkem skoro všeho se manuální práci na chatě nevyhnul nikdo a děti pak spoustu věcí okoukaly. Dnes ale tohoto ubylo a i u těch, kdo na chaty jezdí, roste procento "mastňáckých" typů, kdy toho kutění hodně ubyde, děti tím jeden zdroj k seznámení s manuální zručností ztrácejí...
Bildy

#42 Příspěvek od Bildy »

tomashr píše:
Pozor, tohle byla reakce zcela konkrétně na to, proč leckdo nepokračuje "PO KROUŽKU"! O tom se můžeme dlouze dohadovat, ale každopádně je to reakce až na toto následné, s fungováním přímo v kroužku/dílně to nesouvisí.

Mimochodem co se týče té manuální (ne)zručnosti dnešních školáků, tak alespoň ve městech vidím značnou souvislost s postupným poklesem "českého specifika" s chatařením. Ono to za bolševika z řady důvodů byl opravdu fenomén, který jinde ve světě obdobu nemá (alespoň ne v takovém rozsahu) a opět v spojení s tehdejším nedostatkem skoro všeho se manuální práci na chatě nevyhnul nikdo a děti pak spoustu věcí okoukaly. Dnes ale tohoto ubylo a i u těch, kdo na chaty jezdí, roste procento "mastňáckých" typů, kdy toho kutění hodně ubyde, děti tím jeden zdroj k seznámení s manuální zručností ztrácejí...

asi shodneme, že v první řadě jsou "závadní" rodiče, tím jak vadnou manuálně, tak ty "geny" přenáší na potomstvo.
Úplně opačnej případ jsem viděl na mý stavbě. Měl jsem tu unikátního fachmana, kterýho jsem pojmenoval "Velmistr" protože zvládal, kromě elektriky, vše a ten měl v té době 10letýho kluka, kterej mu o víkendech a o prázdninách pomáhal. Jednou přivezli minibagr, táta s ním sjel z přívěsu a dal ho klukovi do rukou a ten udělal za 2 dny naprosto přesné výkopy na všechny přípojky. Nejdříve jsem koukal nedůvěřivě, ale táta řekl, že to bude jakost 1A.....a opravdu byla ! Ani lopata mu nebyla cizí na podsyp pískem. Táta mu udělal menší. Jinak to byl usilovnej a znalej podavač a přidržovač všeho možného. Táta asi může bejt naprosto v klidu, firmu bude mít kdo převzít
DAF
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od DAF »

geo píše:... nejmladší nejšikovnější, nejukecanější, ale fakt nadanej - tatínek rozhodl, že fotbal....

...a ty se divíš?! Podívej, kolik vydělává Ronaldo a kolik ty :lol: .
Určitě vzory táhnou a silně se změnila doba, resp. možnosti cokoliv sehnat. Už se to tu (jinde) řešilo také, "proč něco dělat, když si to můžu koupit". Při brouzdání zdejším fórem jsem (náhodně) našel v jiných vláknech stesky podobného charakteru psané už před několika roky.
Hitec Aurora 9X
guchar

#44 Příspěvek od guchar »

Přežili naši prarodiče i rodiče. Přežili jsme i my. Na potomku a jeho vrstevnících vidím, že přežijí i oni. Navíc
jsme v mezičase Před-covidem a Po-covidu, nebude to jednoduché. Ale funkce výběru a přežití je neúprosná

Každý z nás je jinak šikovný a má jiné představy co by rád. Z toho vychází poměr času a úsilí,
které mohu věnovat na potřebnou (nutnou) OBŽIVU Až zbytek kapacity lze dát na KONÍČKY.
Musel bych být princem ve zlaté kolébce, kterému nezáleží na mínění okolí, že je BUDIŽKNIČEMU.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DAF »

dudaj píše:...A mimochodem, přesto že mám auto, vymýšlím, jak přizpůsobit ekolo na přepravu modelů. Jen tak, protože mne to baví :D .

Kolik modelů a jakých na létání vozíš? Pokud jeden, něco takového, jako Golfista, tak třeba bude kolo stačit. I když jedu sám, beru 2 - 3 modely, a ne malé, natož lehké. A protože rád létám s čuďáky, nestačí vzít jen model a rádio. I lehčí model má 1,6 kilo a není to žádný drobeček (široký trup). Pokud jedu s kluky na výuku, beru 4 - 5 modelů, byť jsou znatelně menší, aby si kluci zalétali, nečekali na nabití baterky a využili jsme čas. Sory, ale v ruce to tahat prostě nebudu, ani v jednom případě, a na kolo by se mi to taky těžko vešlo. Když jsem před X lety chodil kilometr na pole, brával jsem model jeden a nosil to klidně v ruce. Protože se situace změnila a navíc jsem se stal členem klubu s vlastním letištěm, které je těch cca 6 km daleko, je jiný způsob dopravy, než autem, prakticky neefektivní.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“